Каталог статей

Головна » Статті » Увага! Першокласник! » Різні аспекти цього питання [ Додати статтю ]

Прийом в школу 2017-2018: правила прийому, терміни подачі заяви

     Прийом в школу 2017-2018: правила прийому, терміни подачі заяви

Перший раз у перший клас – подія, якої з нетерпінням і гордістю очікують вчорашні детсадовци, їх батьки, бабусі і дідусі. Пам'ятайте шкільні лінійки на 1 вересня? Урочисті і трохи перелякані першокласники, стоячи на першій в житті лінійці, думають про нових друзів і можливості, які відкриває для них школа, а також про цілому етапі завдовжки в одинадцять років, який їм належить пройти. Не менше хвилюються і мами з татами, пишаючись за своє раптово виросло з пелюшок чадо.

Вступ до школи — хвилююча подія для дітей та їх батьків!
Ну а бабусі і дідусі в ці моменти просто не розлучаються з фотоапаратами, намагаючись запам'ятати кожну хвилину грандіозної події в житті улюбленого онука чи онучки. Але до того як відбудеться надходження в перший клас, батьки повинні пройти безліч інстанцій і отримати величезну кількість паперів. Давайте розберемося, яким буде процес зарахування першокласників в українські школи в 2017-2018 навчальному році, щоб ви витратили на підготовку як можна менше нервів і часу.

Строки подання заяви

Терміни, в які проходить прийом заяв від мам і тат майбутніх першачків уже затверджено відповідним розпорядженням керівництва Комітету освіти. Для різних категорій заявників виділено такі періоди:

заявники майбутніх першокласників, що мають право на першочергове зарахування у шкільний заклад, можуть подати заяву до 15 грудня 2016 року по 5 вересня 2017 року. Якщо ж ви пропустите вищезазначене час і відправите папір після настання 20 січня 2017 року, першокласник-першочерговик може бути зарахований для проходження навчання лише у випадку залишившихся вакантних місць;

батьки дітей, зареєстрованих у районі, закріпленому за певним загальноосвітнім закладом, можуть надсилати електронні заяви, починаючи з 20 січня 2017 року і до 30 червня 2017 року. Після вищезазначеної дати розгляд питання про прийняття дітей до школи проходить у загальному порядку, без будь-яких пріоритетності;

починаючи з 1 липня 2017 року і по 5 вересня 2017 року, можуть заповнити та надіслати електронну заяву батьки майбутніх першокласників, не зареєстрованих в районі знаходження шкільного установи. Однак факт зарахування буде мати місце лише в тому випадку, якщо класи були недоукомплектовані.



Не пропустіть строки подання заяви для вступу у вибрану школу

Які категорії дітей вважаються першочерговиками?

Пільги на зарахування в школу в першочерговому порядку мають такі категорії дітей:

малюки, які є дітьми співробітників поліції;

діти поліцейських, загиблих при виконанні служби, померлих внаслідок хвороби, яка виникла в період виконання службових обов'язків чи протягом одного року після звільнення від служби за станом здоров'я;

діти поліцейських, звільнених з посади за станом здоров'я;

категорія дітей, які перебувають на утриманні працівника поліції ;

діти, батьки яких є працівниками виконавчої служби, держнаркоконтролю, пожежної або митної служби. Причому це відноситься як до дітей діючих співробітників, так і тих, хто загинув при виконанні обов'язків або був звільнений від них показань медичного характеру;

діти, які перебувають на утриманні працівників вищевказаних служб;

детий військових службовців, причому пільги на вступ можуть бути отримані як за постійним місцем проживання сім'ї військового, так і в разі, якщо сім'я переїжджає разом з ним. Дане правило діє і у випадку, якщо військовий був звільнений за медпоказаннями або вийшов на пенсію;

молодші брати чи сестри дітей, які вже проходять навчання в цій школі;

діти, мама або тато яких працює в обраному шкільному закладі;

для шкіл-інтернатів першочерговими правами користуються діти, мама або тато яких працює в Слідчому комітеті, прокуратурі або є суддею.

 

Без проблем надійдуть у заклад діти, чиї брати і сестри вже там навчаються!

З якого віку здійснюється запис у перший клас?

Дитина може бути зарахована у школу, починаючи з моменту досягнення ним віку в 6 років і 6 місяців, але не пізніше того дня, як йому виповниться 8 років. У законі також є застереження, що у майбутнього першокласника не повинно бути ніяких медичних протипоказань для навчання в школі.

Якщо мама, тато або законні опікуни дитини бажають віддати його в школу раніше або пізніше зазначеного віку, їм слід потурбуватися написанням заяви на ім'я керівника шкільного установи, яке буде розглянуте в індивідуальному порядку. При цьому спочатку батьки або опікуни таких дітей повинні звернутися за дозволом у виконавчий орган державної влади, відповідальний за вибрану батьками освітню установу.

Процедури, обов'язкові перед прийняттям в школу

Згідно з затвердженим Міносвіти нормам, батькам майбутнього першачки потрібно пройти певні процедурні моменти:

написати і відправити на порталі електронний варіант заяви;

надати у вибрану шкільну установу оригінали документів;

отримати від керівництва школи рішення про те, що дитина може бути прийнятий до лав першокласників, або рішення про відмову в зарахуванні.

Основним чинником, яким керується дирекція школи, виносячи позитивне або негативне рішення про зарахування вашого чада до лав першокласників, служить територіальна ознака. Тобто на рішення керівництва шкільного установи зовсім не впливає той факт, подали ви електронне заяву першими чи останніми, головний фактор – проживання дитини безпосередньо в районі, закріпленому за школою.



Важливий фактор зарахування – проживання дитини поблизу від школи
Оформити електронний варіант прохання про прийом малюка в перший клас в 2017-2018 року можна з 15 грудня 2016 року. З цієї дати для батьків почне працювати відповідний розділ освітнього порталу. На сайті є опція збереження документа в якості чернетки. Відправка повинна відбуватися строго виділені для вашої категорії дати.

Нагадуємо, що дана електронна послуга передбачає попереднє проходження авторизації, передбаченої для Єдиної федеральної системи ідентифікації і аутентифікації (ваш логін та пароль для даного сайту точно такий же, як і для порталу, що надає послуги загальнодержавного та міського характеру). У разі відсутності такої облікового запису, її доведеться спочатку створити. Перед тим як ви почнете заповнювати електронну заяву, визначитеся з такими ключовими моментами:

чи є у вашої дитини законодавчо визначені права на отримання цієї послуги?

яка шкільна організація є пріоритетною для навчання дитини в першому класі?

чи є у дитини право надходження у шкільний заклад як первоочередника?

до якої категорії майбутніх учнів відноситься дитина (чи проживає він на території, за якою закріплена обрана вами школа)?

У відповідності з зазначеними пунктами потрібно буде оформити заяву і дочекатися моменту, коли настане період подачі його у вибрану школу. Якщо ви відправите папір раніше зазначеного періоду, для вас автоматично буде сформульоване рішення про відмову.



Подати прохання про зарахування в школу можна на освітньому порталі
Простежити за ходом прийняття рішення за вашою заявою можна буде в особистому кабінеті. Рішення буде вислано у форматі pdf-файлу, а в разі необхідності доповнено коментарями уповноваженої особи. У разі прийняття позитивного рішення, вам буде надіслано запрошення з датою і часом, в які буде проводитися прийом оригіналів документів. Рішенням освітньої Комісії визначено такі періоди:

для дітей, які мають право на першочергове зарахування у вибрану школу, термін подачі настає не раніше, ніж через 10 днів з дня початку приймальної кампанії, але не пізніше 30 днів з того моменту, як було подано заяву;

для хлопців, які безпосередньо приписані до території, на якій знаходиться школа, подача документів розпочинається не раніше ніж через 30 днів з моменту початку приймальної кампанії, але не пізніше 45 днів з того дня, коли мама або тато відправили електронну форму заяви;

першокласники, які не живуть на території району, закріпленого за певною школою, повинні будуть з'явитися з батьками до директора не раніше 30 днів з початку приймальної кампанії, але не пізніше 30 днів з моменту відправлення заяви.

Безпосереднє зарахування дитини в перший клас проводиться шляхом видання розпорядчого акта. Згідно з існуючим порядком, документ повинен бути виданий школою протягом семиденного періоду з того моменту, як був здійснений прийом оригіналів документів. У разі, якщо батьки вирішили подавати заяви одразу на кілька шкіл, до настання дати прийому слід остаточно зробити вибір на користь однієї з них, і саме туди вирушати з оригіналами документів.


Дитина вважається зарахованим після підписання розпорядчого акта

Які ще документи потрібно надати в школу?

Батьки дитини повинні будуть з'явитися в школу з оригіналами таких документів:

паспорта громадянина, який може бути замінений документами, що видаються біженцям або тимчасовим посвідченням громадянина України, якщо ви проходите процедуру заміни або відновлення паспорта, або отримуєте громадянство;

свідоцтва про народження дитини, що надходить у перший клас;

свідоцтва, що підтверджує реєстрацію дитини за певним місцем проживання або місцем фактичного перебування;

документи, які підтверджують право бути зарахованими в школу в першочерговому порядку (якщо такі є);

дозвіл уповноваженого органу надходити в перший клас до досягнення 6,6 років або повних 8 років (якщо це необхідно).

Крім того, для дітей, які є іноземними громадянами, мама і тато (або законні опікуни) повинні подати документи, що підтверджують факт родинних відносин або факт того, що людина має право на опікунство та представлення інтересів дитини. Крім того, іноземці повинні до моменту подачі документів в школу здійснити в спеціалізованому бюро їх переклад на українську мову і засвідчити його нотаріально.

Якщо дитина поступає в клас з адаптованим навчанням, необхідно також принести рекомендацію, видану психолого-медико-педагогічною комісією.

Вступ дітей, які навчалися в дошкільній групі

Діти з підготовчого класу надходять за спрощеною програмою
Якщо ваш малюк ходив в обраній школі в підготовчий клас, то порядок надходження буде дещо спрощеним. Для цієї категорії учнів потрібно подати тільки особиста заява, адресований директору навчального закладу, в якому буде вказана прохання про переведення дитини в перший клас. Подача електронних документів в цьому випадку не передбачається, а процес вступу буде проходити в автоматичному режимі.



Джерело: http://2018.pp.ua/novini-2018/589-priyom-v-shkolu-2017-2018-pravila-priyomu-termni-podach-zayavi.html
Категорія: Різні аспекти цього питання | Додав: (02.04.2017) | Автор: 2018.pp.ua
Переглядів: 2181 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2

Добавил: TanyaIvanysik
0

Спасибі, Ірина.
Дата публикации: 19.04.2017 в 23:03 Спам[Материал]

 

ble>

 


Добавил: TanyaIvanysik
Ответ: Шановна пані Тетяно! Дякуємо за небайдужість та живий інтерес до статті.
Сайт не несе відповідальності за орфографічні помилки авторів. Перейдіть, будь ласка, за посиланням і напишіть автору про помилки.
З повагою Ірина
0

Чому в статті орфографічні помилки???
Дата публикации: 19.04.2017 в 00:00 Спам[Материал]

 

ble>

 

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!