Інтелектуальна гра з природознавства "Що? Де? Коли?" - Класні виховні заходи - Вчитель вчителю - Каталог статей - Вчитель вчителю, учням та батькам

Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Інтелектуальна гра з природознавства "Що? Де? Коли?"

                                        ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ГРА « Що? Де? Коли?»

Мета: 1. Перевірити інтелектуальний розвиток дітей.
2. Виявити їхні знання і нахили з певних основ наук.
3. Розвивати швидкість мислення і пізнавальні інтереси.
4. Виховувати бажання здобувати знання з інших джерел
літератури.
5. Вчити працювати группами(командами).

Обладнання: презентація, ребуси, картки, кросворди, ігри

ПРАВИЛА ГРИ:

1.ПРИВІТАННЯ

1к. « Юні слідопити»
Девіз: « Ріки,гори і моря –
Це усе моя Земля!»

2к. «Друзі природи»
Девіз : «Йтиму полем, лісом, лугом
Буду я природі другом!»

3к. «Помічники»
Девіз : «Наш девіз завжди такий:
Більше діла, менше слів…!»

2. Розминка
(всі приймають участь 15 ч.) Презентація.
Кожному учню по 2 питання
15Х2=30пит.
Для кожної команди – 10балів

3.Конкурс кросвордів
Розгадати кросворд із 8-10 питань
Для кожної команди -10 балів при правильному відгадуванні

4. Мій розумний дзвінкий м`яч
(Капітан від кожної команди)
Завдання – ударяючи в підлогу слід назвати слово:
1 учень -10 рослин
2 учень – 10 тварин
3 учень – 10 птахів
Перед конкурсом учасники тягнуть картку – яку тему обрали
(10 відповідей – 10 балів)

5.Запитання з торбинки.
2пит по 5 балів = 10балів
Для кожної команди – 10балів

6.Ребуси

7.Ігри
«Дерева – кущі»
«Осілі – перелітні»
«Хижі – свійські»
Дітям даються картки, які вони мають розкласти за завданням
Розкласти за групами (20-10б.)

                                                                                  ХІД ГРИ

Рада вітати вас у нашій залі!
Учасникам бажаю все збагнути
І першими у відповідях бути!
Тож вирушаймо всі у путь,
Нас цікаві речі ждуть !

Привітаємо один одного оплесками!

«Привітання команд»
Задля перемоги всі представники команди повинні бути як одне ціле. Зараз ви покажете всім, чи дійсно ви – команда?
(представлення команд – назва та девіз)

1.ПРИВІТАННЯ

1к. « Юні слідопити»
Девіз: « Ріки,гори і моря –
Це усе моя Земля!»

2к. «Друзі природи»
Девіз : «Йтиму полем, лісом, лугом
Буду я природі другом!»

3к. «Помічники»
Девіз : «Наш девіз завжди такий:
Більше діла, менше слів…!»

2. РОЗМИНКА
(всі приймають участь 15 ч.) Презентація.

 

Кожному учню по 2 питання
15Х2=30пит.
Для кожної команди – 10балів

1. Без сокири і без рук, а дім будує.
а) тінь;
б) мороз;
в) пташка;
г) людина.
Правильна відповідь: в) пташка
2. Спеціальність лікаря Айболита:
а) хірург;
б) ветеринар;
в) санітар;
г) окуліст.
Правильна відповідь: б) ветеринар
3.Без очей, а сльози має:
а) хмара;
б) роса;
в) сніг;
г) дощ.
Правильна відповідь: а) хмара
4.Які птахи перші прилітають із вирію?
а) шпаки, граки;
б) горобці, ластівки;
в) снігурі, ворони;
г) журавлі.
Правильна відповідь: а) шпаки, граки
5. О якій порі року відмічають свято Різдва?
а) навесні;
б) улітку;
в) восени;
г) узимку.
Правильна відповідь: г) узимку
6. Яка з цих тварин є гризуном?
а) тигр;
б) кішка;
в) хом’як;
г) сова
Правильна відповідь: в) хом’як
7. З чого виростають рослини?
а) плода;
б)кореня;
в) квітки;
г)насіння.
Правильна відповідь: г) насіння
8.Яким залягає ведмідь у барліг?
а) худим;
б) сильним;
в) жирним;
г) слабким
Правильна відповідь: в) жирним
9.Який важливий вітамін міститься в лимоні?
а) вітамін А;
б) вітамін С;
в) вітамін Д;
г) вітамін В
Правильна відповідь: б) вітамін С
10. Що належить до живої природи:
а) зорі;
б) сонце;
в) рослини;
г) вода.
Правильна відповідь: в) рослини
11. Маленьке, кругленьке, всьому світу миленьке?
а) білочка;
б) помідор;
в) яблуко;
г) сонце
Правильна відповідь: г) сонце
12.Родич рака, ходить боком, живе в морі?
а) скорпіон;
б) краб;
в) морський коник;
г) рак
Правильна відповідь: б) краб
13.хто з персонажів вірша А. Барто зітхав: «Ох дошка гойдається...»
1)ведмедик
2) зайка
3)бичок
4)конячка
14.У якої рослини ніколи не буває квітів?
1) у папороті
2) у кактуса
3) у каштана
4) у картоплі

15.Третій день тижня:
а) понеділок;
б) середа;
в) четвер.

16.Яка квітка зацвітає першою?
а) тюльпан;
б) мак;
в) підсніжник.

17.Що росте взимку?
а) ялинка;
б) бурулька;
в) береза.
18.Найбільша річка України – …
а) Дніпро;
б) Десна;
в) Стрижень.
19.Чіпси виготовляють з …
а) моркви;
б) яблук;
в) картоплі.

20.Калина – це…
а) дерево;
б) кущ;
в) трав’яниста рослина.

21.Пасажир, який їде без квитка…
а) кролик;
б) заєць;
в) лис.

22.Народні символи України – це…
а) верба, калина, барвінок;
б) айстри, майори, ромашки;
в) троянда, конвалія, мальви.

23.Как називається підземна частина рослини?
1) Нирка
2) корінь
3) квітка
4) стебло

24. У кого є жовті плями на голові?
1)жираф
2)лев
3)змія
4)вуж

25. Який кущ є символом України
1)шипшина
2)малина
3)горобина
4)калина

26. Як називається книга, куди заносять назви вимираючих рослин і тварин?
1) Конституція
2) Енциклопедія
3) «Червона книга»
4) Всезнайка

27. Людина, яка охороняє ліс
1)Геолог
2)Журналіст
3)Лісник
4)Вчитель

28. Яку квітку називають квіткою сонця?
1)Кульбабка
2)Лілія
3)Соняшник
4)Тюльпан

29 .Яка тварина будує через ріки плотини?
1)Барсук
2)Видра
3)Бобер
4)Черепаха

30. Як називаються тварини, які харчуються іншими тваринами?
1)Домашні
2)Дикі
3)Хижі
4)Свійські

31. Хто з цих тварин впадає в сплячку?
1)Вовк
2)Лисиця
3)Їжак
4)Кабан

32. Яка найбільша річка України?
1)Говерла
2)Сіваш
3)Дніпро
4)Черемош

33. Столиця нашої країни?
1)Запоріжжя
2)Вінниця
3)Київ
4)Чернігів

34.Яких каменів немає в морі?
1)Круглих
2)Різнокольорових
3)Сухих
4)Великих


3.КОНКУРС КРОСВОРДІВ
Розгадати кросворд із 8-10 питань
Для кожної команди -10 балів при правильному відгадуванні
КРОСВОРД №1

По горизонталі:
1. Яке морське тварина при видиху утворює водяний фонтан?
7. Середовище існування дельфінів ?
3.Цар звірів ?
4.Птах з Антарктиди ?
5. З цим струнким ніжним деревцем часто порівнюють гарних юних дівчат ?
2.Під шляпкою ніжка?

По вертикалі:
1.Найменша пташка ?
6. Буває бурим, буває білим ?
7.Який птах не має свого гнізда?
8.Про яке дерево часто згадують в Україні?

По горизонталі: По вертикалі:
1. кіт
2. гриб
3. лев
4. пінгвін
5. береза
7. вода
1. калібрі
6. верба
7. ведмідь
8. зозуля
КРОСВОРД №2

По горизонталі:
По вертикалі:
3. помідори
4. жолудь
5. риба
8. пір`ям
9. ріпка 1. термометр
2. шип
6. тигр
7. павук
10. ізюм

По горизонталі:
8.Чим укрите тіло птахів?
3.З яких плодів росли роблять томат?
5. Хто спить з відкритими очима?
9.Що дід посадив, а витягти не міг?
4.Як називається плід у дуба?

По вертикалі:
1.Як називається прилад для вимірювання температури тіла людини, води, повітря?
6.Яку тварину називають “вусатий – волосатий”?
7.Хто подорожує у повітрі на нитці?
10.Що вийде, якщо висушити виноград?
2.Як називається колючка на троянді?

КРОСВОРД №3

По горизонталі: По вертикалі:
1. мурашник
2. ящірка
3. земля
7. весна
9. хом`як 4. олень
5. роса
6. кропива
8. жало
10. кажани

По горизонталі:
3.Як називається планета, на якій ми живемо?
1.Як називається житло мурахів?
2.Хто хвіст залишає і від ворога втікає?
7.Яка пора року настає після зими?
9.Польовий гризун з добре розвиненими защічними мішками?

По вертикалі:
5.Зранку на траві з’являється...
8.Головна зброя бджоли?
10. Які звірі літають і сплять униз головою?
6. Що за трава, що кусається?
4.Хто на своїй голові ліс носить?

ДЛЯ ВСІХ ДІТЕЙ:
Гра «Буває-не буває»
У лісі завірюха, а ведмідь малину збирає.
Сніжок землю покриває, а в саду яблунька дозріває.
Сів метелик на сніжинку.
Сніг іде – гриби ростуть.
Діти купаються в річці, снігурі співають у кущах.
Лелеки відлітають у вирій, зацвіли вишні.
З дерев опало листя, комахи поховалися в кору дерев.
З’явились вербові котики, незабаром весна.
«Так чи ні?»
Скажи, співає сом пісні? (Ні).
Чи вміє плавати гусак? (Так).
Чи може стати у вогні вода холодним льодом? (Ні).
Червоний мак у січневу пору квітне? (Ні).
А крокодили на сосні свої будують гнізда? (Ні).
Якщо не їстиме три дні, верблюд ходити зможе? (Так).
Коли розсердиться їжак, слона він вбити зможе? (Ні).
Ріка біжить у далині, чи є у неї ноги? (Ні).

4. Мій розумний дзвінкий м`яч
(Капітан від кожної команди)
Завдання – ударяючи в підлогу слід назвати слово:
1 учень -10 рослин
2 учень – 10 тварин
3 учень – 10 птахів
Перед конкурсом учасники тягнуть картку – яку тему обрали
(10 відповідей – 10 балів)

5.ЗАПИТАННЯ З ТОРБИНКИ
1пит по 2 бали = 10балів
Для кожної команди – 10балів

ПИТАННЯ ДЛЯ ТОРБИНКИ
1. Пудель Мальвіни (Артемон)
2. Пес Дяді Федора (Шарик)
3. Пантера з казки «Мауглі» (Багіра)
4. Кіт з Простоквашино (Матроскін)
5. Черепаха з казки про Буратіно (Тортила)
6. Хто розбив золоте яєчко? (мишка)
7. Муха, яка напоїла всіх чаєм (цокотуха)
8. У кого в голові тирса (рос. - опилки) (Вінні-Пух)
9. Як звали мишенят у казці «Колосок»? (Круть і Верть)
10. Чим ловив рибу вовк з російської народної казки «Лисиця та вовк»? (Хвостом)
11. Як звали собачку, яка допомагала тягти ріпку? (Жучка)
12. Як звали їстівного казкового персонажа? (Колобок)
13. Як звали дівчинку, яка мала шкарлупу горіха за ліжечко, а пелюстку троянди за ковдру? (Дюймовочка)
14. У якій казці герой отримав від черепахи золотий ключик? (Пригоди Буратіно)
15. З якої казки: «Мій котику, мій братику! Несе мене лиска за крутії гори, за бистрії води»? («Котик і Півник»)

6.РЕБУСИ


БІЛКА ВЕСЕЛКА


ВІТЕР ЗИМА



ЛІТО ОСІНЬ



ПТАШКА СИНИЦЯ



СНІГОПАД СНІЖИНКА



СОНЦЕ ТВАРИНИ



ХМАРА ЯБЛУНЯ

РОСЛИНИ
ІГРИ
«Дерева – кущі»
«Осілі – перелітні»
«Хижі – свійські»

Розкласти за групами (20-10б.)

Підведення підсумків, нагородження грамотами (командам)

Категорія: Класні виховні заходи | Додав: (28.01.2017) | Автор: Ахмадєєва Світлана Миколаївна E
Переглядів: 556 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1

Добавил: [ADM]Irina
0

Шановна Світлано Миколаївно!
Гра, мабуть, дуже цікава та продумана. Але, нажаль, не вказано, для учнів якого класу розрахована ця гра, немає презентації, кросворди та ребуси відображаються некоректно. Окреме спасибі за те, що є відповіді на запитання. Наші колеги не люблять шукати їх в Інтернеті. Їх влаштовують такі матеріали, що можна взяти і зразу працювати з ними.
Для виправлення цього відправте на мою адресу презентацію і, обов'язково вставте у слайди всі кросворди та ребуси або надішліть цей сценарій мені на пошту. Спробуємо виправити положення.
Моя адреса: fialkauman@ukr.net
Дата публикации: 28.01.2017 в 21:28 Спам
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!