Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Найбільші річки та озера України, їх значення для людини

Урок 58
Тема: Найбільші річки та озера України, їх значення для людини.
Ключові компетентності:
- вміння вчитися:
навчально-організаційні: добирає індивідуальне обладнання для проведення уроку, розкладає його в належному порядку; включається в роботу відразу після вказівки вчителя;
загальномовленнєві: говорить в помірному темпі, чітко, вільно, виразно, з відповідною силою голосу; зосереджено слухає вчителя, відповідає на запитання за відомою моделлю; з повагою звертається до вчителя, учнів;
загальнопізнавальні: виділяє в предметах певні ознаки, розрізняє розмір, форму, колір; робить (з допомогою вчителя) висновок-узагальнення за результатами виконання навчального завдання
- інформаційно-комунікативна: будує монологічне висловлювання на знайому тему (пояснює господарське значення річок та озер);
- загальнокультурна: діє згідно з прийнятими правилами поведінки на уроці;
- громадянська: пояснює господарське значення річок та озер.

Предметні компетентності (конкретизовані навчальні цілі, очікувані результати):
Початковий рівень:
- називає найбільші річки України.
Середній рівень:
- пояснює господарське значення річок та озер. Достатній рівень:
- знаходить на карті найбільші річки та озера України.
Високий рівень:
- підводить підсумки власної роботи на уроці.

План уроку
1. Відгадування учнями загадок з метою ознайомлення з темою уроку (Додаток 1).
2. Розповідь вчителя про найбільші річки та озера України, їх значення для людини (Додаток 2).
3. Називання учнями найбільших річок України. Інтерактивна вправа «Бліц-інтерв’ю» (Додаток 3).
4. Бесіда з метою повторення правил показу на карті географічних об’єктів.
5. Знаходження учнями на карті найбільших річок та озер України. Вправа «Юні географи» (Додаток 4).
6. Пояснення учнями господарського значення річок та озер. Інтерактивна вправа «Мозковий штурм» (Додаток 5).
7. Підведення учнями підсумків власної роботи на уроці. Інтерактивна вправа «Галерея вивченого» (Додаток 6).

Додаток 1
- Відгадайте загадки.
Тече, тече – не витече,
Біжить, біжить – не вибіжить.
                                                (Річка)

Дивляться в нього веселі берізки,
Верби свої опускають косички,
Місяць і зорі туди заглядають.
Як оце дзеркало всі називають?
                                               (Озеро)
- Тема нашого уроку : «Найбільші річки та озера України, їх значення для людини».

Додаток 2
Найбільші річки та озера України
Дніпро – типова рівнинна річка з повільною і спокійною течією. Має звивисте річище, утворює рукави, багато перекатів, островів, проток, мілин. Живлення змішане: снігове, дощове і підземне.
Найдавніші письмові відомості про Дніпро залишив грецький історик і географ Геродот у четвертій книзі своєї історії, яка називається «Мельпомена». Перші вітчизняні відомості про Дніпро є у літописах Київської Русі «Повість врем’яних літ» і у великому поетичному творі «Слово о полку Ігоревім».
Нині водою Дніпра користується 70% населення України (майже 35 мільйонів осіб), також на нього припадає половина всіх річкових шляхів країни і основна частина (близько 60%) річкових перевезень вантажів і пасажирів.
Вся історія України-Русі пов'язана з Дніпром, він є головною річкою України, багато фактів вказують на те, що саме навколо Дніпра сформувались українці як народ. Київ — столиця України, завдяки Дніпру лежить на перетині торгових шляхів не лише між Сходом і Заходом, але й між Північчю і Півднем, стає точкою перетину різних світових цивілізацій.
Дністе́р (молд. Nistru — Ністру; антична назва — грец. Tyras, лат. Tyras) — річка на південному заході України та у Молдові (частково на кордоні обох країн).
Виток річки — на північних схилах Українських Карпат (гора Розлуч біля села Вовчого Турківського району Львівської області), на висоті близько 1 000 м над рівнем моря. При впадінні в Чорне море утворює Дністровський лиман. Одна з найбільших річок України.
У середній течії долина Дністра неширока, звивиста, багата на мальовничі краєвиди. Відомий письменник і етнограф О.С.Афанасьєв (Чужбинський), який у середині XIX століття об'їздив всю Росію і побував на Кам'янеччині, в своїх «Нарисах Дністра», виданих 1863 року, писав, що він не знає нічого більш мальовничого, ніж долина цієї ріки.
Живлення Дністра — мішане, з переважанням снігового. Характерні весняна повінь і осінні дощові паводки.
Південний Буг - це третя за довжиною (після Дніпра та Дністра) річка України і найбільша, яка тече виключно територією України (довжина її 806 км).
Упродовж століть назву річки змінювали. Турки називали її Ак-су, що означає "біла вода", греки - Гіпанісом або Іпанісом. Слов'яни нарекли річку Богом (в розумінні "багата" або "та, що тече по багатій, родючій землі"). Вважається також, що назва річки походить від слова «бгати», тобто згинати, звідси — «кривий», «покручений». Ще у француза Ґійома Левассера де Боплана, який може вважатись засновником української картографії, вона зафіксована саме як Бог Руський. Сучасну назву річка отримала випадково. Проводячи на початку XX століття дослідження Правобережної України, російський геолог В.Д.Ласкарєв звернув увагу на існування двох річок з однаковими (як йому здалося) назвами – Буг. Західна річка й справді звалася Бугом, південна - Богом. Проте В.Д.Ласкарєв не помітив цього і, щоб можна було в подальшому розрізняти річки, наніс їх на карту як Західний Буг і Південний Буг.
Ялпуг – найбільше озеро України. Про заплавне озеро Ялпуг, що в Одеській області, мало хто знає, а воно є найбільшим в Україні справжнім прісним озером. Хоча площа його досить велика, та глибина мала (пересічна глибина становить лише 2 м). Протокою, яка пролягла через піщаний пересип, воно сполучається з озером Кугурлуй. Живиться озеро за рахунок паводкових вод Дунаю та однойменної річечки Ялпуг, яка іноді влітку пересихає. Взимку озеро вкривається нестійким льодовим покривом. Хоча озеро мілке, але водиться у ньому багато видів риби (близько 40), таких як: сазан, щука, окунь, судак, є й раки. Береги поросли очеретом та рогозою, в озері поширені водорості й різноманітна інша водяна рослинність.
Озерна вода йде на водопостачання та зрошування полів. Лише потрібно пам’ятати, що використовувати дорогоцінну воду потрібно економно, а ставитися до озер бережно.
Світязь – найглибше в Україні озеро. Світязь розташований у Шацькому районі Волинської області. Найбільша глибина 58,4 м, хоча середня глибина становить 6,3м.
На озері є острів. Через канал Світязь сполучається з озером Луки та іншими озерами.

Додаток 3
- Назвіть найбільші річки України.
Інтерактивна вправа «Бліц-інтерв’ю»
Вчитель задає питання, учні мають дати чітку і коротку відповідь:
– Яка найбільша річка України (Дніпро)
– Яка річка в Україні друга за довжиною? (Дністер)
– Яка річка в Україні третя за довжиною? (Південний Буг)

Додаток 4
- Знайдіть на карті найбільші річки та озера України.
Вправа «Юні географи»
Вчитель називає річку або озеро. Учні знаходять спочатку на маленьких картах у себе на партах, а потім показують на великій карті на дошці.

Додаток 5
Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»
Вчитель пропонує учням по черзі висловити свої ідеї щодо господарського значення річок та озер. Слід продовжувати доти, доки будуть надходити нові ідеї. На закінчення можна обговорити наведені ідеї

Додаток 6
Інтерактивна вправа «Галерея вивченого».
Вчитель ділить учнів на пари (хто з ким сидить за партою) , просить протягом 2-3 хвилин визначити, що вони візьмуть з собою із уроку та написати це на аркуші паперу. Заповнені аркуші паперу розміщуються на дошці для загального огляду.



Джерело: http://loippo.lviv.ua/
Категорія: Уроки | Додав: (22.06.2015) | Автор: Попович Наталія Аркадіївна
Переглядів: 2892 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!