Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Книга чи комп’ютер: за і проти

Книга чи комп’ютер: за і проти
Обладнання. Роздатковий матеріал, пам’ятки, завдання, виставка «Книга – дзеркало життя», стенд «Бережи книгу – джерело знань».
Епіграф. «Книжка, можливо, найбільш складне і велике чудо з усіх чудес, створених людством на шляху його до щастя» М. Т. Рильський
«Комп’ютер – це своєрідна шафа, в якій лежить наша книга, але не тільки.»

Хід уроку

Бібліотекар. Головними джерелами інформації в ХХІ столітті є книга і комп’ютер. Щоб бути освіченою, сучасною людиною, необхідно багато читати і знати Інтернет. Тому наша розмова сьогодні про роль книги, бібліотеки, комп’ютера та Інтернету у інформаційному суспільстві.

Тема уроку: «Книга чи комп’ютер, за і проти »
Наше головне завдання – допомогти вам зрозуміти, що оволодіння вами основами інформаційної культури підготує вас до життя та забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві.
Мотивація навчальної діяльності.
Вчитель інформатики. Над цієї темою ми працювали три тижні. В ході роботи над проектом ви добровільно поділилися на 2 групи: «книгомани» та «хакери». Лідерів груп я хочу попросити озвучити конкретну проблему над якою ви працювали і що ви очікуєте від уроку.
Лідер «книгоманів: «Без книги неможливе життя цивілізованої людини».
Переконатися, що у будь-якому вигляді книга не припинить своє існування ніколи».
Лідер «хакерів»: «Навіщо книга, якщо є комп’ютер».
Очікуємо від уроку переконань, що майбутнє все – таки за комп’ютером.
Бібліотекар. Увага, розминка «Мікрофон». Тож, книга чи комп’ютер? Коротко думка кожного з вас.
1. Книга – дивовижний витвір людського розуму. Навіть важко собі уявити, як би розвивалася культура планети Земля, коли б не було винайдено книгу, адже книга – невичерпне джерело знань, надбаних людством протягом століть.
2. Комп’ютер можна назвати проривом у технічному прогресі людства. Чи можна уявити сьогоднішній день без комп’ютерів та засобів комунікації?
3. Читаючи книгу, ми вчимося мислити. Книга не тільки навчає, але й виховує. Але книги теж бувають різні. Я вважаю, що найбільша виховна роль книги належить класичній літературі – то є перевірений роками найкращий вихователь.
4. Персональний комп’ютер – це не просто пристрій, за допомогою якого можна грати в ігри чи слухати музику. Це – багатоопераційна система, яка дозволяє нам працювати з інформацією: знаходити її, аналізувати, створювати або переробляти, одержувати й відправляти.
5. Наше око може вдосталь намилуватись природою, симфонію не набридне слухати годину – дві. Твори живопису можемо розглядати ще менше. А книгу? Книгу, яка ввібрала в себе світло і тіні природи, злети музики, мазки і кольори полотна, можна читати , не відриваючись, годинами. І в цьому є емоційний вплив книги.
6. Книга доступна в будь – якому місці і в будь – який час.
7. Комп’ютер фінансово менш доступний. Але ж багато бібліотек нашої країни мають комп’ютери і вільний доступ до Інтернету.
Вчитель інформатики. Більш поглиблено і широко свої думки ви висвітлили в своїх домашніх рефератах, для підготовки яких ви користувались і книгами, і Інтернетом і ЗМІ.
При оформленні необхідно було обов’язково використати наступні вимоги до реферату (зачитує учень):
- рамку на титульному листі;
- різний розмір та гарнітуру шрифтів;
- вставити малюнок;
- використати об’єкти Word Art;
- проставити номери сторінок;
- роздрукувати набраний текст.
Виконання кожної вимоги оцінюється 1,5 б. Тож, кожний учень може оцінити своє домашнє завдання.
Бібліотекар. У мене в руках Книга з книг – Біблія. В ній записано: «Бо немає нічого захованого, що не виявиться. Тому все, що казали пошепки, – при світлі почується, що ж шептали на вухо в коморах – на дахах проповіддю буде». (Євангеліє від Святого Луки). Ось так, мудріше і не скажеш, бо книга – символ Всесвіту, знань, мудрості, Бога, істини. У стародавньому Китаї книжка вважалася однією із восьми святих речей, силою, здатною захистити від злих духів. У Християнстві книги – це апостоли, які несуть світло знань. То й Ісус Христос часто зображувався саме із книгою в руках. Книгами Книг у світовій культурі вважаються Біблія, Коран, Тора, Кабала. У літературі книга символізує джерело знань, мудрості. Наші предки дуже любили і цінували книги, адже книга – це великий дар людини, вдосконалений за тисячоліття.
Проект «Історія виникнення книги»
1. Людина – книга (сказателі).
2. Вузликове письмо.
3. Книги – стрічки.
4.Книги з паперу.
Вчитель. Ми прослухали захоплюючу історію виникнення книги. А як же з’явився комп’ютер?
Проект «Історія виникнення комп’ютера?»
Чи знаєте ви, що означає слово “ абак ”?(Від грец. Авах – дошка, поділена на смуги, де пересувалися камінці з метою арифметичних розрахунків. Щось на зразок рахівниці).
Саме від цього примітивного приладу для розрахунків бере початок історія обчислювальної техніки, історія комп`ютера. Справжнім предком комп’ютера були всім відомі механічні годинники. Це дійсно інструмент, який може рахувати без участі людини. Правда, годинник відраховує не числа, а час, але з точки зору механіки ніякої різниці не має. Уже всередині ХХ ст. були годинники, здатні не тільки рахувати хвилини і години, а й володіли можливістю програмування, щоб у потрібну хвилину розбудити господаря мелодійним передзвоном дзвінків.
Найпершу механічну рахівницю, яка мала практичне застосування (вона складалася з набору ричажків і коліщат), винайшов у 1642 р. французький математик Блез Паскаль. Щоб скористуватися таким приладом потрібно було набрати два числа на лицевій панелі, повернути ручку і тоді машина проводила обчислення введених у неї чисел, але множити або ділити вона ще не могла.
Перша програмуюча машина у 1805 р. була створена інженером Жозефом – Марі Жаккаром, ткацький станок, який міг створювати на тканині різноманітні візерунки із шовкових ниток різного кольору. Саме прекрасне у винаході було те, що станок створював візерунки на тканині по інструкції, яка представляла собою карточку з дірочками, розміщеними у визначеному порядку. Ці карточки – інструкції і були першими програмами. Для кожного малюнка своя перфокарта.
В 1832 р. англійський вчений Чарлз Бебідж розробив аналітичну машину, яка повина була мати пам’ять. Але технічний рівень того часу не дозволяв побудувати таку машину.
У кінці 30–хроків ХХ ст. в американському Гарварді був створений “ Марк – 1 ” – це комп’ютер з великою кількістю реле, здатний складати, віднімати, множити і ділити дуже великі числа для виконання кожної обчислювальної операції. Йому потрібно було близько 4 секунд.
Одна з перших ЕОМ– ЕНІАК– була створена в 1946 р. вона займала в довжину більше 30 м, важила 30 тонн, її обслуговувала ціла інженерно – технічна команда. У перших ЕОМ основними робочими елементами були електричні лампи або вакуумні електричні трубки.
До початку 60–хх р. у світі вже робили тисячі ЕОМ, але комп’ютерами в сучасному розумінні цього слова вони так і не були. Ці машини працювали за програмами, закладеними програмістами і по закінченні роботи не давали результатів. Ні про яке оперативне управління і тим більше спілкування з такою машиною іще не могло бути й мови.
Наступним кроком уперед в обчислювальній техніці стало створення у
1948 р. напівпровідникових транзисторів. Вони виконували такі ж функції, що і електронні лампи, але вони значно менші по розміру (трохи більші за горошину), надійніші в експлуатації і більш стійкі. До того ж вони використовували набагато менше електроенергії і були дешевші у виробництві. Таким чином стало можливим створення ЕОМ менших розмірів і з більшими швидкодіями. В 60–ті м.. їх вже використовували в приватних компаніях і державних установах. З’явилися ЕОМ різних типів, деякі з них розмірами як кімната. Дістали назву “ Велике ЕОМ”, інші ті, що менші і могли поміститися на столі і дістали назву міні –ЕОМ.
Поява інтегральних схем, або кремнієвих чіпів, в 70–ті р. ХХ ст. означало ще один великий етап в розвитку ОТ. ЕОМ стали ще більш компактними і дешевими. Оскільки інтегральна схема здатна замінити тисячі інтегральних транзисторів і зменшується вона на поверхність кремнієвого стану площею близько 10 кв. мм. Однією із перших вдалих розробок, придатних для рішення щоденних завдань у домашніх умовах, стали “Епл ” (“Apple”), з’явившись на ринку у 1977 р.
В кінці ХХ ст. створюються комп`ютери, які можна розмістити на долоні і які дуже прості в експлуатації.
Сьогоднішні машини видаються чудом техніки. І прогрес у даній області все прискорюється. Тому витягуючи із коробки тільки що куплений комп’ютер, можете вважати, що він уже майже застарілий.
Бібліотекар. Книга не тільки навчає, виховує але й лікує. Є таке поняття – бібліотерапія. Це наука на стику бібліотекознавства, медицини та психології.
Бібліотерапія – це перспективний напрям діяльності бібліотек, що займається вивченням впливу спеціально підібраної літератури на стан здоров’я хворої людини. Бібліотерапія – це наука, націлена на формування у людини навичок протистояти неординарним ситуаціям – хворобам, стресам, депресіям, зміцнювати силу волі, підвищувати інтелектуальний і освітній рівень.
Бібліотерапія бере початок з сивої давнини. Наприклад, над дверима бібліотеки у Фівах було написано: «Місце – де лікують душу». Грецькі легенди, п’єси і поеми викликали почуття радості, жалю, страху і т. д., що справляло лікувальну дію на людину. Стародавні греки асоціювали поняття «книга» з поняттям «душевне здоров’я» і вважали бібліотеки «ліками для душі». З часів Платона люди стикались з проблемами формування «умів дітей». Дорослі побачили могутній інструмент, яким можна впливати на їх мислення, характер, формувати поведінку і пізніше допомогти їм у вирішенні проблем. Авіценна – учений, філософ, лікар – в «Книзі зцілення» писав про три засоби в руках лікаря , і першим із них було слово. Англійський лікар
Т.Сайденгем, що практикував у 18 столітті , «виписував своїм хворим» популярну в той час книгу Сервантеса «Дон Кіхот».
В наш час ніхто не заперечує необхідності використання в терапевтичних цілях літератури та інших видів мистецтва. Будь – якому пацієнтові необхідні книги, наповнені глибокою вірою в життя, які пробуджують оптимізм, відволікають від сумних думок, важких переживань, повсякденного лікарняного оточення, що позбавляють від депресії, слабкості, бездіяльності. Правильно підібрана література, що викликає позитивні емоції не менш важлива, ніж правильно підібрані ліки.
Як область діяльності за кордоном бібліотерапія розвивається не одне століття. Родоначальником бібліотерапії вважається шведський невропатолог Яроб Біллстрем. В наш час бібліотерапія як засіб допоміжного лікування використовується в багатьох країнах світу, а також в Україні. Наприклад, зараз в Італії в книжкових магазинах продаються збірки поезій оформлені у вигляді лікарських упаковок.
Вчитель інформатики. А комп’ютери використовують теж не лише у навчанні, а практично в усіх галузях науки, промисловості, медицини.
Проект «Застосування комп’ютера»
1. З допомогою комп’ютера моделюють процеси, які відбуваються на Землі.
2. Купівля – продаж за допомогою електронних засобів не виходячи з домівки.
3. Домашні кішки - комп’ютери.
4. Електронні книги.
5. Комп’ютерні ігри.
Бібліотекар. Ніхто не буде заперечувати значення навчальної книги. Кожен із нас користувався, користується або буде користуватися підручниками. І перший з них «Буквар» – запам’ятовується на все життя. Восени минулого року в центральному залі Педагогічного музею України проходила виставка «Сучасному українському букварю 30 років», яка була присвячена 30 – річчю виходу у світ українського букваря, авторами якого стали Н.Ф. Скрипченко та М.С. Вашуленко. Буквар вийшов у 1978 році, але ще і сьогодні по ньому навчаються наші першокласники.
Проект «Історія українського підручника»
Люди завжди хотіли зібрати важливі і потрібні знання і розмістити їх у підручнику. Першими підручниками були глиняні таблички, а намальовані на них рисочки і крапочки першим письмом.
В Україні використання навчальних книг в школах має давню історію. Ще в кінці 15 століття в навчальних закладах учні вивчали буквар і часослов – «Часописець» , який найбільше відповідав вимогам тогочасної української школи, тим що мав багато елементів живої української мови. Ця основна ознака друкованого шкільного підручника відігравала важливу роль у справі соціального та освітнього руху в Україні.
Найдавнішими пам’ятками українського книгодрукування навчального характеру є друковані книги першого у східній Європі книгодрукаря Івана Федорова. З усіх шкіл найбільшу славу і довголіття здобула Київська братська школа. В її програмі головне місце займала слов’янська мова, а друкарня Печерської Лаври друкувала шкільні підручники .
Цікавим виявився підручник з історії, написаний Лесею Українкою. Коли їй було 19 років, вона створила для своїх молодших сестер рукописний підручник «Стародавня історія східних народів».
Шкільний підручник – це явище нашої культури. Пишеться підручник на підготовленому науковими дослідженнями грунті, інтегрує раніше накопичені цінні знахідки та позитивний досвід. Зараз підручники змінюються швидко, бо швидко розвивається наука. Доведено, що об’єм людських знань за 10 років подвоюється.
Підручник дуже важлива і необхідна річ. В1977 році була прийнята державна постанова – всім школярам видавати підручники безкоштовно. І тому ми повинні їх шанувати, поважати і берегти – і учні нашої школи це добре розуміють і виконують.
Вчитель інформатики. Що є сховищем інформації та засобом спілкування?
Проект «Інтернет»
Однією з головних причин, чому сучасне суспільство називається інформаційним, є всесвітнє поширення комп’ютерної мережі Інтернет. Вона дозволяє швидко одержати будь – яку інформацію з будь – якої точки світу.
З технічної точки зору Інтернет є об’єднанням комп’ютерів, розташованих у різних країнах світу в одну комп’ютерну мережу. Кожна мережа складається з десятків і сотень серверів. Сервери сполучені між собою різноманітними лініями зв’язку: кабельними, наземним радіозв’язком. До кожного серверу підключається велика кількість комп’ютерів і локальних комп’ютерних мереж, що є клієнтами мережі. Клієнти можуть з’єднуватися із сервером не тільки прямими лініями, але і завдяки звичайним телефонним каналам.
Зараз до мережі Інтернет підключені десятки мільйонів комп’ютерів, користувачами яких є сотні мільйонів людей, і число їх постійно зростає. Число користувачів Інтернету в Україні щомісячно збільшується на 200 тис. Адже Інтернет – це оперативність. Дані тут оновлюються кожні 5–15 хвилин ,що неможливо ні в яких інших засобах інформації.
В Інтернеті накопичені великі обсяги інформації в галузі науки, освіти, мистецтва, бізнесу, політики тощо. За допомогою комп’ютера, підключеного до Інтернету, можна побувати на екскурсії в Луврі чи Британському музеї, прослухати прогноз погоди, зробити покупки, замовлення на квиток, одержати консультацію безпосередньо у корпорації Місrosoft, поздоровити друга з днем народження, поспілкуватися з ровесником, у якого таке ж хобі, але живе він в Австралії, здобути останню версію антивірусної програми та багато іншого. Усе це називається інформаційними ресурсами Інтернету.
Унікальна можливість Інтернету -- оперативно доносити інформацію до аудиторії в будь якому кутку світу, використовуючи властивості різних традиційних засобів масової інформації, спричинили виникнення нового ЗМІ – Інтернет – журналістики.
Бібліотекар. Група соціологів розробила питання анкети по темі нашого уроку і провела опитування серед учнів 7 – 9 класів нашої школи.
Учень. Вивчаючи тему «Робота з таблицями у текстовому процесорі», ми оформили анкету у вигляді таблиці.

Клас
Прізвище
Ім’я
1 Чи любиш ти читати? так/ні
2 Користуєшся підручником, програмовою, науково – пізнавальною, художньою літературою (потрібне підкреслити)
3 Читаєш виключно з навчальною метою чи і для душі? так ні
4 Чи маєш домашню бібліотеку? так/ні
5 Чи маєш дома комп’ютер? так/ні
6 Користуєшся дома інтернетом? так/ні
7 Інтернет для тебе: джерело інформації, спілкування, розваги (потрібне підкреслити)
8 В процесі навчання віддаєш перевагу книзі чи комп’ютеру (потрібне підкреслити)
9 А може тобі служать і книги і комп’ютер? так/ні

В опитуванні взяло участь 26 осіб. Ми проаналізували результати опитування і роздрукували їх.

Результати анкетування
Вчитель інформатики. Біля кожного комп’ютера знаходяться картки з результатами анкетування, за якими ви повинні побудувати діаграми у текстовому редакторі WORD. Запрошую вас до комп’ютерів, кожний обирає довільний тип діаграми, на виконання завдання відводиться 5 хв.
Учень із групи статистів підводить підсумок результатів.
Соціолог «книгоманів». В опитуванні взяло участь 26 осіб. З них люблять читати 17 учнів, не люблять – 9. Користуються підручниками, програмовою та науково – пізнавальною літературою 9 осіб. Підручниками та художньою літературою 15, не користуються літературою взагалі 2 особи. Читають лише з навчальною метою 12 осіб, читають також і для душі 14 учнів. Домашню бібліотеку мають 15 осіб, не мають – 11 осіб. За побудованою діаграмою очевидно, що перевагу комп’ютеру віддають 23% опитаних учнів, книзі – 39%, не визначились – 38%. Отже, перевагу книзі надають всього на 16% більше, ніж комп’ютеру.
Соціолог «хакерів». Серед опитаних учнів 8–х, 9–х, 7–х класів комп’ютер дома мають 18 осіб, не має 8 осіб. Користуються дома Інтернетом 19 осіб, не мають доступу до Інтернету в домашніх умовах 7 учнів. Інтернет, тільки як джерело інформації, розглядають 5 осіб; інформації та спілкування – 5; інформації, спілкування, розваги –8; тільки розваги – 2.
Бібліотекар. Мабуть книга колись відімре, як відмирали усі попередні носії інформації. Спочатку камінь, потім глина, папірус, теляча шкіра. Але читання книжкового тексту – це абсолютно особливий вид діяльності, що відноситься до одного з оптимальних засобів формування Людини в людині.
А тому ми повинні всіма силами старатись утримати і закріпити позиції книги в духовному світі людини.
Вчитель інформатики. Ви вже зрозуміли, що сьогоднішній урок є підсумком нашої тритижневої роботи над проектом. Сьогодні ми з вами обговорили лише деякі питання теми «Книга чи комп’ютер», теми невичерпної та складної. Поки що ці два джерела інформації мирно співпрацюють, доповнюють одне одного. А що буде далі – покаже час. Скажіть, будь – ласка, чи реалізувались ваші очікування на цьому уроці? Учні висловлюють свої думки.
Домашнє завдання.
Бібліотекар. Творче завдання «Якою ви бачите шкільну бібліотеку майбутнього».
Вчитель інформатики. Свої міркування оформити у електронному вигляді шкільної стінгазети.

Галущенко Людмила Андріївна, бібліотекар Балаклеївської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №2 Смілянської районної ради Черкаської області

Категорія: Уроки | Додав: (11.05.2014) | Автор: Галущенко Людмила Андріївна
Переглядів: 5299 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!