Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Готуємось до батьківських зборів [ Додати статтю ]

Лекція «Батькам майбутніх першокласників»

Лекція «Батькам майбутніх першокласників»

Загальношкільні батьківські збори
 

Добрий день, шановні мами і тата, бабусі та дідусі майбутніх першокласників, усі дорослі, які прийшли на першу зустріч з нами. Ми, вчителі початкових класів, раді вас бачити у стінах нашої гімназії.

Скоро в школу
Як непомітно, як швидко летить час! Ось тільки нещодавно, здається, привели дитину в дитячий садочок, і вже прийшла пора подумати про те, що шкільні роки не за горами. Вже 1 вересня ваші діти переступлять поріг гімназії. Перший раз у перший клас!

Головні питання, якими переймаються батьки
Підготовка до школи – процес і урочистий, і хвилюючий одночасно. І не тільки для малюка, який вже через декілька місяців стане «дорослим» школярем, але і для його мами і тата.
З одного боку, деякі батьки дітей, які йдуть до школи, вважають, що їхніх малят не треба полишати дитинства, бо все одно прийде час, коли вони підуть учитися до школи і все наздоженуть. Тому зараз їм зовсім необов’язково вміти читати, писати та лічити. Але є й така категорія батьків, які навчають дітей писати в прописах, вимагають від них швидкого читання. Голови першокласників переповнені потрібною і непотрібною інформа¬цією. Нічого гарного в такому підході немає, але… Ніхто з батьків не погодиться привести свого малюка в клас, де всі діти читають, пишуть і лічать, а їхня дитина — не вміє.

Треба знати і вміти
Тому варто віддати перевагу розумній підготовці. Коли й дитині буде цікаво, і зайвого нічого немає. Для цього треба тільки вам, батькам,дещо знати і вміти. Бути готовим до школи - означає бути готовим всьому цьому навчитися .

Отже, буде добре, якщо ваша дитина перед вступом до школи знатиме:
-своє прізвище, ім’я та по батькові;
- дату народження; 
-домашню адресу; -прізвище,ім’я, по батькові своїх батьків;
-назву країни, в якій дитина живе; 

вмітиме:
- Вільно орієнтуватися в просторі та на аркуші паперу; 
- повно й послідовно переказувати прослухану розповідь, складати її за картинкою;
- охайнозафарбовувати, штрихувати, не виходячи за контури предметів; працювати за правилом.

Розвиток дрібної моторики
Допомагайте дитині розвивати дрібну моторику м'язів руки. Діти, у яких рука не готова до письма, швидко втомлюються, втрачають бажання писати, а потім і вчитися.
Існує безліч способів розвитку дрібної моторики рук у дошкільнят ( пальчикові ігри, ігри-шнурівки, пальчикові фарби, конструктори, аплікації, ліплення, робота з трафаретами, штрихування та ін.)

Розвиток артикуляційного апарату
Дуже части діти приходять до школи з порушенням звукової вимови. У малюків може бути недостатня рухливість органів мовлення: язика, губ, щелеп та м’якого піднебіння. Порушення рухливості цих органів тягне за собою нечітку, шепеляву, змазану вимову різних звуків.
-Важливе місце на шляху розвитку правильного мовлення повинна займати артикуляційна гімнастика. Виконувати її слід перед дзеркалом, щоб дитина бачила і Ваше обличчя, і своє, та могла контролювати виконання вправ. Навіть можна дозволити побути «мавпочкою» та покривлятися.
- Щоб розвинути рухливість органів артикуляційного апарату, тренувати й укріпити м’язи щічок та язика, необхідно обов’язково давати дитині жувати тверді продукти (скоринку хліба,сухарики,сушені фрукти,тверді фрукти та овочі).
- Часто буває так, що дитина наслідує неправильне мовлення дорослих чи однолітків. Тому намагайтеся робити так, щоб дитина чула правильне, чітке, емоційно оформлене мовлення. Спілкуйтеся з дитиною, виправляйте помилки в мовленні, пояснюйте значення слів, незнайомих дітям.

Склад числа
Допомагайте дитині осягнути склад числа.
Немає необхідності, щоб вона механічно лічила до 10 і більше. Важливо розуміти і знати, з яких чисел складається 4 , а з яких — 7. Це є основою понятійного мислення, розуміння основ математики, а не механічного запам’ятовування. І робіть це граючись з дитиною

Ігри та головоломки
Працюйте над розвитком пам'яті малюка, його уваги, мислення. Для цього пропонується багато ігор, головоломок, задач у малюнках, лабіринтів тощо в різних періодичних виданнях
Здорова дитина – успіх у навчанні
У школах є категорія дітей, про яких говорять «діти, які часто хворіють». Що зробити для того, щоб ваш малюк, прийшовши в школу, не потрапив до числа таких дітей? Робіть все від вас можливе, щоб дитина була здоровою. Потрібно зайнятися профілактикою різних захворювань (загартовування, вживання продуктів, які містять вітаміни, гімнастика для різних органів організму тощо). Але починати потрібно не в останній місяць перед школою, а значно раніше.

Любляча та мудра мама
Батьки повинні налаштувати своїх дітей на серйозну навчальну працю. Але треба пам’ятати, що головними у цiй роботi мають стати найрiзноманiтнiшi засоби заохочення, а не примусу. Виховну роботу слiд будувати на перспективi радiсного очiкування дня, коли малюк стане школярем; постiйно переконувати, що навчання в школi — хоч і серйозна праця, але в результатi якої дитина дiзнаватиметься про щось нове та цікаве. Ні в якому разi не варто залякувати труднощами, що можуть виникнути у процесі навчання. Можна уже сьогодні завести журнал досягнень малюка, щодня записуючи туди кожен його успіх, наприклад, "сьогодні ти сам застебнув ґудзики на пальто; або у тебе сьогодні ялинка на малюнку вийшла краща, ніж учора". Тоді він буде знати, що хороші оцінки в майбутньому - це не єдині його заслуги перед батьками. Створюйте у дитини позитивний образ школи.

Налаштовуємо дитину на успіх
Варто поступово формувати уміння доводити почату справу до кiнця, переборювати труднощi, переживати задоволення вiд зробленого, не засмучуватись невдачею. Бо якщо дитина налаштована тільки на успіх, а його не завжди вдається досягти, то дитина втрачає бажання вчитися.
Важливим завданням в перiод пiдготовки дитини до школи має стати виховання у майбутнiх школярiв почуття вiдповiдальностi, самостійності, організованості, готовності трудитися; слiд привчати дитину пiдкорятися слову «треба», свiдомо розбиратися у різниці слів «хочу» i «треба».

Готуйте дитину жити і працювати в колективі ровесників
Навіть доросла людина, яка приходить на нову роботу, хвилюється і переживає перед зустріччю з майбутнім колективом, в якому доведеться проводити велику кількість часу.Що вже говорити про малюка, коло спілкування якого раніше обмежувалось лише близькими людьми і друзями по дитячому майданчику
Як ви, батьки, можете допомогти увійти дитині у новий колектив?
-допоможіть дитині придумати правильну розповідь про себе. Розповідаючи про себе, свою сім'ю, хобі, домашніх вихованців діти вибирають з усьогоколективу саме тих, хто підходить їм за духом. І чим більше дитина зможе повідомити про себе інформації, тим більше ймовірність, що вона зможе подружитися відразу з декількома однолітками.
-Попросіть малюка виявляти дружелюбність, не говоріть про те, що він повинен давати здачі і ябеднічати вчителеві з будь-якого приводу.
-Поясніть, якщо дитина буде проявляти доброзичливість і відповідати посмішкою, швидше за все, в класі не знайдеться однолітків, які захочуть його образити. - У будинку повинні частіше з'являтися гості. А ви в цей час спостерігайте за спілкуванням дітей. Потім аналізуйте різні ситуації з дітьми. В умовах сьогодення дітей потрібно вчити гратися, працювати, діяти разом, оскільки зміна життєвого устрою сучасного покоління призвела до того, що дитина опинилася у вимушеній ізоляції від однолітків.

Наше майбутнє
Як два крила у птаха, що допомагають йому вільно літати в безмежному просторі, так сім’я і школа створюють оптимальне навчальне середовище для вільного та повноцінного розвитку особистості молодшого школяра. Під керівництвом дорослих (вас, батьків , і нас, вчителів), дитина здійснює надзвичайно важливі кроки у своєму житті. Саме ви повинні стати нашими найкращими помічниками, зацікавленими союзниками, доброзичливими учасниками учбово-виховного процесу. Без вашої допомоги, шановні батьки, ми, вчителі, не в силі будемо донести до сердець і розуму все те, що ви хочете бачити у своїх дітях.
Хочу закінчити свій виступ такими словами: «Школа — це майстерня, де формується думка молодого покоління. Слід міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє.»

Радісні кроки
Давайте постараємося, щоб найперші кроки, зроблені кожним малюком у шкільний світ, були для нього радісними і впевненими.

Побажання успіху
Успіхів вам і вашим дітям! Сподіваюсь на подальшу співпрацю з вами та на скору зустріч.



Джерело: https://www.schoollife.org.ua/539-2017/
Категорія: Готуємось до батьківських зборів | Додав: (02.04.2017) | Автор: Шкільне життя
Переглядів: 1611 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!