Каталог статей

Головна » Статті » Презентації та відео матеріали » Природознавство [ Додати статтю ]

Охорона природи Землі. Збережемо Землю разом

Тема.  Охорона природи Землі.Збережемо Землю разом

Дидактична характеристика проекту

  • тип проекту
  • за предметною галуззю – міжпредметний;
  • за тривалістю – середньої тривалості;
  • за характером контактів – вчитель, учні 4 класу, їх родини, друзі, бібліотекар;
  • за основною діяльністю – дослідницько-пошуковий;
  • за формою проведення – самостійна дослідницька робота дітей з наступною презентацією матеріалів проекту;
  • за кількістю учасників – груповий. 

Об’єкт пізнання

  • природа планети Земля; діяльність людини та її вплив на природне середовище; діяльність людей з метою покращення екологічного становища на планеті.

Навчальні цілі та очікувані результати:

  • Поглибити і розширити знання дітей про вплив людини на природу.     Підвести дітей до усвідомлення необхідності зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх використовувати.
  • Розвивати: пізнавальний інтерес;пізнавальну активність;мову; спостережливість; творчі здібності учнів; уміння знаходити, аналізувати, систематизувати інформацію та використовувати її; уміння співпрацювати в групі.
  • Вчити працювати з додатковою літературою та іншими джерелами інформації; розвивати вміння виконувати певну роботу в співпраці з однолітками, співпереживати за спільну справу, поважати думку інших.
  • Виховувати бережне, господарське ставлення до природи, як до рідного дому, бажання зберегти нашу планету Земля для нащадків,любов до природи, екологічну грамотність та усвідомлення того, що Земля - наш спільний дім.

Спосіб вирішення проблеми

  • робота з додатковою літературою, використання інших засобів інформації, самостійна дослідницька та аналітична робота дітей з учителем, власна творчість дітей.

Освітній продукт

  • Усний журнал «Земля в небезпеці»( група «Юні екологи» )
  • Слайд-шоу «Охорона природи»  (група «Сонечко» )
  • Книжка – розкладалка «Червона книга України» (група «Природолюби»)
  • Буклет «Правила поведінки  в природі» (Група «Зелений патруль» )

Презентація проектних групових робіт

Тема. Збережемо Землю разом (Охорона природи Землі)
Мета. Презентувати групові проекти .
Поглибити і розширити знання дітей про вплив людини на природу. Підвести дітей до усвідомлення необхідності зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх використовувати.
Розвивати: пізнавальний інтерес;пізнавальну активність;мову; спостережливість; творчі здібності учнів; уміння знаходити, аналізувати, систематизувати інформацію та використовувати її; уміння співпрацювати в групі.
Виховувати бережне, господарське ставлення до природи, як до рідного дому, бажання зберегти нашу планету Земля для нащадків,любов до природи, екологічну грамотність та усвідомлення того, що Земля - наш спільний дім.
Обладнання.Телевізор, ноутбук, презентація до уроку «Збережемо Землю разом», запис пісні «Трава у дома »( група «Земляни»),запис пісні «Живи Земля»,учнівські проекти по темі, виставка книг «Наша домівка – планета Земля»", матеріали до творчої вправи,.

1.Організація класу
Вправа «Впіймай свій настрій»
2.Хвилинка синоптика
3. Оголошення теми і мети уроку

-Сьогодні поговоримо про те довкілля, про той дім природи, у якому живуть люди, тварини і рослини. Усі ми живі творіння природи на планеті Земля і нам необхідно берегти свою Землю, бо у космосі така одна. Підведемо підсумки роботи над проектом «Збережемо Землю разом». Презентуємо свої групові проекти. Поділимося новими знаннями та враженнями.
4.Актуалізація опорних знань учнів
Казка (розповідає вчитель)
- Жили – були у всесвіті дев’ять сестер, дев’ять красунь. Та одна з них була найчарівніша. Милувала вона своїми чистими блакитними очами-озерцями, дзвінким життєрадісним голосом, що розливався пташиним щебетом, линув перегуками лісових жителів та видзвонював крихітними цвіркунами. Розвівалося на вітрах її розкішне зелене волосся з переплетеного березового та вербового гілля. А ще красуня мала чарівну вдачу. Ступить крок і і заллється все навколо бузковими кольорами, засміється – і розсиплеться пролісковий цвіт, притихне в задумі – і видніється рожевий обрій…
- Чи впізнали ви цю красуню? (Земля)
-Це наша планета, наша домівка у Всесвіті, яку ми порівнюємо з чарівною дівчиною.
5.Представлення груп
6. Презентація групових проектів

 1. «Юні екологи»   (Усний журнал «Земля в небезпеці»)

     - Ми, група «Юні екологи», працювали над питанням : негативний вплив діяльності людей на природу. Нашими помічниками були батьки, рідні, бібліотекар, інтернет.

    -Людина  тісно пов’язана з навколишнім середовищем. Але з тих пір, як з’явилося багато машин і механізмів, небезпечне втручання людини в природу різко посилилося. Це може спричинити глобальну катастрофу.

   - На орних землях усе частіше будуються міста й заводи. В атмосфері над містами з’явилися оксиди вуглецю, азоту та інші шкідливі речовини.

    -Відбувається забруднення стічними водами з промислових і комунальних підприємств великих і малих річок, озер, прибережних морських вод.

-Дослідили і  склали таблицю «Що шкодить природі».

  -  Є на землі українській криниці, стежки до яких поросли бур’янами, замулюються в них віконця – джерельця, ніхто не бере з них воду. Обходить їх стороною і людина, і тварина.

   -Є така земля, яка отримала сумну й тривожну назву – Чорнобильська зона. 26 квітня 1986 р. сталося лихо- аварія на Чорнобильській атомній станції. Радіація омертвила землю, ліс, воду. Люди змушені були залишити свої домівки й усе, що в них було і переїхати жити в інші місця.

-Погіршення екологічної ситуації на планеті згубно впливає на здоров’я населення. Багато захворювань є наслідками екологічних катастроф, у тому числі найбільшої – аварії на ЧАЕС.

-Щороку горять ліси в Європі, Азії, Африці, тайфуни і повені знищують поля, сади, ліси та їх мешканців

 -Природа. як поранений птах, кричить, прохає людей допомогти їй.

 - В атмосферу щорічно викидається понад 120 млн. т вугільного пилу, близько 300 млн. т промислового та побутового аерозолю (викиди автомобілів, літаків, телевізорів, заводів).                                   

  -На території України забруднено 5 млн. га землі. 7,4 тис. км2 площі України займають території стихійного лиха. У 78 містах України забруднене повітря перевищує допустимі норми у 60 разів.

-Щороку у ріки, озера, моря скидається до 6 кубометрів забрудненої води, а це шкідливі речовини.

-Хмари несуть кислотні дощі, пилові бурі, а наслідки Чорнобильської катастрофи не знають державних кордонів.

-За підрахунками вчених, за три з половиною століття із планети безповоротно щезли 46 видів ссавців і 94 види птахів.

-Ліси зникають з величезною швидкістю.

- Ми дослідили екологічну  ситуацію в рідному місті і зробили висновок : наше місто в небезпеці . Пропонуємо до вашої уваги фото наших кореспондентів. Вони говорять про те, що жителі міста забруднюють навколишнє середовище. А це погано впливає на здоровʼя людей і на природу.

- Закликаємо жителів міста . Зупиніться! Бережіть природу. Ми жителі планети і несемо відповідальність за майбутнє .

- .Ми, учні групи „Юні екологи" звертаємось до присутніх тут зі своїм
застереженням „Планета людей в небезпеці"

Вправа «Запитайлик»

  • Як діяльність людини впливає на природу?
  • Які речовини забруднюють повітря?
  • Які причини забруднення водойм?
  • Чи може одна країна вирішити екологічні проблеми всієї Землі?

  2. «Сонечко» ( Слайд-шоу «Охорона природи)

- Група «Сонечко» досліджувала питання: що роблять люди , щоб зберегти природу планети?

-Ми відвідували бібліотеку, читали газети та журнали, працювали в мережі інтернету і знайшли дуже багато цікавої інформації про природоохоронну діяльність людей всього світу.

- Народи світу піклуються про майбутнє планети і людей. Тому прикладають всіх сузиль, щоб зберегти те, що лишилося на землі.

 - СтвореноГрінпіс – міжнародна організація, що бореться за збереження природи на Землі.

-Пропонуємо розглянути таблицю «Міжнародні природоохоронні заходи».

-В Україні склалася дуже складна екологічна ситуація. Зникають рідкісні види тварин і рослин, забруднюються ріки і озера, країна перетворюється на країну смітників. Керівництво держави турбується про збереження навколишнього середовища.

-Розглянемо таблицю «Природоохоронні заходи України ».

-Закони держави Україна

1. Основний Закон нашої держави - Конституція України.
2. Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища".
3. Закон "Про природно-заповідний фонд України".
4. Створення міністерства охорони навколишнього природного середовища і ядерної безпеки.

-Природо-заповiдний фонд України включає бiосфернi та природні заповідники, нацiональнi парки, регiональнi ланшафтнi парки,заказники, пам’ятники природи, заповiднi урочища, ботанiчнi сади, зоологiчнi парки, парки-пам’ятники садово-паркового мистецтва.

-Заповідник – територія, повністю вилучена з господарського користування з метою збереження та вивчення природних об’єктів, процесів.

-Бiосфернi заповідники створюються з метою збереження в природному станi найбiльш типових природних комплексів біосфери. В Українi природних заповідників 17 i бiосферних 4.
1.Чорноморський бiосферний заповідник відіграє особливу роль у збереженнi рiдкiсних видiв птахів.  заповідник розташований на шляху прольоту птахів, які гніздяться в нашій батьківщини. Це місце  масового гніздування крачок, качок,.

2.Біосферний заповідник "Асканія-Нова" найстаріший степовий заповідник миру, одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найбільш відомих заповідних територій планети.

 «Асканiя Нова» посiдає особливє мiсце. історія заповідання його території нараховує 110 років .Про це ми дізналися з фільму «Асканія нова»
3.У самому центрі нашої країни знаходиться дивовижне чудо природи - Канівський природний заповідник, який є одним з найстаріших заповідних об'єктів України.

Тут охороняються прекрасна природа Лісостепу

4.Карпатський  заповідник належить до найбільших та найцікавіших об'єктів природно-заповідного фонду України.

У заповіднику відмічено 64 види рослин і 72 види тварин, занесених до Червоної книги України та до Європейського Червоного списку. Карпатський бiосферний заповідник призначений для збереження унікальних гірських краєвидів.

5.Луганський природний заповідник було створено у 1968р з метою збереження у природному станi типових та унікальних для степової ландшафтної зони природних комплексів. охороняються 15 видів рослин, занесених до Європейського червоного списку, 41 вид, занесений до Червоної книги України

6.Поліський заповідник – це острів дикої природи, де охороняються всі живі створіння, незалежно від того корисні вони чи ні. Він був створений 12 листопада 1968 року з метою збереження типових для Українського Полісся соснових лісів та сфагнових боліт.

7.Дніпровсько-Орільський природний заповідник Перший, і поки що єдиний природний заповідник на Дніпропетровщині народився в 1990 році. Знаходиться він на лівому березі Дніпра між двома містами – Дніпродзержинськом і Дніпропетровськом. Розташування: Дніпропетровська область, Дніпропетровський і Петриківський райони
В межах заповідника охороняються також 64 види рослин, віднесені до рідкісних видів Дніпропетровської області.

-Криворі́зький ботані́чний сад є державною, бюджетною, неприбутковою науковою установою, створений для організації творчої роботи колективу вчених і вирішення актуальних проблем  досліджень в галузі біологічної науки.

-Засновником і творцем ботанічного саду на Криворіжжі став професор Євген Миколайович Кондратюк, на той час директор Донецького ботанічного саду.

- У 1980 році було надано земельну ділянку площею 52,4 га під створення ботанічного саду. У 1989 році відбулося його урочисте відкриття.

  -За порівняно короткий час ботанічним садом були зібрані значні колекції різноманітних рослин, створені дендрарій, сад безперервного цвітіння, розарій, сад бузку та садового жасмину.

  -Побудовані лабораторно-адміністративний корпус, оранжереї, центральний вхід у сад, пішохідний міст через ставок довжиною 110 м. дорожньо-пішохідна мережа з твердим покриттям.

  -Ботанічний сад є об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. З 2004 року, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, колекція деревних і чагарникових рослин (дендрарій) визнана національним надбанням України.

Робота з картою. Назвати і показати заповідники України.

3.Група «Природолюби» (книжка – розкладалка «Червона книга України»)

- Нас зацікавило питання : що таке  «Червона книга» і які тварини та рослини занесені в Червону книгу Україну? Що представляє собою Червона книга?

-Ми створили книжечку, в якій дуже багато цікавої і потрібної інформації. Цю книжечку можуть переглянути і дорослі,і малюки.

-Червона книга -Основний державний документ, у якому містяться узагальнені відомості про сучасний стан видів тварин і рослин України, що перебувають під загрозою зникнення.

- Заснована в 1980 роцi. В 1994 р. видано Червону книгу України «Тваринний свiт», а в 1996 роцi –Червону книгу України «Рослинний свiт».

-Кожен вид, який включено до Червоної книги, належить до однієї з чотирьох категорій:
- напевно зниклi види ;
- перебувають під загрозою зникнення ;
- рiдкiснi види ;
- невизначені ,маловiдомi види.

- Понад 100 видiв рослин i тварин, що перебувають під загрозою зникнення, занесено до Червоною книги України. Червона книга-це книга тривоги, попередження, що певний вид перебуває в небезпецi, вимагає невiдкладних заходiв щодо його охорони.

-У книжці є сторінки червоні , оранжеві, жовті, білі, сірі, зелені. Як не сумно, але є і чорні сторінки. Це – колір трауру. На них записані назви рослин і тварин, які зникли вже зовсім на землі. Це: дикий кінь,тур, біла куріпка,соболь.

-На «червоних» сторінках України вже понад 200 видів тварин, які є рідкісними або перебувають під загрозою знищення. Це: шуліка, ховрашок європейський, лісовий кіт.

-На «оранжевих» сторінках помічено ті рослини і тварини, що можуть скоро стати зникаючими. Це: тритон карпатський, чорний лелека.

-«Жовті» сторінки – рідкісні рослини і тварини.

«Білі» – невизначені рослини і тварини

-Відрадно те, що люди не просто заносять до книги тварин чи рослини, а допомагають зберегти, відновити втрачені види. Тому в книзі є «зелені» сторінки. На них записані назви рослин і тварин, кількість яких вдалося збільшити завдяки турботі людей. Наприклад, зубр.

-Основний Закон – Конституція України – також зобов'язує всіх людей не заподіювати шкоди природі, відшкодовувати завдані ними шкоди.

4. Група «Зелений патруль»  ( Буклет «Правила поведінки  в природі»)

-Ми – школярі, малі жителі нашої країни. Ми - майбутнє планети Земля повинні піклуватися про природу рідного краю та всієї Землі.

- Отже ми склали пам’ятку, правила, а мовою дорослих – закони, рішення, за якими повинні жити ми і спонукати до цього інших.

-Не галасувати , не вмикати гучну музику  в заповіднику

-Не викопувати  рідкісні рослини .

-Не вбивати жаб.

-Не кидати  на траву та під дерева папірців , клаптів целюлози . банок , уламків скла.

-Не ловити метеликів , бабок та інших комах.

-Не ловити диких тварин , птахів та їхніх дитинчат

-Не  топтати  комах , не руйнувати  мурашники.

-Не  ловити  плазунів.

-Не ламати гілок дерев , кущів. Не обривати  листя і цвіт. Не висмикувати гриби разом з грибницею

-Не галасувати , не вмикати гучну музику  в заповіднику

7.Творча вправа «Захистимо Землю».

-Кожна група має квіточки, листочки, кольорові стрічки, сонечко і хмаринки.

На дошці плакат з малюнком планети. Діти говорять побажання планеті і прикріплюють до плакату предмет.

Звучить пісня «Трава  у дома

8.Підведення підсумків роботи над проектом

          Вправа «Мікрофон»

-Що було нового для кожного з вас ?

-Що найбільше запам'яталось?

-Що здивувало?

-Про що з цієї теми вам хочеться дізнатися іще?

-Чи можете ви сказати, що сьогодні знаєте більше, ніж учора?

    Нагородження сертифікатами за участь в роботі над проектом.

    Подяка вчителя за плідну працю.

    Подарунок від матінки – землі (кошик з дарами природи)

Вірш – заклик

Людино! Розумна істото!

Ти можеш усе на Землі.

Відсунути можеш і потоки,

І будуть цілі кораблі.

Та знову і знову, людино,

До тебе звертаємось ми,

Бо гинемо, гинемо, гинем!

Будь ласка, ти нас збережи.

Хай будуть в нас цілі дерева,

Рослини, тварини, птахи.

Людино! Людино! Людино!

Ми просимо: нас збережи!

Звучить пісня «Живи Земля»



Джерело: http://www.fayloobmennik.net/2368543
Категорія: Природознавство | Додав: SGB1967 (18.10.2014) | Автор: Кузнєцова Олександра Григорівна
Переглядів: 6472 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!