Їжа та її компоненти - Уроки - Вчитель вчителю - Каталог статей - Вчитель вчителю, учням та батькам

Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Їжа та її компоненти

УРОК №18
Тема: Їжа та її компоненти.
Склад харчових продуктів.
Значення компонентів харчових продуктів.
Харчові та енергетичні потреби людини.
Мета
Навчання: сформувати поняття про збалансоване харчування
та енергетичні потреби людини.
Виховання: виховання ціннісного ставлення до сім»ї, родини, людини;
до себе.
Розвиваюча: розвиток пізнавальних та інформацвйнихкомпетентностей учня
розвиток абстріактного і логічного мислення
розвиток вміння знаходити причинно-наслідкові зв»язки.
Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

Обладнання: 1) презентація двох проектів на тему «Збалансоване
харчування»;
2) плакат «Роль речовин в організмі людини»
3) роздатковий матеріал для аналізу індивідуального харчування
і раціону за добу;
4) телевізор;
5) вислови на дошці – «Ми живемо, не для того, щоб їсти, а їмо
для того , щоб жити»;
6) таблиця;
7) калькулятор.

Хід уроку

Краще голодним бути, як їсти, що попало.

І. Організаційний момент: Краще самому бути, як бути з ким небуть.

ІІ. Вивчення нового матеріалу.
1. Актуалізація опорних знань.

а) Щоб здоров»я шанувати ,
Треба все про нього знати.
Ми запрошуємо Вас
У дослідницький наш клас.
Ми виконуєм проекти
Як слід вірно харчуватись,
Щоб здоровим залишатись.

І сьогодні Вам розкажем
і покажемо ми їх.
б) Засновник гігієни харчування арабський лікар Авіцення (Фби Сіна 980-1037) перший розробив правила рвціонального харчування. Вони актуальні і сьогодні.
Важливим принципом раціонального збалансованого харчування є дотримання енергетичного балансу організму: Кількість і якість спожитої їжи повинна відповідати енергетичним витратам людини.

2.Оголошення теми і мети уроку.

І група – обчислення енергетичної цінності добового харчування раціону учнів 8-А класу
ІІгрупа – обчислення енегетичних витрат за добу учнями 8-А класу.

3.Сприйняття інформації.

а)роль речовин в організмі людини. /Розповідь з використання плакату «Речовини харчових продуктів»
1Б:1Ж:4В
1Б:Ж:4,5В.
б) презинтація проектів «Збалансоване харчування»
Вистувають учні:
І група ____________
ІІ група ____________

4.Аналіз отриманих даних. (фронтальна бесіда).

а)знайдіть різницю між кількістю спожитої і витраченої енергії.
б)чи відповідають ваші результати принципам збалансованого хпрчування.
/ні/
в)чому? Поясніть причину.
д)Чому в організм поступає більше енергії , ніж витрачається? /Енергія витрачається для росту, розвитку, передачу нервових імпульсів, для виконання роботи/.

4. Уточнення інформації.

1.Розгляньте діаграму та спробуйте відповісти , чому чим менший вік, тим більше білка необхідно вживати. /Білок –структурна функція/
2. Задача1. (ст.35 підручника) Вирахуйте скільки енергії витрачено під час написання контрольної роботи, якщо під час письма на 1 кг маси людина витрачає 6,3кДЖ за 1 годину
/маса тіла х6,3кДЖ
Маса тіла -52кг, 6,3кДЖх52=327,6кДЖ/ відповідь: учень витрачає 327,6 кДЖ.

Задача 2. На заняттях з легкої атлектики юнак за добу витратив 17556кДж енергії. Виходячи з середньодобової норми харчування, визначте,яку кількість вуглеводів він повинен отримати з їжею. Харчування вважати збалансованим.
Дано:
Q=17556кДж | 1. 1+1+4,5=6,5
t-доба | 2. 17556кДж:6,5=2701кДж
1:1:4,5/1гВ=17,6кДж | 3. 2701кДж х 4,5 =12154,5кДж
____________________ 4. 12154,5кДж : 17,6кДж = 690,6г
m/вуглеводів/-?
Відповідь: юнаку потрібно ~ 691г вуглеводів.

3.Порушення збалансованого харчування:
а) недоїдання /Маса тіла зростає за рахунок жирової тканини/
/недостатне харчування/ /виснаження/
б)переїдання /Ожиріння і інше/
/надмірне харчування/ /хвороби/

5.Закріплення знань, вмінь і навичок.

Висновки: ст.37 підручника
Б Ж В
-Збалансоване харчування- (1:1:4,5)
- Різноманітність їжі.
-Багато вітамінів, овочів і фруктів.
-Збалансоване харчування-запоруказдоров»я людини.
/ Робота зі словником ст.34 підручника/

6.Домашне завдання.

Параг.7 Творче завдання. Визначити енергетичну цінність власного добового харчового раціону.
Словник: збалансоване харчування.

Категорія: Уроки | Додав: catherine1958 (03.03.2018) | Автор: Лашта Катерина Михайлівна E
Переглядів: 105 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!