Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Читацька конференція за творами Всеволода Нестайка “Втілення добра і зла, реальності і фантастики в персонажах повісті”
Читацька конференція за творами Всеволода Нестайка 
"Втілення добра і зла, реальності і фантастики в персонажах повісті” 

І
1. Столи для проведення конференції розставлені колом. На столах таблички з номерами груп і їх назвами.
2. На центральній стіні, на плакаті, тема конференції та слова із вірша Ліни Костенко :
" Достигають яблука ранети,
Рання осінь листя золотить.
Гарний хлопець з іншої планети,
Може, взавтра в гості залетить.”
(Зал прикрашений дитячими малюнками до творів.)
3. На основі підготовлених матеріалів, які зібрали і дослідили учні, готується вступна доповідь учителя чи бібліотекаря. Доповідь та виступи груп можуть супроводжуватися показом відеоматеріалів, фотографій або матеріалом на екрані, спроектованим через комп’ютер. На екрані можуть демонструватися уривки з повісті, залежно від виступу кожної групи.
Для проведення конференції пропонуємо вчителям використати інтерактивний метод "Коло ідей”.
Тема конференції відома учням і вони протягом певного часу готують свої виступи в групах, щоб могли висвітлити цю тему.
1 група : з позиції головного героя Веснянки.
2 група: з позиції негативних персонажів: пана Морока і королеви Глупої Ночі.
3 група : з позиції жителів країни Сонячних Зайчиків.
4 група : з позиції автора твору.
Крім учнів, які працювали в групах, є частина дітей, які виконували роль журналістів, кореспондентів. Вони уважно слухають і, навіть, можуть задавати свої питання.
ІІ
Конференція розпочинається доповіддю вчителя чи бібліотекаря, в якій коротко зачитується біографія Всеволода Нестайка, називаються його твори, висловлюється думка про тему і мету його повісті "Подорож у Країну Сонячних Зайчиків”. Оголошуються завдання кожної групи до підготовки конференції.
Потім учні берутьучасть в обговоренні доповіді або ж виступають як співдоповідачі.
1 група.
- Наша група вивчала роль і характеристику головного героя повісті – хлопчика Веснянки. Від його імені звернеться до вас…( прізвище та ім”я учня, який виступає в ролі Веснянки ).
- Я, Веснянка, головний герой повісті В. Нестайка "В Країні Сонячних Зайчиків”. Мені 9 років. Я пережив трагедію – у боротьбі з хуліганцями загинули мої батьки, але моє серце не наповнилося злом. Свій сум і гіркоту я ніколи не проявлю, стараюсь розвеселити тих, кому сумно, всім допомагаю. Тому і вибрав мене пан Морок для виконання злих задумів, проникнути у Країну Сонячних Зайчиків, щоб визволити всі злі сили з підземелля і привести їх до влади. Адже в цю країну може проникнути лиш добра, весела і чесна дитина. Але як зло не старається, добро його завжди перемагає. Тому я і мої друзі – жителі Країни Сонячних Зайчиків змогли перемогти злі сили. Ми знищили пана Морока, звільнили нашу країну Ластовинію від хуліганів.
- Я – позитивний герой твору. Автор показав, яким би він і не лише він , хотів бачити сьогоднішніх дітей. На прикладі Веснянки діти навчаються бути добрими, чесними, чуйними, ввічливими, намагатися завжди прийти на допомогу іншим людям, хоч інколи наражати себе на небезпеку заради спасіння інших.
(Якщо в журналістів є запитання до доповідача, вони їх задають.)
2 група.
Нецікавим буде будь-який твір, якщо там будуть зображені лише позитивні герої. Тому ми вивчали роль негативних персонажів: пана Морока, королеви Глупої Ночі та хуліганців. Під час опрацювання матеріалу ми звернули увагу на те, з якою метою автор ввів сюди ці негативні персонажі. Про їх злу роботу ви читали в повісті, а ми хочемо розкрити інший бік цих героїв: чи так вони необхідні і чи все в них негативне?
Наша група прийшла висновку, що, дійсно, пан Морок і королева Глупа Ніч мали егоїстичні та злі наміри, але і без них неможливе життя. Адже є такі тварини, комахи, які ведуть лише нічний спосіб життя. Наприклад: кажани, пугачі, нічні метелики і т . д. Якщо не буде ночі, вони просто не зможуть жити і загинуть.
Людям теж для відпочинку потрібна ніч. Темрява потрібна і Сонячним Зайчикам, адже, і Сонцю, і Зайчикам теж потрібен перепочинок. Навіть у Палаці Чарівних Казок, глибоко в підземеллі Сонячні Зайчики тримали під контролем всіх злих казкових героїв і інколи відпускали їх , як на роботу, кожного у свою казку. Адже без них не буде казки. А якщо не буде ночі, чи зможемо ми з вами милуватися Місяцем і зорями? Тому Ніч потрібна, а от пан Морок і хуліганці, якими він керував, повинні бути покарані, тоді і королева Глупа Ніч зміниться.
3 група.
Ми досліджували дії і вчинки жителів Країни Сонячних Зайчиків. Сонячні Зайчики – це веселі і добрі друзі – помічники Сонця. Вони можуть проникати у найпотаємніші місця. Все найкраще в природі: квіти, зелень лісу, грайлива веселка, блиск озер – робота Сонячних Зайчиків. Країна Сонячних Зайчиків – це країна щасливих снів, які знаходяться в долині Сновидінь. Та й Палац Чарівних Казок, де живуть герої всіх казок, теж у їхній країні.
Добрі, веселі, пустотливі зайчики вселяють оптимізм і віру у краще майбутнє жителів Ластовинії. Разом з Веснянкою вони звільняють країну від Мороку і хуліганців. Країна Сонячних Зайчиків – це країна , в яку може попасти лише дитина з найкращими намірами і рисами характеру. А в подарунок за свою добру поведінку і добру душу зайчики нагородять кожного прекрасною казкою, щасливим сновидінням, звеселять своїми блискітками. Читаючи повість, ми, дійсно, повірили, що така країна існує. І нам так захотілося стати такими, щоб попасти, як Веснянка, до Країни Сонячних Зайчиків. І, хто знає, можливо, наша мрія колись здійсниться.
4 група.
Ми подумали і вирішили побудувати наш виступ з позиції автора повісті Всеволода Нестайка.
Від автора виступить…( прізвище та ім’я учня).
На прикладі країни Ластовинії я хотів показати всім дітям, яким може бути життя на Землі, якби всі люди були добрими, щирими, веселими. А на прикладі загарбників – хуліганців описав всі нещастя і трагедії від жорстокості, люті, ненависті. На прикладі роботи Сонячних Зайчиків ще раз підкреслив, яку велику роль для рослинного і тваринного світу, для всього живого, має енергія Сонця, його світло і тепло. Ви помітили, як я познайомив вас із різними хворобами, які можна побороти теплом не лише Сонця, а й людським. В ігровій формі нагадав дітям, як сонячні відблиски служать людям у медицині та інших сферах діяльності.
Мені приємно, що юні читачі зробили правильні висновки, вивчаючи негативних героїв повісті.
Дуже мрію про те, що діти захочуть бути схожими на хлопчика Веснянку і наслідувати його.
Приємно, що школярі читають мої твори. Вони їм подобаються і допомагають стати кращими.
Буду чекати знову зустрічі з вами.

ІІІ
Підсумок конференції.
Заключне слово вчителя з підсумком роботи груп і завданням для наступного обговорення.

Розробила вчитель початкових класівУманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 Тульчинська Т.І.
Категорія: Класні виховні заходи | Додав: Veronika (20.07.2012) | Автор: Тульчинська Т.І.
Переглядів: 2820 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!