Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Поради батькам [ Додати статтю ]

Як покращити стійкість уваги малюка

Як покращити стійкість уваги малюка

Батьки можуть збільшити тривалість концентрації уваги своєї дитини за допомогою одного дуже простого способу – їм необхідно звертати увагу на іграшку, з якою вона бавиться.

Дослідники виявили, що коли батьки дивились на іграшку й демонстрували свій інтерес до того, як їх однорічний малюк бавиться нею, дитина приділяла увагу цій іграшці більш тривалий період часу навіть після того, як батьки переводили свою увагу на щось інше.

  • Дослідження показує, що стійкість уваги маленької дитини можна змінювати за допомогою поведінки батьків. Якщо батьки звертають увагу на іграшку разом з дитиною, вона, швидше за все, буде приділяти їй увагу довше, ніж у випадку, якщо батьки не проявляють до неї жодного інтересу.
  • Дослідження також показує, що соціальна взаємодія між батьками й малюком може впливати на розвиток концентрації уваги дитини. Увага часто розглядається як властивість мозку немовляти, яка не підпадає під вплив ззовні. Однак це дослідження довело протилежне.

У ході дослідження вчені вивчили 36 пар батьків і дітей, на головах яких були закріплені пристрої, які відстежували напрямок їхнього погляду під час гри.

Отримана інформація показала, що коли батьки звертали свою візуальну увагу на маленьку дитину, яка бавилась іграшкою, і взаємодіяли з нею, їх участь збільшувала кількість часу, протягом якого дитина зберігала концентрацію уваги на цій іграшці.

Дослідники виявили, що в ситуаціях, коли батько й однорічна дитина звертали увагу на одну іграшку протягом близько чотирьох секунд, увага малюка затримувалась на цьому об'єкті протягом ще 2-х секунд після того, як батько переводив свій погляд на інший предмет.

Згодом кілька додаткових секунд уваги, набутих щодня, у сукупності з ранньою соціальною взаємодією між батьками й дитиною сприятимуть створенню та зміцненню провідних шляхів у головному мозку дитини, що беруть участь у підтримці уваги й концентрації.

Ця тема потребує додаткових дослідженнях. Одним з майбутніх напрямів є вивчення того, як поведінка батьків впливає на розвиток уваги дитини в довгостроковій перспективі.

Поради про покращення стійкості уваги

Хоча додаткові дослідження, як і раніше, необхідні, учені пропонують три поради батькам, які допоможуть покращити стійкість уваги дітей:

  • Батьки повинні брати активну участь у грі з дитиною. Це означає, що з малюками необхідно дійсно грати, а не просто проводити час, перебуваючи в одній кімнаті, думаючи про своє й дивлячись в інший бік.
  • Нехай дитина керує грою. Це означає, що під час гри батьки повинні дотримуватися вказівок своєї дитини й дозволити їй першій проявити інтерес до іграшки. Потім вже батьки можуть посилити цей інтерес, вимовивши назву іграшки та продовжуючи з нею грати. Дослідження показало, що коли батьки намагалися задавати тон грі, примушуючи дитину зосередитись на конкретному предметі, вони досягали менших успіхів у залученні її уваги.
  • Будьте чуйними до потреб та уваги дитини. Отримані дані показали, що реакція батьків на поведінку своєї дитини впливає на її власну поведінку й увагу.


Джерело: http://childdevelop.com.ua/articles/develop/1628/
Категорія: Поради батькам | Додав: Natali (12.06.2016) | Автор: Розвиток дитини
Переглядів: 1019 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!