Каталог статей

Головна » Статті » Літній оздоровчий табір (пришкільний та ін.) » Барви сонячного літа [ Додати статтю ]

Розважально-пізнавальний захід "Дружба єднає щирі серця"

Катеринівська ЗШ І-ІІІ ст..


«Дружба єднає щирі серця»
 

Вихователь Буряк О.Б.

Мета: Розширити і поглибити поняття дружби і товаришування; виховувати в учнів звичку уважно ставитися до товаришів; вміння бачити хиби у своїй поведінці й виправляти їх; сприяти створенню дружнього дитячого колективу, виховувати чемне ставлення учнів одне до одного.
 

Хід проведення
 

Звучить весела музика. До класу входить ведуча.
Звучить пісня про дружбу у виконанні ансамблю дівчат

Ведуча. Добрий день! Дорогі діти, сьогодні я хочу поговорити з вами про важливість дружби і товаришування у нашому житті.
Товаришування, дружба — взаємини між людьми, які народжуються, міцніють на основі спільного навчання, інтересів, уподобань. Друзів пов'язує велика повага один до одного, принциповість у взаєминах, симпатія, взаємодопомога.
Перегляд мультфільму про силу дружби
Дружба не може бути міцною, якщо в ній немає місця чесності, взаємоповазі, принциповості. Друг завжди допоможе в біді, захистить, підтримає, але він же перший скаже прямо про недоліки, запропонує їх виправити.
Товариськість, дружба — важливі показники вихованості учнів. Взаємоповага, чуйність, ввічливість — неодмінні ознаки дружного класу. Неприпустимі в класі образливі прізвиська, непристойні жарти, неповага до дівчат, грубість у взаєминах. Дружбу легко можна зруйнувати грубими, недоречними жартами. «А чи міцна дружба у нашому колективі?» —
1. «Правда навпаки»
Перед вами незвичайні вислови. Щоб перетворити їх на приказки та прислів'я, учні мають дібрати до кожного слово з протилежним змістом.
1. Ворога ховай, а заховаєш — покинь. (Друга шукай, а знайєш—бережи.)
2. Вороги забуваються у радості. (Друзі пізнаються у біді.)
3. Новий ворог гірший за двох старих. (Старий друг кращий за двох нових.)
4. Не скажу тобі, хто мій ворог,— ти не скажеш, хто я. (Скажи мені, хто твій друг, — я скажу, хто ти.)

2. «Конституція дружби».

До складання законів дружби запрошуються всі бажаючі із числа глядачів. Завдання командам — за дві хвилини придумати як найбільше добрих законів дружби, за якими мають жити люди. Найважливіші закони записують на дошці. Орієнтовний список законів:
— завжди прислухатися одне до одного;
— не брехати одне одному;
— не кривдити та не обзивати одне одного;
— завжди підтримувати одне одного;
— не залишати одне одного в біді;
— завжди чинити по справедливості;
— завжди поступатися одне одному;
— допомагати одне одному.
Кожен закон має бути скріплений печаткою – вашими підписами. (Діти обмальовують свою руку та ставлять на ній свій підпис)

Перегляд презентації про дружбу

Сторінка допитливих «Що про дружбу думали у давні часи».
1-й учень. Дружба — це святе слово, святе почуття, яке можливе тільки на основі взаємоповаги. Справжньою основою для дружби є рівність. В усі часи вважалось великою цінністю мати друга. У скіфів дружба перевірялась кров'ю і оформлялась спеціальним договором і великою клятвою. Надрізавши пальці, побратими зливали свою кров у чашу і, змочивши у ній кінці мечів, куштували цю кров. Після цього ніщо не могло їх розлучити.
2-й учень. У епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства й вірності. А для людей епохи романтизму дружба — це живе почуття, безпосереднє життєве переживання.
3-й учень. Сучасні словники й підручники визначають дружбу як близькі стосунки, що засновані на взаємній допомозі, прив'язаності, спільності інтересів, смаків, поглядів, життєвих цілей, активній зацікавленості один в одному.
4-й учень. В епоху середньовіччя дружба вважалась втіленням благородства. Лицарська мораль ставила чоловічу дружбу вище кохання і сімейних стосунків.
5-й учень. Дружба – ушляхетнює життя. Вона надзвичайно високо оцінюється в українській культурі. Піднесено про дружбу писав М.В. Гоголь: „Немає уз, святіших за товариство, і батько любить своє дитя і мати любить, дитя любить батька й матір, але це не те, любить і звір своє дитя. А поріднитись по душі, а не по крові може тільки людина.”
Ведуча – Давайте поклянемося і зачитаємо присягу на вічну і віддану дружбу!

Присяга
«Я присягаю на вірність своїм друзям. Зобов’язуюсь вірою і правдою служити нашому братству. В радості і горі, в багатстві і бідності, на війні та в мирі, незалежно від відстані та часу обіцяю завжди допомагати своїм друзям-соратникам, підтримувати їх морально, матеріально і духовно. Назавжди присягаю дотримуватись принципів вірності, взаємодопомоги та справжньої дружби».

Перегляд відеоролика «Бажаю тобі, друже…»



Джерело: https://docs.google.com/document/d/1y4DcONrb49aNWJvJqHT9H-5YhXtL1WSUur8UxiplQ2w/edit
Категорія: Барви сонячного літа | Додав: (06.06.2015) | Автор: Буряк О.Б.
Переглядів: 1758 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!