Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Готуємось до батьківських зборів [ Додати статтю ]

ЗДОРОВ’Я - ГОЛОВНИЙ ЖИТТЄВИЙ СКАРБ

Байдик Сергій Миколайович,
смт. Старий Салтів, Харківська область

Тема: ЗДОРОВ’Я - ГОЛОВНИЙ ЖИТТЄВИЙ СКАРБ
Мета та завдання: розкрити поняття «здоров'я», визначити фактори, що впливають на здоров’я підлітків, показати значення здоров'я в житті кожної людини, важливість бережливого ставлення до свого життя й здоров'я; розвивати в батьків навички взаємодії з дітьми стосовно збереження здоров'я.
Учасники: батьки, вчитель.
Тривалість: 60-90 хв.
Обладнання: комп'ютер, відеосюжети, плакати «Берег надій» та «Берег реалізованих сподівань», «Правила групи», «Сонце та хмари», ватмани, маркери, стікери.

Хід батьківських зборів

І. ВСТУП
Вступне слово:
«Здоров'я - це ще не все, але все інше без нього - ніщо», - так говорить народна мідрість. Саме тому проблема здоров'я належить до глобальних проблем, вирішення яких зумовлює подальший розвиток суспільства. Особливої уваги потребує молодь, усвідомлення нею цінностей здоров'я, розуміння визначальної ролі здорового способу життя та формування індивідуальної поведінки на цих засадах.
Гаррі Форду належать слова: «Зустрічатися разом - це початок, триматися разом - це процес, працювати разом - це успіх». Тільки спільна робота, спільні зусилля батьків, вчителів, практичних психологів, лікарів можуть принести результат у такій відповідальній справі.
Працюючи з дітьми, ми зосереджуємо увагу на питанні: «Як бути здоровим і безпечно поводитися?» Проте зрозуміло, що цього замало. Знати, як поводитися, не означає народжуватися з цим, а тим більше реалізовувати це у своєму житті. Тому тема наших батьківських зборів сьогодні - «Здоров'я - головний життєвий скарб» - спрямована на формування умінь та навичок, які будуть сприяти вашому здоров'ю та здоров'ю ваших дітей.

Вправа-привітання «Вітаю вас»
Запропонувати підвестися тим людям, які вважають, що це їх стосується.
• Будь ласка, встаньте ті, у кого чорне волосся.
• Підведіться ті, хто має гарну усмішку.
• Встаньте ті, хто має доньку.
• Встаньте ті, хто має сина.
• Встаньте ті, хто вважає себе гарною матір'ю.
• Встаньте ті, хто прийшов сьогодні на нашу зустріч з гарним настроєм і хоче отримати безліч позитивних вражень і корисних порад.
• Привітайте одне одного оплесками й скажіть одне одному просто «Привіт!» або «Вітаю вас».

Вправа-очікування «Берег надій» та «Берег реалізованих сподівань»
Ми всі очікуємо чогось від зборів, я пропоную на стікерах записати свої очікування від зборів. Потім, проголошуючи свої очікування, приклейти їх на плакат, де з двох боків річки зображені береги - «Берег надій» та «Берег реалізованих сподівань». (Учасники приклеюють свої стікери ближче до «Берега надій», вирушаючи в подорож до протилежного берега)

Вправа «Правила роботи в групі»
Ми повинні почуватися зручно на наших зборах, тому зараз ми сформулюємо та приймемо правила, які у цьому нам будуть допомагати.
(Ведучий фасилітує прийняття правил роботи групи).

II. ОСНОВНА ЧАСТИНА
Вправа «Сонце»
Давайте обговоримо, що являє собою здоров'я. Варіанти запишемо на плакаті на променях сонця з написом «Здоров'я».
Інформаційне повідомлення:
Сучасна наука налічує близько 300 визначень поняття «здоров'я», але, на жаль, більшість із них розглядає здоров'я як протилежність хворобі. Сьогодні багато вчених лікарів користуються визначенням здоров'я, яке в 1949 р. затвердила Всесвітня організація охорони здоров'я (6003): «Здоров'я - це стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад».
Водночас здоров'я є найбільшою цінністю людини. Але, на жаль, багато людей починають розуміти цінність здоров'я, втративши його. Не випадково в усіх вітаннях до свят, на днях народження, з приводу інших подій ми одне одному бажаємо здоров'я й щастя. Ці два поняття нерозривно взаємопов'язані. Адже без здоров'я не може бути щасливого життя.
Уже стало звичним, що молоді люди мало замислюються про цінність здоров'я, не шанують і не піклуються про нього, оскільки воно в них є. Тіло й органи безвідмовно працюють, і часто вони навіть не уявляють, як може бути інакше.

Вправа «Хмарки»
Зараз кожен отримає хмарку з паперу, на якій потрібно написати, що, на вашу думку найбільше впливає на здоров'я людей. (Хмарки розташовувати на плакаті «Сонце»)
Обговорення:
-Яких факторів ви вказали найбільше?
У результаті численних досліджень учені дійшли висновку, що серед чинників, від яких залежить здоров'я людини, котра проживає в цивілізованій країні в умовах миру, за відсутності природних катаклізмів (землетруси, повені, посухи), приблизно 20-22 % припадає на екологічні й соціальні чинники, 20-22 % - на спадковість і генетичні порушення, 8-10 % - на розвиток медицини і якість медичного обслуговування та охорони здоров 'я, а близько 50 % припадає на спосіб життя людини, на її ставлення до власного здоров'я.
Перегляд відеосюжету про фактори, які впливають на здоров 'я людини.

Відео «14 фактів про здоров'я людини та стимул до здорового способу життя».

Обговорення відеосюжету

Вправа «Емоційна гімнастика»
Запропонувати учасникам зборів:
• походити, як дитина, літня людина, лев, балерина;
• посидіти, як бджола на квітці, наїзник на коні, падишах, пасажир у «Мерседесі»;
• пострибати, як коник, кенгуру;
• насупитися, як осіння хмара, розсерджений учитель, розлютований батько;
• усміхнутися, як кіт на сонечку, саме сонечко, хитра лисиця, радісна дитина;
• здивуватися.

Вправа «Шлях до здорового способу життя»
Об'єднати учасників у три групи: «батьки», «вчителі», «діти» і запропонувати виконати таке завдання: протягом 15 хвилин створити «Шлях до здорового способу життя» (скласти схему, намалювати у вигляді слідів, сходинок, нот, квітів та інше), де будуть написані конкретні дії, що сприятимуть покращенню здоров'я. Групи працюють від імені батьків, вчителів, дітей.
Кожна група презентує свій «Шлях до здорового способу життя».
Перегляд відеоролика «Здоровий спосіб життя».

IІІ РЕФЛЕКСІЯ, ПІДСУМКИ
Вправа «Кораблики»
Учасники стають у ряд одне за одним, кладуть руки на плечі одне одному. Далі ряд потрібно замкнути, створивши коло. Усі маленькими кроками рухаються до дошки, де прикріплено плакат «Берег надій» та «Берег реалізованих сподівань». Перший бажаючий учасник зборів має висловити свої враження та очікування від зборів; сказати, що схвилювало; висловити свої побажання.
Потім група маленькими кроками йде далі, поки знову хтось не захоче висловити свої очікування.
Таким чином «Кораблі» рухаються то вправо, то вліво, поки всі присутні не половлять свої враження та очікування.
Усі учасники стають у коло.
Отже, ми з вами прийняли правильні рішення: долати труднощі, вдало обходити "підводні рифи та течії", яких сповнене «життєве море».
Будьте наполегливими та впевненими у вихованні своїх дітей!
Разом: «Хай щастить нам та нашим дітям на шляху до власного здоров'я!»

Список використаних джерел
1. Відеосюжет «14 фактів про здоров'я людини та стимул до здорового способу життя https://www. youtube. com/watch?v=v94JGKKdvkY 
2. Відеосюжет «Здоровий спосіб жття». - https://www.youtube.com/watch?v=09X1y3bCGvs

Категорія: Готуємось до батьківських зборів | Додав: (08.05.2018) | Автор: Байдик Сергій Миколайович
Переглядів: 725 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!