Обчислення площі прямокутних ділянок за планом. Розв’язування задач - Уроки - Вчитель вчителю - Каталог статей - Вчитель вчителю, учням та батькам

Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Обчислення площі прямокутних ділянок за планом. Розв’язування задач

Тема. Обчислення площі прямокутних ділянок за планом. Розв’язування задач
Мета: вчити учнів розв'язувати практично зорієнтовані задачі на знаходження площі об'єкта прямокутної форми; розвивати обчислювальні навички, пам'ять, логічне мислення; виховувати інтерес до вивчення математики.

                                                                                        ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. КОНТРОЛЬ, КОРЕКЦІЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ
Перевірка домашнього завдання
Усні обчислення
Дати відповіді на запитання.

Павук бачить метелика на відстані 2 дм. Скільки це см?
Довжина п'явки 12 см. Скільки це мм?
Гусак може піднятися на висоту 9 км. Скільки це метрів?
Довжина малят анаконди 90 см. Скільки це дециметрів?
На скільки сантиметрів корені яблуні можуть вирости завширшки, якщо в метрах це виражається числом 15?
Висота дога 80 см, а фокстер'єра — на 4 дм менша. Чому дорівнює зріст фокстер'єра?
У річках Азії живе цікава рибка-снайпер. Вона може стріляти водою. При­чому маленькі рибки стріляють водою на відстань 1 дм, а великі — на 44 см далі. На яку відстань можуть стріляти великі риби-снайпери?
Порівняти величини.

Гра «Скільки?»

а) Скільки сантиметрів міститься в: 1 дм; 1 м 3 дм; 5 м 2 дм; 40 мм?

б) Скільки метрів міститься в: 1 км; 2 км 418 м; 4 км 16 м; 800 см?

Гра «Учитель». Робота в парах

— Знайдіть помилки і виправте їх.

6200 мм = 62 см 630 дм = 6 м (63 м)

1000 см = 1 м (10 м) 10 см — 8 см = 2 см

1 км — 980 м = 0 м (20 м) 1 км + 35 м = 36 м (1035 м)

400 м2 - 4 а = 396 м2 (0) 1000 м = 1 км

Фізкультхвилинка

 

ІІІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

IV. РОЗВИТОК МАТЕМАТИЧНИХ ЗНАНЬ
Робота за підручником (с. 100)

Завдання 609 (фронтально)

Для шкільного коридору — м2. Для учнівського зошита — см2. Для поверхні столу — дм2.
а) Площа збільшиться у 2 рази.

б) Площа збільшиться у 9 разів.

в) Площа збільшиться у 2 рази.

Завдання 610 (робота в групах)

Для цибулі: 5 = 5 м × 6 м = 30 м2.

Для моркви: 5 = 4 м × 10 м = 40 м2.

Для редиски: 5 = 10 м × (6 - 4) м = 10 м × 2 м = 20 м2.

Завдання 611 (колективно)

Розв’язання

5 × 4 = 20 (м2) — площа підлоги;
120 + 80 = 200 (г) — на кожен м2 за обидва рази;
200 × 20 = 4000 (г) — витратили лаку.

Відповідь: 4 кг лаку витратили.

Завдання 612 (самостійно)

Розв’язання

40 - 16 = 24 (м) — ширина саду;
40 × 24 = 960 (м2) — площа саду;
960 : 3 = 320 (м2) — займають яблуні;
960 - 320 = 640 (м2) — інші фруктові дерева. Відповідь: 640 м2 займають інші фруктові дерева.
Самостійна робота за варіантами

Завдання 613

І варіант

12 037 × 5 - 8984 - 457 = 60 185 - 8984 - 457 = 51 201 - 457 = 50 744;
1200 × 100 - 900 : 10 = 120 000 - 90 = 119 910;

ІІ варіант

12 037 × 5 - (8984 - 457) = 60 185 - 8527 = 51 658;
23 × 23 + 954 : 3 = 529 + 318 = 847.

Робота в парах

Завдання 614

(9407 + 5080) - (9407 - 5080) = 14 487 - 4327 = 10 160;
9485 × 9 - (9485 - 9) = 85 365 - 9476 = 75 889;

 

V. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

Що нового дізналися на уроці?
Яке завдання було найцікавішим?
Назвіть одиниці вимірювання площі.
Де використовують вимірювання площ?

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Завдання 615; 616 (с. 100-101).



Джерело: http://classportfolio.ucoz.ua/
Категорія: Уроки | Додав: Ольчик (18.01.2016) | Автор: Матвієнко Ольга E W
Переглядів: 335 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!