Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

НАЦІОНАЛЬНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ
НАЦІОНАЛЬНІ СИМВОЛИ УКРАЇНИ
(виховна година)
Мушніков А.В.,класний керівник
ВПУ №3м. Мукачево

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення і встановлення державної символіки України: виховувати почуття національної свідомості, повагу до державних символів, патріотизм, розвинути почуття відповідальності до своїх обов’язків перед державою; виявити знання про національну символіку.
Вчитель:
Держава Україна
Кожна людина найбільше любить той край, де народилася і живе. Кожен пишається своєю рідною землею, завжди хоче сказати про неї найкраще. Територія нашої Вітчизни така велика, що, аби перетнути її пішки із заходу на схід, треба йти 44 дні, долаючи щодня 30 км. Нашими найближчими сусідами є росіяни, білоруси, поляки, чехи, словаки, угорці, румуни, молдавани, болгари.
Україна – правова держава. Вона, як ви знаєте, має свою Конституцію – Основний закон України, тобто правила, за якими живуть громадяни нашої держави. Її ухвалено 28 червня 1996 року Верховною Радою України. Україна – незалежна держава. 24 серпня 1991 року було ухвалено Акт проголошення незалежності України. Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Це означає, що вона має право самостійно, без втручання інших держав вирішувати всі свої внутрішні та зовнішні справи. А ще Україна – демократична. Це означає, що влада в ній належить народу.
Кожна країна світу обов’язково повинна мати свої три символи (герб, гімн, прапор).
Історія наводить безліч прикладів безмежної відданої любові до Батьківщини. З літописних джерел нам відомі імена далекоглядних і мудрих правителів: Олега, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха, Данила Галицького. Овіяні незвичним ореолом постаті славних дочок України: Ярославни, Роксолани, Марусі Чурай, Марусі Богуславки.
Наш народ споконвіку відзначався своєю волелюбністю, прагненням до створення незалежної держави. Вінцем цих прагнень стало утворення Запорізької Січі, єдиної в світі дійсно демократичної військової республіки, що виникла у XVI ст. і була центром визвольної боротьби українського народу.
Першим її кошовим був Дмитро Вишневецький, прозваний Байдою. Під його керівництвом козаки на Хортиці збудували фортецю, яка стала сіллю в оці татарським ханам. Байда загинув у 1584 році героїчною смертю.
Настя Лісовська, уродженка Рогатина, славнозвісна Роксолана, волею обставин ставши дружиною султана, зачарувала його вродою, приклала титанічні зусилля, щоб за час царювання (більше як 40 років) українська земля не зазнавала руйнівних набігів татар.
Слово „Україна” означає країну, край, де живуть українці, український народ. Ця назва вперше згадується 1187 року в давньоруському літописі.
28 червня 1996 року о 9 год. 19 хв. було прийнято Конституцію України і в статті 20 читаємо:
„Державними символами України є Державний прапор України, Державний герб України і Дер- жавний гімн України...”.
Прапор України
Слово „прапор” у перекладі з грецької означає „горіти, спалювати”. Скільки на землі країн, стільки і є прапорів. І всі вони різні: однокольорові, багатокольорові, з візерунками, смугами, зірками, хрестами тощо. Кожний знак або символ на прапорі має своє значення. Кожний прапор має свою історію.
Прапор відомий з античних часів. Древні стяги були у великій шані на Русі ще за часів язичництва. Жодне військо без прапора не вирушало в похід. Одна з версій щодо давньої української традиції поєднання жовтого і синього кольорів.
Згідно з нею слово „хохол” – монгольського походження: „хох” – синій, „улу” – жовтий. Символами України є чисте небо – символ миру та пшеничне поле – символ достатку.

Прапор Руської землі мав червоне поле із зображенням на ньому золотого тризуба або двозуба. А полотнище Галицько-Волинського князівства виготовлялося з тканини блакитного кольору і мало за герб зображення золотого лева.
Продовженням розвитку історії прапора України стало XVIII століття. На знаменах Київського, Чернігівського та Лубенського полків на синьому або блакитному тлі проступали золоті та червоні хрести й інші знаки.
А вже з XIX століття жовто-блакитний прапор наполегливо заявляє про себе. Так, 1848 року мешканці Львова підняли на міській ратуші український національний прапор. І Австрійська влада була змушена прийняти цей виклик нашого народу. Вона дозволила українцям використовувати жовто-блакитну символіку.
22 березня 1918 року Законом про Державний прапор Української Республіки було остаточно затверджено форму і кольори нашого прапора. Ініціатором цього Закону був перший український Президент Михайло Грушевський.
Перший національний прапор для Києва пошила львів’янка Наталя Кареліна-Лучко. Він був піднятий на щоглі біля будинку Київської міської ради 24 липня 1990 року. У наш час вперше синьо-жовту стрічку, прикріплену до одягу, використали львів’яни під час мітингу 12 березня 1989 року. А згодом маленькі синьо-жовті прапорці затріпотіли в руках учасників „живого ланцюга” 22 січня 1990 року.
Синьо-жовтий прапор над Верховною Радою замайорів 4 вересня 1991 року, а 22 січня 1992 року Верховна Рада затвердила цей прапор як Державний.

Гімн України
Слово «гімн» у перекладі з грецької означає «величальна, урочиста пісня». Її виконують у певних урочистих випадках. Гімн звучить при вступі президента країни на посаду, при закритті та відкритті урочистих заходів, під час зустрічей та проводів голів держав, під час спортивних та інших свят, парадів.
До найбільших святинь будь-якого народу належить гімн. Походження гімну України також досить цікаве. Слова урочистої пісні «Ще не вмерла України ...» написав у 60-х роках XIX століття Павло Чубинський - український поет, фольклорист і етнограф. Вперше текст твору був надрукований 1863 року. Спочатку його навіть приписували перу Тараса Григоровича Шевченка.
На музику вірш майбутнього гімну поклав композитор Михайло Вербицький. На жаль, доля гімну України також була нелегкою. За виконання цього твору наші співвітчизники переслідувалися Радянською владою, потрапляли до в’язниць. І лише 29 січня 1991 року в місці Бориспіль його виконанням було урочисто вшановано пам’ять Павла Чубинського. А 16 січня 1992 року Верховна Рада
України затвердила гімн як Державний Гімн України, трохи замінивши слова „Ще не вмерла України і слава, і воля” на „Ще не вмерла України ні слава, ні воля”.
Під час звучання Гімну України присутні мають встати, покласти праву руку на серце, а військові - віддати честь. Усі мають стояти обличчям до Прапора України.

Герб України
Тризуб є один із найдавніших знаків на території України, його зображення дійшло до нас з часів Трипільської культури (5-3 тис. до н. е.). він був родовим знаком Рюриковичів – князів Русі.
Він зустрічається на монетах князя Володимира, його синів Святослава і Ярослава Мудрого. Він є у гербі Анни Ярославни, королеви Франції. Аналогічне клеймо має й церква, яка знайдена при розкопках Десятинної церкви у Києві.
Слово „герб”, що в перекладі з німецької мови означає „спадщина”, на Русі з’явилося у 14 ст. Герб – символ, знак держави, міста, області. Його зображають на державних прапорах, печатках, офіційних документах, державних спорудах, монетах, купюрах, поштових марках. Він свідчить про приналежність до тієї чи
іншої країни, області, міста.

Створити герб – це дуже непроста справа. Є така наука – геральдика, яка містить в собі правила створення гербів:
• Герби можуть бути різними за формою: трикутними, квадратними, овальними, чотирикутними, з різними закрутками та чудернацькими візерунками.
• Герби можуть бути різного кольору. Це можуть бути символічні кольори країни, місцин або кольори зі значеннями: пурпурний символізує хоробрість; блакитний – вірність, чесність; зелений –
волю; чорний – сміливість; червоний – пристрасть.
• На гербі можна розташовувати тварин, рослини, геометричні фігури, елементи неживої природи, міфічні образи. Але в кожний знак вкладається глибокий зміст та значення.
За давньогрецькою міфологією, бог морів Нептун тримав у руці тризубець. Інші древні перекази
свідчать, що жовта та блакитна фарби були символами легендарної Атлантиди, нащадками якої вважали себе наші далекі пращури. Існує версія, що тризуб символізує так звану Трійцю Життя: Мудрість, Знання і Любов.
Найперші спогади про тризуб як символ держави ми знаходимо на території України. Вони датувалися першими століттями нашої ери в Боспорському царстві й
використовувалися як родові знаки боспорських царів. У VI-VIII століттях цей знак знаходимо на Полтавщині та Київщині. За княжих часів тризуб почав набувати сучасної форми. Так, на деяких давніх та середньовічних храмах збереглися знаки у вигляді тризуба. А в XV- XVI століттях тризуб зустрічається в Україні як складовий елемент геральдичних знаків окремих знатних династій та родів.
Після 1652 року гетьмани та козацтво України, хоч і під «наглядом» Російської імперії, але все ж таки самостійно розвивали свою національну культуру і продовжували традиції використання нашої національної символіки. Тризуб був визначальною ознакою на
корогвах козацьких полків. Протягом століть тризуб був поширеним знаком по всіх князівствах Київської Русі, за тривалий час він зазнав певних змін, але все-таки зберіг свою первісну основу в зображенні. На сьогоднішній день відомо аж понад 200 різновидів тризуба. Дослідники походження цього знака висловлюють багато думок щодо його суті. Існують припущення, що тризуб символізує єдність Бога Отця, Бога Сина та Бога Духа Святого. Як державний знак він символізує соборність (єдність) усіх українських земель. Законодавством передбачено окреме використання зображень як великого, так і малого державних гербів України.
Малий Державний герб – золотий Тризуб (знак княжої держави Володимира Великого) на синьому щиті – затверджено постановою Верховної Ради «Про державний герб України» від 10 лютого 1992 року. Великий Державний герб повинен містити як головний герб України, так і зображення герба Війська Запорозького.
ІV. Ерудит-лото
Коли звучить Гімн України? (Він звучить щоденно о 6-й і 24-й годині по українському радіо та на урочистих заходах, у свята.)
Хто написав текст Гімну України? (Павло Чубинський.)
Композитор, який створив музику до Гімну України? (Михайло Вербицький.) Що символізує тризуб? (Волю, славу, силу.)
Як у християнській релігії пояснюють цей знак? (Бог-отець ,Бог-Дух Святий, Бог-Син.) Яке призначення прапора? (Бути попереду, вести людей за собою.)
Назвіть кольори нашого прапора. (Синій – небо, жовтий – колосся.)
28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила синьо-жовтий прапор Державним прапором України.
Майже в усіх народів є улюблені рослини-символи. У нас це верба, калина та барвінок. Про це говорить прислів’я: «Без верби та калини нема України».
Калина – це символ кохання, краси, щастя. Навесні вона вкривається білим цвітом, а восени палахкотить гронами червоних ягід. Калиною уквітчують весільний коровай, оселю; нею лікуються.
Про калину складено багато пісень, легенд, приказок: Пишна та красива, як червона калина.
Стоїть у дворі дівонька, як над ставом калинонька. Щоки червоні, як кетяги калинові.

Убралася в біле плаття, як калина в білий цвіт. Посади біля хати калину, будеш мати долю щасливу.
Почувши слово «Україна», відразу уявляєш вербу над водою, тополю у полі. Верба не тільки красива, а й корисна. Копають криниці під вербою, бо на сухому місці це дерево ніколи не росте. У Вербну неділю святять вербові гілочки. Дорослі й діти легенько били одне одного освяченими прутиками, приказуючи:
Не я б’ю – верба б’є.
За тиждень – Великдень. Недалечко – червоне яєчко! Спаси і збережи, Матір Божа, Під своїм покровом.
У народі говорять: «Дім без рушника, як сім’я без дітей». Рушники – це теж символи українського народу, старовинні обереги дому. Вишитий рушник – неодмінний атрибут багатьох обрядів: з рушником виходили в поле, справляли обжинки; проводжали в далеку дорогу; дівчата подавали рушник на знак згоди при сватанні; молоді ставали на рушник під час шлюбного обряду.
Бліц-вікторина
Основний закон України - …(Конституція). Як співають і слухають Гімн? (Стоячи).
Синій колір українського прапора символізує …(небо). Скільки кольорів має український прапор? (Два). Державний герб України - … (тризуб).
28 червня 1996 року – це … (День Конституції). Столиця України - … (Київ).
Найголовніша пісня України - … (Гімн).
24 серпня 1991 року - … (День Незалежності). Жовтий колір прапора символізує … (колосся). Державна мова України - … (українська).
Кого українці називають Великим Кобзарем? (Шевченка). Як називали революцію, яка відбулася після виборів 21 листопада 2004 року? (Помаранчева).
На якому майдані відбулася Помаранчева революція? (Незалежності).
Категорія: Класні виховні заходи | Додав: (18.10.2013) | Автор: Мушніков А.В.
Переглядів: 2999 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!