Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Новини [ Додати статтю ]

Зарплати європейських та українських учителів: порівняльний аналіз

Зарплати європейських та українських учителів: порівняльний аналіз

Фахівці інтернет-видання «Трибуна» порівняли посадові оклади учителів України, Швейцарії, Данії та Франції.

За основу порівняльного аналізу взято результати Міжнародного дослідження систем викладання й навчання, яке провела Організація економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD).

Під час дослідження було оцінено роботу вчителів з 30 різних країн світу за такими критеріями:

  • оплата праці
  • навантаження

Оплата праці

За результатами дослідження виявилося, що  річний оклад вчителя у Швейцарії складає 68 тисяч доларів, вчителя у Франції33 тисячі доларів, вчителя у Данії  —  41 тисячу доларів.

Учитель в Україні, маючи півтори ставки, отримує за місяць близько 2 тисяч гривень. За рік — 24 тисячі. Якщо додати сюди премії, оплату гуртків (хоча не кожен вчитель має години гурткової роботи), то зможемо дотягнути до 1 тисячі доларів . Тож знову маємо зарплатню прірву —  порівняно з Данією це у 40 разів менше.

Навантаження

Швейцарські педагоги в середньому працюють по 36 годин на тиждень. Якщо розбити це навантаження на п’ять днів, то вийде, що за день вчитель відпрацьовує 7 годин 20 хвилин. Майже восьмигодинний робочий день. За цей час учитель встигає провести відведену кількість уроків, заповнити документацію та перевірити письмові роботи учнів.

У Франції вчитель має 18 робочих викладацьких годин. Паперова робота  також займає приблизно вісімнадцять годин, хоча вчитель з досвідом може вправлятися і швидше.

Український педагог, аби заробити свої 90 доларів на місяць, проводить 27 уроків на тиждень (5-7 уроків у день). Ведення журналів, календарних планів не входить у ці 27 годин.

Ще один показник, який визначає роботу вчителя — середня кількість учнів, з якими він працює протягом одного уроку.  Отже, кількість учнів на уроці у:

  • Швейцарії — 12
  • Франції — 10
  • Данії — 13
  • Україні — все залежить від населеного пункту, розташування та престижу навчального закладу.

Трибуна


Джерело: http://pedrada.com.ua/news/gruppy/shkola/zarplati_yevropejjskikh_ta_ukrayinskikh_uchiteliv_porivnjalnijj_analiz/
Категорія: Новини | Додав: Natali (21.03.2016) | Автор: Трибуна
Переглядів: 849 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!