Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Архітектура світу. Вояж світовими шедеврами архітектури. Перегляд учнівських презентацій про архітектурну споруду, яка змінила світ

Половець Діана Станіславівна
вчитель образотворчого мистецтва
спеціаліст вищої категорії
Уманської ЗОШ №5 ім.В.І.Чуйкова


Розділ ІІ. Декоративно-прикладне мистецтво в нашому житті
Урок № 9
Тема уроку. Архітектура світу. Вояж світовими шедеврами архітектури. Перегляд учнівських презентацій про архітектурну споруду, яка змінила світ
Практичне завдання: Зобразити фасад архітектурної споруди, яка найбільше вразила.
Мета уроку: формування ключових компетентностей:
вміння вчитися: організовувати своє робоче місце, орієнтуватися в часі та раціонально його використовувати; планувати свої дії, доводити роботу до кінця, самостійно виконувати практичне завдання;
загальнокультурна компетентність: роль мистецтва у житті, засвоєння художньої картини світу;
інформаційна компетентність: здатність учня орієнтуватися в інформаційному просторі, володіти і оперувати інформацією;
міжпредметна естетична компетентність: виявлення естетичного ставлення до мистецтва, світу; оцінювати предмети і явища, їх взаємодію; вміння аналізувати і давати естетичну оцінку творам мистецтва;
предметних компетентностей: ознайомити з світовими шедеврами архітектури, розширити знання учнів про вид – архітектуру; розвивати навички сприйняття, образного мислення, асоціативної пам’яті, уяви, фантазію, формувати спостережливість, уміння бачити і відчувати красу архітектурних споруд; виховувати естетичне ставлення до навколишнього світу.
Методи і прийоми, використовувані вчителем на уроці: коментар, бесіда, демонстрування наочності, організація процесу сприймання, пізнавальної, практичної діяльності учнів, стимулювання творчої активності учнів.
Оснащення уроку:
1. Технічні засоби навчання: ПК, презентація.
2. Ілюстрації із зображенням архітектурних споруд.
3. Зразки дитячих робіт.
4. Художні матеріали: папір, графітовий олівець, гумка, графічні матеріали.
Тип уроку: інтегрований з використанням ІКТ.
Техніка виконання: графіка.
Терміни і поняття:
Архітектура - мистецтво створення споруд, які формують просторове середовище для життя i діяльності людини.
Види мистецтв (предметів), що інтегруються на уроці: графіка, художня фотографія
Міжпредметні зв’язки – історія.
Структура використання на уроці навчального часу:
1. Організація уваги учнів на уроці та проголошення теми уроку (1 хв.).
2. Мотивація навчальної діяльності (1 хв.).
3. Актуалізація набутого навчального матеріалу учнями (2-3 хв.).
4. Виклад вчителем нового матеріалу (5-10 хв.).
5. Динамічна пауза (1 хв.).
6. Самостійна практична діяльність учнів(20-30 хв.):
- бесіда з техніки безпеки (1-2 хв.);
- виконання практичного завдання (20 хв.);
- оцінювання учнівських робіт з подальшим їх аналізом (3-5 хв.).
7. Підсумок уроку, рефлексія (3-5 хв.).
8. Домашнє завдання (1 хв.).

Хід уроку

І. Організація уваги учнів, оголошення теми та мети уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань i вмінь
Які види образотворчого мистецтва ви знаєте? На вашу думку, будівництво та архітектура — це одне й те саме чи нi? (Учні висловлюють свою думку, а вчитель підводить підсумки, згадуючи висловлювання одного з найвідоміших apxiтекторів XX ст. Ле Корбюзье. Він писав: «Ви використовуєте як будівельний матеріал камінь, дерево або бетон, ви зводите з нього будинки або палаци. Це є будівництво. Та раптом ви зворушили моє серце, i мені стало добре. Я в захопленні вигукую: «Як гарно!» Це вже архітектура». Міцність, користь, краса — складові частини справжнього витвору архітектури.)
Учитель пропонує учням, застосувавши побудову асоціативного куща, пригадати за короткий проміжок часу, які види споруд вони знають.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Apxiтектура оточує нас постійно, i її образи мають велику силу психологічного впливу. Тому важливо розуміти, відчувати архітектуру. Цьому сприяє знання icropiї, уявлення про багатство i різноманітність архітектури різних держав та епох.

IV. Вивчення нового матеріалу
1. Організація сприймання теорії мистецтва
Учитель звертає увагу учнів на відеоряд «Споруди різних епох і кpaїн».

2. Слово вчителя
Архітектура — мистецтво створення споруд, які формують просторове середовище для життя i діяльності людини.
Протягом багатьох епох люди створили сотні тисяч різних споруд, i кожна епоха характерна своїми будівлями, своєю архітектурою.

3. Дослідницька робота учнів «Клуб мандрівників»
Наші учні – мандрівники підготували розповіді про свої подорожі різними куточками світу.

4. 1-ша творча група. Перегляд презентації «Архітектура Китаю»
На початку II тис. н. е. будівельне мистецтво феодального Китаю досягло високого рівня. На початку XII ст. в Китаї вже були за¬писані особливі правила будування, в яких було вчення про способи боротьби зі шкідливими впливами атмосферних опадів, так званих «фун-шуй» (вітер-вода). Головним будівельним матеріалом було дерево.
До виняткових споруд, де використовували камінь, належить Велика Китайська стіна, збудована у III ст. до н. е. для захисту Китайської імперії. Ця споруда тяглася на 5 тис. км
Китайські будівлі мають форму прямокутника, їх оточує галерея, стовпи якої підтримують дво- або чотирисхилий дах.
Простий житловий будинок, як правило, відрізнявся від храму або палацу лише розмірами та якістю декоративного оздоблення. Іноді у храмові комплекси вводилися багатоярусні башти-пагоди. При цьому дах робився над кожним ярусом. Його схили мали вигнуту форму, кінці загиналися вгору на кутах будови.

5. 2-га творча група. Перегляд презентації «Архітектура Японії»
Архітектура Японії також своєрідна. Більшість споруд збудована з дерева. Японія відома своїми багатоярусними культовими спорудами-пагодами.
На зовнішній вигляд вони легкі й нарядні, проте всередині кожна будівля укріплена міцним дерев'яним стволом, який, проходячи через yci поверхи, надає будівлі стійкості.
Від китайської японську архітектуру відрізняє менша монументальність, споруди мають невеликий розмір.

6. 3-я творча група. Перегляд презентації «Архітектура Індії»
Більшість пам'яток Індії епохи феодалізму являє собою храми релігії брахматизму. Вони складаються з трьох основних частин: притвору (вхідного приміщення), приміщення для молильників i святилища, над яким споруджувалась висока башта.
Особливої виразності цим спорудам надають численні рельєфи на теми священної міфології, які покривають усю поверхню стін. Зображення слонів, фантастичних icтот, крилатих левів, фігур, що танцюють, переплітаються з химерними формами тропічних рослин.
Найчастіше житлові будови Індії — від хижки до розкішного палацу — робилися дерев'яними, а кам'яними були тільки куль¬тові споруди. Важливе місце посідають печерні храми, буддійські та індуістські.
Печери висікали у скелі, i на їxнix стелях можна бачити імітацію дерев'яних бантин.
3 ім'ям царя Ашока пов'язано розповсюдження буддизму. Ра¬зом з новою релігією поширюється новий тип культових споруд — так звані ступи — кам'яні футляри, що ховають у coбi буддійську святиню.

7. 4-та творча група. Перегляд презентації «Архітектурні пам’ятки ісламу»
Розглянемо архітектурні пам'ятки ісламу, що icтотно відрізняються від європейських.
Іслам, або мусульманство,— це остання за часом виникнення світова релігія. Biн з'явився на початку VII ст. н. е. i допоміг об'єднати численні арабські племена, вони стали могутніми i розпочали завойовницькі війни проти сусідів на сході й заході під владою Арабського халіфату опинилася велика територія від Індії до Піренейського півострова.
Мусульмани-араби створили неповторну i дуже розвинуту для свого часу культуру. Найбільш типовими пам'ятками мусульманської архітектури є культові споруди — мечеті.
Найдавнішими є мечеті, двох типів: перший — масивна кубічна споруда, перекрита великою круглою банею; другий — дворова, або колонна, мечеть.
Звичайні мечеті були прямокутними , двір був оточений колонадою. У таких архітектурних спорудах головну роль відirpaвали не вертикальні, як у європейській архітектурі, а горизонтальні лінії. Порівняно невисока мечеть могла займати величезну площу. Одноманітність споруди розбивала єдина вертикаль — мінарет, тонка та висока вежа. (Блакитна мечеть у Стамбулі; Тадж-Махал, м. Агра.)
Характерною деталлю більшості пам'яток мусульманської архітектури є численні аркади. Арки використовувались piзнi, але поширеною була арка стрілчастої форми. Архітектурні споруди, як правило, прикрашалися барвистими мозаїками (рослинний та геометричний орнамент), арабесками-написами, що робили на стінах, вплітаючи літери у складний візерунок мозаїки (уривки з Корану або вipшi відомих поетів).
Динамічна пауза
Вправа для очей

Очі щільно ми закрили –
це один, два, три, чотири.
Потім ширше розкриваєм,
Вдалині щось роглядаєм.
І поки ми розглядали
До шести порахували.
Щоб очі наші відпочили,
Робим це разів чотири.

V. Практична діяльність учнів
Учні виконують замальовку архітектурної споруди за власним вибором різними графічними матеріалами
1. Бесіда з техніки безпеки
Учитель звертає особливу увагу на те, що красу архітектурного образу бачать у кpaci самої форми: силуету, у пропорціях і частинах, кольорі та фактурі матеріалів. При малюванні архітектурної споруди учні застосовують технологічні картки.

2. Технологічна картка «Куполоподібні будівлi»
1. Намалюй олівцем декілька різних за розміром прямокутників.
2. Домалюй до вузьких прямокутників, що зображують башти, piзнi за розміром та формою бані (відповідно до даної епохи).
3. Доповни малюнок багатьма різноманітними вікнами, двірними отворами, колонами, арками (відповідно до даної епохи).
4. Розмалюй архітектурні споруди фарбами, залишаючи при цьому невеликі пустоти між ними.
5. Коли фарби підсохнуть, нанеси навколо вікон та інших частин будівлі різноманітний декор, використовуючи гелеві ручки, фломастери (відповідно до даної епохи).
6. Домалюй краєвид (відповідно до даної епохи).
7. Створи piзнi заввишки башти будівлі (замка), використовуючи смужки iз цупкого картону piзнoї ширини.
8. Занур кінчик картонної смужки у чорну фарбу та проведи ним поверх шару фарби (коли фарба підсохне).
9. Намалюй башти, вежі, вікна, двері, отвори, флюгери, дерева за допомогою тонкого чорного фломастера (коли фарба висохне).

VI. Закріплення нових знань i вмінь
- Які архітектурні споруди характерні для первісного суспільства? (мегаліти)
- Які найбільші знамениті творіння єгипетської культури? (піраміди)
- Що характерно для грецьких храмів? (ордерна система)
- Назвіть класичні грецькі ордери. (доричний, іонічний, коринфсъкий)
- Яка деталь покладена в основу суто римських споруд? (арка)
- До якого типу споруд належить Софіївський собор? (культова споруда)
- Для архітектури яких держав характерні багатоярусні башти-пагоди? (Китай, Японія)
- Які є найбільш типові пам'ятки архітектури країн ісламу? (мечеті)

VII. Підсумок уроку
1.Рефлексія у формі незакінчених речень:
Я зрозумів, що можу ...
Для мене стало новим ...
Мене здивувало ...
У мене вийшло ...
Мені захотілося ...
Мене надихнуло ...

2.Учитель підводить підсумки: дає загальну оцінку виконаним роботам; аналізує характерні помилки в них; оцінює діяльність учнів на ypoцi.
3. Прибирання робочих місць.

VІII. Домашнє завдання
Визначення завдання з підготовки до наступного уроку, наприклад, спостерігати наявність основних та складених кольорів у оточуючому житті, підготувати білий папір, гуашеві фарби, пензлі, палітру, воду.

Категорія: Уроки | Додав: (26.03.2018) | Автор: Половець Діана Станіславівна
Переглядів: 679 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!