Каталог статей

Головна » Статті » Презентації та відео матеріали » Виховна робота [ Додати статтю ]

Свято матері
Свято матері
Сценарій

Звучить мелодія, гості свята займають місця у залі. (слайд 1)
на сцену виходить учениця із запаленою свічкою.
(слайд 2)

МОЛИТВА ЗА МАМУ
Господи! Я знову з проханням. Як і кожного разу: молюся за неї. За її здоров’я, за її силу та процвітання. За милостиву, щедру на добро долю – для неї! За її успіхи, за радість щоденну молюсь. Дай сили їй, Боже, вистояти усі негоди, дай мудрості, дай їй талану! Даруй їй молодість квітучу на довгі роки, збережи щирість її посмішки, ніжність душі та оптимізм. Нехай і надалі не буде душа її байдужою до чужого болю. Нехай їй усе вдається, нехай усе ладиться, нехай їй, Господи, буде у легко всьому. Нехай не тільки вона любить цей світ, але і світ любить її. Ти, Господи, - милостивий, Ти – Всесильний отець наш. Ти можеш все. Але якщо, Господи, щастя не вистачатиме моїй мамі – візьми шматочок у нас – у її дітей – віддай їй, бо наше щастя – в її усміхнених очах, якщо матусі щось болітиме – забери той біль, нехай буде здорова.
Молюся за маму, Господи, не собі, а їй добра прошу: подай, Господи!


Учень 1 (Слайд 3) Де́нь матері — міжнародне свято. Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. В Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня.
Учень 2 (Слайд 4) З XVII по XIX століття у Великобританії відзначалася так зване «Материнська неділя» (англ. Mothering Sunday) – четверта неділя Великого посту, присвячена вшануванню матерів по всій країні.
Учень 3 (Слайд 5) У США День матері вперше привселюдно був підтриманий відомою американською пацифісткою Джулією Уорд Хоув у 1872 році. «День матері», за версією Джулії Уорд, - день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Концепція Джулії Уорд не знайшла широкої підтримки ні в США, ні в інших країнах.
Учень 4 (Слайд 6) У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.
Учні виконують пісню «Калина»
Учень 5 (Слайд 7) Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сингапур, Австралія, Україна та ін .). Крім того, понад 30 країн відзначають свято в інші дні.
Учень 6 (Слайд 8) В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина — матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі.
Учень 7 (Слайд 9) День Матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. В травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері.

Мелодія для мами (учениця виконує музичну композицію на гітарі)

Учень 8 (Слайд 10) Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.
Учень 9 (Слайд 11) У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

Учні виконують за підтримки залу пісню із використання засобів КАРАОКЕ «Росте черешняв мами на городі»
Анатолiй Горчинський - Росте черешня в мами на городі
1.
Росте черешня в мами на городі,
Стара-стара, а кожен рік цвіте,
Щоліта дітям ягодами годить,
Хоча вони й не дякують за те.
Приспів:
Мамо, мамо, вічна і кохана,
Ви пробачте, що був неуважний,
Знаю, ви молилися за мене
Дні і ночі сива моя нене.
2.
Живе старенька мати у господі,
Невтомні руки, серце золоте,
Щодня і дітям, і онукам годить,
Хоч рідко хто з них дякує за те.
Приспів
3.
Ну що ж, про вдячність забувають люди,
Душа сліпа у щасті, а проте
Вони прозріють, але пізно буде:
Черешня всохне, мати оцвіте.
Приспів

Учень 10 (Слайд 12) За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації «Жіноча громада», Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок"…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року.
Учень 11 (Слайд 13) У Львові з 2010 року на центральних вулицях міста у другу неділю травня жінкам дарують приємні дрібнички - квітки-орігамі (у 2010 рр.), брелки (у 2011 р.), паперові брошки-маки (у 2012 р.), вітаючи з Днем Матері і Днем Української жінки. Акцію щороку організовує громадська організація «Борець».
Музична композиція у виконанні учениці на фортепіано
Учень 12 (Слайд 14) День матері в інших країнах. Австралія. В Австралії День матері відзначається в другу неділю травня, але він не є ні громадським, ні офіційним святом. Традиція дарувати дарунки матерям в День матері у Австралії була розпочата у 1924 році панною Джанет Гайден, мешканкою Лайкардт Сіднею. Вона розпочала цю традицію під час візиту до пацієнта в Ньюінгтонському державному будинку для жінок, де вона зустріла багато одиноких і забутих жінок. Для того, щоб підбадьорити їх, вона зібрала пожертвування від місцевих школярів і підприємців, щоб придбати і подарувати подарунки цим жінкам. Після цього кожного року панною Гайден збиралося багато пожертвувань від місцевих підприємців, і навіть від місцевого мера.
Учень 13 (Слайд 15) Пізніше День матері перетворився на джерело прибутків. Традиційно в цей день матерям дарують хризантему, зазвичай осінню квітку, назва якої закінчується на «ма» (англ."mum”) – так в Австралії зазвичай називають матерів.

Декламує мама учениці вірші

Сон
Ранковий сон: верба гойдає листям,
Прозорі води миють береги,
Густе колосся і пахучі трави
Шепочуть ніби: йди туди…
Я й далі намагаюсь прислухатись,
Та марно… та куди ж, - кричу, - іти?
Траві зеленій захотілось гратись:
Повторює: Туди, туди, туди…
Я озираюсь – ні душі навколо,
Шукаю стежку – та її нема.
Втомились ноги – ніби йду по колу
Одна-однісінька, на цілий світ сама.
Прокинулась… і з ляком озирнулась.
Ні! Не сама – донька ось поруч спить.
Ну, й дивний сон – сама собі всміхнулась:
Без доні я самотня кожну мить.
                                                  Л.Шумейко

ЗА ПРОЩЕННЯМ
За прощенням вертаємось додому,
У стінах рідних затишок знайти,
А слово повне ніжності й любові
Загоїть нашу рану самоти.
Бо там, де мама, нас завжди чекають
І переможців, й зморених життям,
І біди всі лиш наші мами знають,
Приймають навіть з гірким каяттям.
Живи, моя матусю, моя квітко!
Хай скроні не торкає сивина,
Моя рідненька й ніжна, мов лебідка,
Нехай в душі твоїй цвіте весна!
                                                 Л.Шумейко

Учень 14 (Слайд 16) Японія. В Японії перше святкування Дня матері відбулося 6 березня 1931 року з нагоди дня народження Імператриці Коджюн. Ініціатором проведення свято стала Асоціація жінок Великої Японії. 8 травня 1937 року кондитерська компанія Морінаґа провела фестиваль з нагоди Дня матері в Токіо. Проте святкування цього свята не прижилося. Після поразки Японії в Другій світовій війні, починаючи з 1949 року, під впливом американських традицій, японці стали святкувати день матері щороку, кожної другої неділі травня. В цей день прийнято вітати матерів і дарувати їм гвоздики.

Учні за підтримки залу у караоке виконують пісню «Рідну маму бережіть»

РІДНУ МАМУ БЕРЕЖІТЬ
Слова: Микола Янченко Музика: Микола Янченко
Хто за нас вночі не спав,
Колискової співав? - Мама.
Хто в життя дорогу дав,
Хто листа від нас чекав? - Мама.
Хто найбільше бід зазнав,
Сліз гірких в житті пізнав? - Мама.
Хто зігріє нас теплом,
Прийме під своє крило? - Мама.

Приспів:
Рідну маму бережіть
Кожен день, кожну мить,
Бо душа її за нас болить
Кожен день, кожну мить.

Одиноко буде нам,
Коли вже не стане мам, наших мам.
Як без неба і води,
Так без мами ти завжди будеш сам.
Тож любіть її, сини,
Влітку, взимку, восени, бо час летить.
Бог нам маму раз дає,
А роки беруть своє, тож бережіть!

Приспів.

Рідну маму бережіть
Кожен день, кожну мить,
Не тривожте її серце, а любіть
Кожен день, кожну мить!

Проведення конкурсу для татусів (Слайд 17)
ХАТА НА ТАТА ПО-МЛИНІВСЬКИ


Учень. Уміють наші мами усе: і господині славні і на роботі вправні, а от на відпочинок, чи то хоча б на кілька хвилин так би мовити «для себе» часу у них не вистачає.
От і вирішили ми подарувати нашим мамам можливість проекзаменувати наших татів на вправність ведення домашнього господаства, вміння виконувати таку ніби нехитру роботу – догляд за дітьми.
Отож, конкурсна програма для присутніх у залі татів «ХАТА НА ТАТА ПО-МЛИНІВСЬКИ». Запрошуємо татів на сцену. Глядачі – підбадьорте учасників оплесками.
Отже, шановні тати, ось перелік конкурсних завдань:
1. підписати щоденник дочці за останніх два тижні
2. скласти книжки у сумку згідно розкладу у щоденнику
3. зав’язати дочці бантик
4. скласти спортивний одяг та взуття на урок фізичної культури
5. поцілувати донечку на прощання у щічку
6. приготувати дружині бутерброд і пригостити її
І все це виконувати швидко, якісно і з посмішкою)))
Під час виконання конкурсу – звучить музика
Всі учасники нагороджуються медаллю «За прагнення подарувати жінці щастя»

Гуморески для мам у виконанні учнів
Полювання
Котик маму запитав:
- Мамо, де ж ті мишки?
- Тихо ти, не галасуй,
Та посидь хоч трішки.
Бо не вибіжить тоді
Мишеня із нірки,
Будем їсти ми тоді
Бубликові дірки.

Хвостик
У мами - слонихи трапилося лихо:
Загубилось слоненя, вже шукає аж півдня
Вдома, в лісі, у гайочку.
- Де ж ти, де ж ти, мій синочку!
Обізвалось слоненятко, рідне мамине дитятко:
- Я за хвіст тебе тримаю, тільки бігти ледь встигаю.

Моя мама краща! (ГУМОРЕСКА)
Учні у костюмах, гримі виконують ролі
Чоловік. Наші мами – перші люди, які здогадуються про те, що ми маємо скоро з’явитися на світ.
Жінка. Наші мами точно знають у скільки місяців, при я кій високій температурі і який саме зубчик у нас з’явився першим.
Ч. Наші мами – це ті люди, які ходять до нас на всі Батьківські збори до школ і ще досі нее домагаються , щоб ці збори перейменували в їхню честь…
Ж. А коли ми виходимо заміж, тоооо мам від весілля у кожного з молодят стає дві!
Ч. І ми пропонуємо Вашій увазі дуже життєві ситуації, що межують з анекдотичними у власному виконанні.
Ч. Чого це ти цілий ранок бігаєш по квартирі то з віником, то з праскою, вичищаєш все та вилизуєш?
Ж. Мама ж ввечері прриїзджає.
Ч. А чого вона мене не попередила? Вона тобі дзвонила?
Ж. Та це ж моя мама!
Ч. Передчував: щось недобре буде… І свиня наснилась!
Ж. Ти про що?
Ч. Та ти ж метеликом по квартирі літаєш і не бурчиш, що втомилась, аж наспівуєш! Знав: щось лихе буде!
Ж. Я ж скучила за нею!
Ч. Ага… І я… того… скучив.
Ж. Щось не дуже щиро звучить.
Ч. Тобі здалось… Я з радістю разом з твоєю ( З НАШОЮ! ) МАМОЮ повечеряю і навіть візьму таксі, щоб відвезтии її на вечірній рейс до того чарівного і ГЕРОЇЧНОГО міста, де живе НАША мама (точно переконаюсь, що сіла в автобус)
Ж. А відколи Коломия стала містом-героєм?
Ч. Відтоді як там поселилась Твоя мама! Справжні герої, мужні та витривалі жителі! Витримувати її галас може тільки місто-герой!
Ж. А ніби Твоя мама краща! Бубнитьь собі під ніс. Чи рада чи сердита – вигляд один: на обличчі гримаса нібий їй звело живіт, у вуха хтось свиснув, а по спині хтось тріснув!
Ч. А я от кожного разу любуюсь, коли Ви з мамою вдвох. Гарні…. – одна в одну:
- талії однаковісінькі: пиріжки, котлетки їм не шкодять – вони вдало їх приховують
- а очі!!!! Яскраві такі в обох, особливо, коли бачатььь гроші!
- зубки біленькі, гостренькі, як у справжніх хижаків. І мені весь час здається, що ви ладні перегризти мені нимии горлянку, або хоч надгризти, щоб крові з мене бідолашного попити!
Ж. Мовчи! Кривоногий, лисий, невмілий електрик, невдалий сантехнік, ніякий механік, пррактично 60 – ти кілограмовий ідеал чоловіка 2 – метрового зросту.
От скажи: скільки років ми одружені?... Не знаєш. А я знаю: кожного року оплакую свою нерозумну голову у день річниці весілля, що не послухала своєї мами і вийшла за тебе заміж. – А у якій групі у садочку наша донечка?... Не знаєш. Ти от на маму мою гніваєшся, а пироги її любиш?
Ч. Люблю.
Ж. А ковбаску домашню мамину?
Ч. Люблю.
Ж. І по гриби з неюю ходити любиш.
Ч. Угу. Вона – ще той грибник!
Ж. Говориш, що моя мама негарна, а я ж на неї схожа, а мене ти любиш?
Ч. Угу.
Ж. От і я свекруху свою люблю. Більше терплю, ніж люблю, але люблю. І добре, що мам у нас дві. Просто любов вона така: її ділити важко.
Ч. Ага. І нарікаємо ми на мам наших. Але ж вони – НАШІ! ……. Зачекай!
Ж. Що?
Ч. А до чого ти це почала про любов до мами?
Ж. Ну, розумієш… У мами в домі ремонт буде десь тиждень-два, не більше місяця. Не буде ж моя мама фарбою дихати – от і поживе у нас. Ми ж її любимо!?
Ч. От тепер зрозумів, чому та свиня яка мені сьогодні наснилась ходила по моїй квартирі у моїх капцях і весь час щось рохкала!!! Віщий був сон!
                                                                                    автор - Л.Шумейко

Танок учнів у виконанні дівчаток 5 класниць

На фінальне вітання виходять усі учні класу на сцену (слайд 18). Кожен учень говорить слова поядки своїй мамі
МАМА!!!
• Мамо! Ти готуєш мені сніданки, обіди, вечері, бо ти – любиш мене.
• Ти купуєш мені гарні речі, бо ти – любиш мене.
• Ти допомагаєш мені готувати уроки, бо ти – любиш мене.
• Ти пробачаєш мені розірвані штани, бо ти – любиш мене.
• Ти гладиш мені голову, цілуєш перед сном, бо ти – любиш мене.
• Ти відмовляєшся від цукерки, віддаєш мені найсмачніше, бо ти – любиш мене.
• Ти не спиш ночами, коли я хворію, бо ти – любиш мене.
• Ти, як ніхто вмієш мене заспокоїти, бо ти – любиш мене.
• Ти, як ніхто мене розумієш, бо ти – любиш мене.
• Ти піддаєшся на мої вмовляння посидіти біля телевізора ще хоч трішечки, бо ти – любиш мене.
• Ти завжди хвилюєшся, коли я не відразу беру трубку телефона, коли ти дзвониш мені, бо ти – любиш мене.
• Ти дуже хочеш, щоб я гарно вчився, бо ти – любиш мене.
• Ти щаслива, коли я тебе обіймаю, бо ти – любиш мене.
• Тобі подобається, як я граю у футбол, бо ти – любиш мене.
• Ти завжди говориш мені, що я у тебе красуня, бо ти – любиш мене.
• Ти і досі іноді читаєш мені перед сном, або розповідаєш якісь істоорії, бо ти – любиш мене.
• Ти забороняєш мені їсти чіпси і сухарики, бо ти – любиш мене.
• Ти і досі хвилюєшся, коли я катаюсь на велосипеді, бо ти – любиш мене.
• Тебе завжди смішить кожен мій жарт, бо ти – любиш мене.
• Ти завжди будеш хвилюватись про мене, бо ти – любиш мене.
• Ти постійно борешся зі своїми хворобами, щоб якомога довше лишатись з нами, твоїмии дітьми, бо ти любиш нас.
- І я, і я, і я,……ЛЮБЛЮ тебе, мамо! (діти дарують відкритки своїм мамам виготовлені власними руками, звучить музика)

Бажаючим можу надіслати слайдову презентацію до свята, звукові та відео файли, які використовувала під час його проведення.
Запити на надсилання файлів надсилайте за адресою
 
lyudmyl_76@mail.ru

Людмила Шумейко, учитель математики, 
учитель вищої категорії, 
класний керівник 6 класу 
Млинівської ЗШ №3 І-ІІІ ступенів 
Млинівської районної ради Рівненської області


Джерело: http://docme.ru/OT72
Категорія: Виховна робота | Додав: Lyudmila2014 (13.03.2014) | Автор: Людмила Валеріївна Шумейко E
Переглядів: 4859 | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!