Каталог статей

Головна » Статті » Поради психолога » Корекційно-розвивальна робота [ Додати статтю ]

Виховне заняття "Скажемо палінню - ні!"

Тема. Скажемо палінню – ні!
Мета: пропагувати серед учнів здоровий спосіб життя; переконати підлітків, що нікотин – сильна отрута і паління дуже шкідливе; виховувати в учнів дбайливе ставлення до власного здоров’я; сприяти розумінню взаємозв’язку між сьогоднішнім ставленням до свого здоров’я і майбутнім здоров’ям нації в цілому. Корегувати основні психічні процеси, мовлення учнів.

Обладнання: персональний комп’ютер, мультимедійний проектор, презентація, кольорові картки, плакати з прислів’ями.

План і хід заняття.
І. Підготовча частина.
1.Організаційний момент.

- Доброго дня всім присутнім! Сьогоднішнє наше заняття ми проведемо у вигляді круглого столу, на яке запрошені такі вельмишановні гості:
- Пучковська Тетяна Петрівна – соціальний педагог;
- Мацепа Наталія Григорівна – шкільний психолог;
- Палажченко Світлана Василівна – вчитель історії;
- Сафар’ян Наріне Едуардівна – шкільний лікар.
Отже, доброго вам і доброго вам здоров’я! Так, доброго всім здоров’я.
Його не купиш в аптеці. І поки воно є, його не помічаєш, ним не переймаєшся. На жаль, часто починаєш його цінувати тільки тоді, коли втрачаєш. Тоді й переосмислюєш людські цінності.
Кожному від народження надається найцінніший дар – життя. І найдорожче, що є в житті – це здоров’я. Але , як це не дивно, люди дуже легковажно можуть ставитися до свого здоров’я, особливо, молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя.
Послухайте таку притчу.
Один бізнесмен нагромадив великий капітал, який складав 3 млн. доларів. Він вирішив,що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг прийняти рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався та вирішив будь-що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу.
«Продай мені три тижні життя і я віддам тобі третину свого капіталу – 1 млн. доларів», - запропонував бізнесмен.
Але Янгол Смерті відмовив йому.
- Гаразд, залиш мені два тижні життя… Я віддам тобі дві третини своїх
грошей. А це вже аж 2 млн доларів.
Янгол знову відмовив.
- Продай мені тільки один день, щоб я зміг насолодитися красою цієї
землі, обійняти дружину, дітей, яких я давно не бачив… Я віддам тобі все, що маю – 3 млн доларів.
Янгол Смерті відмовив.
Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа?
Янгол погодився.
Чоловік написав: «Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не зміг купити навіть години за 3 млн доларів. Перевірте, чи все, що вас оточує, справді має цінність? Бережіть здоров’я, бережіть життя. Живіть правильно!»
- Від чого , на вашу думку, залежить здоров’я кожного?
(Найчастіше залежить від нас самих, від правильності нашого вибору та подальшої поведінки.)
Народна мудрість каже: «Усе можна купити , крім здоров’я…»

ІІ. Основна частина.
1. Повідомлення теми і мети заняття.

Сьогодні ми поведемо розмову про підступного ворога людства – тютюн. Про звичку, противну для ока, нестерпну для носа, шкідливу для мозку, небезпечну для легенів. Так сказав у 1604 році англійський король Якоб Стюарт. (Демонструється перший слайд презентації)
Ви , напевне, не раз чули від дорослих - батьків і вчителів – про шкідливість куріння. Знаєте, що курцями не народжуються . Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука потяглася до сигарети. Отже, тема нашого круглого столу : «Скажемо палінню – ні!»(Вивішую на дошці тему заняття)
Ми постараємось переконати всіх присутніх, що паління дуже шкідливе; як негативно воно впливає на організм людини. А нам в цьому наші запрошені гості.
2. Виступи запрошених гостей.
Виступ соціального педагога. (Демонструється другий слайд)
Тютюнопаління (або просто паління) – це вдихання диму тліючого тютюну. Тютюн - це одна з найуживаніших рослин, яка здатна викликати залежність. Тютюн – рослина сімейства пасльонових. За переказом. Тютюнова трава виросла на могилі блудниці, яка спокусила тисячі чоловіків та юнаків. Її прах перетворився на грунт, на якому проросло тютюнове зілля. У легенді тютюн виступає символом зла. У дикому вигляді він росте в Америці й Австралії.
Паління набуло особливої популярності на початку ХХ століття. Зараз паління є найпоширенішою шкідливою звичкою. Чумою ХХІ століття називають паління. Зростання числа курців викликає тривогу вчених світу. Сучасна ситуація в світі є такою. (Демонструється третій слайд).
- На нашій планеті палять приблизно 1,3 мільярди людей.
- За 1 секунду на Землі викурюється 300000 цигарок.
- Паління викликає 6% смертей в усьому світі.
- Щорічно від паління вмирає 3 мільйони людей.
- 300 мільйонів дітей, які живуть сьогодні , будуть убиті тютюном у дорослому віці.
- Загальна маса недопалків на планеті за 1 рік становить 2 520 000 тон.
А ось яка «тютюнова »статистика Європи. (Демонстрація четвертого слайду)
- Найзавзятіші курці в Європі – греки та кіпріоти(жителі острова Кіпр).
- Кіпріоти викурюють по 21,7 цигарок на день.
- Греки посідають перше місце в Європі за процентним відношенням курців до загальної кількості громадян країни – 42 %
- Середньостатистичний курець викурює 14 цигарок на день.
Німецькі вчені обстежили 656 жінок, що курять , і понад 5 тисяч тих, хто уникає куріння. З’ясувалося, що перші старіють майже у 10 разів швидше.
Ну, а тепер поговоримо про Україну. Ось про що нам розповідає «тютюнова » статистика: (Демонстрація п’ятого слайду)
- в Україні щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок;
- серед молоді курить 45% юнаків і 35% дівчат;
- всього в країні нараховується 9 мільйонів активних курців;
- Україна займає 17 місце в списку країн-лідерів за кількістю курців;
- щорічно до числа курців долучаються 100 000 українців;
- кожен четвертий підліток в Україні викурює першу цигарку у віці 10 років;
- Україна є другою країною у світі(після Чилі), де у віці 12-15 років курять більше 30% юнаків і дівчат;
- Україна займає ІІ місце за кількістю викурених цигарок на одного громадянина;
- на кожного українця припадає понад 25 000 цигарок – майже 7 щоденно.
Викурюючи пачку цигарок за день, курець позбавляє себе життя на 8-10 років, адже одна викурена цигарка вкорочує життя на 15-20 хвилин. Приголомшливий факт: молодь, яка ніколи не палила , майже ніколи не вживає наркотиків. (Шостий слайд)
Куріння щороку забирає тисячі життів у всьому світі. Воно стало серйозною соціальною проблемою . Вимагаю від тих, хто курить: «Кинь курити сьогодні!»(Сьомий слайд)
Вихователь. Дякую Вам, Тетяно Петрівно. А тепер давайте дізнаємось, як виникло паління. Запрошую до слова вчителя історії .
Розповідь вчителя історії.
Історія залучення європейців до паління розпочалася так.
Прибувши до Америки 12 жовтня 1492 року, Христофор Колумб серед найрізноманітніших подарунків , що піднесли острів’яни , отримав сушене листя рослини «петум». Це листя, згорнуте в трубочку , вони курили.
Трохи пізніше , 28 жовтня 1492 року, Колумб зійшов на берег Куби. Мешканці також зустрічали прибульців травою для куріння, яку називали «сигаро».
У грудні 1492 року корабель «Санта Марія »зазнав катастрофи. Людей і цінний багаж вдалося врятувати, але на маленькому судні «Нінья, яке залишилося від експедиції, неможливо було розмістити два екіпажі. Тому вирішили частину людей залишити і повернутися згодом. Христофор Колумб кораблем «Нінья» відправився до Європи. А матроси ,що залишилися під орудою монаха Фра Пано , стали першими європейцями, які навчилися курити за прикладом місцевих жителів. Набожні іспанці вважали, що «пускати дим із ніздрів» може лише нечиста сила. Незважаючи на це, спокуса тютюном для них була сильнішою від будь-яких переконань.
Після другого походу Христофора Колумба (1493-1496 рр.) насіння тютюну завезли в Іспанію, звідти воно потрапило в сусідні європейські країни. Пізніше, в період великих відкриттів, морськими і сухопутними караванними шляхами його завезли в різні куточки земно кулі.
Колумб та його супутники завезли тютюн в Європу як чудодійний лікарський засіб(заспокійливий, такий, що знімає головний біль і втому).
На початку ХVII ст. Тютюн почали вирощувати в Голландії, трохи пізніше – в Англії, а потім у Німеччині. В Росії тютюн набув широкого розповсюдження завдяки Петру І, який досить швидко зрозумів стратегічну цінність для державної казни цієї шкідливої звички. Дозвіл на торгівлю і паління був виданий 1697 року Петром І, який і сам став запеклим курцем, побувавши в Голландії. Більше того, цар залучав до куріння і придворних.
Не можна сказати, що розповсюдження тютюну відбувалося без перешкод. Куріння тютюну , а також вживання його як ліків часто викликало отруєння і спричиняло смерть. Це змушувало уряди різних країн вести боротьбу з курінням та застосовувати різні покарання, часом досить жорстокі. З релігійних мотивів у ряді країн, наприклад в Італії, його оголосили «домішкою диявола». Римські папи навіть закликали відлучати від церкви тих, хто нюхав або курив тютюн. П’ятьох ченців, яких спіймали на палінні, замурували живцем у монастирській стіні.
В Англії 1585 року за указом Єлизавети ІІ курців прирівнювали до злодіїв і водили вулицями з мотузкою на шиї. У Туреччині злісних курців саджали на палю. У Росії за царювання Михайла Федоровича курців, викритих вперше, карали 60-ма ударами палиці по ступнях, а тим,хто попався вдруге – відрізали носа або вуха.
Вихователь. Дякуємо, Світлано Василівно, за чудовий екскурс в історію. А ми продовжуємо наше засідання.

3.Виступ учнів-читців.

Любить Вітя покурити,
Так, від нічого робити.
Ще й трима цигарку згорда –
Отака тепер є мода.

Лікар Вітю оглядав
І таке йому сказав :
«Нікотин легені з’їв!
Що ж ти , хлопче, наробив?»

З розуму дурного він почав курити,
А тепер не знає, що йому робити.

Думають діти : якщо закурили,
Значить дорослі вже й особливі.
Насправді це, друзі, скажу вам, не так,
Курець лиш здоров’я губити мастак.

Десь на задвірках знайома картина:
Душаться хлопці цигаркою щоднини.
А поруч дівчати цигарочки смокчуть,
Бо хлопцям сподобатись дуже вже хочуть.

У кімнаті накуреній будеш сидіти,
Не стане у тебе апетиту,
І біль головний будеш ти відчувати,
В фізичному розвитку все відставати.

Млявим враз станеш і нездоровим
бо дуже шкідливим є дим тютюновий.

Вихователь. Дякую доповідачам. А тепер пропоную дізнатись, чи це справді так у нашого шкільного лікаря. Запрошую Вас до слова.

Розповідь лікаря.
Нікотин – поширений соціальний наркотик. Це сильна отрута, яка завдає великої шкоди здоров’ю людини. Курці шкодять не лише собі, а й людям, які перебувають поруч і дихають отрутою – димом. У кімнаті, де багато людей курить, ті, хто не курить, починають кашляти. Це називається «пасивним курінням». Є докази того, що «пасивне куріння» може призвести до виникнення захворювань дихальної системи у некурців. Діти до 5 років, якщо вони «пасивні курці», - найуразливіші. Вони часто хворіють на пневмонії (запалення легенів) та гострі респіраторні захворювання (застуди). (Демонструється дев’ятий слайд)
Тютюновий дим містить велику кількість шкідливих речовин: нікотин, чадний газ, синильну кислоту, аміак, формальдегід та ін.. Особливо шкідливим вважається бензопірен, який має канцерогенний ефект (можуть утворитися ракові та інші пухлини).
Під час куріння нікотин сигарети разом із димом швидко потрапляє до мозку та в кров. За даними учених, у юнаків, що курять, знижується обсяг пам’яті, точність виконання математичних дій, здатність до навчання.
Чим більше людина курить, тим більше є ризик хвороби серця, раку, бронхіту, розладу кровообігу, виразок.
Якщо уважно придивитися до курця, то можна побачити ,що його зуби мають жовто-брудний колір, оскільки емаль уже пошкоджена нікотином. Навіть одна викурена сигарета шкодить волоссю: воно поглинає дим і утримує його всередині кожної волосини.
95 із 100 хворих на туберкульоз перед початком захворювання курили.
Через 25 років кожної хвилини помиратиме у світі не 8 курців, як сьогодні, а 20. Це прирівнюється до кількості жертв щоденних катастроф 25 цивільних пасажирських лайнерів середньої місткості, коли гинуть усі без винятку пасажири. Чи сіли б ви свідомо в приречений на загибель літак? (Відповіді учнів.)
Вагітні жінки, які курять , зазвичай народжують немовлят з меншою вагою і не лише. Діти, народжені жінками, які курять, мають нижчий розумовий рівень. Наукою доведено, що куріння може стати причиною безпліддя. Сумний факт : щорічно в Україні тютюн стає причиною смерті понад 100 тисяч людей.
Отже, існує кілька етапів наслідків куріння:
1) миттєві негативні наслідки: прискорення серцевих скорочень, підвищення кров’яного тиску, потрапляння чадного газу у кров, подразнення очей;
2) тривалі негативні наслідки: рак легенів, порожнини рота, стравоходу, шлунка, підшлункової залози й жовчного міхура, захворювання серця,виразка шлунка, захворювання судин, хронічний бронхіт;
3) інші негативні наслідки: пошкодження слизової оболонки губ, язика, гортані, поява сильного кашлю,неприємного запаху з рота, прискорене виникнення зморщок, порушення нормального дихання.
Доки людина здорова, вона не думає про здоров’я, а сприймає його як щось належне. І лише захворівши, починає усвідомлювати, яке це багатство – бути здоровим!
Вихователь. Дякуємо Вам.
Давайте усвідомимо , що сивий димок від цигарок – це підступна зваба, що значною мірою унеможливлює здійснення мрій, укорочує життя, призводить до безлічі фізичних і моральних страждань. Чи дійсно це так, допоможе нам дізнатися психолог .
Виступ психолога. Куріння – надзвичайно шкідлива звичка. Вона призводить до психофізіологічної залежності, позбутися якої набагато складніше, ніж набути. А окремі люди практично назавжди стають залежними від тютюну. Щоб позбутися цієї залежності, потрібні неабиякі вольові зусилля. Куріння щороку забирає тисячі життів у всьому світі. Воно стало серйозною соціальною проблемою.
Ми з вами провели анкетування «Здоров’я чи куріння» і ось отримали такі результати .(Проводиться аналіз анкетування)
В основі будь-якої шкідливої звички лежить залежність людини від чогось . Куріння є теж залежністю.
Шкідлива звичка є однією з форм руйнівної поведінки, яка виражається у прагненні відійти від реальності. Шкідлива звичка не вирішує проблему. Людина стає залежною від шкідливої звички, стає її рабом. І людина робить це цілком добровільно. Це – її вибір, і за нього вона повинна нести відповідальність, оскільки у кожного з нас є свобода вибору. Низька самоповага йде поряд зі шкідливими звичками, тому в основі звільнення від шкідливих звичок лежить перш за все відновлення позитивного ставлення до себе.
Навчитися подобатися самому собі, любити себе – все це треба робити в першу чергу , якщо ми справді хочемо позбавитися шкідливих звичок. Якщо ти прагнеш змінитися – дій! Дій так, ніби ти вже володієш цими навичками! Дій і контролюй себе!
А про відчуття людини, яка відмовилася від паління чудово сказав В.Маяковський у вірші «Я щасливий». Послухайте його.
Я дихаю нині, як слон.
Хода у мене легка,
І ніч пролетіла, як дивний сон,
Без кашлю і без плювка.
Я став дотепником, веселуном,
Ну просто – душа товариства.
Я порожевів, поповніло лице,
Енергія так і кипить.
Громадяни, вас цікавить рецепт?
Відкрить? Чи не відкрить?
Повідомляю: віднині назавжди кинув курить.

Вихователь. Дякую доповідачеві . А ми з вами продовжимо свою роботу. Спочатку проведемо фізкульхвилинку. (Вправи для очей). Запрошуємо і гостей наших виконати її . А потім проведемо гру.

4.Гра «Так чи ні».
Якщо учні погоджуються , то піднімають зелену картку, якщо ні – червону.
- Паління зміцнює здоров’я.
- Навіть одна цигарка, викурена за день, шкодить здоров’ю.
- Паління дорогих цигарок з фільтром безпечне для організму.
- Паління таке ж шкідливе, як і алкоголь, і наркотики.
- Підлітка, який палить, швидше «визнають за свого» й приймуть у компанію.
- Паління призводить до послаблення сприйняття смаку, запаху та появи зморщок і жовтого кольору обличчя.
- Повітря у накуреному приміщенні не шкодить здоров’ю.
- З кожною випаленою цигаркою збільшується ризик захворювання на різноманітні хвороби.
- Коли вагітна жінка палить,то це не шкодить здоров’ю майбутньої дитини.
- Куріння батьків удома впливає на захворюваність дітей респіраторними захворюваннями.
5.Гра «Твій вибір»
Знайомі пропонують «за компанію» покурити. Як можна відмовитися? Наведіть можливі варіанти відмов. («Ні, я не хочу.» «Ні! Мені не приємний запах сигарет.» «Я не димохід!»)
У Голландії, наприклад, підлітки жартома говорять: «Ні! Моя кішка померла від раку легень .»
(Демонструється десятий слайд)
Експериментами встановлено, що у 70% мишей ,які вдихали тютюновий дим, розвинулися злоякісні пухлини легенів.
В Англії , де палило 75% чоловіків, рак легенів зареєстровано навіть
у собак, господарі яких не розлучалися з цигарками.
Дехто з курців наївно думає, що фільтр застраховує його проникнення шкідливих речовин у легені. Між іншим, нешкідливих цигарок немає. Є лише шкідливі або особливо шкідливі.
6.Вихователь. А зараз ми послухаємо, що нам радить народна мудрість
про те, як зберегти здоров’я.
- Бережи і шануй честь змолоду, а здоров’я – до старості.
- Веселий сміх - здоров’я запорука.
- Бережи одяг, доки новий , а здоров’я – доки молодий.
- Коли немає сили, то й світ не милий.
- Глянь на вид – тай питай здоров’я.
Отже, який висновок можна зробити із почутого? (Відповіді учнів).

ІІІ. Заключна частина.
Тепер стало вже очевидно, що куріння завдає величезної шкоди не тільки курцеві, а й усім оточуючим. Тому його забороняють у громадських місцях – транспорті, театрах, їдальнях. На мою думку, в майбутньому куріння вважатиметься вершиною невихованості.
На закінчення нашого заняття я вам пропоную розв’язати одне цікаве завдання , яке називається «Літературна морока».

Система виховання у початковій школі (за Національною програмою виховання учнів 1-12 класів МОН України / упоряд. АВ.Лих)

Категорія: Корекційно-розвивальна робота | Додав: kovalenkolyubov (21.03.2016) | Автор: Любов E
Переглядів: 1915 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!