Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Київ — столиця України
Урок 28
Тема. Київ — столиця України

Мета: ознайомити учнів із минулим Києва; формувати уявлення про столицю як головне місто країни; розвивати вміння фантазувати, прогно­стичне мислення, виховувати почуття громадськості у другокласників.
Обладнання: стенд ілюстрації із зображенням Кия, Щека, Хорива, зо­браженням Києва, додаткова література.
Хід уроку
I. Організація класу до уроку
НАША МАТИ
Хатини, криті очеретом, Калина, чумаки, воли, Князі, козацтво і поети Нам Батьківщину берегли. І матір-Русь, як рідну матір, Що нам дала життя і світ, Ми всі любити й шанувати За щастя маєм сотні літ. Ласкаві материні руки, Слова утіхи негучні Ми ж не забудемо в розлуках, Не зрадимо її пісні.
(І. Тесленко)
II. Повідомлення теми і мети уроку
Сьогодні на уроці ми розширимо знання про славне минуле ук­раїнського народу та сучасні дні Києва.
III. Вивчення нового матеріалу
1. Розповідь вчителя.
Сьогодні ми перегорнемо з вами сторінки історії утворення Киє­ва — столиці нашої країни.
Над Дніпром, на правому його березі, розташований Київ. Звідси взяла початок Українська держава. Київ — найстаріше і найгарніше українське місто. Його почали будувати наші предки дуже багато років тому, ще до того часу, як прийняли християнську віру. Хрестив нашу зем­лю князь Володимир Великий. А до хрещення наші предки були язич­никами, поклонялися багатьом богам. Існує багато легенд про заснуван­ня Києва. Всі ми знаємо легенду про трьох братів Кия, Щека, Хорива та їхню сестру Либідь.
Засновниками міста були мужні та хоробрі рицарі. Кий, Щек, Хорив та сестра їх Либідь пливли по Дніпру з півночі і побачили дуже краси­ву місцевість, яка їх зачарувала. Найстарший брат Кий сказав: «Ось тут
заложимо оселю для себе і для тих купців, що сюди будуть приїжджати». Вони вирубали ліс і побудували перші хати. А те збудоване місце обвели ровом й обгородили гострокіллям; назвали цю оселю город Київ, тоб­то Києве місто.
Пройшло багато часу. Вздовж правого берега Дніпра їхали два хороб­рих лицарі: Аскольд і Дір. Вони побачили гарне місто над рікою, і воно їм дуже сподобалося. Тому ввійшли до нього і сказали киянам: «Ми будемо у вас князями. Будемо вас боронити від нападників чужих племен, щоб ви спокійно могли обробляти землю, торгувати та їздити по Дніпру на пів­день до Царгорода і на північ до Новгорода. За це ви будете платити нам малу данину, щоб було за що утримувати військо для рідної землі».
Жителі Києва радо згодилися на те, і Аскольд та Дір панували як пер­ші князі. Свою державу вони поширили на всі ті села, містечка і міста, що вже тоді постали довкола Києва. Вони зібрали стільки війська, що не тіль­ки могли боронити свою державу від нападів чужих племен і чужих князів, але й самі йшли з військом на сусідні краї, навіть аж до грецької столиці — Царгорода.
Зараз Київ — сучасне промислове місто, столиця нашої держави. Тут багато заводів, шкіл, музеїв, пам'ятників. Це історичний та політич­ний центр України. Історичний, бо збереглося багато пам'яток минуло­го. Політичний, бо в Києві знаходиться резиденція Президента, працює уряд, Кабінет Міністрів, проходять засідання Верховної Ради.
І сьогодні Київ зачаровує людей красою золотоверхих храмів, архітек­турою будинків і мостів. Але тобі варто знати, що багато пам'яток старо­вини не збереглося до наших днів. Такі колись прекрасні київські річки, як Либідь, Почайна, Дарниця, вже давно не милують людей своєю кра­сою або й зовсім зникли...
РІДНЕ МІСТО МОЄ...
Місто мого дитинства, Рідний Києве мій! Матір, купіль, колиска, Місто надій і мрій. Сиві Дніпрові хвилі Плинуть з глибин віків... Либідь отут ходила, Щек, і Хорив, і Кий. В горах оцих легенди З давніх живуть часів. Древня земля Олега... Ось ти в усій красі! Славне, стрімке, барвисте Місто моїх надій. Берег мого дитинства — Дарниця і Поділ...
...Нам ще жити і жити! Ми — майбутнє твоє. Як тебе не любити, Рідне місто моє!
(В. Бутрім)
Найкрасивіша вулиця Києва — Хрещатик. Широкий, просторий, із зеленими алеями каштанів.
Хіба можна повірити, що там, де простягнувся Хрещатик, у давни­ну був глибокий яр, посередині якого протікав струмок, а навколо шумів густий ліс? Яр цей називався Хрещатим. Від нього і пішла назва цент­ральної вулиці Києва.
2. Розгляд у підручнику ілюстрацій «Сучасний Київ».
3. Робота з підручником. Читання учнями «Легенди про Київ».
4. Складання невеличкої розповіді про своє місто (село).
Як називається центральна вулиця?
Які історичні пам'ятки є на твоїй малій Батьківщині?
У Києві було дуже багато князів. Але найбільш могутнім був князь Мономах...
5. Читання в підручнику вчителем «Повчання князя Мономаха».
IV. Підсумок уроку
Сьогодні ми багато дізналися нового. Наші подорожі славним Киє­вом будуть продовжуватися. Про Київ ви зможете прочитати ще багато-багато цікавого. (Перегляд виставки додаткової літератури^)
V. Домашнє завдання
1) Опрацювати статті підручника.
2) Скласти невеликий кросворд «Київ» (за допомогою дорослих).
Категорія: Уроки | Додав: (09.10.2013)
Переглядів: 1436 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!