Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » "Методична скарбничка" [ Додати статтю ]

Збірник текстів для списування 2 клас

Шепетівська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням основ економіки і правознавства Хмельницької області

Збірник
текстів для списування
2 клас

 

Бондар Тетяна Миколаївна
вчитель початкових класів


Збірник складено, враховуючи зміни до чинної програми. В текстах є слова, значення, вимову і написання яких учні повинні засвоїти. Обсяг текстів відповідає вимогам шкільної програми.
Збірник орієнтований на вчителів початкових класів, студентів, батьків, учнів початкових класів.

За списування виставляють одну оцінку. При оцінюванні
списування доцільно брати до уваги грамотність і культуру оформлення письмової роботи. Оцінювання грамотності рекомендується здійснювати за такими вимогами:
орфографічні і пунктуаційні помилки вважаються рівноцінними;
помилка в одному й тому самому слові, яке повторюється в диктанті
кілька разів, вважається однією помилкою; помилки на одне правило, але в різних словах вважаються різними помилками;
негрубими вважаються такі помилки: повторення тієї самої букви в слові;
недописування букви в кінці слова (не за правилом); двічі підряд написане те саме слово в реченні. Дві негрубі прирівнюються до однієї грубої помилки;
охайні виправлення (неправильне написання на правильне) помилками не вважаються;
орфографічні та пунктуаційні помилки на невивчені правила виправляються, але не враховуються (якщо відповідні слова не були виписані на дошку під час диктанту, а розділові знаки не диктувалися вчителем).

Не секрет, що ведмеді можуть прямо ходити на задніх лапах. Але мало хто знає , що при ходьбі ведмеді повністю ставлять стопу на землю. Крім ведмедя так ходити може тільки людина . (30 сл.)

Шишкар ялиновий
Добре знає зима ялинового шишкаря. Навкруги сніг білий-білий. А ялиновий шишкар яскраво-червоний, немов стигла ягода. Всі сховалися від негоди, а він з гілки на гілку перестрибує. Навкруги тиша, а він дзвінко виспівує. (36 сл.)

Берег має зелене пальтечко, а на ньому повно золотих ґудзиків. Але все-таки то кульбабки, що виблискують і сліпуче сяють, як маленькі сонечка. Я нарву пучечок і несу його мамі. Тої миті мама сяє, мов сонечко. (35 сл.)

Колискова пісня
Любов до рідного краю, до мови починається з маминої пісні. Народні колискові пісні зачаровують ніжністю і простотою. У них – материнська ласка і любов, світ добра, краси і справедливості. (30 сл.)

Зимовий ранок надзвичайно красивий, особливо в гарну погоду. З самого ранку дерева вкриті інеєм. Мов зачаровані, вони стоять в сріблі. Але як тільки починає підніматися сонце, то все змінюється. Дерева вже усипані мільйонами різнобарвних діамантів, які так і іскряться. (39 сл.)

От і почалася справжня зима. Вкрила білим покривалом міста, села, не забула і про мою рідну вулицю. Іду своєю вулицею і не впізнаю її. Під ногами скрипить сніжок, дерева зігнули свої гілки під вагою білого вбрання. (36 сл.)

Осінь… Хазяйнує жовтень скрізь, де не глянь. Убрав золотом сади, ліси, парки і струшує додолу жовте листячко. Жовтень цілу ніч працював. Припорошив сріблястим інеєм дахи, вкрив памороззю землю, навіть маленькі калюжки сховав під тонкими скельцями льоду. (36 сл.)

Криниці. З якою пошаною оспівано їх у піснях, возвеличень у легендах. Скільки їх на безмежній українській землі! А яка криниця без зелені? Традиційно обабіч них висаджують калину. Це дерево не тільки прикрашає місце, а й оберігає воду від спеки. (39 сл.)

Прийшла весна-красна. Гріє лагідне сонечко. Сніг розтанув вже майже весь. Птахи весело щебечуть на гілках. Вони радіють потеплінню. Крізь вологу землю пробивається трава. На деревах набухли бруньки. Скоро вони перетворяться на зелені листочки. (34 сл.)

Зима – чарівна пора року. Мені подобається, коли надворі ясна морозна погода та падає сніг. На вікнах з’являються вигадливі малюнки Коли все навкруги стає білим, здається, що ти потрапив у зимову казку. Взимку можна кататися на санках, лижах, гратися в сніжки та ліпити сніговиків. (43 сл.)

Чи багато ви знаєте про зайців? Задніми ногами довговухий може відбитись від орла або лисиці. Досить часто зайчихи відважно захищають своїх дитинчат від ворон. Всі зайці, навіть літні, люблять пустувати. За хорошого настрою вони влаштовують веселу метушню, підстрибують вгору, катаються по землі. (42 сл.)

Дятел- невеличка пташка, що живе у лісах, парках та скверах. Пір’я на спині і крилах у нього чорного кольору, а грудка біла, на голові, ніби червона шапочка вдягнена. У дятла міцний дзьоб. Ним він дістає комашок та личинок з-під кори дерев. Міцно тримається дятел своїми лапками за стовбур, спираючись на хвіст тримає він вертикальне положення. Дуже велику користь приносить ця пташка. (61 сл.)

Настав перший осінній місяць – вересень. Назва першого місяця осені пов’язана з вересом – рослиною, вельми поширеною на Поліссі. Цей вічнозелений кущ квітує з серпня і до кінця жовтня. Але найпишніше рожево-бузкове суцвіття вкриває соснові бори, торф’яники та піщані пагорби саме у вересні. (41 сл.)

Восени діти знайшли у кущах журавля. У нього було поламане крило. Діти взяли журавля й принесли додому. Вони добре доглядали птаха. Він поправився, одужав, став ручним. Прийшла весна. Журавель ходив по подвір’ю, подивився вгору. І ось у небі він побачив зграю журавлів. Наш журавель змахнув крильми й полетів. (48 сл.)

Хто по росі босоніж бігає, той міцний буде. Так дідусь Матвій казав. Вибіг Тарасик із хати, а по споришу ніби хто намисто розсипав. Переливається воно, виграє під сонцем. Стоїть Тарасик і не наважується на спориш ступити. Щоб росяного намиста не потоптати. (41 сл.)

У сиву давнину стрічали Новий рік з квітучою вишнею. Незадовго до свята діжку, в якій росло деревце, вносили в хату. В теплі розвивалися бруньки, і дерево вкривалось ніжним біло-рожевим цвітом. Навколо новорічної вишні люди веселились, водили хороводи, співали пісень. Квітуче дерево залишалось в хаті аж до весни. (48 сл.)

Дивні перетворення відбуваються у лісі. Тихо-тихо в сосновому гайку. Раптом чути – падає гілочка. Лежить вона на землі ніжна і тендітна. Потім з тихим шарудінням опустилася ще одна. Вітру немає, а гілочки падають і падають. Це гілкопад. Ним починається листопад у осики. На дереві жодного зламу, ніби цю гілочку просто вийняли. (51 сл.)

Мамина хата
Мамина хата в садку, як у вінку. Коло хати вишні, черешні, яблуні. В садку є проліски. З весни до осені коло хати квіти. (25 сл.)

Категорія: "Методична скарбничка" | Додав: adelina (06.10.2016) | Автор: Тетяна Миколаївна W
Переглядів: 20667 | Рейтинг: 3.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!