Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Населення Землі. Збережемо природу Землі разом
Урок 10
Тема. Населення Землі. Збережемо природу Землі разом

Мета: ознайомити учнів із поняттям раси; дати загальне уявлення про особливості кожної з них; поглибити і розширити знання дітей про вплив людини на природу; підвести дітей до усвідомлення необхідності зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх викорис­товувати; розвивати пізнавальний інтерес; виховувати дбайливе, госпо­дарське ставлення до природи як до рідного дому, бажання зберегти нашу планету для нащадків.
обладнання: карта півкуль, фотографії або малюнки представників основних людських рас.
ХІД УРОКУ
I. Перевірка домашнього завдання
Фронтальне опитування.
Що називається материком?
Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль материки.
Який материк складається з двох частин?
Де розташована межа між Європою та Азією?
На які частини поділяється Світовий океан?
Який із океанів є найбільшим?
Що дає людям Світовий океан?
В якому океані є найбагатшим рослинний і тваринний світ?
Який материк омивається чотирма океанами? Трьома?
Яке значення мають океани на Землі?
II. Самостійна робота в зошиті (с. 39)
III. Індивідуальне опитування
(Учнірозповідають про уявну подорож одним із океанів.)
IV. Повідомлення теми та завдань уроку
На теле- і кіноекранах ви щоденно бачите калейдоскоп людсь­ких облич, які відрізняються один від одного кольором шкіри, волосся, очей, формою голови, обличчя. Багато людей вирізняються одягом, спо­собом життя. Але всі вони разом складають людство — населення Землі. Незважаючи на всю різноманітність, людство єдине і живе у спільному домі, що має назву Земля.
Скільки ж людей живе на Землі? Що таке людські раси? Чим вони відрізняються одна від одної? Як людство впливає на природу Землі? Від­повісти на ці запитання ви зможете, вивчивши тему сьогоднішнього уро­ку «Населення Землі. Збережемо природу Землі разом».
V. Сприймання та усвідомлення навчального матеріалу
1. Розповідь учителя із використанням наочності.
У процесі розвитку Землі в певний період на планеті з'явилась лю­дина. Поступово завдяки праці люди опановували зручні для життя те­риторії земної поверхні.
Кількість людей у давні часи зростала досить повільно, тому що умо­ви життя були дуже суворими. Людину підстерігали не лише різні хворо­би, а й небезпека від хижих звірів, отруйних зміїв, стихійного лиха.
Поступово, коли людина перестала залежати від природи, а тривалість її життя збільшилась, кількість населення почала стрімко зростати. Якщо на початку нашої ери жило приблизно 300 млн чоловік, то тепер сім'я на­родів становить вже понад 5,8 млрд чоловік.
Як уявити собі таку кількість людей? Коли б ми поставили в шерен­гу 1 млрд чоловік, то вона розтягнулася б на 500 тис. км, а це — 12,5 зем­них екваторів!
Люди постійно живуть на всіх материках, крім Антарктиди. Поду­майте, чому?
Розселилися люди на материках нерівномірно. Найбільше лю­дей проживає в Азії — більше половини населення світу. Густо населе­ними є і території у Західній та Центральній Європі. А найменше насе­лення в Австралії.
За зовнішніми ознаками люди на Землі є різними. Відповідно до при­родних умов життя, у людей виробилися зовнішні відмінності. Люди різ­них країн відрізняються зовнішньою будовою тіла, кольором шкіри, во­лосся, очей, формою носа та губ. Ці ознаки називають расовими.
Так, у європейців світла шкіра, м'яке, пряме або трохи хвилясте во­лосся, вузький ніс, тонкі губи, різний колір очей. До цієї раси належить майже половина людства планети. Сама назва свідчить про те, що біль­шість народів цієї раси проживає в Європі. Але з відкриттям Америки та Австралії європейці розселилися по всьому світу.
В Азії люди набули жовтуватого кольору шкіри, вузького, ніби щі­линки, розрізу очей і плоского обличчя.
В Африці, Австралії та Америці живуть люди, для яких характерни­ми є темний колір шкіри, кучеряве або хвилясте волосся, у більшості з них широкий ніс, товсті губи.
Так виникли біла, жовта і чорна раси.
Хоч названі раси мають різні зовнішні ознаки, проте усі люди мають однакову внутрішню будову тіла. Тому раси ніяк не можна поділити на вищі та нижчі за кольором шкіри. Адже такий поділ відбувся у процесі розвитку людства під впливом природних умов, способу життя тощо.
Так, чорне забарвлення шкіри і густе кучеряве волосся захищає людей чорної раси від спекотного сонця. А вузький розріз очей азіатів запобігає потраплянню в очі піску та пилу у пустелях, де дмуть сильні вітри.
Із давніх-давен люди жили родами. У родах об'єднувалися кровні ро­дичі. Вони спільно полювали і ділили здобич, спільно її споживали. Весь рід дотримувався певних звичаїв. Роди об'єднувалися у племена. Минули сторіччя, і родоплемінну спільність людей змінила нова форма спільності. Люди, які жили на певній території, спілкувалися однією мовою, мали свої традиції і дотримувалися їх, утворили народи. Народи живуть на певній те­риторії, спілкуються однією мовою, мають свої кордони, столицю, державну мову, історію, культуру. На сьогодні у світі налічується понад 200 держав.
Символи держави — герб, прапор та гімн.
Герб — це пізнавальний знак, що свідчить про те, чим славиться де­ржава, що символізує її місцевість. Герби зображують на прапорах, гро­шах і печатках.
Прапор держави — це полотнище одного або кількох кольорів. Гімн — це урочиста пісня, що є символом державної єдності. У кожній державі є Конституція — основний закон. Він визначає її ус­трій, порядок утворення, основні правила та обов'язки громадян.
Якими є герб, прапор і гімн України?
Коли в Україні відзначають День Конституції?
Усе менше залишається на Землі місць, де б не побувала б люди­на. І все більше природа потерпає від її діяльності.
Колись життя людей залежало від «примх» навколишньої природи. Наші предки схилялись перед силою природи, гостро відчували свою за­лежність від неї. Але поступово дещо змінилося. У людей з'явилися поля, ферми, заводи, затишні домівки, різноманітна техніка. І тоді людям по­чало здаватися, що вони вже не залежать від природи, що вони є сильні­шими за неї. Більше того, люди почали намагатися «полонити» приро­ду, стати її господарями. Озброєна могутньою технікою, людина почала вважала себе велетнем, якому на планеті все дозволено.
Але минуло небагато часу, і люди зрозуміли, що це не так. «Полонен­ня» природи призвело до забруднення повітря і води, руйнування ґрун­ту, загибелі лісів, знищення рослин і тварин. Люди почали розуміти, що вони не «панують» над природою, а просто знищують її. І ще люди зро­зуміли, що вони тисячами, мільйонами ниточок пов'язані із навколиш­ньою природою і так само залежать від неї, як листочок дерева залежить від його кореня. Знищивши навколишню природу, вони й самі не вижи­вуть, бо людина — дитя природи, а не її полонитель. 2. Робота з підручником.
Про деякі ознаки небезпеки, що нависла над нашою планетою, дізнаєтесь, коли прочитаєте статтю підручника «Збережемо природу Землі разом».
VI. Осмислення учнями знань
1. Відповісти на запитання.

Від чого забруднюється природа?
Як люди забруднюють воду? Повітря? Ґрунти?
Що, на вашу думку, становить найбільшу загрозу для природи Землі?
2. Творче завдання (в групах).
Поміркуйте і складіть листівку «Планета людей — у небезпеці», в якій запропонуйте свої шляхи збереження природи на планеті Земля.
(Заслухати відповіді кожної групи.)
3. Робота в зошиті з друкованою основою (С. 30).
VII. Узагальнення та систематизація знань учнів
Як змінилася кількість населення Землі протягом історичного пе­ріоду?Які є раси на Землі?
У чому полягають відмінності людських рас?
Чому вони виникли?
Що має кожна держава? Які символи має кожна держава?
Хто завдає найбільше шкоди природі?
Що таке «Червона книга»?
Яке вона має значення?
Чим людина забруднює навколишнє середовище?
Що роблять люди, щоб розв'язати складні проблеми охорони та збереження природи?
VIII. Домашнє завдання
Прочитати в підручнику статті «Населення Землі», «Збережемо при­роду Землі разом», підготувати відповіді на запитання після них.
Творче завдання: намалювати малюнок на тему «Планета людей у не­безпеці — захистимо її».
Категорія: Уроки | Додав: (05.09.2013) | Автор: ДОПОМОГА
Переглядів: 1735 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!