Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Новини [ Додати статтю ]

Освітян-сепаратистів звільнятимуть

                                                 Освітян-сепаратистів звільнятимуть

У Міністерстві освіти і науки попереджають про звільнення освітян, які брали участь у антидержавній діяльності. Про це йдеться у листі міністра освіти і науки до місцевих органів управління освітою та керівників навчальних закладів щодо особливої відповідальності педагогічних та науково-педагогічних працівників.

У відомстві зазначають, що у той час, як більшість освітян проявляють високу громадянськість і патріотизм, надаючи моральну та матеріальну підтримку Збройним силам України, Національній Гвардії, добровольцям у справі захисту територіальної цілісності й державного суверенітету України, незначна частина осіб брали безпосередню участь в організації так званих "референдумів" у Донецькій та Луганській областях чи навіть були безпосередніми учасниками терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

"Недотримання або порушення педагогічними та науково-педагогічними працівниками законодавства, участь у антидержавній діяльності повинно тягнути за собою правові наслідки, що визначенні законодавством України, в тому числі Кодексом законів про працю України", - йдеться у листі МОН.

У Міносвіти наголошують, що підвищена відповідальність освітян обумовлена тим, що вони перебувають в особливому правовому становищі та виконують специфічні функції, не властиві іншим категоріям працівників. Дії чи бездіяльність таких працівників можуть призвести до порушення конституційних прав і свобод громадян, завдати значної шкоди суспільним відносинам та авторитету держави.

Так, відповідно до пункту 3 статті Кодексу підставою для звільнення особи з ініціативи власника або уповноваженого їм органу є вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи.

Примірний перелік суб’єктів, які можуть бути звільненні за зазначеною підставою, наведений у статті 50 Закону України "Про освіту", а також в абзаці третьому пункту 28 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 року № 9 "Про практику розгляду судами трудових спорів". Це можуть бути керівні, педагогічні, наукові, науково-педагогічні працівники, спеціалісти, вихователі, вчителі, викладачі, практичні психологи, соціальні педагоги, майстри виробничого навчання, методисти, педагогічні працівники позашкільних закладів.

"Звільнення на підставі зазначених вище правових норм допускається як за вчинення аморального проступку при виконанні трудових обов’язків, так і не пов’язаного з ними (вчинення такого проступку в громадських місцях або в побуті)", - наголошують у МОН.

У зв’язку з цим місцевим органам управління освітою та керівникам навчальних закладів доручено при комплектовані кадрів педагогічних та науково-педагогічних працівників, укладанні та переукладанні контрактів взяти до уваги зазначенні обставини та забезпечити, щоб навчально-виховний процес в системі освіти України забезпечували особи, які не заплямували себе в терористичних організаціях чи пособництвом їм.

Міністерство освіти і науки та Державна інспекція навчальних закладів України вживатимуть спеціальних заходів стосовно моніторингу вирішення зазначених питань.

Освіта.ua
30.07.2014



Джерело: http://osvita.ua/news/42291/
Категорія: Новини | Додав: (31.07.2014) | Автор: Освіта.ua
Переглядів: 794 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!