Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Для душі... [ Додати статтю ]

Я - педагог та особистiсть

«Сійте добре насіння в душі учнів та не чекайте коли вони виростуть. Можливо за своє життя ви і не побачите плодів своєї праці, але вони обов'язково будуть. У свій час».
                                                                                                                                    Східна мудрість.

 

Вчитель … Гарний вчитель… Який він? Яким повинен бути? І зараз мабуть вже настав той час, коли маю ж великий досвід, я можу собі дозволити поміркувати над цим.
Вже біля 20 років я викладаю математику. Вона з покон віків для більшості складна наука. Нажаль у школах у школах дуже мало учнів по справжньому зацікавлених математикою, її красою, стрункістю викладу, прозорістю висновків. Головною мотивацією для учнів стають іспити. Тому я спрямовую свою діяльність не тільки на викладання предмета, а швидше за все на розвиток вмінь вчитися взагалі. Згадуються роки навчання в універсітеті. Вступивши до навчального закладу, я зрозуміла, що тільки наявними знаннями не обійтись. Дуже не вистачало вмінь вчитися самостійно. Виникла потреба навичок самоосвітньої діяльності. Я маю на увазі – вміння здобувати інформацію з різних джерел, аналізувати її, конспектувати, складати план; готувати доповідь, організувати процесс навчання в цілому.Тому у своїй роботі я багато уваги приділяю саме формуванню вмінь учитися.
Кожен вчитель повинен бути одночасно професіоналом свого предмету та особистістю в широкому сенсі слова. Життя вчителя це постійне самовдосконалення, творчий пошук. Перш ніж вимагати щось від інших, необхідно починати з себе. Треба вміти виходити із суперечневих ситуацій, підібрати правильні слова у кожному випадку, спрямувати учнів на шлях розв'язання проблеми, володіти багатим словниковим запасом, вміти знаходити спільну мову з класом та з кожним окремим учнем.
Вчитель має бути прикладом не тільки в школі, а і в житті.
Не може вчитель розповідати дітям про здоровий спосіб життя і при цьому бути далеким від цього.
Не можна виховувати патріота, щиро люблячого Батьківщину, якщо вчитель підтримує інші погляди.
Кожен час диктує свої вимоги.
Сучасний вчитель має забезпечити свою країну такими випускниками, що мають чітку громадянську позицію, які вміють самостійно приймати рішення та брати за них відповідальність, які поважають цінності культур; креативних вмотивованих до самоосвіти.
В одному відомому фільмі героїня каже, що помилки вчителів відразу не так вже й помітно, але обходяться дуже дорогою ціною людям. Тому я намагаюсь не допускати помилок і бути прикладом для своїх учнів. Хочу щоб вони навчились думати і бути людьми.

Категорія: Для душі... | Додав: oksana_chetverikov (20.12.2015) | Автор: Четверикова Оксана Борисовна E
Переглядів: 1299 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!