Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Загальношкільні заходи [ Додати статтю ]

Інтелектуальний турнір "Що? Де? Коли?"
Шкільний чемпіонат з гри «Що? Де? Коли? "
Для учнів 5-6-х класів. 

Мета:
Комунікативна компетенція: вміння спілкуватися в команді, дискутувати, самостійно пізнавати, обробляти інформацію.
Соціокультурна компетенція: вміння приймати рішення, робити вибір брати на себе відповідальність, поважати іншу точку зору, формування поваги до суперників.
Життєва компетенція: вміння думати, співпрацювати, адаптуватися.

Обладнання: мікрофон, набір карток для реєстрації (1 для команди), набір карт для гри (20 для кожної команди), ручки, відомості для роботи журі, комп'ютер із записами музики (інструментальної), запис секундоміром, запис дзвінка, два заохочувальних призи ( для вболівальників), грамоти для нагородження переможців.

Хід заходу 
1. Привітання.
Ми вітаємо команди, їх вболівальників, класних керівників і всіх присутніх на нашій сьогоднішній грі «Що? Де? Коли? »
Грає гімн гри «Що? Де? Коли? "(Штраус« Так говорив Заратустра »)
Дозвольте нагадати правила гри.
• Наша гра буде проходити за правилами гри «Що? Де? Коли? ».
• Командам будуть представлені 20 питань, питання розділені на два тури, тобто по 10 питань в кожному.
• Командам роздані картки, на яких вказана назва команди (клас) і наскрізна нумерація від 1 до 20, на цих картках команда пише відповіді.
• Якщо у команди немає відповіді, то вона ставить прочерк і карту все одно здає.
• За кожну правильну відповідь команда отримує 1 бал.
• Неправильний відповідь вважається якщо: містить неправильну інформацію; містить неповну інформацію (рівень повноти оцінює журі); містить дві і більше відповідей, навіть якщо серед них є правильна; містить неправильну пояснювальну інформацію в дужках, навіть якщо основна відповідь збігається з правильним.
• Переможцем чемпіонату стає команда, яка відповіла на найбільшу кількість запитань.
• Команда дискваліфікується за порушення в ході гри, як з боку команди, так і її вболівальників.
• На обдумування відповіді у команд буде 1 хвилина, в цей час звучить музика, останні десять секунд буде звучати секундомір, після чого прозвучить дзвінок, по дзвонику здається картку з відповіддю.
• Відповіді будуть збирати «ластівки» (двоє дітей, яких ви призначите завчасно). «Ластівка» проходить по дзвонику, якщо відповіді немає вона проходить далі і не повертається.

2. Представлення журі.
Один з важливих моментів - це наше шановне журі.
(Один педагог, який користується найбільшою повагою серед учнів, двоє активних членів учнівського самоврядування, бажано старшокласники).
Журі буде підводити підсумки після кожного туру і за гру в цілому.

3. Перший тур (питання).
1. Кажуть, у свій час в Англії жив якийсь доброзичливий чоловік, який періодично залишав їжу та одяг перед будинками бідняків. Пізніше за ці справи його звели в ранг святих. Назвіть його святе ім'я. (Санта Клаус).
2. Назвіть ім'я легендарного розбійника з Локслі. (Робін Гуд).
3. Це одна з найдавніших порід собак штучно виведена для роботи в борсукових і лисячих норах. Назвіть цю собачку. (Такса).
4. У давнину, як відомо, грошовою одиницею Київської Русі був 400 грамовий злиток срібла, який обачного вішали собі на загривок. А як такий злиток називався. (Гривна).
5. Росте дуб, у нього 12 сучків, 52 гілки, на кождої гілки по сем листя. Що це за дуб? (Рік).
6. Один співак - соліст, два-дует, три - тріо, чотири - квартет, є ще квінтет, секстет, октет, нанет. Я не знаю, що говорять в музичних заклади з приводу того, скільки чоловік повинні скласти хор, але на Кавказі стверджують, що саме стільки досить грузин, щоб вони могли скласти хор. (Два).
7. Назвіть найбільшу країну з повністю знаходяться в Європі. (України).
8. Британські археологи недавно знайшли на території скандинавського півострова у Північній Німеччині і Швейцарії переконливі докази того, що європейці жували жуйку ще в кам'яному столітті. Цікаво, що жувальні пластинки були схожі на сучасні, тільки цвіт у них був чорним. А чому? (Тому що були зі смоли).
9. Коли європейський дворянин вважав, що його образили, то він викликав кривдника на дуель. А що робив самурай, коли вважав, що його образили. (Робив харакірі).
10. Одного разу, багато століть тому якась еллінка, мешканка Стародавньої Греції, вирішила присвятити свого сина давньогрецькому богу природи і виноробства, давши йому відповідне ім'я. А яким ім'ям зараз ми називаємо таке дитя. (Денис).

4. Підведення підсумків першого туру. Слово журі.

5. Другий тур (питання)

1. Творцем цих знеболюючих і антидепресивних ліків першим отримавши необхідні витяжки був аптекар Джон Пембертон. Місце народження - місто Атланта, рік - 1986. Назвіть цей субстрат. (Кока-кола).
2. Що було завтра, а буде вчора. (Сьогодні).
3. Покровителькою правоохоронних органів Стародавньої Греції (а за традицією заодно і нашої доблесної міліції) була Феміда. А хто був покровителем злодіїв і шахраїв. (Гермес).
4. Отримавши вісім Оскарів за свій фільм, він був удостоєний титулу Король Голівуду. Назвіть ім'я та прізвище цієї людини. (Волт Дісней за фільм «Білосніжка і сім гномів»).
5. Саме ця наука не давалась в юності Ньютону, Пушкіну, Ейнштейну. (Математика).
6. Це головний, якщо так можна сказати, мова в Америці. У 1948 році його вивчали, 443 000 дітей. Зараз його вивчають три мільйона учнів. Назвіть його. (Іспанська).
7. Назвіть, будь ласка, місто в Каліфорнії - столицю кінематографа США. (Лос-Анджелес).
8. Це вперше було доставлено в Європу з індонезійського острова Ява близько 1610 року. Знайомством з цієї божественної травою, як тоді її називали Європа зобов'язана Голландії. Щоб підвищити на неї попит, а заодно і ціни Голландські купці всіляко розхвалювали її, приписуючи всілякі лікувальні властивості. Що ж це? (Чай).
9. Цитата: «Здрастуй, Цезар! Той, хто йде на смерть вітає тебе ». Хто звертався з подібним промовою до Імператору Риму. (Гладіатор).
10. Назвіть фразу, якої завжди закінчується найвідоміший радянський мультфільм. (Ну-погоді!).

6. Підведення підсумків гри. (Якщо журі необхідно час, звучить музика).

7. Слово журі. Нагородження грамотами переможців (1, 2, 3 місця).

8. Фотографування команд-переможців на сцені. (Для шкільної газети).
Категорія: Загальношкільні заходи | Додав: osolodkova (03.03.2012) | Автор: Осолодкова Ольга Миколаївна E
Переглядів: 2475 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!