Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Дорога нам усім Україна

Дорога нам усім Україна

(Клас святково прибраний вишитими рушниками, кольоровими кульками. На дошці висить великий рушник, на якому написано назву свята. Стоїть стіл, накритий скатертиною, на столі лежить вишиванка, калинова гілочка, віночок, кольорові стрічки, стоїть глечик з пшеничними та житніми колосками).

Звучить мелодія до залу входять вчитель та учні-читці (3)

Вчитель Батьківська хата, мамина пісня, бабусина вишиванка – усе це не пересічені символи-обереги нашого народу. Тож запрошуємо сьогодні дорогих гостей на слово щире, на свято родинне.
1-й учень Сьогодні у нас - незвичний урок.
Сьогодні ми зробимо ще один крок.
В країну чудову, в країну відому,
Що на нас чекає й збагачує мову.
2-й учень Сідайте гості, сідайте зручніше,
У гурті зустрілись ми знову,
Про символи нашої країни,
Ми поведемо розмову.
3-й учень Гостей дорогих ми вітаємо щиро,
Стрічаємо їх з любов'ю і миром.
Хліб хай буде в класі,
Сяють очі щирі,
Щоб жили по правді,
Щоб жили у мирі.
Лунає музика, виносять хліб.
Вчитель Дорогих гостей прийнято зустрічати з хлібом та сіллю. Бо хліб – це символ продовження родоводу, а сіль – це символ достатку. Запашний рум'яний хліб випікали у печі. Піч – це оберіг тепла і затишку, а вогонь у ній – символ сімейного щастя, оберіг родини. Наші пращури вірили, що полум'я очищає душу від усього злого і недоброго, наділяє її силою та здоров'ям. Тож нехай цей хліб буде достатком та оберегом у нашому класі.
Хліб ставиться на стіл, затихає музика.
Вчитель Обереги – наші давні й добрі символи, їхні коріння сягає глибини століть. Це батьківська оселя, усе, що ми одержали в спадок від своїх пращурів, чим збагатилися наші душі: піснею, злагодою, добрим словом та спогадами.
Звучить пісня «Немає України без калини»
Вчитель Кажуть, в українській хаті, як у віночку, бо вона так красиво прикрашена рушниками, мов стрічками.
Дівчинка А між тим віночок несе в собі всю силу і вроду сонечка. А його стрічки – промінчики сонця.
Хлопчик Український вінок. Він не просто краса – це символ добра й чудовий оберіг нашої української культури. А ще в ньому прихована чарівна сила любові до батьків та рідної землі
Вчитель Плести віночок це ціла наука і дійство. Наші прабабусі знали різні секрети: як плести вінок і коли, як зберігати квіти у вінках. Та окрім квітів неодмінною прикрасою вінка є кольорові стрічки, кожна з них також має в ньому певне місце та значення. Тож давайте любі дівчатка почепимо стрічки на наш віночок.
Лунає музика, дівчатка прикріплюють стрічки до вінка, хлопчик тримає вінок.
Вчитель Прикріпивши стрічку не відпускайте її, давайте разом заспіваємо.
Вчитель Любі дівчатка, плетіть віночки, кладіть їх на свої голівки і будьте гарними, бо квіти прикрашають наше життя. Цю красу подарувала нам природа.
Хлопчик кладе вінок на стіл. Затихає музика.
Вчитель
А тепер погляньте на цей рушник. Це теж символ українського народу: «Дім без рушників, - кажуть у народі, - як сім'я без дітей». Вони - старовинні обереги дому. Вишитий різними візерунками, рушник був неодмінним атрибутом багатьох обрядів: рушником вшановували появу нової людини, зустрічали дорогих гостей, виходили в поле чи справляли обжнивки, проводжали в армію, дівчина подавала рушники на знак згоди при сватанні, молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду. А який він гарний! Його можна порівняти з гарним танцем. Без рушника, як без танцю, не обходилося жодне сімейне свято.
Звучить музика, дівчата танцюють український танець.
Вчитель
Рідний край, Україна, Батьківщина! Які це прості і разом із тим прекрасні слова. Велика священна любов до Батьківщини жила, живе і житиме в усіх чесних і щирих серцях.
Хлопчик Облітав журавель
Сто морів, сто земель,
Облітав, обходив,
Крила свої натрудив.
Ми спитали в журавля:
- Де найкраща земля?
Журавель відповідає:
- Краще рідної – немає!
Дівчинка Україно! Ти для мене диво!
І нехай пливе за роком рік,
Буду мамо горда і вродлива,
З тебе чудуватися повік.
Вчитель Шановні батьки! Підійдіть до столу, на якому лежить рушник, калинова гілка, вишиванка та вінок.
Лунає повільна музика, батьки підходять до столу. Вчитель запалює свічку.
Вчитель
Шановні батьки! Давайте запалимо свічку на знак нашого знайомства і побажаємо в нашому навчальному році зробити все можливе, щоб наші діти були найрозумнішими, найслухнянішими, найгарнішими дітками на світі.
Вчитель Я хочу, діти, щоб для вас, коли станете дорослими, дорогою залишилась рідна домівка, щоб палко любили рідний край, його звичаї, солов'їну мову, поважали та оберігали своїх батьків, щоб для вас найдорощою була Україна.
Лунає музика.

Категорія: Уроки | Додав: deevatanym (06.11.2016) | Автор: Дєєва Тетяна Михайлівна E
Переглядів: 659 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!