Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Перший урок. Перша зустріч. «Перший раз у перший клас»

Тема: Перша зустріч. «Перший раз у перший клас»
Мета:
- познайомитися з дітьми, вчити спілкуватися з дорослими, однолітками; познайомити дітей між собою, з школою та її завданням; створювати мотивацію пізнання самих себе;
- розвивати зв’язне мовлення, мислення, увагу, уміння працювати в колективі;
- виховувати інтерес до школи, до занять.

І. Привітання.
Доброго дня, шановні батьки, дорогі діти. Я дуже рада вітати всіх, хто сьогодні прийшов на наше свято.
Шановні мами і тата. Вам здається, що тільки но вчора народилися ваші діти. Ви тримали на руках маленькі згорточки, міцно притискали до грудей і просили у Бога для них здоров’я, щастя та долі. Непомітно промайнули роки. І от сьогодні ви , міцно тримаючи за руку своїх янголяток, привели їх до 1 класу. Вам страшно відпускати ці маленькі долоньки, але не бійтеся, залишіть далеко острах і тривогу і продовжуйте молитися за своїх дітей. А я буду намагатися стати для них другою мамою, бути для них вірним другом, наставницею і порадницею. Ну що ж , пора розпочинати. З Богом…
Любі мої першокласники, ще зовсім недавно ви були дошкільнятами, ходили до дитячого садочка. А сьогодні ви стали справжніми учнями. Віднині ви – члени великої дружної шкільної родини. Перед вами відчиняються двері в чудову і неосяжну Країну Знань. До мене на стіл хтось приніс ось цей дзвіночок. Валентинка на святі голосно у нього дзвонила і він повідомив усім, що розпочинається новий навчальний рік. А для того, щоб розпочався урок теж треба почути його голос. Хто бажає подати цей сигнал? Можливо, хтось із вас хоче спробувати подзвонити, але передаючи, ви маєте дарувати посмішку сусідові. Музика «Перший дзвоник» Діти дзвонять, передаючи дзвіночок.
Цей дзвіночок сповістив вам про те, починається перший у вашому житті шкільний урок. Він буде проводжати вас на уроки і веселити , оголошуючи про перерву.

ІІ. Знайомство.
Вчора мені у поштову скриньку вкинули ось цей великий конверт, який підписаний « для 1 класу». Але таких класів є багато по Україні і я вирішила сама його не розкривати, а разом з вами, щоб переконатися , що це дійсно нам. Отже, відкриваю.
Лист.
«Любі першокласники!
Пише до вас усім вам добре відомий Незнайко. Від сьогоднішнього дня ви усі – першокласники. Вам необхідно багато вчитися, щоб стати мудрими і досвідченими. Колись я нічого не хотів вчити, не любив писати і читати – тому і став дурненьким хлопчиком. Це дуже неприємно, повірте мені. Тому бажаю вам трудитися наполегливо, щоб досягти успіхів.
Хочу вручити вам цінний документ – посвідчення першокласника. Отримавши його, ви станете справжніми школярами. Але я – Незнайко, тому може щось і наплутав . Вибачайте. Усього доброго вам.»


Ну що ж , давайте перевіримо? Якщо я назву ваше ім’я – ви маєте встати і щось розказати про себе Чи є у нашому класі хлопчик з іменем … Представтесь, називаючи прізвище, ім’я і по батькові. (Додаткові питання дітям можуть бути)

 Розкажіть про себе. Які вередливі чи слухняні.
 Хочу поцікавитися скільки вам років?
 То ви вже повинні знати, що зараз ранок, день чи вечір.
 Коли можна кататися на санчатах взимку чи влітку?
 Скільки коліс у машини?
 Скільки вогників у світлофора?
 Скільки оченят у ляльки?
 Що роблять ложкою?
 Що роблять олівцем?
 А скільки б ви намалювали сонечок на небі?
 А яких звірів ви знаєте? Всі люблять природу. А яких птахів бачили і запам’ятали?
 А чим запам’яталось вам минуле літо? Де ви побували? Що цікавого бачили?
 Ким ти хочеш стати коли виростеш?
 Який сьогодні день?

А чи є у нашому класі Катерина Микитівна? Хто це, не підкажете?

ІІІ. Основна частина.
Діти, подивіться на дошку. Що, на вашу думку, не вистачає. Правильно , хмара сховала сонечко. Дерево без листя. Але ще ж не зима . Яка пора року зараз? Осінню все готується до зими. Дерева міняють вбрання, звірі заготовляють запаси їжі або жиру. І от білочка, шукаючи гриби , назбирала нам листочків, щоб ми змогли прикрасити дерево. Кожен з вас зараз вибере собі один із листочків і прикріпить до гілочок.
- Яким стало дерево ? Ось таким буде і наше життя у 1 класі – різнобарвним, життєрадісним і веселим. А ви , немов листочки, кожен різний, але треба вчитися дружити і любити один одного. (тихенько звучить запис дощу)
- Але сонечка нема і нібито дощ починається. Ви чуєте? Поганюча хмара не хоче відпускати . Тільки крапельки падають величезні. Для того, щоб розігнати хмари, необхідно позбирати у відерце краплі дощу.
Я прочитаю уривок з казки, а ваше завдання –відгадати з якої це казки? Той, хто розгадає, має право зняти краплину у відро.
Відгадайте «З якої це казки?»
«… А півник тим часом замісив тісто, приніс дрова, розпалив у печі, а мишенята танцюють та в ігри граються…» («Колосок»)
«… Кізонько моя мила, Кізонько моя люба, чи пила, чи ти їла? …» («Коза-Дереза»)
«… Не їж мене, я тобі пісеньку заспіваю…» ( «Колобок»)
«… От Котик почув Півника, прибіг, забрав його у Лисички і поніс додому…» («Котик та Півник»)
«…Я Мишка - шкряботушка, Жабка – скрекотушка, Зайчик – побігайчик. А ти хто така?..»(«Рукавичка»)
Молодці! Добре виконали завдання!
Але ще не всі краплинки позбирали. Подумайте хвилинку – пригадайте, які речі ви будете брати із собою у школу. Якщо предмет, який ви назвете дійсно необхідний під час навчання – ви матимете право зняти краплю і вкинути у відро. Готові? … Молодці!
А от хмарка зможе відступити тільки у тому разі, якщо ви усі разом похвалите себе. «Ми молодці!» (Дощ стих)
- Сьогодні , любі діти, ви вперше переступили поріг школи, як учні – першокласники. Сьогодні народився ваш клас, отже, усі ви – іменинники. А як проходить у вас День народження?( Отримують подарунки, мами печуть торта) Отже, і у нас сьогодні все це має бути, але я нічого такого не бачу. А ви? Що ж робити? Ви не знаєте, що це за шум там за дверима? З вашого дозволу, я подивлюся.
Заходять дві учениці з тортом, у якому горить свічка «1».
1. Добрий день, любі діти, шановні батьки . Вітаємо наших молодших друзів з Днем народження класного колективу! Ми раді бачити ваші щирі обличчя, які прагнуть найшвидше відкрити для себе світ школи! Ми також щасливі, що приймаємо вас у нашу учнівську сім’ю.
2. Хочемо з вами поділитися секретом: школа – є особливим світом, який кожному розкривається по-своєму. Будьте активними та допитливими, тоді вам завжди буде цікаво й весело!
1. Будьте щирими та товариськими, тоді з вами завжди поруч буде багато друзів! Будьте відповідальними та наполегливими, тоді ви завжди будете радіти можливості відповісти на уроці та отримати гарну оцінку!
2. У шкільному житті на вас чекають не лише уроки та домашні завдання! Екскурсії, класні та шкільні свята, різноманітні конкурси, спортивні змагання, олімпіади, багато гуртків за інтересами, шкільні концерти та багато іншого! 1. Відкривайте з радістю для себе шкільні двері! Тепер ви теж повноправні жителі країни знань! Хай ваше життя у ній буде яскравим та радісним!
- Учіться, любі, на «відмінно», Ростіть, мужнійте, в добрий час.
І це великий торт – для вас.
-Діти, а що ж це за свічечка? (У вас сьогодні все уперше – Перший дзвоник, перша вчителька, перший урок і найголовніше -1 клас!) Треба загадати бажання, і задмухати наш вогник. Готові?
Музика

Ну ось і все, добігає до кінця наш урок. Зараз ви тихесенько встанете і , взявши шматочок іменинного торта, розійдетеся по домівках. А взавтра я з нетерпінням буду чекати вас, щоб продовжити подорож Країною знань. До побачення!

Категорія: Уроки | Додав: oleksandr_lyashko (16.09.2016) | Автор: Ляшко Катерина Микитівна E
Переглядів: 1268 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2

Добавил: [ADM]Irina
0

Яке прекрасне свято вийшло у Ваших діток! Воно запам'ятається їм назавжди!
Дата публикации: 16.09.2016 в 19:19 [Материал]

 

ble>

 


Добавил: oleksandr_lyashko
0

Дякую
Дата публикации: 18.09.2016 в 11:15 Спам[Материал]

 

ble>

 

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!