Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Виховний захід: Шкідливі звички - шлях у безодню

Виховний захід: Шкідливі звички - шлях у безодню

Мета: запобігати шкідливим звичкам, які негативно впливають на здоров'я підлітків; формувати вміння і навички учнів щодо власної безпеки, розуміння відповідальності за власні вчинки та їх наслідки; виховувати в учнів бажання зберегти власне здоров'я.

  Обладнання та оформлення: технічні засоби навчання, , плакати «Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий». «Не піддавайся шкідливій звичці!» «Не спалюй своє майбутнє!» «У Європі сьогодні курити не модно!» «Вибирай сам — бути здоровим чи курити?»

   Хід заходу:
                                   Пісня всім класом

                   За здоровий спосіб  

                   Жити закликаєм.

                   Щоб бути здоровими,

                   Поради приймаєм.

                   Геть з дороги алкоголь, куріння,

                  Боремось завзято із вашим велінням!


1 Ведучий: Сьогодні особливо гостро стоїть проблема виховання здорової молоді. Ми добре знаємо, що здоров'я .....найбільша людська цінність, яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпушеного нам природою. Без здоров'я немає щастя. Іноді учні навмисно все роблять для того, щоб загубити своє здоров'я. Вони набувають поганих звичок, які негативно впливають на них і яких Потім не можуть позбутися, але спочатку вони про це не думають і хизуються перед друзями.. Та тільки чим?

2 Ведучий: Не дуже приємно і навіть шкоди дивишся на таких дітей, знаючи, що через деякий час вони почнуть хворіти і втрачатимуть своє здоров'я. Шкідливі звички дезорганізують людину, послаблюють її волю, знижують працездатність, порушують здоров'я і скорочують тривалість життя. Ці звички завдають безліч страждань людині.

1 Ведучий : Люди, котрі курять, перш за все не впевнені у собі, не вміють протистояти тиску оточуючих. Підлітки починають курити саме для того, щоб відчути себе дорослими, самостійними людьми, справжніми "суперменами". Основною складовою тютюну є нікотин. Нікотин.....це надзвичайно сильна отрута, що діє переважно на нервову систему, травлення, а також на дихальну і серцево-судинну системи. Навіть одна сигарета шкідлива для всього живого. Отже, смерть від нікотину може настати, якщо підліток одночасно; викурить півпачки сигарет, а для дорослої людини смертельна доза - пачка сигарет. Проте відомі випадки смерті навіть від викурювання 2-3 сигарет.

                  Міні-сценки

1-й учень.      Я так багато читав про шкідливість цигарок та пива….  

 2-й  учень.     То що, покинеш палити?

 1-й учень.       Та ні, покину читати.

                           

1-а  учениця.      Ти знаєш, Танюх, вже давно хочу, але не можу кинути палити..

2-а учениця.        А ти цукерки не пробувала?

1-а  учениця.       Та радили мені, пробувала, але ж вони не горять.

                 Казка про тютюн ( 1-й учень)

      Є така казка. У далекому минулому, коли тютюн тільки завезли у Вірменію, біля підніжжя Арарату жив добрий і дуже мудрий старий. Він відразу не злюбив це зілля і намагався переконати людей не вживати його.
Одного разу він побачив, як купці розклали свій отруйний товар. Вони І кричали:
       - Божественне листя! Божественне І листя! У ньому засіб від усіх хвороб!
Навколо них зібралося багато народу. Підійшов і старий:
       - Це "божественне листя" приносить людям користь: у будинок курця не зайде лиходій, його не вкусить собака, він ніколи не постаріє.
Купці з подивом подивились на старого:
       - Ти правий, мудрий діду,- сказали вони. - Але звідкіля ти знаєш про такі чудові властивості "божественного листя"?
        Старий усміхнувся і пояснив:
       - Лиходії не зайде в будинок курця, оскільки у того, хто віддає багато грошей за тютюн і стає бідним, Нічого красти. Крім того, від куріння він буде кашляти всюніч, а злодій не заходить у будинок людини, що не спить. Через кілька років куріння людина ослабне, в неї почнуть боліти ноги, вона ходитиме з паличкою. А який же собака вкусить людину із ціпком у руці?, І, нарешті, курець ніколи не постаріє, тому що помре замолоду. 
Відійшли люди від купців. Якби всі прислухалися в наш час до порад мудрого старого!
                 Вірш «Не пробував курити – не кури» ( 2-й учень)

Не пробував курити — не кури! 
Тих, хто не курить люди поважають. 
А тим, хто курить завжди говори — 
Нехай здоровим буть тобі не заважають.


Цигарка — ворог для твоїх думок, 
Зруйнує все в тобі — і навіть мрії. 
Вона призводить до тяжких хвороб 
І на майбутнє не дає надії.


Сам не кури і друзів відмовляй, 
Нехай вони забудуть згубну звичку. 
І все життя ти просто пам'ятай — 
Прекрасне не в цигарці й запальничці!

2 Ведучий:  Алкоголь і нікотин з наркотиками. Це означає., що людина, вживаючи ці речовини, поступово зникає до них настільки, що стає хімічно залежною. Людина вживає алкоголь, якщо вона неспроможна знаходити розумні виходи з неприємних життєвих ситуацій, погано ставиться до людей і по себе самої, не вміє регулювати свою поведінку. Алкоголь (етиловий спирт) впливає негатив на мозок, судини, серце, печінку та інші  органи й систем і організму порушується координація рухів, погіршується мовлення.

                      Легенда  (3-й учень)

     Вино було винайдене людством раніше, ніж спирт. Розкопки археологів свідчать про те, що його виробляли ще в Давньому Єгипті, Давній Греції. 
У Давній Спарті один іззасобів виховання молодих спартанців був та-кий: юнаків саджали за стіл разом із молодими рабами й починали останніх споювати, щоб спартанці отримали наочний урок, який вигляд і поведінку має п'яна людина. 
На Русі вживали переважно брагу, медовуху. Міцність цих напоїв не перевищувала 10-13°. Спиртне пили зазвичай на свята, на честь перемоги над ворогом чи на поминках.
Перші згадки про боротьбу із пияцтвом припадають на часи царювання Петра І, який заснував спеціальну медаль "За пияцтво". Вона мала форму восьмикутної зірки завбільшки з тацю, була відлита з чавуну і важила 5 кг. За допомогою ланцюга медаль прикріплювали до роз'ємного обруча, який одягали на шию п'яниці незалежно від звання і соціального стану. "Удостоєний" цієї "нагороди" мав протягом тижня носити медаль на шиї.
     В Україні народ здавна зневажав п'яниць, розповідав про них смішні історії. По базарах водили ведмедя, який показував, "як п'яний чоловік іде додому".
Вершиною національно о фізичного виховання, самовдосконалення тіла й духу стала епоха Запорозької Січі. Тут загартування у повсякденному житті і військових і правах відбувалося в постійних іграх, забавах, танцях, змаганнях, справах.


                          Відео про алкоголь

                         Вірш «Біленька» ( 4-й учень)

"Біленька" - вже така рідненька.

Ми бачимо рекламний щит щодня.

І закусон три огірочка,

Неначе маячня.

Припрошують любити оковиту.

З медком, і з холодком,

І з перцем для козацької відваги -

Будь справжнім козаком.

А де ж той щит, який покаже чорта,

Що зазирає на п`яницю звідусіль,

І коси дибом, перекошеного рота,

І материнський невгамовний біль?

Хто намалює нам червону спухлу пику,

Тремтячі руки, згорблену ходу?

Натомість скромна засторога - 

Надмірне споживання принесе біду.

Ох це мені надмірне споживання!

Для кого це відро, для кого і стакан.

Знайшли у чому відкривать змагання.

Хто вип`є більше, той і пан.

Боротись треба з тим зеленим змієм,

Що надточив людські слабкі серця.

А хто розстанеться з стаканом -

Буде за молодця!


1 Ведучий: Наркоманія - справжнє зло для всіх країн світу. Знайомство з наркотиками найчастіше починається із звичайного куріння тютюну. Наркоман не лише збільшує дозу наркотичної речовини, а й міняє її на іншу, сильнішої дії: тютюн - конопля - мак - ефедрин. Потяг до наркотику може сформуватися вже після разового прийом наркотичної речовини, що викликає природну реакцію організму - нудоту блювання, свербіння, відчуття жар й запаморочення, болі в кістках і суглобах, відсутність сну. Іноді перини: прийом наркотиків стає останнім - людина вмирає, бо неможливо точно розрахувати індивідуальну дозу.

                                     Відео про наркотики
2 Ведучий: В нашому суспільстві є ще одне зло, про яке ми зовсім мало знаємо і не вміємо ефективно йому протистояти. Це - СНІД. Синдром набутого імунодефіциту - кінцева стадія інфекційного захворювання. Вірус цей вражає лімфоцити крові, які відповідають за захист організму людини відрізних мікробів і пухлин. СНІД - невиліковна хвороба. Тож чи достатньо вже маємо знань, щоб убезпечити себе від СНІДу?
1 Ведучий: СНІД передається переважно статевим шляхом, коли мож-ливий обмін виділеннями організму, в яких міститься вірус . Надійним засобом захисту від СНІДу є презерватив. Останніми роками збільшується кількість заражених людей, які користуються нестерильними шприцами, голка, ми, особливо тоді, коли "колються" в компанії. При цьому маленька крапелька чужої крові в шприці або на голці може потрапити в організм і заразити його, якщо в ній міститься вірус.

                                          Відео про СНІД

2 Ведучий: Гарантією убезпечення від зараження СНІДом здоровий і правильний спосіб життя і, зокрема, виважене ставлення до інтимних взаємин з постійним статевим партнером, в "процесі яких відбувається взаємне збагачення емоційними відчуттями категорично негативне ставлення до застосування наркотиків, якщо навіть залишаєшся в меншості в компанії однолітків, котрі пропонують спробувати цей "кайф".
1 Ведучий: Ви переконалися, що в XXI столітті, шкідливих звичок існує дуже багато.

                         Пісня (частівки)

1.Про життя своє здорове ми вам заспіваєм

   Ми не курим тютюну, наркотик не вживаєм.

2. З алкоголем ми не дружим, любим солоденьке

    І багато вітамінів – дуже все смачненьке.

3. Щоб здоровя берегти – ми усім бажаєм

    До здорового життя усіх закликаєм!

                    Сценка «Шкідливіим звичкам – ні!»

Дійові особи: Тютюн, Алкоголь, Наркотик, Мозок, Шлунок, Печінка, Легені 

Дія:

Виходить в обнімку весела, галаслива трійця Нікотин, Алкоголь і Наркотик. Представляються глядачам.

Нікотин: Гляньте, дітки, на мене, он який гарний - тільки каплею однієї вбиваю коня! Заходьте до мене на вогник! Адже немає диму без вогню.

Наспівує: «Давай закурим, товаришу, по одній, давай закурим, товариш мій!» 

Алкоголь: Я Алкоголь, я Алкоголь, дружити зі мною, браток, зволь!

Рекомендую вам свої улюблені напої (дістає із сумки відповідні пляшки з яскравими етикетками): Пиво «Почнемо помаленьку», Горілка «Прощай молодість», Бренді (коньяк) «Хто наступний?»

Ну, хто бажає збрендіть?

Мій улюблений тост:

«Перша чаша вина належить спразі, 
Друга чаша - веселощам, 
Третя - насолоді, 
Четверта - божевіллю.»

Наркотик: Друзі звуть мене Героїнич. Вони в'ються навколо мене косяком. Я до всіх до них без питань під'їжджаю на колесах. Вгадайте-но мій улюблений вид спорту! СНІДвей! А ось ще загадочка: Якщо палите соломку, гарантую вам... Що? Ломку! Молодці! Ну що, розкрутимо СНІДометр?

З'являються МозокПечінкаЛегені і Серце. Радісно прямують назустріч шкідливої трійці, махають їм руками.

Алкоголь: Привіт, Печінка! Зараз я тебе розкладуОбіймає Печінку, цілує її.

                     Привіт, Мозок! Дай-но я тебе висушу! Навіщо це тобі стільки звивин?

Нікотин: Привіт, братці! Дуже радий вас бачити, у мене для вас, як завжди, подарунки. (По черзі дістає з мішка пакети з добре помітними написами, починає їх вручати).

Серцю: Ось тобі Стенокардія. А ось Інфаркт міокарда, великий, преобширний.

Серце: Мені так погано, так стомлено, 
І немає вже більше сил стукати. 
Напевно, залишилося мало ... 
Могли б тільки ви зрозуміти- 
Мені не вистачає кисню, 
Мене так душить нікотин, 
А ця отрута непереможна. 
Мої судини кров'яні 
В диму згоряють день за днем, 
І якщо ви нас не врятуєте, 
Ми тільки від куріння пропадемо! 
(Серце мімікою, пантомімою негативно реагує на подарунки.)

Шлунку: Ось тобі НудотаБлюванняВиразка, свіжа, зяюча. (Гукає.)

(Шлунок мімікою, пантомімою негативно реагує на вручаються подарунки.)

Мозку: Ось тобі СклерозСлабоумство, відпочинь, рідний!

Головний мозок: висушив мене проклятий лиходій, 
Нема більше світлих ідей, 
Він мої нейрони вкрав 
І на пачку сигарет поміняв. 
Я тепер і за довгий термін 
Не можу вивчити цей урок. 
І уваги, і пам'яті ні- 
Все від цих проклятих сигарет. 
Не спокутувати провину бідою- 
Строгий вирок: 
За пристрасть до паління 
Порожніє кімната розуму, 
Де був світ ідей, тепер там пітьма. 
(Мозок мімікою, негативно пантомімою реагує на подарунки,.)

Легеням: А вам, голубоньки мої улюблені, все найкраще - Кашель, гучний,надривний, затяжний. Ось ще і Туберкульоз припас. А наостанок - Рак!!!

Легені: Ой, ми бідні, спалені зовсім, 
Ми хочемо запитати вас, люди: 
А ви курите навіщо? 
Нас алкоголь отруює, 
Нікотин нам - страшна отрута, 
Наші бронхи він спалює, 
Хто ж у цьому винен? 
Вранці жахливий кашель 
Роздирає горло в кров. 
Хто ж нам тепер допоможе, 
Щоб стати здоровим знову? 
Щоб вдихати нам повні груди 
Свіжий, чистий кисень, 
Щоб газом отруйним 
Не давати нам більше вхід!

(Легені мімікою, пантомімою реагують на подарунки. А при вручення Раку падають намертво.)

Серце, Шлунок і Мозок підбігають до Легенів, допомагають їм піднятися.

Мозок: (ворушачи останніми звивинами, радить друзям) Нам, напевно, не треба приймати ці подарунки. Віддамо їх мерщій назад! Не потрібні нам такі друзі!!!

                        Друзі беруть , викидають пакети з подарунками.

                           Вірш «Шкідливі звички» ( 5-й учень)

 Ми увійшли в нове століття, 
Ми на порозі нового життя. 
Але чому навколо нас страхіття, 
Із кожним днем ідемо в небуття?

Чому ніхто не мріє про майбутнє, 
Не прагне жити без куріння й наркоти ? 
І пляшку десь закинути, забути 
Ніхто не хоче, скільки не проси.

Малий хлопчина,років сім, не більше, 
Іде по вулиці з цигаркою в зубах. 
Не знаєш, щойому від того буде гірше. 
Шкідливій звичці він: «Так!»

Наркотики увесь безмежний світ заполонили 
Дівчата й хлопці, попадаючи під вплив, 
Страждають, помирають молодими, 
А вороття нема, хоч як цього хотів.

Горілки пляшка часто прикрашає стіл, 
І алкоголь панує в організмі. 
Але є такі, що звикли жить, і п’ють без міри 
Бо твердо мовили «Ні!» не маю сил.

Найголовніше у житті здоров’я 
То ж думай про майбутнє ти. 
Не дай перемогти курінню і алкоголю 
І обійтись без наркоти.

Поглянь у чисте і безхмарне небо , 
Яскраве сонце світить з висоти 
Шкідлива звичкам вірити не треба, 
Лиш про здоров’я думай ти.

Яке життя коротке і прикрасне! 
Цінуй його і бережи щомить. 
Здоров’я хай в тобі не гасне, 
І радість весело в душі бринить.

2 Ведучий: Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує, курити чи не курити, зміцнювати своє здоров'я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров'я та за своє майбутнє взагалі". А що таке здоров'я? Здоров'я -найбільше багатство. Погляньте на це прислів'я: "Бережи одяг, доки новий, а здоров'я - доки молодий". Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки), а якими слід жити в суспільстві. Бо, поки ти молодий і в тебе здорове ті то, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: "Є каяття, та нема вороття".
       Пам'ятайте,  що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі а найбільше - здоровий спосіб життя

                  Підсумкова пісня

Ми народились, щоб жити і рости

Щоб будувати життя нове собі

Для цього ми не палимо й не п’єм

І все найкраще ми собі берем

                                      Тож треба взять собі до тями:

                                      Здоровя й радість це добро!

                                    Усе залежить лиш од нас із вами

                                  Здорові ми – здоровий весь народ!

Категорія: Класні виховні заходи | Додав: (29.01.2017) | Автор: Половець Д.С.
Переглядів: 3313 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!