Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Сімейне виховання [ Додати статтю ]

8 порад, щодо виховання «важких» підлітків

8 порад, щодо виховання «важких» підлітків

Термін «важка дитина» вже досить давно вийшов за рамки суто педагогічних понять і зараз вживається навіть людьми, які не мають спеціальної освіти та жодного стосунку до виховання дітей. Чому ж так сталося? Все через те, що лише за останні 10 років кількість важковиховуваних дітей зросла майже у два рази.
Якщо ще 10 років тому серед затриманих правоохоронними органами було близько 13% неповнолітніх, то сьогодні цей показник перевищує 25%. З кожним роком стає все більше дітей, які проявляють агресію, схильність до скоєння злочинів різної тяжкості, вживання алкоголю та наркотиків.
Як допомогти «важкому» підлітку та не стати для нього ворогом?!
Не намагайтеся переломити волю підлітка. Звісно, Ви не маєте миритися з підлітковою впертістю, але обирайте для її подолання адекватні педагогічні методи.
Якщо Ви стали свідком конфлікту між учнями, не ставайте на чийсь бік. Найчастіше неправими є обидві сторони і Ви маєте допомогти їм знайти компроміс.
Не вимагайте від підлітка повного підкорення. Він повинен мати свою позицію та власну думку.
Ніколи не судіть про дитину за показником її навчальної успішності. Не всі відмінники - зразкові діти, а учні з поганими оцінками не завжди безвідповідальні та недисципліновані.
Вмійте похвалити дитину. Ніколи не співставляйте чиїсь невдачі з успіхом іншого, так Ви занизите самооцінку та сприятимете появі дитячих комплексів.
Ніколи не брешіть дітям.
Не вдавайтеся до надмірного моралізаторства. Ваші нотації лише віддалять Вас від класу.
Ніколи не сваріть дитину перед всім класом. Виховуйте їх як колектив, налаштований на співпрацю, а не на цькування слабшого.
Що ж поєднує всіх важковиховуваних підлітків?! Наявність вільного часу та невміння організувати своє дозвілля. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями - більшість підлітків не виявляють зацікавленості у творчості та вважають відвідування гуртків чи тематичних клубів нудною справою, несучасною та абсолютно непотрібною їм. Їх естетичні смаки розвинуті настільки слабко, що розважитися вони можуть лише переглядаючи гостросюжетні фільми чи низькопробну еротику, граючи в комп’ютерні ігри, або ж безцільно «блукаючи» просторами інтернету.
Саме через це так важливо, щоб Ваша робота була спрямована на те, щоб навчити дітей відпочивати з користю для себе та оточуючих, навчити їх бачити життя у всій повноті його барв. Проявіть терпіння, не вимагайте від себе та свої вихованців миттєвих результатів і Вам обов’язково вдасться врятувати чиєсь дитинство.

Категорія: Сімейне виховання | Додав: (03.08.2015) | Автор: Освітня скарбниця
Переглядів: 1197 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!