Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Чарівна краса вишиванки

                                            Чарівна краса вишиванки

Актуальність проекту: проблема народознавства на даний час є актуальною, адже нехтування історією рідного краю, його звичаїв і традицій призвело до втрати молоддю національної свідомості і патріотизму, а це унеможливлює виховання справжнього громадянина суверенної держави.

                                                                              Хід заняття

1 дитина
Ми підготували проект « Чарівна краса вишиванки».
Під час роботи над проектом ми вивчали такі питання :
-Історія вишиванки.
-Значення таємних символів.
-Різноманітність українських вишиванок.
Знайшли багато пісень, віршів та легенд про вишиванку.
2 дитина
ВИШИВАНКА - національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь.Зв'язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. За формою - це біла вишита сорочка, виготовлена з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи.
Вишивала мама синіми ниткам,
Зацвіли волошки буйно між житами.
Узяла матуся червоненьку нитку,
Запалали маки у пшениці влітку.

Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стали квіти України:
Маки та волошки, мальви біля хати.
Долю для дитини вишивала мати.

Шила-вишивали хрестики зелені,
Зашуміло листя на вербі й калині.
Золотилось сонце у розлогій кроні.
Вишивала долю, наче по долоні.

Білими по білім вишивала ненька,
До ниток вплітала всю любов серденька.
Дрібно гаптувала росяні мережки,
Щоб не заростали у дитинство стежки.

Оберіг-сорочку вишила для сина.
Візерунком стала рідна Україна.
Мамину турботу збереже сорочка,
Захистять від лиха хрестиків рядочки.

3 дитина
Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Дані археологічних розкопок та свідчення мандрівників і літописців доводять, що вишивання як вид мистецтва на Україні існує з незапам`ятних часів.
Так, відомі історики, оповідаючи про побут стародавніх Скіфських народів, звертали особливу увагу на традиційний костюм Скіфів, одним їз характерних елементів якого була сорочка прикрашена вишитим узором. При археологічних розкопках на території Черкаської області, були знайдені костюм і вишита сорочка, приблизний час виготовлення яких IV сторіччя. Крім цього, серед вчених дослідників старовини побутує думка, що виникнення вишиванки, використані для оздоблення візерунки і знаки схожі з малюнками, які збереглися на посуді та меблі древніх українців.
4 дитина
Українська вишиванка служила як прикрасою так і оберегом.
Традиційно вишивкою прикрашалися ті частини одягу, через які, за уявленням наших предків, злі сили могли проникнути в душу людини. Вишивкою-оберегом вишивалися воріт, манжети, поділ і розріз горловини. Традиційна вишивка мовою містичної символіки, перегороджувала шлях негативним силам через краї одягу до тіла і душі людини.
Існувало повір'я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добро, на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину. Жінки вишивали сорочки для своїх синів і чоловіка. Якщо когось чекали з далекої дороги, то йому починали вишивати нову сорочку, щоб людина швидше поверталася. Говорячи про везучу людину ми часто вживаємо вираз: "народився в сорочці" - в ньому якраз і йдеться про ту саму вишиту сорочку. Звідси можна зрозуміти що такому предмету побуту як вишита сорочка приділялася зовсім не маленька роль.
Народ ставився до вишиванок як до святині. Вишиванки передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, береглися як реліквії. Символічний образ сорочки-вишиванки часто зустрічається в народних піснях про кохання, сімейне життя. За традицією, дівчина мала вишити своєму нареченому сорочку.
Пісня «З вечора тривожного аж до ранку»
5 дитина
За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи : геометричні, рослинні , тваринні й відображають елементи символіки стародавніх вірувань, культів .
Геометричні орнаменти зберігають у собі багато таємних символів. Для нього характерні ромби, кружальця, хрести, лінії, зигзаги. Крім того серед геометричного орнаменту дуже популярні символ «каракулі» і знак «безконечник», які прийшли до нас з часів трипільської культури.
6 дитина
Значення таємних символів геометричних орнаментів потрібно почати з Води і Сонця. Оскільки саме ці дві стихії частіше інших зустрічаються на українській вишиванки. Візерунок сонце зображували восьмикутною квіткою або розеткою. А ось візерунок води - схожий на скрученого вужа. Орнаменти Вода і Сонце символізують дві стихії. Їх наносили на дитячу сорочку як оберіг материнської та батьківської енергії.
Візерунки виконані хрестиком це рухи за сонцем, яке символізує добро, і служать захистом від злих сил.
Вишиванка прикрашена ромбом з крапкою посередині - це символ родючості і чоловічої сили. Такі візерунки вишивали блакитними нитками, які позначали повітря і небесну стихію.
7дитина
Рослинні орнаменти на вишиванці мали продемонструвати красу природи. Найпоширенішими рослинними орнаментами у традиційній українській вишиванці вважаються такі мотиви: «калина», «дубове листя», «виноград», «барвінок», «хміль» і багато інших.
Значення таємних символів рослинного орнаменту хочу почати з візерунка калини. У стародавні часи це дерево пов'язували з народженням Всесвіту і вогненної трійці: Місяця, Сонця і Зірок/
Назва калини походить від стародавньої назви сонця «коло». Візерунок калини на вишиванці символізував безсмертя роду, а також Відродження.
8 дитина
Наступний символ Берегині.
Її створив народ такою загадковою, багатоликою та могутньою незнаною квіткою, що тримає в собі материнську силу жінки. Вона сама Мати-природа, яка несе в світи і суть творення, і суть захисту, а через це - вічне оновлення та гармонію життя.

Ось вона, чарівна квітка-пані, що береже біле, червоне та чорне зерно, зерно духу, крові та землі-плоті, готової у цю мить розлетітися (вибухнути) у космосі для зародження нового життя
9 дитина
Візерунок дуб вишивали тільки на чоловічих сорочках. Дуб - дерево Перуна, який був покровителем чоловічої енергії, розвитку та життя. Сорочка з цим орнаментом була магічним оберегом, живила чоловіка силою українського роду.
Значення таємних символів рослинного орнаменту продовжить виноград. Такі візерунки символізували радість і красу сімейного життя.
Одним з головних візерунків є червоний мак. Вважалося, що вишиванка з маками повинна захистити його господаря від будь-якого зла. У сім'ях де чоловіки гинули на війні дівчата на свої сорочки наносили цей узор, зобов'язуючись зберегти і продовжити козацький рід.
А ось візерунки хмелю означають любов і молодість . Сорочки з хмелем носили хлопці, які готувалися до шлюбу.
10 дитина
І третій вид орнаменту це тваринний
Найчастіше на вишиванку наносили зозулю, рибу, зайця, сову, метелика або півня. Тваринні орнаменти можна побачити в сукупності з різноманітними химерними сплетіннями.
11 дитина
Українська вишиванка служила не тільки прикрасою і оберегом, а ще й своєрідним документом, за яким можна було визначити з яких країв родом власник вишиванки.
Про деякі ми вам сьогодні розкажемо.
У Полтавській області рушники і сорочки вишивають гладдю і тільки білими нитками. Лише в дуже рідкісних випадках дівчата могли використовувати сірі або червоні нитки. Вишиті візерунки на маніжках сорочки обводили чорними, рідше кольоровими, смужками.
На Поліссі вишивка відрізняється певною строгістю і простотою. Геометричні фігурки повторюються кілька разів, тим самим утворюючи один нерозривний орнамент. Найчастіше використовували червоні нитки.
12 дитина
Досить прості, але в той же час неповторні орнаменти притаманні Волинській вишивці. Виконувалася вона на білому або сірому льняному полотні червоною ниткою. Найбільш популярними були геометричні візерунки, проте в північній частині регіону переважали рослинні орнаменти - ягоди, квіти, листя.
У Південній Україні особливо популярний рослинний орнамент і техніка вишивки хрестиком. У цьому регіоні використовують широку кольорову палітру.
13 дитина
У Харківській області вишивка виконувалася грубою червоною ниткою з використанням техніки «хрестиком», в результаті чого візерунки виглядали рельєфними. Однак, саме в цьому регіоні не можна визначити одну переважаючу техніку або орнамент. Харківські майстрині запозичили орнаменти та візерунки з різних областей України. Тому, різноманітності технік і малюнків на харківських вишитих сорочках можна тільки позаздрити.
Унікальною технікою вишивки володіє Чернігівщина. Техніка полягає в тому, що стібки робляться дуже тонкими нитками. Якщо дивитися здалеку, то створюється враження, що сорочки вишиті бісером. До речі, саме Чернігівський регіон один з небагатьох в Україні, де майстрині дійсно створюють цілі твори мистецтва, використовуючи бісер для вишивання. Вражає різноманітність візерунків і кольорова гамма чернігівських вишиванок - це найрізноманітніші геометричні та рослинні візерунки, виконані поєднанням білих, червоних і чорних ниток.
14 дитина
Що стосується Київщини, то тут переважає переплітання в одній роботі різних орнаментів (рослинних і геометричних). Найбільш популярними є зображення виноградної лози, шишок, ромбів і квадратів. Майстрині використовують яскраво-червоні і білі нитки. Для того, щоб виділити окремі елементи орнаменту, вони ніби обводяться чорною ниткою .
Подільські майстрині на одній і тій же сорочці можуть використовувати кілька різних технік та видів швів - хрестиком, гладдю, ручним швом. Більшість вишиванок дуже яскраві і барвисті, використовується широка кольорова палітра. Найчастіше, орнамент виконаний переважно в одному кольорі, проте дрібні деталі вишиваються різнокольоровими нитками. За рахунок цього подільські вишиванки жіночі і чоловічі виглядають дуже строкато і яскраво.
15 дитина
Тернопільські візерунки виглядають досить опукло за рахунок щільних стібків. Орнаментом повністю прикрашають рукава сорочок. Найчастіше використовують тільки одну нитку - червону або чорну - однак, візерунки обов'язково обшиваються тонкою ниткою контрастного кольору.
Вінницька традиційна вишивка об'єднала в собі мало не всі існуючі техніки та орнаменти. Однак, не дивлячись на це, у виробі все одно переважає один колір.
16 дитина
Неймовірною різноманітністю візерунків і орнаментів здавна славиться і Карпатська вишивка. Це і зображення тварин, і квітів, і дерев, і різних геометричних фігур в поєднанні один з одним. При чому, унікальні особливості вишивки має чи не кожне село. Саме карпатські сорочки по праву вважаються найбільш колоритними.
Львівські майстрині залишають вільний білий простір між елементами вишивки. За рахунок цього візерунки на сорочках виглядають легкими і повітряними. Для цього регіону також характерне поєднання в одному виробі різних візерунків і орнаментів.
17 дитина
Буковинська вишивка славитися різноманітністю матеріалів для вишивання. Тут використовують срібні і золоті нитки, шовк, бавовну, бісер. Застосовуються найрізноманітніші техніки та орнаменти.
Різноманітність композицій, візерунків, орнаментів і колірних рішень можна зустріти на гуцульських вишиванках. Домінує червоний колір, який вельми вдало поєднують із зеленим і жовтим. Популярними орнаментами є рослинний і геометричний.
Відмінною особливістю закарпатських сорочок є широке використання зигзага в якості орнаменту. Кольорова гамма - червоно-чорна
18 дитина
Кожного третього четверга травня Україна відзначає День вишиванки.
Сорочка-вишиванка – це душа української культури, свідчення нашої спадщини. Кожен українець має в своєму гардеробі власну вишиванку. Вишиванка буде оберігати вас, наділяти силою рідної землі, тому що символи, вишиті на ній, мають глибоке значення, яке закладене тисячі років назад.
Наші предки залишили нам у спадок невичерпне багатство, і ми зобов’язані не тільки не втратити ці безцінні скарби, а й примножити їх кількість та передати нашим нащадкам.

Категорія: Класні виховні заходи | Додав: dubasvyacheslav (16.03.2017) | Автор: Дубас Марина Андріївна E
Переглядів: 1289 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!