Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » "Методична скарбничка" [ Додати статтю ]

Жартівливі задачі

Жартівливі задачі
 

I. Щоб знайти бандитський скарб, потрібно пройти від старого дуба 12 кроків на північ, 5 кроків на південь, потім ще 4 кроки - на північ і ще 11 кроків на південь. Визнач де заритий піратський скарб.

2. На шиї артиста цирку Худещенко сидять його дружина Ельвіра, дві дорослих доньки Тася і Люся, троє малолітніх синів Миша, Гриша і Тиша. Скільки чоловік сидить на шиї в артиста цирку?

3. З кожних 2575 двієчників один стає директором школи. Із скількох двієчників вийде 14 директорів школи ?

4. З одного будинку в один і той же час з різною швидкістю вийшли 376 хлопчиків і 532 дівчинки. Через деякий час з цього ж будинку з однаковою швидкістю незабаром вийшло 38 дорослих. Скільки усього учнів і вчителів розійшлися по будинках після, занять в школі?

5. Ідучи на пенсію, строга вчителька підрахувала, що за довгі роки праці вона поставила своїм учням 26172 двійки, 11583 трійки, 4884 четвірки і 955 п’ятірки. Скільки усього оцінок поставила справедлива учителька своїм учням за роки самовідданої праці?

 

6. На мотузці висіли і спокійно сохнули 8 випрасуваних наволочок. 6 наволочок стягнула з мотузки і зжувала коза Люська. Скільки наволочок спокійно висохнули на мотузці?

7. Коза Люська має 4 криві ноги, а її господарка тітка Уля - тільки 2. Скільки всього ніг в обох?

 

8. Один раз, зустрівши наших на полі битви, вороги, як завжди почали сваритися першими і 74 рази обізвали наших козлами. Наші довго терпіли, але потім не витримали і обізвали ворогів козлами 156 разів. Порахуй, скільки разів під час цієї зустрічі згадували козлів?

9. Вороги прийшли на поле битви, зустріли там наших і віроломно відірвали їм від пальто 347 ґудзиків. За це наші відірвали ворогам від пальто на 1694 ґудзики більше. Якою кількістю ґудзиків було засіяне поле битви після того, як наші з перемогою повернулися додому?

10. Зустрічаючись з нашими на полі битви, вороги одержали над ними 137 перемог. Наші за цей час одержали таку ж кількість перемог на ворогами. Скільки усього поразок потерпіли наші з ворогами разом?

11. Засмучений дядько Борис запропонував тітці Олі вийти за нього заміж. Тітка Оля обіцяла подумати, думала 25 років і відмовилася. Засмучений дядько Боря запропонував їй ще по думати. Задумлива тітка Оля думала на 6 років довше, ніж у перший раз, і погодилася. Скільки років сумний дядько Боря не втрачав надії, що замислена тітка Оля вийде за нього заміж?

12. До п'ятдесятьох років у сумного дядька Борі на голові залишалося 5512 волосин, а до п'ятдесят п'ять їх стало в 689 разів менше. Скільки волосся залишило голову дядько Борі і скільки волосся залишилися їй вірні?

13. Сумний дядько Боря має город, що має форму квадрата, периметр якого - 228 метрів. Чому дорівнює площа, яку повинен скопати лопатою сумний дядько Боря?

14. Коли Коля і Толя були маленькими, вони часто лякалися, і від страху в них по спинах бігали мурашки. У Колі по спині бігало 27 мурашок, а в Толі - на три мурашки більше. Скільки мурашок бігало в Колі і Толі по спинах, коли вони були маленькими і часто лякалися?

15. Коли Коля прийшов на день народження до свого друга Толі, він разом із подарунком важив 26 кг. На дні народження Коля з'їв 40 цукерок по 10г кожна, 10 яблук по 100г, 12 бутербродів по 110г і один торт вагою 500г цілим. Скільки важив Коля, якщо відомо, що свій подарунок він відніс із собою ?

16. Коля і Толя розділили яблуко навпіл і побачили, що разом з ними це яблуко збираються їсти ще два черв'яки. Толя відокремив від своєї частини яблука половину й подарував її черв'якові. Теж саме зробив і Коля. Яку частину яблука одержав кожен черв'як?

17. Колі і Толі купили по5 тістечок. Коля з'їв свої тістечка за 6 хвилин і став сходити з розуму від заздрості, дивлячись, як Толя їсть кожне тістечко за 4 хвилини. Чи довго буде сходити з розуму від заздрості Коля?

18. На 10 однакових великих сніжків, кинутих Колею в Толю, пішло стільки ж кілограмів снігу, скільки на 30 однакових маленьких сніжків, кинутих Толею в Колю. Скільки важать 5 Толених сніжків, якщо відомо, що 2 Коліних важать 120 грамів?

19. Коля мріє про шоколадку, довжина якої 2 метра, а ширина 1 метр. Толя мріє про шоколадку такої ж довжини, але втричі більшої площі. На скільки метрів ширина шоколадки, про яку мріє Толя, довша за її ж довжину?

 

20. За 10 хвилин Толя з’їдає 8 ложок супу. Цукерок за цей же час він з’їдає в 4 рази більше. Скільки цукерок з’їдає Толя за 2 години?

21. На Колю і Толю упав забор, що забодала коза Люська. На Колю упало дві п’ятих частини забору, який розвалився від спілкування з Люською. Скільки частин забору упало на Толю?

22. Коля і Толя з'їли за день 11 банок вишневого варення і 5таких же банок полуничного. До вечора вони відчули, що вишневого варення вони з’їли на 6кг більше, ніж полуничного. Скільки варення кожного сорту з'їли Коля і Толя в цей щасливий день?

23. Якщо малиша Кузю зважити разом з бабусею, вийде 59 кг. Якщо зважити бабусю без Кузі, вийде 54кг. Скільки важить Кузя без бабусі ?

24. Малиш Кузя репетує як зарізаний 5 годин на добу і спить, як убитий 16 годин на добу. Весь інший час Кузя радується життям всіма доступними йому засобами. Скільки годин на добу Кузя радується життю?

25. У малиша Кузі - ще тільки 4 зуби, а в його бабусі - уже тільки 3. Скільки усього зубів у бабусі і її онука?

26. Коли малиша Кузю подряпала кішка, він репетував 5 хвилин, коли його вкусила оса, він репетував на 3 хвилини більше, але, коли власна мати накинулася на нього і почала мити з милом, Кузя репетував у два рази довше, ніж після укусу оси. Мама мила Кузю 9 хвилин. Скільки хвилин репетував уже вимитий Кузя?

27. Маша - у два рази розумніша за Сашка. Сашко – в три рази розумніший за Колю. В скільки разів Коля дурніший за Машу?

28. У Сашка було 6 карамельок, а у Каті було на кілька карамельок більше. Щоб довідатися, на скільки карамельок у Каті більше, Сашко відняв у неї стільки ж карамельок, скільки було в нього самого, і став дивитися, зі скількома карамельками в роті буде ридати Катя. Скільки карамельок було в Каті?

29. У старшого брата 2 цукерки, а у молодшого 12 цукерок. Скільки цукерок повинен відняти старший у молодшого, щоб справедливість восторжествувала ?

 

30. Нікому не відоме число збільшилося вдвічі, подивилося на себе в дзеркало і побачило там 816. Яке це було число до збільшення вдвічі?

31. У першого півня було 259 дружин, а в другого - у три рази більше. На скільки дружин більше, ніж у першого півня, стало в другого, після того, як перший женився ще на трьох курках?

32. Петро Петрович 12 червня в 11 годин 30 хвилин купив у магазині лижі і став чекати, поки випаде сніг. Сніг випав тільки в січні, 25 числа в 9 годин 14 хвилин. Скільки хвилин чекав снігу Петро Петрович?

33. Учений зі світовим ім’ям Інокентій винайшов черевики без підошви, щоб від усіх тайкома ходити босоніж. Скільки підошов зекономить за місяць взуттєва фабрика, якщо, випускаючи в рік по 40000 пар черевиків, 3/4 цих черевиків випустить без підошов?

 

34 Учений зі світовим іменем Інокентій вивів новий сорт вишень, що сильно нагадують кавуни. Не розміром - вишні дуже дрібні, і не смаком - вишні жахливо гіркі, а великою кількістю кісточок, яких у кожній вишні - рівно 174 штуки. Скільки вишневих дерев зможуть виростити досвідчені садівники із 3 відер цих ви-шень,_якщо в першому відрі нарахують 675 вишень, у другому - 732 вишні, а в третьому - 591 вишню?

35 Учений зі світовим ім’ям Інокентій винайшов граблі, які коли на них наступити, б’ють по лобі не один раз, як звичайні, а 8 разів. Скільки раз вдарять тебе граблі, винайдені вченим зі світовим ім'ям Інокентієм, якщо ти наступиш на них 12 раз?

З6. Петя склав задачу про своїх друзів: ”Мої друзі об’їлись груш і їм довелося пити касторку. Усього друзі випили 12 пляшечок касторки. По 10 ложок кожен друг. Відомо, що в одній пляшечці – 30 ложок касторки. Так скільки у мене друзів?

 

37. Страус пробігає відстань в 200 метрів за 12 секунд. Не менш скількох кілометрів повинен пробігти Петро Петрович, за яким женеться страус ось уже 10 хвилин?

38. Площа квадратної калюжі, в яку упав Петро Петрович - 4м2. довжина однієї сторони цієї калюжі дорівнює росту Петра Петровича в капелюсі. Капелюх збільшує ріст Петра Петровича на 16см. Довідайся, який ріст Петра Петровича без капелюха?

39. Петя склав про своїх друзів задачу: «За моїми друзями женеться двірник з мітлою. Друзі, утікаючи від двірника, бігають навколо будинку. Довжина будинку - 170 м, ширина - 60 м. Скільки метрів пробіжать мої друзі, якщо оббіжать навколо будинку 20 разів ? »

40. Мріючи знайти скарб Петро Петрович викопав у дворі яму, у яку в перший же день упали двоє дорослих і троє дітей, а в другий - троє дорослих і двоє дітей. Скільки всього чоловік упало в яму, що викопав Петро Петрович, мріючи знайти скарб?

41. Боксер, каратист і штангіст погналися за велосипедистом зі швидкістю 12 км/год. Чи наздоженуть вони велосипедиста, якщо той, проїхавши 45 км зі швидкістю 15 км/год приляже відпочити на годинку?

42. Мандрівник збирався пройти 45 км, але йому перешкодив ма-ленький гвіздок, що стирчав у лівому черевику. Довжина гвозди-ка 1см. У скільки разів гвоздик коротший відстані, що не зміг із-за нього пройти мандрівник ?

43. Дві цегли летіли з однаковою швидкістю, хоча і були кинуті різними хлопчиками один в одного. На щастя, обидві цеглини промахнулися. Перша цеглина була в повітрі 8 секунд, а друга - на 2 секунди менше. Друга цеглина пролетіла більше першої на 6 м. Яку відстань пролетіла кожна цеглина?

44. З двох собачих будок, що знаходяться на відстані 72 км одна від іншої, назустріч одна одній вискочили в один і той же час дві забіякуваті собачки. Перша біжить зі швидкістю 4 км/год, а друга - 5 км/год. Через скільки годин почнеться бійка ?

45. З міста А в село Б виїхав автомобіліст. Він проїхав зі швидкістю 80 км/год 3 години і проколов шину кривою залізякою. Із села Б в місто A виїхав велосипедист. Він проїхав з швидкістю 16 км/год 3 години і теж проколов шину.
Тією ж самою кривою залізякою. Довідайся відстань між містом А і селом Б.

46. З двох зоопарків, що знаходяться один від одного на відстані 240 км, утекла мама-слониха і її син-слоненя. Слониха біжить зі швидкістю 20 км/год, а її слоненя - удвічі повільніше. Через скільки годин вони обіймуться, якщо побіжать назустріч один од-ному ?

47. Петрові Петровичу дуже везло на риболовлі. В неділю йому аж 3 рази потраплялися золоті рибки, і кожна виконала по 3 його бажання. 7 разів Петро Петрович просив у золотих рибок бутерброди з ковбасою, а інші бажання використовував на те, щоб попросити по 1 кг риби хек. Скільки кілограмів риби хек приніс у неділю ввечері Петро Петрович з риболовлі?

48. Вовочка 10 разів смикнув за кіску Машу, 5 разів - Дашу, 7 разів - Клаву і 1 раз, помилково, завуча Маргариту Багратіонівну. Запитується: скільки разів смикав Вовочка за кіски, і що тепер йому буде за це?

49. Повертаючись додому з кіно, Вовочка штовхнув 9 дівчинок і підставив ніжки 26 дівчинкам. Половина дівчинок, скривджених Вовочкою, заревіла, а інша половина погналася за Вовочкою і надавала йому по шиї. Скільки дівчаток надавали Вовочці по шиї?

50. У папиному годиннику - 16 коліщат і 28 різних інших дрібних детальок. Після того, як Вовочка розібрав, а потім зібрав папин годинник, половина коліщат і чверть інших дрібних детальок у них не помістилося. Скільки тепер коліщат і скільки інших дріб-них деталей у папиному годиннику ?

51. Вовочка в зоопарку дражнив трьох верблюдів відразу. Кожний з цих верблюдів плюнув на Вовочку по три рази. Скільки разів плювали верблюди на Вовочку?

52. Під час літніх канікул Вовочка кілька разів стріляв з рогатки і щораз попадав у міліцію. Довідайся, скільки разів попадав у міліцію Вовочка, якщо відомо, що міліціонери 3 рази вставляли скло у вікна своєї міліції в червні, 9 разів – у липні й і 14 раз – у серпні?

53. На педраду зібралося 40 строгих учительок, і всі стали по черзі лаяти одного ну дуже засмученого третьокласника. Кожна вчи-телька лаяла бідолаху по 12 хвилин. Скільки годин відбувалося виховання третьокласника?

 

54. Учні однієї школи стежать за тим, щоб вода не лилася з кранів даремно, тому половина учнів цієї школи приходить на заняття з немитими руками. Друга половина приходить не тільки з немитими руками, а й з немитими обличчями. Скільки всього учнів в цій школі, якщо кожен день з немитими обличчями приходить 290 хлопчиків і 46 дівчаток?

55. Збираючись на місце злочину, злочинці взяли з собою 5 віників, щоб замести сліди. Два віника злочинці загубили, виходячи із дому. Ще два забули в автобусі, а один віник не хотів бути співучасником і розвалився на частини. Чи вдасться злочинцям замести усі сліди злочину віниками ?

56. Ховаючись від міліції, 13 злочинців забігли в один дім. 4 злочинці сховалися на горищі, трохи злочинців замкнулися в підвалі, а 1 ніяк не міг вибрати, а тому їздив ліфтом туди-сюди, поки його не зловили. Узнай, скільки ще не зловлених злочин-ців ховаються в підвалі?

 

57. В одній квартирі злочинці украли одну праву тапочку і два лівих, а в іншій квартирі – тільки одну праву. Скільки пар тапочок украли злочинці в обох квартирах ?

58. По пустельній площі п'ять злочинців тікають від семи міліціонерів. Скільки усього людей біжить по пустельній площі?

59. Кощій Безсмертний народився в 1123 році, а паспорт одержав тільки в 1936 році. Скільки років Кощій Безсмертний прожив без паспорта?

60. Швидкість польоту стріли, випущеної з лука Івана-царевича, - 50 км/год. Стріла долетіла до Царівни-жаби за 2 години. Швидкість пішого Івана-царевича - 5 км/год. За скільки годин Івана-царевич добереться до своєї нареченої?

61. Вовк запросив на свій день народження 3 поросят, 7 цапенят і 1 Червону шапочку. Скільки апетитних гостей запросив вовк на свій день народження?

62. Зла чаклунка перетворилася в Білосніжку і спекла для 7 гномів 40 пиріжків із цвяхами. 3 гнома відмовилися від частування, а інші розділили пиріжки порівно і кинули ними у чаклунку. Половина пиріжків, кинутих кожним гномом, потрапила в чаклунку, а інша половина пролетіла повз неї. Скільки пиріжків із цвяхами потрапило в чаклунку? (Виріши задачу різними способа-ми).

63. Зла чаклунка, не покладаючи рук, перетворює в гусениць по 30 принцес-красунь. Скільки днів прийдеться їй трудитися, щоб перетворити в гусениць 810 принцес, і по скільки принцес у день прийдеться перетворювати в гусениць, якщо вона захоче впора-тися з цією роботою за 15 днів ?

64. Рятуючись від такси Дуськи, 40 бабусь забралися на гіллясте дерево. У дерева - 18 гілок, на кожній гілці сидить по дві бабусі. Скільки бабусь качається на самій верхівці?

65. 40 бабусь встали в чергу за пенсією. На видачу пенсії кожній бабусі наша касирка витрачає 1 хвилину 32 секунди. На скільки хвилин раніш, ніж сорокова, одержить пенсію двадцять п'ята ба-буся?

66. Один раз літнім сонячним днем 40 бабусь збирали в лісі гриби. Потім прийшли додому і з'їли. Скільки бабусь не потрапило в лікарню, якщо відомо, що серед усіх грибів, зібраних бабусями, було всього 8 блідих поганок, і ще відомо, що потрапивші в лікарню бабусі з'їли по 2 поганки кожна?

67. Одного разу 40 бабусь ловили поросят. Одне поросятко схопили 3 бабусі, друге схопили в 2 рази більше бабусь. Інші піймали третього. Скільки бабусь вчепились у третє порося?

68. 40 бабусь поїхали кататися на мотоциклах. Попереду на мотоциклі без глушника їхала сама шустра бабуся, за нею мчалися три мотоцикли з колясками, на кожній з яких помістилося по три бабусі, а позаду їх доганяли інші мотоцикли. На відставших мотоциклах сиділо по 2 бабусі. Скільки усього мотоциклів було в бабусь?

 

69. За столом сиділо 16 ошатних гостей і господарка будинку з дворічною Машею на руках. Троє гостей успіли вискочити із-за столу до того, як Маша озброїлася вінегретом. Інші гості потрапили під обстріл. Скільки гостей постраждало від обстрілу?

70. Мама завела собі кілька кактусів. Коли трирічна Маша папиною бритвою старанно побрила половину маминих кактусів, у мами залишилося ще 12 колючих кактусів. Скільки не бритих кактусів завела собі мама?

71. Скільки кусочків цукру розчиняться в папиному чаї, якщо сам папа кинув туди 3 шматочки, а Маша добавила ще 12 шматочків?

72. Коли із каструлі з компотом дістали 16 кинутих туди Машею кубиків, в каструлі залишалося ще 7 кубиків. Скільки кубиків прикрашало компот?

73. Збираючись на роботу, папа поклав у свій портфель папери, загальна вага яких становила 700 грам. Сам папин портфель важить 300 р. Скільки кілограм принесе папа на роботу, якщо ві-домо, що його дворічна дочка Маша поклала в портфель ще і праску, яка важить 1кг 500г?

74. 7 удавів чесно розділили між собою 35 кроликів і проковтнули їх. Кожний кролик згриз перед цим по 7 морквин. Скільки морк-вин потрапило в кожного удава?

75. Від деякої кількості різних козлів можна одержати деяку кількість шкур. В скільки раз більше шкір можна одержати від утроє більшої кількості козлів?

76. З птахофабрики втекло 6738 курей і 12 півнів. На лов кожної курки директор птахофабрики витрачає 3 хвилини, а на лов кожного півня - 15 хвилин. Скільки часу буде потрібно директорові, щоб переловити всіх що втекли, якщо всі інші працівники птахофабрики підуть у відпустку за день втечі курей і півнів?

77. З тераріуму втекло 3 гадюки, 5 кобр і 10 гюрз. Довжина кожної гадюки - 1 м, кожної кобри – 1м30см, а гюрзи - 1 м 15 см. Скіль-ки метрів отрутних змій втекло із тераріуму?

78. По небу летять 35 каченят, а 27 кошенят сидять на дереві і дивляться на каченят. На скільки більше каченят, ніж кошенят, що на них дивляться?

79. На дереві сидять 27 кошенят. 8 кошенят молока не хочуть, а решта - хочуть. Скільки кошенят молока хочуть?

80. По небу летять 35 каченят. 12 із них дивляться вперед , а решта обертаються назад і бачать дерево, на якому сидять 27 кошенят. На скільки менше каченят, що оглядаються назад, за тих, що сидять на дереві кошенят?

81. Слонові принесли 9 відер води по 6 літрів у кожнім. 27 літрів слон випив сам, а решту води витратив на поливання із хобота директора зоопарку. Скільки відер води витратив слон на поливання директора зоопарку?

82. Площа одного вуха слона дорівнює 10000 см2 . Знайди площу вух 12 однакових слонів.

 

83. Виховуючи свого сипа-двієчника, папа зношує за рік 2 брючних ремені. Скільки ременів зносив папа за 8 класів, якщо відомо, що в п'ятому класі його син двічі залишався на другий рік?

84. 2-А клас побував у кабінеті зубного лікаря, де йому вирвали 12 молочних зубів. Після цього в кабінеті зубного лікаря побував 2-Б клас і йому вирвали на 4 молочних зуби більше. Скільки молочних зубів залишили обидва класи в кабінеті зубного лікаря, якщо відомо, що один другокласник свій вирваний зуб забрав додому?

85. Друзі склали про Петю задачу: «Наш друг Петя їсть несмачну макаронину довжиною 60 км. За перший день він з'їв п'яту частину всієї макаронини, за другий - четверту частину всієї макаронини. Скільки кілометрів несмачної макаронини з'їв Петро за два дні?

86. Сашко Чернов сів робити домашнє завдання і сидів за столом 2 години. 20 хвилин він колупав у носі і думав про морозиво, 10 хвилин шукав у шухляді столу гумку, щоб зітерти з підручника географії непристойну картинку, на малювання якої затратив перед цим 40 хвилин. Решту часу Сашко відмінював французькі дієслова. Скільки дієслів провідміняв Сашко, якщо на кожне дієслово в нього пішло по 25 хвилин?

87. У Петіних друзів був поганий настрій, а у Петра - 1 кілограм цукерок. Друзі вирішили підняти собі настрій Петіними цукерками. Через деякий час настрій друзів значно покращився, а в Петі не залишилося жодної цукерки. Скільки цукерок витратили справжні друзі на підняття настрою, якщо Петя ні на секунду не забував, що кожна цукерка, з'їдена друзями, важить 5 грамів?

88. Петя задумав число і нікому не сказав яке. Друзі зловили Петю і змусили його додати до цього числа 5, а потім відняти 3. Після цього вони давали Петі по носі до тих пір, поки він не зізнався, що вийшло 12. Довідайся, яке число задумав і утаїв від своїх друзів Петя?

89. У шкільний портфель міститься не більш чотирьох дорослих їжаків. Скільки таких портфелів потрібно, щоб принести в школу за один раз 316 дорослих їжаків?

90. Коли Тяпа Тапочкін навчався в третьому класі, він одною рукою піднімав двох першокласників. Тепер, коли Тяпа учиться в п'ятому класі, він піднімає однією рукою в 2 рази більше першокласників. Скільки першокласників, що вириваються і кричать піднімає однією рукою п’ятикласник Тяпа Тапочкін?

91. Після того, як Сашко Чернов, прибираючи свою кімнату вимів із неї 12кг сміття, за віник взялася мама і назмітала із цієї ж кімнати сміття у 2 рази більше. Скільки всього сміття було виметено із кімнати?

92. У школі навчається 70 учнів. Решта 430 учнів валяють дурня. Скільки усього учнів у цій школі?

93. Марина Боровицька зробила в диктанті 12 помилок, а Гриша Кружков, який у неї все списав - 32 помилки. Скільки своїх влас-них помилок в диктанті у Гриші?

94. В учнів 3-А класу - 56 вух, а в їхньої вчительки Олени Федорі-вни - на 54 вушка менше. Скільки всього вух можна нарахувати під час уроку в 3-А класі?

95. Пушкін народився в 1799 році, а Лермонтов - на 15 років піз-ніше. Скільки років було б Пушкіну і Лермонтову в 1850 році, якби Мартинов і Дантес промазали?

96. Хор, який складався з 280 хлопчиків і 105 дівчаток, виконує задушевну пісню. На щастя, лише четверта частина хлопчиків і третя частина дівчаток репетує на все горло, а решта - тільки відкривають рот. Знайди відмінність між хлопчиками і дівчатками, що репетують на все горло.

97. У двох школах висіли портрети письменників. В одній школі 7 портретів з вусами і 9 - без вус, а в другій - 9 без вус і 7 - з вусами. У першій школі всім безвусим письменникам домалювали вуса, а в другій - стерли всі вуса із портретів вусатих письменників. Скільки тепер вусатих портретів в обох школах і скільки безвусих ?

98. Інопланетяни, що відвідали школу N 141, різко відрізняються від жителів землі. У кожного із них -- по 4 руки, 4 ноги і по 2 совісті. На скільки менше всього перерахованого в учня цієї школи Степана Стульчикова, якщо відомо, що рук і ніг у нього стільки ж, скільки в звичайної людини, а совісті немає зовсім?

99. Мляша колекціонує млянечки, а Пляша - плянечки. У Мляші млянечків у З рази більше, ніж у Пляші плянечків. Скільки у Пляші плянечків, якщо в Мляші 69 млянечків?

100. Мряка друсяє пусіка. На друську одного пусика Мряка витрачає півдовжика. Скільки довжиків витратить Мряка на друську восьми пусиків?

101. Мряка і Бряка посварилися. Мряка 7 раз фрякнула Бряку марфуфочкою по чому попала, а Бряка фрякнула Мряку тією ж марфуфочкою по чому попало 9 раз. Запитується, скільки разів хватали бідну марфуфочку за хвіст і фрякали нею по чому попало?

102. Бряка сховала 3 пусика під кульок, 5 – засунула в млежечку, а 12 - закопала в грязюці. Мряка пішла шукати Брякині пусики, знайшла 17 штук і розтрусила їх на хрунечки. Де, скоріше всього, знайшла Бряка свої неразтрусині пусики?

103. Два числа - 5 і 3 - прийшли один раз у таке місце, де валялося багато різних різниць і стали шукати свою. Знайди різницю цих чисел.

104. Після футбольною матчу між дворовими командами мешкан-ці п'ятиповерхового будинку недорахували скло у своїх вікнах. На першому поверсі вони недорахували скла у 12 вікнах, на другому - у 15 вікнах, а на третьому - у 17, на четвертому – у 22 вікнах, а на п'ятому – у 18 вікнах. Скільки всього віконного скла прийдеться вставляти мешканцям п'ятиповерхового будинку?

105. Пожежних учать одягати штани за 3 секунди. Скільки штанів устигне надягти добре навчений пожежник за 5 хвилин?

106. В дворі грали 9 чистих хлопчиків. Коли трохи хлопчиків забруднилися від голови до ніг, у дворі залишилось 3 усе ще чистих хлопчиків. Скільки хлопчиків уже забруднилися ?

107. У першому ящику 110 бананів, у другому – в три рази більше, а в третьому сидить Майя і їсть банани зі швидкістю 44 штуки за хвилину. Скільки часу буде потрібно Майї, щоб спустошити перші два ящики?

108. Петрові Петровичу щоночі являється привид. Рівно опівночі він встає з могили і бреде від кладовища до будинку Петра Петровича зі швидкістю 5 км/год. 2 години привид моторошно виє під вікном Петра Петровича, а потім з тією ж швидкістю бреде назад на цвинтар. В 6 годин ранку привид лягає у свою могилу. Довідайся відстань від кладовища до будинку Петра Петровича.

109. Від морського вокзалу в 14 годин відійшли одночасно в про-тилежних напрямках теплохід і пішохід. Теплохід рухався зі швидкістю 40 км/год, а пішохід зі швидкістю 10 км/год. Якщо через 2 години пішохід повернеться і спочатку побіжить зі швидкістю 20км/год, а потім попливе з швидкістю 160 км/год, то чи наздожене пішохід пароплав до 19 години?

110. Два хлопчики побігли назустріч один одному по спортивній доріжці, довжина якої 100м, а ширина 60 см. Один хлопчик біг зі швидкістю 5 м/с, і другий біг зі швидкість 5 м/с. Через скільки секунд вони зіштовхнулися лобами?

111. Невтомний хлопчик пройшов 3 км за 30 хвилин. За скільки годин пройде 60 км цей невтомний хлопчик?

112. Корабель відійшов від берега, 2 години пройшов зі швидкістю 30 км/год і потонув. Капітан зі своєю командою і пасажири поплили додому. Капітан і його команда вилізли на берег через 10 годин після аварії корабля, а пасажири добралися до суші на 5 годин пізніше. З якою швидкістю плив додому капітан зі своєю командою і з якою пливли пасажири?

113. Папа, мама і старші сестри вечеряють, а молодший брат Васько сидить під столом і пиляє ніжку стола зі швидкістю 3см за хвилину. Через скільки хвилин закінчиться вечеря, якщо товщина ніжки столу - 9 см?

114. Рівно в 2 години ночі з балкону дванадцятого поверху виплеснуть відро води. Вода долетить до землі через 9 секунд. Скільки хвилин залишилося бути сухим котові Тарзану, якщо він, сидячи на тім же місці, куди прилетить вода, почав ще опівночі співати свою улюблену пісню і співає вже 1 годину 57 хвилин і 9 секунд?

115. Один водій автобуса заощадив за місяць 89 літрів бензину, а інший - взагалі нікуди не їздив і нікого не возив, і заощадив бензину в 30 разів більше. Довідайся, скільки бензину витратив за місяць перший водій, якщо відомо, що обом водіям видають однакову кількість бензину.

116. В автобусі випадково виявилося 12 контролерів і 4 безквиткових пасажири. По скільки контролерів приходиться на одного безквиткового пасажира?

117. Під час сильного дощу на зупинці автобуса стояли 12 чоловік. Підкотив автобус і забризкав брудом п'ятьох. Інші встигли пострибати в колючі кущі. Скільки подряпаних пасажирів поїде в автобусі, якщо відомо, що троє так і не змогли вибратися з колючих кущів?

118. У трьох бабусь було по одному сіренькому козлику. Бабусі козликів дуже любили. Пішли козлики в ліс погуляти, а там їх вовки з'їли. Залишилися від козликів ніжки так ріжки. Скільки залишилося ріжок і скільки ніжок?

119. Маленький хлопчик качався на стільці, упав і зламав ніжку. Його мама кинулася піднімати синочка, але послизнулась і теж зламала ніжку. Папа хотів допомогти мамі встати, але упав сам і зламав відразу дві ніжки. Скільки нових ніжок прийдеться прилаштовувати до стільця, на якому качався маленький хлопчик?

120. 4 папи купили для своїх дітей 9 трусиків. У кожного папи троє дітей. Скільки дітей залишаться без трусиків?

121. В домі - 12 чашок і 9 блюдечок. Діти розбили половину чашечок і 7 блюдечок. Скільки чашок залишилися без блюдечок?

122. На квадратному городі, довжина всіх сторін якого - 80 метрів, посадили собаку. Цього собаку посадили на ланцюг довжиною в 9 м 70см і прикріпили ланцюг до стовпа, що стирчить у самому центрі городу. Довжина собаки від нашийника до передніх зубів 30см. Чи залишилися на городі місця, безпечні для злодіїв?

123. З першого куща смородини зібрали 5 склянок садових шкідників, а з другого -- на 4 склянки менше. Скільки склянок садових шкідників зібрали з другого, несмачного куща смородини?

124. На кухні площею 6 м2 дідусь розсипав дрібні гроші. З кожного квадратного метра бабуся зібрала по 45 копійок. Який загальний врожай?

 

125. У п’ятилітровій каструлі мама варила 3 літри горохового су-пу, а потім необережно перекинула туди трилітрову банку вишневого варення. Скільки літрів вишневого варення не помістилось у каструлі разом з гороховим супом?

126. За зиму Люся загубила 12 рукавиць, а Дуся - 2 рази менше. Скільки пар рукавиць загубили за зиму Люся і Дуся?

127. Двадцять дві дівчинки, гуляючи по лісу, знайшли 88 грибів, а потім половина дівчаток загубилася. У скільки раз кількість знайдених у лісі грибів більше, ніж кількість дівчаток, що там загубилося?

129. В кухні знаходиться 39 мух. 6 мух п’ють чай з ложки на столі, 12 - літають навколо лампочки, решта йдуть пішки по стелі. Скільки мух йде пішки по стелі?

130. На одному маленькому квадратному безлюдному острові, до-вжина однієї сторони якого була 153м, жили 7802 потерпілих Робінзони Крузо. Довідайся, по скільки квадратних метрів стане припадати на кожного Робінзона після того, як на острів вилізе ще один потерпілий Робінзон?

131. Одному зайчикові приснився страшний сон про те, що лисиця навчилася літати зі швидкістю 154 км/год, вовк - удвічі швидше, а він - зайчик - за 5 хвилин може пролетіти тільки 34 км. Чи на-здоженуть вовк і лисиця зайчика в його сні?

132. Один дідусь полював на кухні на тарганом і убив п'ятьох, а ранив - у три рази більше. Трьох тарганів дідусь ранив смертельно, і вони загинули від ран, а інші поранені таргани видужали, і дуже образилися на дідуся, тому назавжди пішли жити до сусідів. Скільки тарганів пішло до сусідів жити назавжди?

133. В аптечці було 27 різних ліків. 2 маленьких хлопчика відкрили аптечку і стали ці ліки пробувати. Один хлопчик спробував 5 ліків і мовчки упав на підлогу. Другий спробував 3 ліків і голо-сно лементуючи втік. Скільки лікарств залишилося невипробуваними?

134. У мисливця було піввідра дробу. Вага всього дробу - 40 кг. Вага кожної дробинки - півграма. Скільки дробинок було в мисливця?

135. Залишивши свою нову машину в дворі під віконцем, папа прийшов додому в 8 годин вечора і відразу ж з жахом на лиці підбіг до вікна подивитися, чи ціла ще вона. До 12 годин ночі папа підбігав до віконця через кожні 5 хвилин. Після 12 він кидався до віконця кожні три хвилини. Скільки разів виглянув у віконце папа, якщо відомо, що машину вкрали в 5 годин ранку?

136. Довжина однієї третьої частини сосиски дорівнює 5см. Узнай довжину всієї сосиски. Скільки сантиметрів сосиски залишиться, якщо швидко відкусити від цієї сосиски дві п'яті її частини?

137. У цирку - 30 рядів, у кожному ряду - по 120 місць. Щовечора цирк повний, і всі глядачі, дивлячись на клоунів, помирають від сміху. Скільки чоловік щовечора помирають від сміху в цирку?

138. На одній чаші терез, що знаходяться в рівновазі, знаходяться 3 слони, кожен вагою по 5 тонн, а інша чаша терез повна терпіння твоїх батьків. Обчисли масу терпіння твоїх батьків.

139. Під час спектаклю в залі на 450 чоловік були вільні місця з 1-го по 25-те в п'ятнадцяти рядах, і з 2-го по 24-і в трьох рядах. Всі інші місця в залі були зайняті глядачами. Довідайся, скільки глядачів скучали в залі під час цього нудного спектаклю.

140. У мішку в діда Мороза, що поспішає на Ялинку, знаходиться 263 подарунка. Чи вистачить подарунків кожній дитині, якщо на цю Ялинку прийдуть 88 хлопчиків і в два рази більше дівчаток, одна з яких завередує і буде покарана тим, що її відведуть додому до роздачі подарунків?

141. Муха, що повзе від кінчика носа дядька Гоші до перенісся, проходить ця відстань за 2 хвилини. Швидкість мухи - 9 см у хвилину. Довідайся довжину носа дядька Гоші.

142. У кімнаті веселилося 47 мух. Дядько Гоша відкрив кватирку і, розмахуючи рушником вигнав з кімнати 12 мух. Але перш, ніж він встиг закрити кватирку, 7 мух повернулося. Скільки мух тепер веселяться в кімнаті?

143. Ганяючись за мухами по кухні, дядько Гоша нечаяно розбив 12 чашок і 14 тарілок. Усього в дядька Гоші було 15 чашок і 20 тарілок. В скількох разів тепер більше тарілок , ніж чашок у дядька Гоші?

144. Дядько Гоша піймав 285 мух і розсадив їх у чотири банки. У першій банці сидить 128 мух, в другій - у два рази менше, у третій – тільки одна, сама головна муха. Скільки мух сидить у четвертій банці?

145. У змія Тугарина - одна голова, а в Змія Горинича - цілих 3. На скільки голів змій Горинич розумніший змія Тугарина?

146. На таксі Дуські сидять 56 блох, а на вівчарці Мухтар – 44 блохи. Після того, як вівчарка і такса зустрілися і порозмовляли одна з одною, 12 дуськиних блох пересіли на Мухтара, а 17 мух-тарових – перейшли жити до Дуськи. По скільки блох тепер живуть на друзях?

147. Якщо в каструлю з 5 літрами горохового супу вкинути м'яч, то 2 літри смачного супу виплеснуться. Скільки літрів супу ще залишиться в каструлі?

148. Дві дівчинки нечесно поділили між собою 8 яблук.
Одній дівчинці дісталось 6 яблук. Скільки яблук дісталося скривдженій дівчинці?

149. Петро Петрович, добираючись на роботу, їхав спочатку в автобусі, потім - у метро, залишок шляху пройшов пішки. В автобусі Петра Петровича штовхнули 12 чоловік, у метро - 18 людей, а коли він ішов пішки. – штовхнули тільки 2 чоловік. 29 чоловік, що штовхнули Петра Петровича, не вибачились перед ним, а інші попросили вибачення. Скільки ввічливих людей штовхало Петра Петровича?
.
150. Шерлок Холмс на кожні 12 сторінок викриває по три зло-чинці. Скільки, злочинців він викриє на 108 сторінках?

151. Голодний Вася з’їдає за 9 хвилин 3 батони. Ситий Вася витрачає на таку ж кількість батонів 15 хвилин. На скільки хвилин швидше впорається з одним батоном голодний Вася?

152. На екзамені з математики вчителька хотіла поставити Вовочці два бали, але Вовочка хотів одержати на три бали більше. Яку оцінку хотів одержати Вовочка?

153. У Вовочки в правій кишені штанів 3 жаби, а в лівій - на 2 жабки більше. 2 жабки з лівої кишені він засунув у портфель своїй сусідці по парті Любочці, та ще 2 із цієї ж кишені поскакали і сховалися у вчительській. На скільки більше жабок тепер більше в правій кишені, ніж в лівій?

154. У бублику 1 дірка, а в кренделі дірок у два рази більше. На скільки менше дірок у 7 бубликах, ніж у 12 кренделях ?

 

155. Один раз темною ніччю таргани зібралися на кухні і построїлись у колону. Получилося 8 рядів, по 7 тарганів у кожнім ряду. Скільки тарганів зібралося на кухні в цю темну ніч?

156. Допустимо, що ти вирішив стрибнути у воду з висоти 8 метрів і, пролетівши 5 метрів передумав. Скільки ще метрів поневолі прийдеться тобі летіти ?

157. Хлопчик учить вірш із 40 рядків. На те, щоб запам'ятати кожен рядок, він витрачає 2 хвилини. Скільки хвилин буде потріб-но хлопчикові, щоб забути цей вірш, коли відомо, що забуває він вірші вдвічі швидше, ніж запам'ятовує?

158. З 24 учнів другого класу 12 переконані, що батьки знайшли їх у капусті, 11 - вважають, що їх приніс лелека, а решта підозрюють, що діло було не так. Скільки в другому класі підозрілих учнів?

159. У восьминога 8 ніг. Трьома парами ніг він міцно тримає трьох водолазів. Скільки ніг ще залишилося у восьминога, щоб зловити ще одного?

160. Бригада, що складається з мужика і ведмедя, зібрала врожаю вагою в З тони. Дві третіх
врожаю приходиться на корінці, а решта - на вершки. Скільки тон врожаю дістанеться ведмедю, коли давно відомо, що йому за домовленістю належать усі вершки?

161. В одному хлопчикові поміщається 4 пляшки пепсі-коли. Скі-льки пляшок коли поміститься в 12 точно таких же однакових хлопчика?

162. Щоб відзначити закінчення навчального року кожен учень саджає біля рідної школи деревце. Скільки дерев уже посадив переведений нарешті в сьомий клас Пупиришкін Павло, якщо відомо, що в перших чотирьох класах він сидів по 2 роки, а у двох наступних, - по 3 роки?

Категорія: "Методична скарбничка" | Додав: (14.07.2015) | Автор: Інетка
Переглядів: 2412 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!