Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Гори України. Природа Карпат

Урок 61
Тема: Гори України. Природа Карпат.
Ключові компетентності:
- вміння вчитися:
навчально-організаційні: добирає індивідуальне обладнання, розкладає його в належному порядку; включається в роботу відразу після вказівки вчителя; дотримується правильної постави під час читання і письма; співпрацює в парі;
загальномовленнєві: говорить в помірному темпі, чітко, вільно, виразно, з відповідною силою голосу; зосереджено слухає вчителя, відповідає на запитання за відомою і вільною моделлю зв’язно (трьома-чотирма реченнями) передає почуте, побачене; запитує про незрозуміле; з повагою звертається до вчителя, учнів;
загальнопізнавальні: виділяє в предметах певні ознаки, розрізняє розмір, форму, колір;
контрольно-оцінні: оцінює власну діяльність за орієнтирами, поданими вчителем.
- інформаційно-комунікативна: будує усні діалогічні та монологічні висловлювання з метою розв’язання спільного завдання;
- загальнокультурна: діє згідно з прийнятими правилами поведінки на уроці;
- громадянська: наводить приклади позитивного і негативного ставлення людини до природи.

Предметні компетентності (конкретизовані навчальні цілі, очікувані результати):
Початковий рівень:
- знає назви гір України;
- має уявлення про те, які гори вищі.
Середній рівень:
- наводить приклади позитивного і негативного ставлення людини до природи.
Достатній рівень:
- знаходить на карті України гори;
- знаходить в підручнику і додаткових джерелах знань інформацію про гори;
Високий рівень:
- аналізує інформацію, висуває пропозиції щодо розв’язання спільного завдання;
- оцінює власну діяльність.

План уроку
1. Визначення учнями теми уроку. Гра «Вилучи зайве». (Додаток 1).
2. Розповідь вчителя про гори України. (Додаток 2).
3. Називання учнями гір України. Формування уявлень про те, які гори вищі. Вправа «Бліц-інтерв’ю» (Додаток 3).
4. Бесіда з метою ознайомленні учнів з правилами показу на карті гір (Додаток 4).
5. Знаходження на карті України гір. Вправа «Юні географи» (Додаток 5).
6. Знаходження в підручнику та додаткових джерелах знань інформацію про гори Карпати. Робота в парі. Аналіз інформації, висування пропозицій щодо розв’язання спільного завдання (Додаток 6).
7. Наведення прикладів позитивного і негативного ставлення людини до природи Карпатських гір. Вправа «Мозковий штурм» (Додаток 7).
8. Оцінювання учнями власної діяльності (Додаток 8).
9. Підведення підсумків уроку вчителем.

Додаток 1
- Визначте тему уроку.
Гра «Вилучи зайве»
На дошці написано тему уроку. У слова також вставлено зайві букви.
аГолри Уктраїзним. уПриюроода Карспатю
Вилучіть зайві букви й прочитайте тему уроку.

Додаток 2
Гори України
Гори України складаються з гряд Кримських гір і гірських ланцюгів Карпат. У цих місцях є сотні і тисячі визначних місць, до яких стікаються туристи як із ближнього зарубіжжя, так і з усього світу. Краса гірських хребтів вражає око, втомлене від нудного міського життя, а унікальне почуття, що виникає під час сходження на гору, незабутнє. Гори України овіяні багатьма легендами і таємницями, що робить їх ще більш привабливими.
Карпати
На південному заході країни розташувалися Українські Карпати, які є частиною гірської системи, що проходить через територію Словаччини, Польщі, Угорщини, Румунії, Сербії, Австрії і в тому числі України. Гірська система Карпат оригінальна тим, що на її схилах збереглися праліси, унікальні для центральної частини Європи. Самі ж гори являють собою «м’які», без скельних виступів гірські вершини — полонини, на яких не росте ліс. Влітку гірський пейзаж доповнюють численні отари овець.
Одним із найбільш примітних місць Українських Карпат є природний парк Синевир, в якому розмістилося найкрасивіше і найбільше гірське озеро в Україні з однойменною назвою Синевир або «морське око». На території заповідника працюють бази відпочинку, що надають усі умови для комфортного проведення часу.
Переважаюче українське населення, яке живе в Карпатах, має специфічні риси побуту, мови і культури. Тут проживають такі етнічні групи, як гуцули, буковинці, бойки, лемки.
Також у Карпатах приваблюють туристів чарівні карпатські водоспади: Яремчанський (12 м), Сріблясті (5 і 2 м), Труфанець (36 м), Манявський (20 м), Шепіт (14 м) та інші.
Гора Говерла
Гора Говерла в Карпатах — найвища вершина гір України. Її висота становить 2061 м. Розташована на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей на масиві Чорногора. Крім Говерли, тут височіють ще чотири вершини понад 2000 м — Ребра (2002 м), Гутин-Томнатик (2013 м), Петрос (2020 м), Піп-Іван Чорногорський (2028 м). Говерла в перекладі з угорської означає «Снігова гора», оскільки вершина її справді зазвичай покрита снігом, іноді навіть посеред літа.
Форма найвищої гори Карпат є конусоподібною. Вершина Говерли — це невеликий плоский майданчик, з якого можна помилуватися чудовим пейзажем. Звідси видно весь чорногорський хребет. Говерлу покривають альпійські луки, чагарникові пустища, де-не-де — кам'яні осипи.
Кримські гори
Найбільш знамениті гори України в Криму — це Роман-Кош, Ай-Петрі, Демерджі і Чатир-даг. Розташовані Кримські гори на півдні Криму і трьома грядами простягаються на заході від мису Айя в Балаклаві до Феодосії на сході. Найвища точка Головної гряди (яйли), що протягнулася уздовж Чорного моря, — це гора Роман-Кош висотою 1545 м.
У кримських горах течуть популярні серед туристів водоспади: Джур-джур (найбільш гучний, 15 м), Арпатський (10 м), водоспад Головкінського (12 м), Су-Учхан (25 м), Найбільш високий водоспад у горах України — це Учан-Су (90 м), який розташувався на однойменній кримській річці. У перекладі з татарської мови Учан-Су означає «вода, що летить».
Роман-Кош
Найвища точка гір України в Криму — Роман-Кош — розташувалася в масиві Бабуган-яйла. Висота гори — 1545 метрів, утворена вапняками. Роман-Кош сьогодні входить у територію Кримського природного заповідника. Чудова тиша і спокій, які панують на вершині Роман-Кош, мимоволі змушують замислитися про вічне. У долинах гори можна зустріти граціозних козуль і оленів.
Роман-Кош особливо прекрасний у вечірній час, коли призахідне сонце опромінює золотистим світлом цю дивовижну гору, яка далека від насиченої людьми Ай-Петрі і витоптаної Демерджі. Бувалі мандрівники вважають, що тільки тут можна відчути справжній спокій і велич Кримських гір.

Деякі факти про гори України
• Українські Карпати складаються з декількох паралельних пасм, які простягаються з північного заходу на південний схід на близько 270 км.
• Кримські гори простягаються з заходу на схід на 180 км.
• Гори України займають 5% території країни
• У Карпатах до кінця неогену (25–2 млн. років тому) і на початку четвертинного періоду тривала вулканічна діяльність.
• У Карпатських горах середні температури січня від -2 до -5°C (на вершинах нижче -10°C), липня — +17+20°C (на вершинах до +4+5°C. Опадів випадає від 600 до 2000 мм у рік.
• У Кримських горах середня температура в січні складає -4°С, а в липні — +16°С.

Додаток 3
- Назвіть гори України. Дайте відповідь на запитання.
Вправа «Бліц-інтерв’ю»
Вчитель задає питання, а учні повинні швидко і чітко дати відповіді:
– Скільки гірських масивів є в Україні? (Два)
– Які гори є в Україні? (Кримські гори та Карпати)
– Які гори вищі: Кримські чи Карпати? (Карпати)
– Які гори нижчі: Кримські чи Карпати? (Кримські гори)

Додаток 4
- Пригадайте правила показу на карті, які вам вже відомі, та запам’ятайте нові – правила показу гір.
Правила показу гір на карті:
1. Учень повинен стояти біля карти так, щоб не заступати карту собою.
2. Показувати на карті обов’язково потрібно указкою.
3. Показувати географічні об’єкти потрібно точно, причому показувати не напис, а місце розташування об’єкта, обводячи указкою межі гір.
4. Показуючи на карті, не можна казати: вгорі, внизу, справа, зліва, а натомість: на півночі, на півдні, на сході, на заході.

Додаток 5
- Знайдіть і покажіть на карті гори.
Вправа «Юні географи»
Вчитель називає гори. Учні відшукують їх спочатку на маленьких картах на партах, а потім на великій карті на дошці.

Додаток 6
Робота в парі
1. Прочитайте текст на картці.
Карпатські гори.
Карпати – це середньовисокі гори. Хребти мають пологі схили та зручні перевали. Найвища гора – Говерла.
В Карпатах ростуть: був, смерека, ялівець, тис ягідний, граб, дуб, чагарник тощо.
В Ккарпатських горах водяться звірі: козуля, олень, свиня дика, лисиця, вовк, білка, куниця; птахи: тетерук, сойка, дятел, беркут, шишкар тощо.
2. Заповніть таблицю:
Карпатські гори
Найвища гора                                     Рослини                                        
Звірі та птахи
Карпат                                                  Карпат                                                Карпат
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Додаток 7
Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»
Вчитель пропонує учням по черзі навести приклади негативного ставлення людей до природи Карпатських гір. Слід продовжувати доти, доки будуть надходити нові приклади. Після цього вчитель пропонує учням навести приклади позитивного ставлення людей до природи Карпатських гір. На закінчення можна обговорити наведені приклади.

Додаток 8
- Оціни власну діяльність на уроці.
Замалюй той смайлик, яким ти хочеш оцінити власну діяльність на уроці.



Джерело: http://loippo.lviv.ua/
Категорія: Уроки | Додав: (22.06.2015) | Автор: Попович Наталія Аркадіївна
Переглядів: 1479 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!