Каталог статей

Головна » Статті » Навчальні та методичні посібники » Електронні посібники [ Додати статтю ]

Математика Он-лайн. Динамічні моделі. 1 клас

Наталія Кіщук – викладач Коломийського педагогічного коледжу

Використання динамічних моделей при вивченні

математики у першому класі

Проблема використання комп’ютерної підтримки уроків математики у початковій школі є досить актуальною.  Для її вирішення необхідні, принаймні, три умови:

- наявність комп’ютерів чи мультимедійного обладнання у класі;

- наявність навчального програмного забезпечення:

- вміння вчителя використовувати обладнання і програмне забезпечення.

З нашої точки зору, проблемі розробки навчального програмного забезпечення приділяється надто мало уваги. Наявні програмні продукти навчального характеру слабо узгоджені із діючими навчальними програмами, не враховують особливості класно-урочної системи навчання, вікові особливості учнів. Більшість таких програм або розроблені у формі розвиваючих ігор, на роботу з якими потрібно значно більше часу, ніж має вчитель на уроці, або у формі мультфільмів, де казкові герої намагаються замінити вчителя, чи у формі завдань на розвиток уваги, пам’яті, мислення і т.д., на матеріалі, який не завжди можна пов’язати з темою уроку.  

Тому, в переважній більшості, вчителі намагаються самі розробляти презентації, які, в порівнянні з традиційною наочністю, є значно ефективнішими. Однак, їх використання має ряд недоліків:

- на розробку презентації необхідно багато часу, якого завжди не вистачає у вчителя;

- комп’ютерна презентація здебільшого виконує роль наочного посібника і не дає можливість   учням здійснювати дослідницьку діяльність.

Для уроків математики необхідно мати програми-конструктори, що дозволяють дітям експериментувати, досліджувати, аналізувати, моделювати. При цьому такі програми повинні мати зручний і доступний для учнів інтерфейс (засоби керування). Для виконання кожного конкретного завдання учень не повинен затрачати багато часу. Завдання повинні відповідати навчальним програмам і будуватися на тому ж матеріалі, що і підручники та зошити з друкованою основою.  Комп’ютерна підтримка має гармонійно вписуватися у навчальний процес, створюючи умови для пізнавальної і дослідницької діяльності учнів.

Саме такі програми-конструктори, ми намагаємося створювати у середовищі динамічної геометрії GeoGebra. Їх ми називаємо динамічними моделями. Середовище GeoGebra дозволяє створювати навчальні книги, які публікуються на офіційному сайті програми. На даний час у процесі створення є дві наші книги: «Перший клас» то «Образно-графічна математична мова». Режим доступу: www.geogebra.org/mojarakva

Перейти прочитати статтю повністю та скачати

Перейти та пограти



Джерело: https://www.geogebra.org/mojarakva
Категорія: Електронні посібники | Додав: (04.08.2017) | Автор: Наталія Кіщук
Переглядів: 1460 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!