Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » "Методична скарбничка" [ Додати статтю ]

Фрукти

ФРУКТИ
Незамінним компонентом системи харчування людини завжди вважалися фрукти - справжня скарбниця вітамінів, мінералів, мікроелементів і інших корисних речовин. Загальновідомо, що люди цілком можуть прожити без вживання м'ясопродуктів, але без продуктів рослинного походження обійтися неможливо.
Корисні властивості фруктів полягають у підтримці здоров'я організму на належному рівні, запобіганні та лікуванні багатьох захворювань. Свіжі, соковиті, неймовірно смачні фрукти містять велику кількість клітковини, необхідної для нормального функціонування кишечника, поповнюють наш організм поживними речовинами, підвищують імунітет. Особливо важливо робити акцент на вживанні фруктів в літній період, коли в рослинній їжі сконцентровані всі корисні для життєдіяльності людини вітаміни і мінерали.
Наявність різноманітних корисних речовин, що містяться у фруктах, можна порівняти з комплексами лікарських препаратів. Справжній достаток мінеральних солей, органічних кислот, ферментів дозволяє постійно включати в свій раціон харчування фрукти для профілактики багатьох захворювань.
Смачні солодкі банани, виноград, ананаси, ківі є прекрасним дієтичним вітамінізованим раціоном, які не тільки насичують організм поживними речовинами, але й чудово втамовують відчуття голоду.

ЩО ТАКЕ «ФРУКТ»?
Фрукт, у мн. садовина́ (лат. fructus — плід ) — соковитий, зазвичай їстівний, плід дерева чи куща. Різновидом фруктів є також деякі ягоди.
«Фруктом» зазвичай називають будь-який плід, що складається із м'якуша та насіння, який утворився із зав'язі квітки.
На думку ботаніків, всі плоди з насінням — це фрукти. Їх можна поділити на три види:
• Плоди з соковитим м'якушем із насінням (апельсини, дині, ягоди, яблука)
• Плоди з соковитим м'якушем з однією великою центральною кісточкою (черешня, слива, персики)
• Сухі плоди (горіхи, боби, горох)
Фрукти є важливою складовою їжі людей та багатьох тварин.

КОРИСТЬ ФРУКТІВ
Апельсини містять багато вітаміну С.
Апельсиновий сік - запорука правильної роботи серця і головного мозку.

Абрикоси містять багато мінеральних речовин і мікроелементів - лікопін, калій, залізо, бета - каротин, кислоти (фолієву і пантотенову).

Ананас. У свіжих плодах у великій кількості міститься калій, залізо, марганець, магній, мідь, цинк, фосфор, йод, вітамін С, каротин, фермент бромелін.

У вишні багато заліза, магнію, калію, кальцію, фосфору, каротину, вітамінів групи В (В1, В2, В3), вітаміну С. Вишня потрібна для поліпшення роботи судин і серця, печінки і травної системи, а також видільної.

Груші багаті вітамінами А, С, Е, вітамінами групи В, калієм і фолієвою кислотою. Також вони містять кальцій, фтор, натрій, цинк, магній, йод, залізо, фосфор.

Ківі містить дуже багато вітаміну С, приблизно в три рази більше, ніж цей корисний компонент міститься в лимонах. Тому плоди ківі добре зміцнюють імунітет.

Персики містять вітаміни А, В, і С, мінеральні речовини, бета-каротин. Основна користь від персиків полягає в зміцненні імунітету і благотворну дію на обмін речовин.

Сливи містять в собі макро- і мікроелементи, каротин, вітаміни В, В2, є навіть трохи білка і жирів. Фруктоза і пектин у великих кількостях містяться і в сушених плодах.

У яблуках міститься багато вітамінів, макро- і мікроелементів. Рекомендують вживати яблука при ревматизмі і подагрі, порушенні тиску, хронічних шкірних захворюваннях і нервових захворюваннях. Яблука беруть активну участь у процесі очищення крові, несуть користь лімфатичної системи та зору.

ЦІКАВІ ВІДОМОСТІ ПРО ФРУКТИ
 Такий кислий фрукт як лимон містить цукру більше, ніж солодка полуниця.

 Кавуни та дині кубічної форми навчилися вирощувати японські фермери. Для досягнення даної форми молодий плід поміщають в скляну форму. Такі ягоди зручно перевозити (розміщувати на поверхні, ставити один на один), але і коштують вони дорожче, ніж звичні для нас круглі.

 Жителі Давнього Риму вважали, що кислий лимон — отруйний фрукт. Його навіть записали в список смертоносних продуктів і використовували проти молі.

 Якщо залишити апельсини на дереві — вони не перезріють.

 У країнах Євросоюзу фруктами вважаються: морква, томати, ревінь, огірки, солодка картопля, імбир, гарбуз. З них виготовляють навіть джеми і варення.

ЗАГАДКИ ПРО ФРУКТИ

Народжується з квітки,
Його всі люблять дітки,
Заліза в нім багато,
Рум'яне і хрустке.
А ну, скажіть, малята,
То що ж воно таке?
(Яблуко)

Лампочка вгорі висіла,
Стала смачна, пожовтіла.
Діти лампочку зірвали,
З апетитом скуштували.
(Груша)

Зелені сережки
На гіллі висіли,
На сонечці підсмажились
І почервоніли!
(Вишня, черешня)

Чи то жовта,
Чи то синя
Соковита господиня.
Чи то сонце,
Чи то злива —
Пригостить нас влітку...
(Слива)

Мовби на одній нозі.
Він зростає на лозі.
Подивись скоріш в віконце —
Грона сповнені всі сонця!
Кожен скуштувати рад
Соковитий...
(Виноград)

Я жовтенька, я маленька,
Мов медочок солоденька.
На баштані достигаю,
Тепле сонечко вітаю.
(Диня)

Примостився на баштані
в посмугованій піжамі.
Вигріває круглі боки,
що смачним налиті соком.
(Кавун)

Роботу підготувала Пєлих Тетяна Леонідівна, вчитель початкових класів Криворізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №94

Категорія: "Методична скарбничка" | Додав: TanyaPelyh (22.11.2017) | Автор: Пєлих Тетяна Леонідівна E
Переглядів: 894 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!