Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Новини [ Додати статтю ]

Уряд зменшує асигнування на освіту

Уряд зменшує асигнування на освіту

Запропонований урядом законопроект "Про освіту" передбачає, що держава забезпечуватиме бюджетні асигнування на освіту в розмірі не меншому 7% ВВП, незважаючи на те, що чинний Закон України "Про освіту" встановлює норму асигнувань в межах 10% національного доходу.

У пояснювальній записці до законопроекту відповідне зменшення асигнувань на освіту обґрунтовується реальною економічною ситуацією в Україні, потенційним зменшенням фіскального простору, а також реальними обсягами фінансування освіти протягом останніх десяти років.

В документі зазначається, що за розрахунками Міністерства освіти і науки реалізація проекту закону "Про освіту" потребуватиме додаткового бюджетного фінансування у розмірі 300 млн. грн.

Зокрема, 100 млн гривень потребуватиме впровадження сертифікації педагогічних працівників, яка стане неодмінним елементом системи забезпечення якості освіти. Зазначені кошти будуть витрачені , на розроблення та друк тестових завдань.

Іншим напрямом, де планується збільшити бюджетні витрати стане впровадження зовнішнього незалежного оцінювання по завершенню базової та профільної середньої освіти. На ці цілі з бюджету буде виділено 200 млн. грн. В уряді пояснюють, що в Україні вже функціонує система ЗНО по завершенню повної загальної середньої освіти, що дає змогу значно заощадити фінансові ресурси на інфраструктуру незалежного оцінювання.

"Крім того, реалізація цієї норми потребує тривалої підготовки, а отже, необхідність її фінансування стануть актуальними через певний час", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту "Про освіту".

Безкоштовне підвезення до місць навчання дітей, які проживають у сільській місцевості, а також забезпечення гуртожитками учнів шкіл які навчатимуться не за місцем проживання, в уряді планують компенсувати запланованою оптимізацією шкільної мережі.

Виходячи з тексту документа, інші статті законопроекту додаткових державних витрат не потребують.



Джерело: http://osvita.ua/news/48603/
Категорія: Новини | Додав: Avgustin (21.11.2015) | Автор: Osvita.ua
Переглядів: 548 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!