Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Формування звичок здорового способу життя. Шкідливий вплив тютюну на здоров’я дитини

Комбіновану виховну годину підготувала:
Хоменко Оксана Володимирівна,
вчитель початкових класів
вищої кваліфікаційної категорії


Формування звичок здорового способу життя.
Шкідливий вплив тютюну на здоров’я дитини

Виховна година для учнів 4 – 6 класів

 

Мета. Поглибити знання учнів про негативний вплив на здоров’я шкідливих звичок; формувати уявлення про згубну дію куріння, про “пасивного курця”. Розвивати вміння відстоювати власні переконання, оцінювати свої вчинки і приймати рішення відповідно до ситуації. Виховувати в учнів здатність протидіяти пропозиціям щодо куріння, обережність і слухняність, відповідальність та акуратність, бажання вести здоровий спосіб життя.
Обладнання. Ілюстрації за темою, брошури, малюнки учнів на тему “Навчися казати “Ні!”, плакати до теми, магнітофон, фонограма дитячої пісеньки до мультфільму "Острів скарбів" "Песенка о вреде курения".

Хід заняття

І. Вступ.
1. Вступне слово вчителя.

Що це таке?
Коли воно є, - марно тратимо, не дбаємо,
А коли його не стане – віддали б усе,
Щоб повернути назад. (Здоров’я).
- Звичайно – це здоров’я!
- Що ви знаєте про здоров’я? Чому кажуть, що здоров’я – всьому голова?
- Якщо когось із вас запитати, що для вас найдорожче, ви відповісте: життя і здоров’я. Від здоров’я залежить і ваш настрій, і успіхи, в навчанні, і благополуччя сім’ї. Кожен мріє бути бадьорим, здоровим, радісним.
- Народна мудрість каже: “Подивись на вигляд і не питай про здоров’я”. А й справді, придивись до людини і її вигляд про все розповість. А на дітях це особливо помітно. Глянеш, одне дитя здорове, сильне, не втомлюється від роботи, бадьоре, життєрадісне, веселе, а інше – кволе, худе, круги під очима, втомлюється не тільки від бігу, але й від ходьби. Різні діти є в кожному класі. Відразу скажеш, хто з них здоровий, в хто хворий. Але причини хвороби бувають різні.
- Можна тратити гроші, якесь багатство. А як тратять здоров’я?
2. Оголошення теми заняття.
Підготовлена учениця читає вірш
- Послухайте вірш, який підготувала для вас ваша однокласниця. Яка головна думка вірша? Що автор хотів нам сказати?
Курці
Тимко разів три не поснідав у школі
І грошей зібрав на покупку доволі.
Він викликав друга Грицька в коридор
І тихо шепнув йому:
- Є “Біломор”.
Подалі від класу,
У темнім кутку,
Під сходи шмигнули
Вони на швидку.
Сяйнула цигарка
В Тимка під рукою:
- Грицько затягайся,
а я за тобою.
Ой, що то за смак
У тому “Біломорі”?
Курці сполотніли,
Курці наче хворі.
Туман в голові,
А в грудях пече...
Грицькові Тимко похиливсь на плече.
У класі ледь сіли
Хлоп’ята за парти,
Учитель по черзі
Їх кличе до карти.
Тимко бачить карту неначе в тумані...
- Яка головна думка вірша? (Показати шкідливий вплив куріння на дитячий організм).
- Сьогодні ми поговоримо про вплив куріння на здоров’я людини.
ІІ. Основна частина.
1. Розповідь вчителя.

- Англійський філософ Томас Пен вважав, що у людства є три вороги, які забирають більше життів і приносять більше лиха, ніж усі війни разом узяті. Це алкоголь, тютюнопаління і наркоманія.
- Заглянемо до історичної сторінки та дізнаємося, звідки ж потрапив до нас тютюн.
2. З історії виникнення тютюнопаління.
Виступає завчасно підготовлений учень
- Куріння, як одне із шкідливих звичок, давно поширилося і вкоренилося у більшості народів, стало справжнім епідемічним захворюванням сучасного суспільства. По даним Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі палить більша половина чоловіків і четверта частина жінок.
В Європу тютюн був завезений Христофором Колумбом із Америки в кінці 15 ст. Спочатку його призначення було в достатній мірі благородним – він використовувався як декоративна рослина. Лише пізніше його почали використовувати для куріння. В 16 ст., після того як табак був подарований французькому королю в якості лікувального засобу послом в Португалії Жан Ніко (звідси “нікотин”), він став популярним в Франції. Зловживання тютюном призводило до випадкових отруєнь, що побудило владу переслідувати цю звичку. На початку 17 ст. тютюн був завезений в Росію. Але цар Михайло Романов наказав карати курців ударами палиць та різок, а Олександр Михайлович в 1649 р. наклав заборону на куріння. І тільки Петро І, перейнявши куріння під час перебування в Голландії, дозволив продажу тютюну, наклавши податок на користь держави. Після цього куріння поступово поширилося по всій Росії і стало тим побутовим пороком, боротьба з яким дуже нелегка.
3. Розповідь з елементами бесіди. Як стають курцями.
- Нікотин збирає сьогодні моторошну данину. Від хвороб, які він викликає, щороку помирає близько мільйона людей. Тож недарма його називають “чумою ХХ століття”. Курці, наприклад, у 9 разів частіше гинуть від раку, ніж люди, які не палять.
- Чому ж незважаючи на такі страшні дані кількість курців не зменшується?
- Чому ж багато людей палять, хоча знають, що це шкідливо для здоров’я?
- Особливістю підліткового віку є цікавість до всього нового, бажання експериментувати, пробувати робити щось нове, чого вони раніше не робили. На цьому шляху “пошуку нових відчуттів” вони стикаються з обмеженнями “ти ще малий/мала”, “почекай, доки станеш доросліше”. Отже прагнення стати дорослими якомога скоріше також підштовхує до поведінки, яка в дитячій уяві є ознакою дорослості. Так склалося, що до атрибутів світу дорослих належать куріння та вживання алкоголю. Вірогідність таких асоціацій зростає, коли в оточенні підлітків є близькі дорослі люди (батьки, дідусі, старші брати чи сестри, інші близькі родичі, вчителі, сусіди тощо), які вживають алкоголь або курять.
До того ж підлітки активно спілкуються з однолітками, чия думка у певному віці стає майже вирішальною. У молодіжному середовищі існують певні правила, норми, які реалізуються в специфічних атрибутах, наприклад, вживання алкоголю у компаніях, на вечірках тощо, а також, куріння цигарок для відчуття розкутості. Досить часто групова культура має значну привабливість для підлітків, тому бажаючий приєднатися до тієї чи іншої групи намагається дотримуватися певних правил “гри”, групових норм. Саме через групову поведінку відбувається перше знайомство із тютюном, алкогольними напоями, навіть якщо підліток особисто не налаштований на такі практичні дії. У підлітковому віці перші спроби куріння можуть бути також викликані протестом проти “батьківського контролю”. До того ж куріння цигарок тайкома може здаватися замріяним підліткам захоплюючою грою, повною ризику і небезпек, що робить це заняття ще привабливішим.
- Далі продовжать розповідь .............................. та ............................... .
4. Звикання до тютюну.
Виступають завчасно підготовлені учні
1-й учень:
- Бажання спробувати часто виникає в дитинстві через наслідування дорослих, в підлітковому віці – для демонстрації своєї самостійності або незалежності, а також під впливом реклами та сімейних звичок поведінки. А далі “втягування” пов’язане з виникненням звикання або тютюнової залежності.
Багато з тих, хто починає палити, особливо підлітки, вважають, що можуть покинути паління, коли забажають, однак така думка помилкова. Відмовитися від цієї звички перешкоджає тютюнова залежність. Спочатку вона носить психологічний, а потім і фізіологічний характер (організм людини постійно потребує компонентів тютюнового диму, особливо нікотину).
2-й учень:
Психологічна залежність може виникнути відразу ж після перших спроб. Підліток починає палити найчастіше “за компанію”, оскільки спілкування без сигарети у такому колі практично неможливе. Подібних компаній треба уникати.
Фізіологічна потреба формується зі стажем курця та інтенсивністю паління. Людина намагається вживати все більш міцний тютюн, палити все частіше. Інтенсивне паління призводить до порушення роботи дихальної, травної, серцево-судинної, нервової систем, з'являються різні захворювання. Людина намагається скоротити кількість цигарок, зовсім відмовитись від них, однак не може цього зробити, бо в неї уже сформувалась тютюнова залежність.
Ось так, крок за кроком, людина стає рабом цигарки, а щоб позбавитись тютюнової залежності, у неї не вистачає сил.

5. Розповідь вчителя.
- Учні добре підготувалися до виступу. Можу лише добавити, що розрізняють три стадії нікотинової залежності:
І стадія – епізодичне поління не більше 5 сигарет на день, припинення паління не викликає ніяких розладів. Незначні зміни у діяльності нервовій системи повністю можна відновити.
ІІ стадія – постійне поління від 5 до 15 сигарет на день; виникає незначна фізична залежність; при припиненні паління розвивається стан, важкий як фізично, так і психічно, його знімає паління чергової сигарети.
ІІІ стадія – постійне викурювання від однієї до півтори пачки на день; виробляється звичка палити натщесерце, відразу після їжі або серед ночі; звикання до тютюну дуже сильне; припинення паління викликає тяжкий стан того, хто палить; виражені зміни у нервовій системі і внутрішніх органах. Загальна картина токсичного руйнування організму характеризується як захворювання.
6. Розповідь з елементами бесіди. Склад сигарети.
- Відомо більше 60 різновидів тютюну. Його листя містить значну кількість різноманітних хімічних сполук: білки, жири, вуглеводи, аміак, азот, нікотин, смоли, ефірні олії, миш’як, нікель, свинець, кадмій, хром і т. д.
Тютюновий дим містить канцерогенні речовини. Він являє собою аерозолі, які складаються із рідких і твердих часток, які перебувають у завислому стані. Він містить нікотин, чадний газ, аміак, синильну кислоту, ціанистий водень, ацетон і значну кількість речовин, які спричиняють утворення злоякісних пухлин.
Найбільш небезпечний нікотин. До нього організм звикає дуже швидко, тому гостре отруєння має дуже коротку фазу. Його ознаками є запаморочення, кашель, нудота, гіркота у роті. Іноді долучаються слабкість, нездужання, блідість обличчя. Останні дослідження вчених свідчать, що максимальної шкоди завдає не нікотин, а смоли, що залишаються після паління.
- Паління – причина виникнення багатьох захворювань, зниження імунітету.
- Які хвороби виникають у людей, що курять.
- Послухайте учнів, які розкажуть вам про вплив нікотину на організм людини.
7. Вплив нікотину на організм людини.
Виступають з повідомленнями підготовленні учні
1-й учень: Від впливу тютюнового диму страждає, перш за все, легенева система. Отруйні речовини тютюнового диму поступово руйнують усі відомі механізми захисту легень, спричиняючи легеневі захворювання. Розвивається хронічне захворювання дихальних шляхів — бронхіт палія. На нього страждають 80 % паліїв. Поступово це призводить до небезпечного захворювання – раку легень (в 95% випадків пов’язане з палінням).
Рак губи, порожнини рота, гортанні, стравоходу, як правило, виникає через паління. Воно негативно впливає на зір. Людина, яка палить, стає роздратованою, нервується через дрібниці.
2-й учень: Деякі інгредієнти тютюнового диму розчиняються в слині і з нею потрапляють у шлунок, їх кількості достатньо, щоб спричинити запалення слизової шлунка. Тому у курців виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки спостерігається у 10 разів частіше, ніж у тих, хто не палить.
3-й учень: Особливо негативно систематичне отруєння тютюновим димом впливає на діяльність серцево-судинної системи. У всіх, хто палить, частота серцевих скорочень вище, ніж у тих, хто не палить. Отже, час відпочинку серця скорочується у 2—2,5 рази. Таким чином, серце курців працює понад міру. У них у 12—13 разів частіше трапляються захворювання серця.
4-й учень: Опис впливу тютюнового диму на організм людини буде неповним, якщо не сказати про дуже несприятливі наслідки паління для жіночого організму. Псується зовнішність – волосся стає ламким і неприємно пахне, зуби жовтіють, шкіра стає блідою, голос стає низьким, хриплим (додайте до цього специфічний запах із рота. Шкіра втрачає свою еластичність і свіжість, з’являються ранні зморшки на обличчі, від яких ніякий зволожувальний крем не врятує.
5-й учень: Згубно впливає куріння і на організм підлітка. В курящих школярів 5 – 11-х класів спостерігається задишка, виділення мокроти, вони важко переносять навіть легкі фізичні навантаження.
Паління зменшує тривалість життя людини на 10 років.
8. Розповідь з елементами бесіди. Пасивне паління.
- Друзі, як ви думаєте, що таке пасивне паління?
- Коли людина може стати жертвою пасивного куріння?
- Курці мають дивну особливість — неповагу до всіх, хто не палить. Адже лише цим можна пояснити той факт, що більшість із них, нехтуючи здоров'ям оточуючих, палять де завгодно. Звичайно, від цього страждають ті, хто не палить.
- До чого це призводить?
- Тютюновий дим спричиняє головний біль, нездужання, зниження працездатності, швидку втому, загострення захворювань верхніх дихальних шляхів.
Людина, яка не палить, перебуваючи в приміщенні із курцем протягом лише 1 години, по суті, кожного разу спалює по половині сигарети. У неї спостерігаються негативні зміни у діяльності нервової системи, порушується склад крові, сечі. Пасивні курці ризикують мати злоякісні новоутворення не лише в легенях, але й в інших органах. Особливо небезпечне пасивне паління для дітей.
Дехто з курців наївно думає, що фільтр захищає від проникнення в організм шкідливих речовин. Але безпечних цигарок взагалі не існує. Є лише шкідливі або особливо шкідливі. Нещодавно вчені дійшли висновку: фільтри поглинають приблизно 40% нікотину, проте збільшується надходження до організму окису вуглецю. Навіть “найкращі” фільтри найдорожчих цигарок, які широко рекламуються, затримують не більше 20% шкідливих речовин, що їх містить дим. Імовірність виникнення раку легень у осіб, що палять, у 10 – 30 разів вища, ніж у людей, які позбавленні цієї згубної звички.
У Німеччині, Швеції та інших країнах у школах використовують прозорі демонстраційні манекени. У момент, коли вони “затягуються” цигаркою, видно, як нікотин та смоли осідають на скляних “легенях”.
Тому на все життя запам’ятайте, що нічого страшнішого нема, як втратити здоров’я і життя. І коли ви захворієте страшною недугою, лежатимете в ліжку хворі, то до вас не прийде ніхто з тих, хто пропонував вам цигарку чи чарку, ніхто тепер не запропонує ліки, щоб ви одужали. Всі ті дружки зникають з поля зору, забувши про вас, ніби й не знали вас. Це не друзі, а справжні вороги. Вони вам не повернуть щасті бути здоровим, радіти сонечку, гратися, вчитися і розважатися. Запам’ятайте, що найголовніше в житті – це здоров’я.
9. Читання вірша “Погана звичка”.
Читання вірша напам’ять підготовленим учнем
Як хочеш швидко підростати
І розвиватися, як слід,
Себе повинен вберігати
І захищатися від бід.
- Яка ж біда спіткати може?
- О! Бід навколо ціла тьма!
Ти не роби, чого не гоже,
Не підставляй себе дарма.
Цигарку взяв малий хлопчина,
Як паровоз іде й димить.
Й не думає того дитина,
Що це страшна для нього мить.
Він виробля погану звичку,
Бо вже звикатиме палить.
Здоров’ячко, як рукавичку,
Він може просто загубить.
Хворітимуть його легені,
Всі органи і голова.
А він стиска цигарку в жмені,
Та ще й радіє і співа!
Бо думає, що хитрий дуже,
Що він усіх перехитрив!
До себе ставиться байдуже
І сто болячок вже нажив.
Але про це він ще не знає.
Не всі ще органи болять.
І знов цигарку витягає,
Бо хочеться дорослим стать.
Та сильним, гарним він не стане!
Бо зріст вповільнюватись став.
Усе, що в світі є погане,
Хлопчина в організм запхав.
Та ще й в залежність від цигарки
Потрапив хлопець, як в капкан.
Не допоможуть слово й лайки,
Тепер над ним – цигарка ПАНІ
Така маленька і нікчемна!
А влада в неї – он яка!
Вона щосили недаремно
Трима в полоні хлопчака.
А він їй зразу підкорився,
Бо сили – воленьки не мав.
Отак малий з дороги збився,
Ослаб і зовсім хворим став.
Тепер одна погана звичка
У хлопця є й здоров’я їсть.
10. Розповідь вчителя. Як позбутися поганої звички палити.
- На вашу думку, чи можна позбутися поганої звички палити?
- Як саме з цим можна боротися?
- У вашому віці кинути палити можна відразу. Якщо ж потяг до тютюну не відступає, скористайтеся такими порадами:
1. Протягом кількох тижнів аналізуйте, коли і чому вам хочеться палити. Запишіть причини викурювання кожної сигарети.
2. Запишіть причини, з яких ви бажаєте кинути палити, і все те позитивне, що буде після цього. Налаштуйте себе на остаточне рішення — кинути палити.
3. Призначте для себе день відмови від паління, обведіть його в календарі і з цього дня відмовтеся від паління. Добре, якщо з вами кинуть палити ваші друзі і ті, хто палить у родині.
4. У перші дні замість сигарет їжте цукерки, жуйте жувальну гумку, гризіть горіхи і насіння. Розслаблюйтесь, знімаючи напруження і бажання палити.
5. Підрахуйте, скільки грошей ви збережете за тиждень, місяць, рік. Можете відкладати їх і користуватися як заохочувальним фондом. Радійте, що ви не палите!
6. Протягом перших 4 тижнів — найважчих для відвикання — їжте, скільки хочете, але нехай це буде здорова їжа.
- А хто ще може допомогти кинути палити?
- Лікуванням від нікотинової залежності займаються медичні служби, наркологи і центри здоров'я (телефон у Києві: (044) 228-62-92).
ІІІ. Заключна частина.
1. Бесіда.

- Діти, що нового з сьогоднішнього заняття ви для себе взяли?
- Яких висновків ви дійшли?
- Що б ви порадили дітям, які стали жертвами підступної цигарки?
- Отож, прислухайтесь, діти, до мудрих порад батьків, вчителів, лікарів, тому що це справді цінні поради, які допоможуть вам зберегти здоров’я і вирости сильними, сміливими, здоровими і щасливими. А що є цінніше, ніж здоров’я і життя? Коли людина здорова, вона може все здолати, про все мріяти і досягти високої мети в своєму житті. А коли хвора, то ніякі мрії не здійсняться.
- Дякую вам за увагу та допомогу.
2. Подарунок від учнів 4 класу.
Песенка о вреде курения
Колумб Америку открыл –
Великий был моряк!
Но заодно он научил
Весь мир курить табак.
От трубки мира у костра,
Раскуренной с вождем,
Привычка вредная пошла
В масштабе мировом.
Припев:
Минздрав предупреждает:
Куренье – это яд!
Минздрав предупреждает,
Минздрав предупреждает,
А Колумб, а Колумб, а Колумб
Ни в чем не виноват!

Колумб, который Христофор,
Не ведал, что творил.
Не мало утекло с тех пор
В дым сизый наших сил.
Нам слаще аромата роз
Табачный перегар,
А в дыме том – инфаркт, склероз,
Рак легких и катар…
Припев:
Минздрав предупреждает:
Куренье – это яд!
Минздрав предупреждает,
Минздрав предупреждает,
А Колумб, а Колумб, а Колумб
Ни в чем не виноват!

Я лично бросил, не курю –
Я бодр и полон сил,
Родной Минздрав благодарю,
Что он предупредил.
Курильщик, извини меня
За грустный каламбур:
Куренью с нынешнего дня
Объявим перекур!
Припев:
Минздрав предупреждает:
Куренье – это яд!
Минздрав предупреждает,
Минздрав предупреждает,
А Колумб, а Колумб, а Колумб
Ни в чем не виноват!

Категорія: Класні виховні заходи | Додав: ksyusha (27.12.2015) | Автор: Хоменко Оксана Володимирівна E
Переглядів: 1753 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!