Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель батькам » Сімейне виховання [ Додати статтю ]

Як збільшити участь батьків у житті дітей


                               Як збільшити участь батьків у житті дітей

У статті піде мова про способи приділяти увагу своїм дітям, велика частина яких вимагає лише незначних змін вашого розкладу: нехай ваші діти сьогодні відчують себе особливими!

Протягом напруженого робочого дня всі ці «списки справ», що здаються нескінченними, затягують батьків настільки, що ми забуваємо про те, що наші діти потребують тісних взаємин з нами, а не короткого спілкування поспіхом, ніби вони всього лише одне з наших завдань.

Єдине, чого хочуть діти від своїх мам і тат, – безроздільної уваги. Звісно, у метушливі дні, коли ви вибігаєте з дому, поспішаючи на роботу, або тижнями не можете приділити час самим собі, їх бажання здається нездійсненним. Але приділяти повноцінну увагу своїй сім'ї не так уже й складно. Насправді, це значно простіше, ніж ви думаєте.

Налагодьте зоровий контакт

Доросла людина, обтяжена великою кількістю зобов'язань і турбот, хоче повної уваги слухачів і співрозмовників до своїх слів, навіть якщо ця увага потрібна всього на одну хвилину. Надзвичайно дратує, якщо людина, з якою ви розмовляєте, не піднімаючи очей, продовжує працювати за комп'ютером, переглядати документи або робити що завгодно, недбало киває у відповідь і займається своєю справою, ніби ви її взагалі не цікавите.

Діти нічим не відрізняються від вас. Якщо ви дійсно хочете приділяти повноцінну увагу своїй маленькій дитині або підлітку тоді, коли йому необхідно з вами порозмовляти, відкладіть усі свої справи й налагодьте з ним зоровий контакт. І не забудьте поділитись теплою посмішкою! Коли діти знають, що володіють вашою увагою, вони будуть з радістю звертатись до вас з будь-якого приводу, хорошого й не дуже.

Повноцінно відпочивайте

Здоровий сон у достатній кількості приносить багато користі, але одна з його головних переваг полягає в тому, що коли ви почуваєте себе добре, бо добре відпочили, у вас більше енергії для турботи про вашу сім'ю протягом дня. Якщо ви надолужуєте згаяне в досвітні години або систематично працюєте допізна, швидше за все, ви будете прокидатися стомленими та дратівливими. Ранній відхід до сну й міцний сон допоможуть вам залишатися свіжими й бадьорими, так ви зможете насолоджуватися своєю сім'єю щодня.

Живіть у даний момент часу

Коли в останній раз ви сиділи та спокійно спостерігали за тим, що робить ваша дитина? Знайдіть хвилинку, щоби подивитись, як ваша донька ганяється за своїм собакою. Зверніться до неї: «Катрусю, ти так швидко за ним бігаєш. Подивись, як йому подобаються ваші перегони. А ще йому подобається, коли ти стрибаєш на одній ніжці». Якщо ви станете це робити лише кілька разів на тиждень, ваша дитина буде вбирати додаткову увагу, як щаслива маленька губка.

Відкладайте свій мобільний телефон

Від деяких звичок відмовлятись важко. З огляду на те, в якому цифровому світі ми зараз живемо, іноді здається, що багато батьків не розлучаються зі своїми смартфонами двадцять чотири години на добу. Проте, коли ви, прийшовши з роботи, переступаєте поріг свого дому або ваші діти приходять додому зі школи, звикайте відкладати свій мобільний телефон. І тільки після того, як ви обговорите з ними події дня й діти перейдуть до виконання домашньої роботи або ігор, ви можете дістати телефон, щоби переглянути повідомлення й т. п. Візьміть за правило: коли хтось із дітей знаходиться поруч з вами, ваш телефон може лежати десь поблизу, але не в руці.

Перемикайте уявний канал

Існує чудова гра для дорослих і дітей «Перемкни канал». Коли ви дивитесь програму по телевізору й вона вам не подобається, ви просто берете пульт і перемикаєте канал. У реальному житті існує багато проблемних моментів, які виникають протягом дня: брат відбирає іграшку в сестри, ваш маленький вередливий школяр випробовує ваші нерви перед виходом до школи. Коли виникає один з подібних моментів, скажіть: «Давайте перемкнемо канал!». І знайдіть вихід із ситуації, який зробить усіх вас щасливими. Направте уявний пульт на дитину та скажіть: «Як щодо того, щоб на цьому іншому каналі ти дав сестрі кілька хвилин пограти твоїми новими машинками, потім я її заберу, і ми побудуємо замок з її кубиків?». Це, як правило, розсіює більшість нервових ситуацій, більше того, вам навіть почнуть подобатись дратівливі вчинки дітей, тому що ви зможете ефективно змінювати ситуацію за допомогою цієї кумедної гри.

Установлюйте таймер

У вас може не бути цілої години часу, щоби повністю приділяти увагу дітям і просто відпочивати з ними, але десять хвилин можна знайти завжди. У будь-який час вашого напруженого дня відведіть дитину в бік і спитайте, чим би вона хотіла зайнятися разом з вами протягом десяти хвилин. Може, ви будете заплітати косички доньці, вийдете на вулицю, щоби подивитись, як вона катається на велосипеді, допоможете їй скупати пухнастого ведмедика – що завгодно (у межах розумного!). Установіть таймер на десять хвилин і скажіть доньці, що за будь-яких обставин ви в повному її розпорядженні на даний період часу. Для вас обох ці десять хвилин стануть чудовим спогадом на все життя.

Дістаньте свої пам'ятні альбоми з вирізками, фотографіями, листівками

Робіть для своїх дітей пам'ятні альбоми. Ви можете використовувати кольорові картонні заготовки, наклейки, листівки та гарний обгортковий папір, а коли закінчите, то просто здивуєтесь, якими чудовими вони вийшли. У вас з'явиться пам'ятна річ, яку можна буде передати дітям, коли вони залишать батьківське гніздо й полетять у великий світ. Але до того не ховайте ці «скарби» в довгу шухляду. Залишайте їх у вітальні, щоб діти могли отримувати задоволення, розглядаючи їх. Якщо у вас є фотографії літнього відпочинку, днів народження або відвідування бабусі й дідуся, сядьте поруч зі своєю дитиною на кілька хвилин і перегляньте їх разом. Ці моменти є чудовим способом налагодити зв'язок з дитиною, насолоджуючись особливими для вас спогадами.

Хваліть позитивні вчинки дитини

Ось одна з найкращих порад про виховання дітей на всі часи: спостерігайте, коли дитина робить щось позитивне, і відразу ж хваліть її. Наступного разу, коли ви побачите, як ваш син, очищуючи відро, підбирає розгублене на підлозі сміття, зупиніться, посміхніться та прокоментуйте: «Михайлику, мені дуже подобається, що ти не полінувався й підняв сміття з підлоги. Я ціную, що ти не залишив прибирати його комусь іншому. Молодець!». Похвали не повинно бути багато, головне, щоб вона була щирою. Коли ви помічаєте, що ваші діти роблять щось хороше для себе та інших людей, ви вчите їх важливості добрих слів і справ. Вони також дізнаються про те, що ви постійно звертаєте увагу на все, що вони роблять, навіть на дрібниці.



Джерело: http://childdevelop.com.ua/articles/upbring/1088/
Категорія: Сімейне виховання | Додав: (15.04.2016) | Автор: Виховання дитини
Переглядів: 918 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!