Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Новини [ Додати статтю ]

ГРИНЕВИЧ ПОЯСНИЛА, ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ДИРЕКТОРІВ ТА ВЧИТЕЛІВ ІЗ ПРИЙНЯТТЯМ НОВОГО ЗАКОНУ ПРО ОСВІТУ

ГРИНЕВИЧ ПОЯСНИЛА, ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ ДИРЕКТОРІВ ТА ВЧИТЕЛІВ ІЗ ПРИЙНЯТТЯМ НОВОГО ЗАКОНУ ПРО ОСВІТУ

У Міносвіти хочуть надати навчальним закладам більшу автономію.

В Україні запровадять ротацію директорів шкіл та добровільну сертифікацію вчителів, завдяки якій вони зможуть отримувати надбавку до зарплати.

Про це заявила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич в ефірі “Сніданку з 1+1”, коментуючи законопроект “Про освіту”.

“Для директорів без сумніву зміниться те, що з’явиться ротація директорів. Тому що в нас нині є директори, які працюють на одній посаді 40 і 50 років. Але весь досвід свідчить, що найбільший порив змінювати є в перше десятиліття роботи директора, а потім ситуація стає стабільною, і ніхто не хоче робити якісь кроки. Директори будуть по дві каденції по шість років в одній школі”, – наголосила вона.

За словами Гриневич, також директори шкіл отримають більшу автономію, зокрема, академічну свободу до ухвалення навчальних планів, також зросте відповідальність.

“Стандарти будуть виписані в термінах результатів навчання, а як ви доходите до цих результатів – це буде правом педколективу і школи визначитися. Хоча, зрозуміло, що свободою треба вміти користуватися, і на початках, звичайно, нашим вчителям і педколективам буде нелегко створити свою програму. Тому їм надаватимуться типові навчальні модельні програми, які вони можуть змінювати”, – зазначила міністр.

Гриневич висловила припущення, що в першу чергу цим шляхом підуть вищі навчальні заклади, які матимуть значно більшу фінансову автономію, але відповідно зросте їхня підзвітність. “Буде важливо з бюджетної установи стати отримувачем бюджетних коштів. Треба пам’ятати – щойно ви отримуєте нові можливості і повноваження, ви мусите потім за них відповідати, за кожне прийняте рішення”, – додала вона.

Окремо міністр освіти розповіла, що для вчителів запроваджується свобода вибору форми підвищення кваліфікації, яку вони раніше мали здійснювати один раз на п’ять років в інститутах післядипломної освіти, а також добровільна сертифікація, після проходження якої педагоги зможуть отримати 20% надбавку до своєї зарплати.

“На превеликий жаль, не усі ці інститути дають адекватну підготовку вчителям, і буває, що вчитель знає значно більше, ніж люди, які там мають навчати вчителів. Ми хочемо створити конкуренцію, і зараз вчитель зможе обирати – частину годин піти в якусь громадську організацію, яка чудово володіє новими технологіями навчання чи роботі з дітьми з особливими потребами, і таким чином накопичувати ці години. 150 годин впродовж п’яти років – це є час, в який необхідно підвищувати свою кваліфікацію”, – сказала Гриневич, зауваживши, що закон передбачає суттєве підвищення зарплати – чотири мінімальні виплати на посадовий оклад.

“Мінфін порахував, що для досягнення цієї планки треба 87 мільярдів гривень. Зараз бюджет всієї освіти – 160 млрд гривень, тому зрозуміло, що ми не можемо одномоментно досягти цієї планки”, – резюмувала вона.

 

Джерело: ТСН



Джерело: http://www.ukr.life/
Категорія: Новини | Додав: [ADM]Irina (30.07.2017) | Автор: Ukr.life
Переглядів: 1027 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!