Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Гра "Поле чудес"
ГРА «ПОЛЕ ЧУДЕС» 

Цю гру пропонуємо учням 3-4 класів.
Щоб взяти участь у грі, учням потрібно скласти цікавий кросворд. Після конкурсу кросвордів 9 переможців беруть участь у грі.
Умови гри діти якоюсь мірою пам'ятають з телепередач, але їх необхідно добре знати, особливо ведучому.
Один із 3-х учасників обертає круг і під час його зупинки визначає напроти стрілки відповідні цифри, букви, знаки, від яких залежатиме хід продовження гри.
Якщо стоять числа 0, 10, 150, 25, 100, 50, 5, то ШКОЛЯР має право назвати одну букві у слові. Якщо така буква є, то вона відкривається і учасник гри набирає відповідну кількість балів та обертає круг далі.
За 3 підряд правильно вгадані букви учневі надається можливість отримати приз, якщо він відгадає, в яких із двох запропонованих шкатулок він лежить. Якщо названої букви в слові немає, то в гру вступає інший учень, передається гра й тоді, коли напроти стрілки буде цифра 0.
Знак + дає можливість гравцеві відкрити будь-яку букву.
Буква "Б" означає "№Банкрот", тобто всі бали, якщо вони є, знімаються. Цифра "х2" подвоює всі набрані бали. Якщо напроти стрілки стоятиме "П", то учасник отримує приз.
Крім того, кожен учасник гри має право назвати замість окремої букви ціле слово. Але якщо він назве його неправильно, то вибуває з гри.
Троє переможців 1 туру змагаються між собою.

ПОЛЕ ЧУДЕС 

ТЕМА: "ПТАШИНИЙ СВІТ"
 1 ТУР. Морський птах, східний до альбатросів.
БУРЕВІСНИК
Додаткова інформація:
Ці птахи в обох півкулях. Можуть швидко літати і тривалий час. Від ворогів захищаються тим, що викидають на них неприємні рештки. Свого шлунка. При наближенні бурі часто сідають на кораблі (звідси і пішла їхня назва). Харчуються пташки рибою.

2 ТУР. Дуже обережний ніжний птах, мешкає в нашій місцевості
БУГАЙ Додаткова інформація:
Називають його обережним тому, що у спокійному стані стоїть на одній нозі, згорбившись й витягнувши шию, майже непомітний. Живе у прісноводних водоймищах з заростями очерету, на заболочених муках. Харчується рибою, жабами, комахами.

3 ТУР. Найменший птах у світі КОЛІБРІ
Це пташка так швидко макає крилами (30-80 махів на секунду), що людське око не взмозі розрізнити їхнього руху. Харчується колібрі квітковим нектаром. Деякі види колібрі можуть літати задом наперед. Швидкість польоту 65 км/год. Довжина тіла: 7 см., чуть більше пальця-мізинчика.

ФІНАЛЬНА ГРА: РІДКІСНИЙ ЗНИКАЮЧИЙ ПТАХ
КОСАР
Додаткова інформація:
Любить гніздитись. Цей птах на озерах у заплавах і дельтах рік із важнодоступними заростями очерету і верби. Годується на відкритих мілководдях із мулистим дном, нерідко віддалених від місць гніздування на декілька кілометрів.

СУПЕР ГРА: Який птах має назву "красавка?"
ЖУРАВЕЛЬ
Живе цей птах у степах і напівпустелях на ділянках з камчистим грунтом, Гніздиться на землі, у сухому місці недалеко від води. Харчується насінням хлібних злаків, комахами.

НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

ТЕМА: "КОМАХИ"
Комахи - найчисленіша група тварин. Нині їх налічують понад 1 млн. видів, значно більше, ніж усіх інших тварин разом узятих. Для них характерні надзвичайні різноманітність форми, величезна кількість складних пристосувань. Більшість квіткових рослин заішіУїються комахами,' багато риб, птахів і звірів живляться комахами.

1 тур. Запитання для першої трійки гравців.
- Назвіть найбільш ненажерливого хижака планети. Серед комах,
БАБКА
Додаткова інформація: (надається після відгадування слова)
Найбільш ненажерливий хижак планети серед комах - бабка. Вона з» їдає за день стільки комах, що коли їх покласти на одну шальку валів, а на другу - положити бабку, то з"їджені комахи переважають.
Отже, вона з"їдає за день більше комах, ніж важить сама. Якось учні провели дослід. Спіймали бабку, стали вдосталь годувати мухами. Уявляєте, вона з"їла 40 мух.
Коли б такий апетит був у людини, вона за раз з"їдала б 6-х - 80
кг. хлібин. . .
Додаткова інформація:

2 ТУР. Назвіть комаху - хижака, яка нападає на комарів,
пуголовків, маленьких рибок.
ПЛАВУНЕЦЬ
Плавунці дуже ненажерливі хижаки. Вони нападають не тільки 'на комах, що живуть у воді, а й на пуголовків і навіть маленьких рибок. У них, як і в багатьох жуків, дві пари крил і верхні міцні, кіпні- верхні крила захищаються, крильця тоненькі і "сховище" для повітря.

3 ТУР. Один із найбільших жуків, який водиться в Україні
ВОДОЛЮБ
Водолюб один з найбільших жуків, які водяться в нашій місцевості. Він жук мирний, живиться водяними рослинами і ніколи шкоди не завдає. Водолюб, хоча і живе у воді, плаває погано. Спливати на поверхню. Йому дуже важко. Ось він і пристосовується - знайде травинку і по ній вибирається на поверхню. Тут він запасається повітрям і знову спускається по травинці у воду.

Фінальна гра. Змагаються переможці 1, 2, 3 туру. Назвіть жука - "санітару" лісу.
Г Р О Б АРИК
Головні санітари лісу - жуки гробарики. Вони відкладають свої личинки у трупики тварин і заривають його у землю Тепер їх лічики забезпечені їжею і захищені від ворогів. А ліс врятований від забруднення.

Супергра (дозволяється відкрити 4 букви). - У якої комахи найчутливіший "ніс"?
М Е Т Е Л И К
Найчутливіший ніс у метеликів. Французький вчений етнолог Жан-Андрі Фабр встановив, що метелики відчувають один одного навіть за кілька км. завдяки "вусикам". Якщо позбавити їх вусиків, вони ні за що не відчують, навіть метелика, що сидить поруч на кущі, а справа не в самих вусиках, а в численних виростах - волосках: вони і роблять метеликів такими чутливими до запахів.

НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

ПОЛЕ ЧУДЕС: 
ТЕМА: "ЦІКАВІ РОСЛИНИ"
НАЙВИЩЕ У СВІТІ ДЕРЕВО?
СЕКВОЙЯ 
Додаткова інформація:
У сполученнях Штатах Америки росте найвище у світі дерево. Його висота 110 метрів. Це як 3 десятиповерхові будинки, поставлені один на одного.

2 ТУР. У якої рослини самий найбільший листок? '
ВІКТОРІЯ 
Додаткова інформація:
У цієї водяної рослини найбільше у світі листя. Один листок має в ширину аж 2 метри. На такому листі можна стрибати і бігати, і він втримає тебе на поверхні води, вага листка 50 кг. Його підняти можна з декількома друзями.

4 ТУР. Найбільша (найважча) квітка у світі?
РАФЛ ЕЗІЯ Додаткова інформація:
Ширина досягає 1 м. "Назріст", майже така сама, як ти! А важить велетенська квітка 5 кг. Це - стільки, скільки товстенький кіт.

ФІНАЛЬНА ГРА:
Яке найстаріше дерево у світі? ГІ Н К Г О
Воно існувало ще тоді, коли на нашій Землі ходили динозаври.
Категорія: Класні виховні заходи | Додав: (22.02.2013) | Автор: Ватюк Лілія Юріївна E
Переглядів: 2576 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!