Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » "Методична скарбничка" [ Додати статтю ]

Про піднесення ролі шкільної бібліотеки щодо виховання в учнів інтересу до книги, до читання

Григоренко Ліна Володимирівна.

Завідуюча бібліотекою

Уманської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів № 1 ім. О.С. Пушкіна

Уманської міської ради Черкаської області.

 

Про піднесення ролі шкільної бібліотеки

 щодо виховання в учнів інтересу до книги, до читання

 

2 слайд. Проблема дитячого читання завжди є і буде. Діти мало читають, все більше сидять біля комп’ютера. Дитина зможе насолодитися читанням, якщо їй в руки потрапить хороша книга, а це завдання бібліотекаря.

3 слайд. Ми завжди кажемо, що у нас погані фонди, ця проблема мені здається не вирішуваною поки в умах «великих» не народиться думка, що без фонду бібліотека - не бібліотека. Хочеться сподіватися на формування якісних книжкових фондів шкільних бібліотек за рахунок бюджетних коштів. В 2014 р. бібліотекою отримані підручники для 3класу (355 примірників. 11 назв) та 6 (302 шт., 12 назв) класу, та 32 книги від ТОВ «Черкасикнига».

4 слайд. У 2014/2015 н.р. проведена акція «Подаруй бібліотеці книгу»  у ході якої фонд бібліотеки поповнився 196 примірників художньої літератури на суму 3455 грн.

2012/2013 н.р. – 154 примірники на суму 1269,30 грн.

2013/2014 н.р. - 154 примірники на суму 2358,50 грн.

5 слайд. Але проблему поганих фондів, особисто я не вважаю серйозною проблемою, особливо в епоху активного розвитку комп'ютерних технологій, зараз в Інтернеті багато сайтів, які надають доступ до книг в електронному вигляді, є сайти на яких можна завантажити матеріал або просто почитати. І наше завдання: застосувати більше методів і засобів до залучення дітей до читання. Зацікавити і залучити дитину до читання книг намагаюся через презентації, застосовуючи ІКТ - технології. Опанування нових інформаційних технологій дозволило мені працювати не тільки з друкованими, але і з електронними носіями, що робить нашу бібліотеку особливо привабливою для читачів. Саме тому для вирішення поставлених завдань наша бібліотека укомплектована комп’ютером. На сайті школи (school1uman.ucoz.ua) в розділі «бібліотека» є сторінка «Знайди та прочитай» де поряд з власними інформаційними ресурсами розміщені посилання до зовнішніх Інтернет - ресурсів. За створення і ведення бібліотечного веб-ресурсу завідуюча бібліотекою Григоренко Ліна Володимирівна нагороджена ДИПЛОМОМ за зайняте ІІ місце в обласному турі Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека» у номінації «Бібліотечний веб-ресурс».

6 слайд. Тут представлені наступні рубрики: «Українські бібліотеки», «Видавництва», «Електронні бібліотеки», «Тематичні портали». Користувачам пропонуються 26 електронних копій друкованих видань сучасної дитячої літератури.

Постійні запити читачів бібліотеки залишають широкий простір для наповнення сторінки іншими, корисними й цікавими для дітей ресурсами. Окрім дітей, потенційними адресатами сторінки «Знайди та прочитай» можуть бути і дорослі - батьки, педагоги, бібліотекарі…

Немає книги в паперовому варіанті, є в електронному. Тут головне зуміти направити дитину на правильний ресурс.

На мою думку, наші діти не читають, бо не читають дорослі! Ось Ви можете відповісти яку художню книгу Ви прочитали останнім часом?

7 слайд. У той же час в суспільстві наростає переконання, що книга сьогодні, незалежно від форми її подання (друкована або електронна), як і раніше залишається основою культури та грамотності. Важливість книги і читання незаперечна, і ця ідея особливо підтримується в останні роки світовим співтовариством. Зокрема, підвищилося значення книги як засобу виховання, зв'язку між культурами різних поколінь.

Похвалитися нічим, активне читання проходить тільки в молодших класах, старша ланка приходить тільки за програмною літературою, так як їм більше подобаються використовувати аудіо книги, а не першоджерела.

Наші кращі читачі: Мартиненко Ніколь, Мощенко Аліна, Задорожна Ольга, Єрмілова Анастасія, Красовська Катерина, Ядак Катерина, Надкринична Ірина, Рудюк Ольга, Атаманчук Ольга, Кобзін Богдан, Войтович Анна.

 

8 слайд. З метою вивчення читацької активності та читацьких інтересів в 2014 р. в школі було проведено моніторингове дослідження.

 Моніторинг — це постійне спостереження за яким-небудь процесом для виявлення його відповідності бажанням чи параметрам первісних пропозицій.

(Васюкова И. А. Словник іноземних слів.—М., 1999.— С. 406.).

Моніторингові дослідження включають три етапи: підготовчий, практичний і аналітичний.       

1 етап — підготовчий. 1. Спочатку визначається мета. 2. Визначення об'єкта.

2 етап — практичний. Цей етап передбачає збір інформації: спостереження, аналіз фонду, аналіз читацьких формулярів, анкетування тощо..

3 етап — аналітичний. Обробка і накопичення даних.

9 слайд. Наприклад: на питання «Чим полюбляєте займатися у вільний час?» учні 5 класу відповіли: грати в комп’ютерні ігри – 46%, читати – 30%, дивитися телевізор – 18%, допомагати батькам – 4%, грати в рухливі ігри – 2%.

10 слайд. На питання «Про що вам хотілося б читати?» учні відповіли: пригоди -38%, цікаві книги - 32%, про школу і дітей - 20%, фантастику – 4%, про тварин – 3%, що порадять дорослі – 3%.

11 слайд. Чи завжди бібліотека задовольняє ваші потреби? Завжди – 92 %. Не всі є, немає цікавих, мало за програмою – 8 %.

12 слайд. Якій літературі віддаєте перевагу? Класика – 14%, романи – 30%, фантастика – 29%, детективи – 10%, історичні – 9%, пригоди – 8%.

Мене турбує сьогоднішнє ставлення дітей до книги і читання. Я намагаюсь виховати у дітей потребу в постійному спілкуванні з книгою. Це допоможе дітям правильно зробити перші кроки в житті. Книга повинна допомогти школярам опанувати знання, вибрати правильний шлях, реалізуватися як особистість, підвищити рівень культури.  

13 слайд. В шкільній бібліотеці я оформила полицю «Рекомендую прочитати», де знаходяться книги з мого дитинства. Діти з великим задоволенням читають ці книги.

Ми всі хочемо, щоб наші діти виросли мудрими, добрими і щасливими людьми, а в цьому їм допоможе книга!

Бібліотека є ідеальною «територією» для співпраці бібліотекарів, вчителів, класних керівників і батьків, щоб спільними зусиллями навчити дитину самостійно шукати, «добувати», переробляти, критично підходити до отриманої інформації, робити власні висновки.

14 слайд. Духовна криза людства – нині найбільша тривога світу. І саме ця криза вимагає перебудови і нового підходу. Духовне відродження українського народу неможливо уявити без впливу книги, бо саме книга є одним з активних чинників виховання: виховання совісті, моралі, національної свідомості, любові до рідного краю, рідної мови, екологічної культури.  Тому всі заходи що я провожу направлені на залучення дітей до читання. Так був проведений шкільний етап фестивалю «Світ книги». Переможці Притула Ілля (6 кл.) та Шлапак Інна (7 кл.)

15 слайд. Міський фестиваль «Світ книги» Переможець Притула Ілля (6 кл.)

16 слайд. Як же залучити дитину до читання? Важко переоцінити значення художньої літератури для розвитку дитини - вона сприяє розширенню горизонтів дитячого знання про світ, допомагає дитині засвоїти зразки поведінки, втілені в тих чи інших літературних героях, є одним із джерел формування початкових уявлень про прекрасне. Коли ми читаємо дітям, а потім разом з ними обговорюємо прочитане, ми тим самим даємо їм уроки розумового, морального, естетичного виховання.

Самостійне читання дитиною книг доставляє їй багато вражень, відкриває очі на світ, змушує замислитися над питаннями життя, стосунками людей. Під час читання дитина залишається наодинці з самим собою. Те, про що вона читає, глибоко переживається нею, вона може повернутися до цікавого епізоду, до улюбленого героя.

Було проведено Свято «Найкращий відгук на сучасну дитячу прозу» Переможці:

Поліщук Анастасія , 4 клас – І місце, Красовська Катерина, 5 клас – ІІ місце,

Балан Марія, 5 клас – ІІ місце, Штонь Марія, 5 клас – ІІІ місце.

17 слайд. З метою залучення читачів до бібліотеки я використовую різні форми і методи роботи. Наше перше знайомство відбувається на святі-грі «Посвята в читачі». Тут діти 1 класу знайомляться з першим читацьким документом - формуляром, в який записуємо першу бібліотечну книжку, взяту для читання додому. Екскурсії до музеїв, інших бібліотек. Так само проводжу акцію «Прочитав сам - порадь і іншим». В цій акції діти роблять рекламу своєї книги і дарують її в шкільну бібліотеку, щоб  змогли її прочитати інші. Конкурс на кращу казку про книжку, Захід ”Шлях книги до людини», конкурс “Відгадай назву книжки”.

18 слайд.  Конкурси: “Моя країна – Україна”, конкурс віршів про зиму, конкурс “Мій рідний край – моя історія жива”, вікторина “По сторінках казок ”…

19 слайд В бібліотеці проводяться огляди книжкових виставок, конкурси малюнків, книжкові презентації, готую рекомендаційні списки літератури, літературно-музичні композиції, вікторини, бесіди, огляди книг. Щоб долучити до активного читання учнів, використовую такі форми як: реклама нових книг, бібліотечні уроки, заходи в ігровій формі, коментоване читання, читання вголос..

20 слайд. При індивідуальному обслуговуванні читачів проводжу консультації, бесіди. Намагаюся навчити знаходити «свою книгу», висловлювати свою думку про прочитане, використовую індивідуальний підхід в роботі з кожною дитиною, щоб з самих малих років вона отримувала радість від читання вдома і в школі, від безпосереднього спілкування з батьками, вчителями.

21 слайд. Я Вважаю що  без поліпшення роботи щодо збереження книжкового фонду шкільної бібліотеки; виховання в учнів  бережливого ставлення до книги, як джерела знань, поваги до праці людей, які її створюють не може прививатися любов до читання, до книги. Тому 2 рази за семестр проводяться рейди-перевірки стану збереження підручників в класах.

22 слайд. Вважаю, що без пильного вивчення не тільки дитини, але і його сім’ї, не можна прищепити любов до читання. Батьків я вважаю майбутніми однодумцями в керівництві читанням.

23 слайд. Як правило, хороші читачі ростуть у читаючих сім’ях, де збирають домашню бібліотеку, передплачують періодику, розмовляють про прочитане.

Я сподіваюсь, що нове покоління читачів, коли стане батьками, буде спроможне залучити своїх дітей до читання. Писала я в статті, яку було розміщено на сайті Черкаського обласного інституту післядипломної освіти.

24 слайд. В шкільній бібліотеці створена папка «Історія бібліотеки». Всі бажаючі можуть переглянути і оцінити роботу бібліотеки.

25 слайд. «Читайте! І нехай у вашому житті не буде жодного дня,

                   коли б ви не прочитали жодного рядка,

                   хоч одного рядка з нової книги».

                                                                            К.Г.Паустовський

Презентацію можна скачати тут:

Категорія: "Методична скарбничка" | Додав: [ADM]Irina (10.07.2015) | Автор: Григоренко Ліна Володимирівна
Переглядів: 2875 | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!