Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Класна година на тему "Моє місто - моя любов"
Мета:
 познайомити дітей і гостей уроку з візитною карткою міста
 поглибити знання учнів про історію і сучасне міста
 навчити дітей брати інтерв’ю,працювати в парах. Вміти складати візитку міста
 виховувати почуття громадської свідомості. Любові до рідного краю

Хід 

I. Привітання

II. Мотивація
-А зараз увага на екран…
( всі дивляться відеофільм про Дніпропетровськ)
Питання до дітей:
- Скажіть,як ви вважаєте про яке місто цей фільм?
- Що побачили знайоме,чи просто знайомі місця?
- Доведіть,що це Дніпропетровськ?

III. Повідомлення теми
- Сьогодні ми всі разом спробуємо створити і зробити власноруч візитну картку нашого міста. У цьому нам допоможуть інформатори,історики і журналісти,які працювали з додатковою літературою і спілкувалися з вчителями нашої школи. У всіх на партах візитна картка ,яку протягом уроку ми будемо створювати.

IV.Сприяння та усвідомлення нових знань
І так,наше перше питання: Ім’я міста. У квітні 1776 року відомий генерал-фельдмаршал Григорій Потьомкін подав кошторис і план забудови міста. Яке він задумав як третю столицю імперії на честь своєї улюбленої цариці Катерини-II.І назвав місто Катеринославом-1,чи Кільченське.І сьогодні Свята Катерина є небесною покровителькою нашого міста.( показати фото Катерини-II)
У імператриці Катерини-II був син Павло-1,який був противником усіх діянь своєї матері.Павло-1 видає наказ перейменувати Катеринослав на Новоросійськ у 1797 році.І тільки у 1801 році,після смерті Павла-1 новий імператор Олександр-1,онук катерини-II в пам’ять про свою бабусю повернув місту ім’я Катеринослав.
У 1926 році наше місто отримало назву Дніпропетровськ,на честь керівника революційного руху Петровського. Його ім’я носять:площа,проспект,металургійний завод,одна з гірських вершин Паміру – Пік Петровського. На площі перед залізничним вокзалом ми можем бачити пам ячник Григорію Івановичу Петровському.
1.Спочатку місто планувалось побудувати на лівому березі Дніпра при впадінні річки Кільчень у Самару.
Катеринослав на р. Кільчень не зміг довго існувати,тому що було побудовано на заболоченій території, яка під час весняних повенів затоплювалась.У низинах вода трималась все літо,гнила,цвіла Все це створювало важкий клімат й викликало масові захворювання у населення.
2.У 1782 році із столиці прибув головний лікар Шенгофель,який визнав цю місцевість « вредной для здоровья. ,неудобной и гибельной для благостояния жителей».Тому в січні 1784 року сама Катерина -II повеліла перенести місто на правий берег Дніпра біля Нового Кодака.(показати на плані міста).
3.Тут знаходилась Слобода Половиця,де жили люди, вони косили сіно,розводили коней,заводили вулики. Старожил ,відставний запорозький осавул Лазар Глоба встиг навіть посадити тут розкішні сади. Зараз тут розташована центральна частина Дніпропетровська(показати на плані міста).
Енергізатор.Вправа « В цьому класі друзі всі»
По наступному питанню послухаємо наших істориків………..
1.Слово «герб» у перекладі з польської означає «спадщина», тобто те, що перекладається з покоління в покоління і об’єднує минуле,сьогодення і майбутнє. А ще символічніше зображення держави або міста.
.Перший офіційно затверджений герб Катеринослава мав вигляд щита, головною фігурою якого був вензель імператриці. На його лазурному полі розташовано дев’ять шестипроменевих срібних зірок, а над щиомі зображена царська корона.
3.У 1970 році було затверджено герб Дніпропетровська ,я кий створив художник Стародубський. Головні елементи герба – це шестірня,ківш з металом ,що ллється, три пагорби, на яких було побудовано місто, хвилі Дніпра-Славути і зоряні промені, які символізували майбутнє щасливе життя. Кольори – синій,червоний,білий,жовтий
4.У 2001 році міською радою прийнято новий символ Дніпропетровська. Перехрещенні козацькі стріла та шабля, а над ними три зірки, що символізують минуле,сьогодення і майбутнє. Кольори – синій, білий і жовтий.
(прикріпимо герб міста на візитку)
Всі діти класу працюють в парах,із трьох гербів вибирають відповідний і приклеюють на свою візитку,прикрашають її,розмальовують.
Енергізатор. Відпочинок в осінньому лісі
Гра «Мікрофон»(питання дітям)
Гра «Я знаю п’ять»
Конкурс «Розкажи про свій улюблений куточок міста

V. Рефлексія
Наша робота підійшла до кінця.
Чи сподобалось Вам?
І на закінчення пропонуємо нашим гостям
невеличкий відеофільм про місто Дніпропетровськ.
Категорія: Класні виховні заходи | Додав: lesik0938 (23.09.2013)
Переглядів: 4892 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!