Каталог статей

Головна » Статті » Презентації та відео матеріали » Методична робота [ Додати статтю ]

Формування духовних, естетичних, моральних, громадянських цінностей молодших школярів у системі виховної роботи
Відділ освіти Уманської міської ради Черкаської області 

Майстер-клас на тему: 
«Формування духовних, естетичних, моральних, громадянських цінностей молодших школярів у системі виховної роботи» 

Підготувала 
вчитель початкових класів 
Уманського НВК-педагогічного ліцею 
К.Д.Рабинюк 

2014 р. 

Доповідь на тему: «Формування духовних, естетичних, моральних, громадянських цінностей молодших школярів у системі виховної роботи»
СЛАЙД __
"... Учитель – це той, хто виховує і викохує нашу зміну, це той, хто вкладає в маленькі голівки наших дітей найвищі ідеали людства, прищеплює їм любов до життя і до праці, прекрасне почуття колективу, честь і мужність, ясність у поглядах, безмежну жадобу до знань ”.
                                                                                                                                     М.Т. Рильський
Останні роки внесли важливі зміни до чинного законодавства стосовно початкової освіти, запроваджено в навчально-виховний процес нову редакцію Державного стандарту початкової загальної освіти. Звісно, всі нововведення покликані виконувати важливу роль у справі формування свідомості молодого покоління.
Молодший шкільний вік є важливим у становленні особистості дитини, бо саме тоді закладаються основи особистісного розвитку учнів початкової школи. СЛАЙД __
Початкова школа у даний час це:
- школа розвитку мотивів до пізнання та творчості;
- школа діагностики розвитку успіхів дитини;
- школа проектування універсальних навчальних дій;
- школа ігрової та проектної діяльності;
- школа позитивної соціалізації дитини;
- школа життєвих задач, але не тільки традиційних, в яких все відомо;
- школа спільних дій дитини з дорослими.

СЛАЙД __
«Я бачу місію учителя, перед усім, у тому, щоб кожен мій вихованець став громадянином, вірним сином своєї Батьківщини».
В.О.Сухомлинський
Віковими особливостями дітей 1 - 4 класів можна вважати: незначний соціальний та моральний досвід, підвищену емоційність, вразливість і водночас пластичність до морально-етичних впливів, імпульсивність та безпосередність поведінки дитини, бажання постійно розширювати коло спілкування. Основними потребами дитини в початкових класах є необхідність: у спілкуванні з людьми, в емоційному контакті, визнанні, оцінці своїх дій та вчинків, виявленні власних позицій у ставленні до інших, світу, у дружбі, товариськості, повазі до особистості, самоповазі, набутті нових знань та вмінь для пізнання довкілля.
СЛАЙД __
В своїй роботі я керуюся гуманітарно-особистісною технологією великого педагога Ш.О.Амонашвілі. Будучи завучем з виховної роботи, на курсах підвищення кваліфікації у Черкасах я писала дипломну роботу «ОСНОВИ ГУМАННО-ОСОБИСТІСНОГО ПІДХОДУ ДО ДІТЕЙ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ Ш. О. АМОНАШВІЛІ» і глибше познайомилася з творчістю цього диво-вчителя. Кожне його слово у всіх його книгах, працях стосується нас, вчителів, вчить нас.
Гуманний учитель перетворює кожну зустріч з дитиною на радість відкриття світу і себе.
Зрозуміти багатогранний світ гуманної педагогіки під силу кожному, хто цього з учителів забажає, іти до істини Добра і Краси.
СЛАЙД __
Педагогічні твори Ш. О. Амонашвілі – це науковий пошук шляхів організації радісного, захоплюючого життя в школі.
Всупереч існуючій педагогіці і практиці, педагог звертається до педагогіки серця, розмірковує про добро і зло, біль і радість, совість і безсердечність У школі має бути вчитель, в якого можна черпати знання, як воду з криниці, який уміє дослідити душу дитини і серцем дійти висновку: добро має панувати у школі і ніякої байдужості.
СЛАЙД ___
Ш. О. Амонашвілі, не доказує нам, а розповідає про те, яке шкільне життя можна запропонувати дітям, виховати не просто учня, а Людину.
Сутність виховання в Україні – це науково обґрунтована система загальнокультурних і національних цінностей та сукупність соціально значущих якостей особистості, що характеризують її ставлення до суспільства, держави, людей, природи, мистецтва, самої себе. Система цінностей і якостей особистості розвивається і виявляється через її особистісне ставлення.
Практична робота
Узагальнюючи сказане сьогодні, моральні цінності людства можна зобразити у вигляді піраміди, враховуючи їх об’єм і ідучи до власного Я.
(виконання роботи)
СЛАЙД ___

Наше покоління людей - людей третього тисячоліття, живе в такому темпі науково-технічного процесу, де кількість інформації кожні 3-5 років подвоюється. Темпи такого прогресу ставлять перед системою освіти принципово нове завдання: сформувати особистість, яка адекватно реагувала б на будь-які зміни навколишнього світу. Успішність розв’язання цього завдання залежить від того, хто формує молоду особистість, тобто від учителя. Тільки учитель-професіонал, учитель-Людина з великої літери спроможний виховати сильну особистість. За словами Костянтина Ушинського, тільки особистість може творити особистість, тільки характер може виховувати характер.
СЛАЙД __
«Якщо ви хочете бути улюбленим учителем, дбайте про те, щоб вихованцеві було що у вас відкривати».
В. Сухомлинський
СЛАЙД __
Яким же має бути вчитель? Домінантними рисами особистості вчителя є:

СЛАЙД __
Важливе значення відіграє і педагогічна культура вчителя.
Педагогічна культура вчителя є системним утворенням,
її головними структурними компонентами є:
 педагогічні цінності,
 творчі способи педагогічної діяльності,
 досвід створення вчителем зразків педагогічної практики з позицій гуманізму.
СЛАЙД __
Багато функцій виконує класний керівник:
-діагностична,
- організаторська,
- стимулююча,
- корекційна,
- соціальна,
- координаційна,
- виховна.
Всі вони важливі і тісно пов’язані між собою.
Соціальні зміни, перехід до ринкових відносин, якими позначене наше сьогодення, відображаються не тільки на економічному розвитку держави, але і на суспільному становленні її громадянина.
СЛАЙД __
Тому напрямками роботи класного керівника є:
ціннісне ставлення до суспільства і держави;
ціннісне ставлення до праці;
ціннісне ставлення до себе;
ціннісне ставлення до природи;
ціннісне ставлення до людей;
ціннісне ставлення до мистецтва.

А форми діяльності досить різноманітні.
Оскільки в молодшому віці у дітей домінує образне мислення, то найбільш характерними є такі форми діяльності: ситуаційно-рольова гра, сюжетно-рольова гра, гра-драматизація, інсценування, гра-бесіда, гра-мандрівка, екскурсія, ігрова вправа, колективне творче панно, бесіда, тематичний зошит, ранок, свято, усний журнал, групова справа, оформлення альбому, уявна подорож, конкурси, ігри, школа ввічливості, демонстрація, розповідь, моделювання, інсценізація, вікторина, екскурсія, виставка малюнків, операція-рейд, виставка-ярмарок, перекличка повідомлень, добродійна акція, хвилини з мистецтвом, година спостереження, година милування, спортивні змагання, козацькі забави, театральна вистава, ляльковий театр, ведення літопису класного колективу, веселі старти, естафети, догляд за рослинами і тваринами.

Практична робота
Правилами заспокоювання
Хочете ви цього чи ні, але в житті виникають ситуації, коли в тебе вселяється Злюка – ти сердишся або гніваєшся. Гніватися також нормально, як і радіти і сумувати, горювати, цікавитися. Це твоя реакція на події. Гніватися – це ні добре, ні погано. Але при гніві людина сильно збуджується і тоді робить те, чого не варто або не можна робити.
Але що ж робити, коли в тебе вселилася Злюка? Є такі люди яких Злюка відвідує дуже часто і бійки і погані слова так і лізуть з них. Як же бути ? Що робити?
«Візьми себе в руки”
Обхопи долонями лікті і сильно притисни руками до грудей. Посидь 1-2 хвилини. Це поза витриманої людини.
« Врости в землю»
Спробуй сильно – сильно надавити п'ятками на підлогу, руки стисни в кулаки, міцно зціпи зуби. Ти – могутнє дерево, у тебе сильне коріння, і ніякі вітри тобі не страшні. Це поза впевненої людини.
« Ти – лев»
Заплющ очі, уяви лева – царя звірів, сильного і могутнього , впевненого у собі, спокійного і мудрого. Він красивий, витриманий, гордий і вільний. Цього лева звати, як і тебе, у нього твоє ім'я, твої очі, твої руки, тіло. Лев – це ти.
«Порахуй до 10»
Якщо ти нестриманий, звичайно криком відповідаєш на будь – які зауваження, перш ніж щось викрикнути, подумки повільно порахуй до 10 і зразу подумай: „І чого кричати?”.
«Стійкий солдатик»
Стань на одну ногу, а іншу підігни в коліні руки опусти. Ти стійкий солдатик на посту, ти чесно несеш свою службу. Озирнися навколо себе, подивися, що навколо тебе діється, хто чим зайнятий, кому треба допомогти. А тепер поміняй ногу і подивися ще уважніше. Тепер стань на обидві ноги. Як все прекрасно. Ти міцно стоїш на ногах. Ти впевнений у собі. Сміливо йди вперед до своєї мети. У тебе все вийде.
ЦЕ СПОСОБИ ЗАСПОКОЇТИСЯ.
Зло породжує в душі людини прагнення робити погані, ганебні вчинки. Треба намагатися не допускати в своє серце зло. Учіться бути милосердними, гуманними дітьми, які вміють володіти собою і тоді зло ніколи не зможе перебороти вас.

Головним механізмом формування ціннісних ставлень особистості у початковій школі має бути ігрова діяльність.
Свята: родинне свято-проект «Без батьків немає щастя на Землі»,
свято-проект «Хліб на скатертині- добробут в родині»,
виховні години: «Умій дружити», «Земля наш спільний дім і ми господарі у нім»,
інтелектуальні конкурси «Математичне кафе», «Математичний КВК», «Інформатичний калейдоскоп», екскурсії : до місцевих музеїв, у музей Води в Києві, «Шевченковими шляхами», спільні з батьками подорожі рідним краєм та інші.
Завдання класного керівника – допомогти особистості учня вирости в успіхові, дати відчути радість від подолання труднощів, дати зрозуміти, що задарма в житті нічого не дається, скрізь необхідно докладати зусиль. І успіх буде еквівалентним щодо витрачених зусиль.
СЛАЙД ___
У позаминулому році на курсах підвищення кваліфікації нам запропонували невелику книжечку Олени Коробейнікової «Школа Сонячного Їжачка». Це казка в історіях для всієї родини. Ця книжка допомогла мені у роботі, тому хочу про неї трохи розповісти.

Практична робота

СЛАЙД ___
Як і в кожному класному колективі відбуваються суперечки між дітьми. Тоді я проводжу заняття тренінги. Саджу дітей у круг, передаємо м’яку іграшку, висловлюємо побажання один одному, просимо вибачення.
СЛАЙД ___
Хочу сказати про роботу з батьками. Батьки –це найголовніші помічники вчителя. Якщо є співпраця з батьками, то люба робота у класі по плечу. (Сказати про походи, екскурсії, конкурси, змагання, інформацію у щоденниках.)
СЛАЙД ___ Сім кольорів щастя
Я розповім вам про сім кольорів щастя, а ви будете вибирати і приклеювати до символічної дівчинки-україночки свої кольори до кожного щастя.
- Щастя кольорове, воно — веселе, дивовижне, радісне, прекрасне, захоплююче, піднесене. Воно робить людину світлою, наділяє її силою, впевненістю у собі. Ось таке воно — щастя.
Перший колір щастя — це життя, яке подарувала мама. Вона дала кожному із нас найбільше — життя! Вона перша в житті пригорнула кож¬ного із нас. Наділила теплом, подарувала любов. Без неї ми б не бачили цього дивовижного, незбагненого і такого цікавого світу!
Другий колір щастя — бачити навколишній світ у різнобарв'ї, у фор¬мах і кольорах, рухах і спокої. Кажуть, що очі — це дзеркало людської душі. Бо очима можна про все сказати, якщо вони зрячі.
Третій колір щастя — це можливість чути багатоголосий світ! При¬слухайтесь до пташиного співу, до чистої і мелодійної української пісні, до кожного голосу, до рідного слова, до дзюркотіння струмочка, і ви зрозумієте, яке це щастя — чути світ!
Четвертий колір щастя — це можливість відчути світ на дотик. Ви своєю рукою відчуваєте мамину і татову руку, а на своїй щоці — теплий , дуже лагідний дотик їхніх губ, які так ніжно цілують вас. У цьому стільки любові, тепла, стільки щастя! Хіба без нього можна прожити?
От ми і підійшли до п'ятого кольору щастя — це здатність відчути запахи: п'янкі аромати квітів і скошеної трави, соснового лісу і аромат степу, запах рідної оселі й свіжого хліба, теплого молока. Бо все має свій незабутній запах.
А ще шостий колір щастя — це смак. Так-так, якби його не було, то ми ніколи не знали б приємного смаку солодощів. Ось яке ми маємо щастя. І в ньому теж бринить любов. Тому виберіть і для цього щастя колір.
А ось він і сьомий колір щастя — це здійснені наші мрії! Це все, про що ми мріємо, на що сподіваємось, про що постійно думаємо і так бажаємо, щоб воно збулося. І раптом — мрія стає реальністю, вона здій¬снюється — оце щастя!
Можливо, щастя має більше кольорів. Хто знає? Та я знаю лише те, що воно — різнокольорове, барвисте, світле. І хай у кожного щастя буде веселкове, чисте, бо людина приходить у світ для добра і щастя.
ПРО ЩАСТЯ
Пишно вбралось однієї неділі Щастя, бо вирішило відвідати Людей. Постукало в перші ворота.
- Хто там? — запитав перший господар.
- Щастя, — відповіло Щастя.
— Чудово! Йди-но сюди, я тебе з'їм.
З'їв чоловік Щастя і був щасливий. Постукало Щастя у другі ворота.
- Хто там? — запитав господар.
- Щастя, — відповіло Щастя.
- Чудово! Йди-но сюди, я тебе вип'ю!
Випив чоловік щастя і був щасливий. Постукало Щастя у треті во¬рога.
- Хто там? — запитав господар.
- Щастя, — відповіло Щастя.
- Чудово! Йди-но сюди, я посаджу тебе в клітку.
Посадив чоловік Щастя в клітку і був щасливий. Постукало Щастя у четверті ворота.
- Хто там? — запитав господар.
- Щастя, — відповіло Щастя.
- Чудово! Йди-но сюди, я тебе подарую.
І подарував чоловік Щастя своєму приятелеві і був щасливий... І Щастя було щасливе.
У мене в руках корона щастя. Я передаю її вам і бажаю мати стільки щастя, щоб ви могли поділитися ним з іншими.
(передача корони)
СЛАЙД __
Нехай у Ваших задумах завжди буде мудрість, у службових справах - підтримка однодумців, в серці - добре і сонячно від людської вдячності!
СЛАЙД


Джерело: http://docme.ru/rP72
Категорія: Методична робота | Додав: (13.03.2014) | Автор: Рабинюк К.Д.
Переглядів: 2756 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!