Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Новини [ Додати статтю ]

У парламенті зареєстровано проект закону "Про освіту"

У парламенті зареєстровано проект закону "Про освіту"

У Верховній Раді зареєстровано доопрацьований проект закону "Про освіту". Відповідне повідомлення оприлюднено на сайті українського парламенту.

У пояснювальній записці до документу, наголошується, що впродовж усього періоду існування незалежної України в освітньому секторі країни накопичувалися численні проблеми системного характеру, зокрема в галузях дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, позашкільної та вищої освіти, що зумовило необхідність кардинальних змін.

Розробники закону зазначають, що основними завданнями закону є удосконалення правових механізмів реалізації конституційного права громадян на рівний доступ до якісної освіти на всіх рівнях, створення умов для освіти особи упродовж життя, створення умов високоякісної системи освіти, доступної для кожної людини, у тому числі осіб з особливими освітніми потребами.

Також проект закону направлений на забезпечення децентралізації управління системою освіти та чіткого розмежування повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Прийняття нового законопроекту має забезпечити безоплатність дошкільної, повної загальної середньої освіти у державних та комунальних навчальних закладах, розвиток та підтримку профільного навчання.

Передбачається заміна практики позаконкурсного вступу до вищих навчальних закладів на надання грошової підтримки.

Буде проведено удосконалення нормативно-правової бази освіти, у тому числі розроблення новітніх програм, зорієнтовних на модернізацію системи перепідготовки, підвищення кваліфікації та стажування педагогічних, науково-педагогічних працівників і керівників навчальних закладів.

Також прийняття законопроекту має сприяти забезпеченню рівного доступу до освіти дітей незалежно від місця проживання шляхом розвитку мережі дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, поліпшенню їх матеріально-технічного, навчально-методичного та інформаційного забезпечення, забезпечення підвезення учнів та педагогічних працівників до місць навчання, роботи і додому, забезпечення гуртожитками, застосування різних форм навчання тощо.

За визначенням розробників проекту закону "Про освіту", очікуваними результатами прийняття документа є створення системи освіти нового покоління, що забезпечить умови для здобуття освіти всіма категоріями населення України, ефективної системи забезпечення всебічного розвитку людини та сприятиме істотному зростанню інтелектуального, культурного, духовно-морального потенціалу суспільства та особистості.

Проект закону погоджено із зацікавленими міністерствами і відомствами. Документ у Верховній Раді представлятиме міністр освіти і науки Сергій Квіт.

 

Читати текст законопроекту



Джерело: http://osvita.ua/school/reform/48604/
Категорія: Новини | Додав: Avgustin (21.11.2015) | Автор: Osvita.ua
Переглядів: 734 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!