Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » "Методична скарбничка" [ Додати статтю ]

Методика виконання техніки "Ниткографія"

Ниткографія

Ниткографія стала популярна не так давно, але з кожним днем цей новий вид мистецтва знаходить все більше прихильників. Ниткографією захоплюються не тільки дорослі, а й діти. Малюки із задоволенням створюють роботи у цій техніці.
Картини, виконані за допомогою ниткографіі, завжди виходять дуже яскравими і барвистими. Крім того їм можна надати додатковий об’єм, використавши «кучеряві» або «волохаті» нитки для їх створення.
Перед тим як приступити до створення майбутнього шедевра, ви повинні спочатку підготувати всі необхідні матеріали:
• в першу чергу вам знадобляться нитки різних кольорів. Для початківців-творців найкраще використовувати нитки, товщина яких не буде перевищувати 2 мм. Наприклад, ви можете взяти муліне, акрилові або вовняні нитки;
• також вам потрібна буде основа, на якій ви зможете застосувати техніку малювання ниткою на практиці. Для цієї мети краще обрати ДВП, товстий картон, однотонний ковролін або оксамитовий папір;
• ще вам буде потрібно полімерний водостійкий клей;
• заздалегідь покладіть на своє робоче місце зубочистку і ножиці. Вони також стануть в нагоді;
• акрилові фарби, пензлик або ескіз малюнку.
Підготувавши всі необхідні матеріали, ви можете сміливо приступати до роботи.

Етапи роботи:
- створити ескіз, вирішити його в кольорі;
- нанести клей на контурні лінії і приклеїти нитки, поступово заповнюємо всю площину. У творців-початківців на цьому етапі можуть виникнути деякі труднощі, тому радимо наносити клей на невеликі ділянки. В першу чергу постарайтеся акуратно викласти нитками основу вашого малюнка, а вже потім приступайте до її заповнення та до виконання більш дрібних деталей. Пам'ятайте про те, що ниткографія - це досить кропітка праця. Заздалегідь налаштуйтеся на досить тривалий час, потрібний для її виконання. Щоб підвищити щільність укладання ниток, а також згладити всі нерівності, на заключному етапі можна використати праску.
- завершену роботу можна вставити в багет та прикрасити нею кімнату.

Малювання ниткою.
Деякі люди вважають, що ниткографія - це своєрідне малювання картин за допомо- гою нитки. Постійні спроби художників знайти натхнення і спробувати щось нове призвели до того, що багато хто з них став захоплюватися малюванням ниткою.
Малюємо картину, використовуючи нитку.
В основі цієї техніки лежить принцип отримання відбитку (сліду, штампу). Виконується вона методом складання паперу вдвоє, тобто в основі лежить принцип симетрії.

Етапи виконання:
- готуємо нитку №10 довжиною 40 см, складаємо її вдвоє, петлю фарбуємо акварельною фарбою потрібного кольору, кінці в руках залишаються нефарбованими;
- викладаємо нитку на одній половині зігнутого вдвоє аркуша, а кінці виводимо за його межі;
- закриваємо аркуш і притискаючи його зверху однією рукою, іншою витягуємо нитку за два кінці;
- розгортаємо аркуш, перед нами – симетричний абстрактний малюнок, вдивляємось в нього і домальовуємо необхідні деталі, щоб утворити якийсь образ.
Цю техніку доцільно застосовувати як вправу на розвиток фантазії та образного мислення школярів.

Категорія: "Методична скарбничка" | Додав: pashaspasay (26.02.2018) | Автор: Банашко Галина Василівна E
Переглядів: 1625 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!