Каталог статей

Головна » Статті » Презентації та відео матеріали » Природознавство [ Додати статтю ]

Проект учнів 4 класу "Південний берег Криму"
Мета проекту: Створити умови для осмислення нової і вже відомої інформації, продовжувати формувати уявлення про кліматичні умови, рослинний і тваринний світ Південного берегу Криму; формувати уявлення про своєрідність природи цієї зони; продовжити роботу з навчання учнів вміння відбирати головне використовуючи різні джерела інформації оформляти творчий звіт, публічно захищати результат творчої діяльності; залучати учнів до пошуку і дослідницької діяльності, розвивати спостережливість, уяву, мислення.
Тип проекту: Інформаційно–творчий
Учасники проекту: учні 4 класу (поділені на 6 груп)
Час роботи над проектом: два тижні.
Матеріально-технічне і навчально-методичне забезпечення:
- навчальна, навчально-методична; краєзнавча, довідниково-інформаційна література;
- оргтехніка: ноутбук, відео проектор, мультимедійна дошка,

Південний берег Криму 
Природознавство 
1)Підготувати цікаву інформацію про
а) рослинний і тваринний світ;
б) кліматичні умови
в) працевлаштування людей.
2) Скласти кросворди про Південний берег Криму
Малювання і трудове навчання
1) Намалювати різних тварин даної природної зони
2) Намалювати рослин Південного берегу Криму
3) Виконати аплікацію-орігамі
Читання, українська мова
1) Дібрати художню літературу
2) Знайти інформацію в енциклопедії
3) Дібрати загадки, вірші, легенди, пов’язані з темою «Південний берег Криму»
4) Скласти вірш чи казку на дану тему

Презентація проекту 

Перебіг уроку

І Організація класу і мотивація навчальної діяльності.

- Доброго дня вам, мої дослідники! Сьогодні ми з вами будемо першовідкривачами нового проекту в нашому класі. Тож озброймось знаннями, допитливістю, гарним настроєм!
- Наш урок-презентацію хочеться розпочати словами Данила Кононенка, заслуженого діяча мистецтв Автономної Республіки Крим: «Крим… Земля, де тісно переплелося коріння сивої давнини і нашого стрімкого невтримного сьогодення, земля, яку з любов’ю називають сонячним краєм, чарівним куточком України ».
- Чому саме ці слова я взяла епіграфом до нашого уроку? (ми вивчаємо тему «Південний берег Криму»)

ІІ Презентація проекту (слайд 2)
- Сьогодні працюватимуть такі команди:
І Географи
ІІ Метеорологи
ІІІ Ботаніки
IV Зоологи
V Працівники центру влаштування
VІ Літературознавці
- Команди готові до уроку, капітани посміхаються, отже, можна розпочати.
1. Робота із ключовими словами (капітанам треба пояснити значення цих слів )
Презентація – публічна демонстрація, показ чого-небудь із рекламною метою
Проект – розроблений план, створення чого-небудь
Південь – сторона горизонту
Берег – прикордонна межа суходолу і водного простору
Крим – півострів
- Молодці, а тепер давайте складемо із цих слів тему нашої презентації (Презентація проекту «Південний берег Криму»)
2. У ці холодні зимові дні хочеться тепла …
Вирушаймо всі до моря, відпочинем, дітвора!
На Південному березі Криму буде подорож у нас.
Це куточок України – рідний і близький для нас.
3. Презентація проектів

Фрагменти виступів дітей
Географи (розказують і показують на карті)
Вузька смужка суші між горами і морем - це Південний берег Криму. Він утворює оригінальний географічний район, який розташовується на крайньому півдні Криму між головним гірським пасмом і берегом Чорного моря. Вузька смужка узбережжя від мису Айя до мису Іллі. Яка сягає в ширину від 1 до 12 кілометрів.
Метрологи
Скелі подекуди підходять до моря,а місцями відступають,утворюючи амфітеатри. Пологогорбиста поверхня,складена глинистими сланцями й вапняками,обмежена із півночі уступом Яйли, що круто обривається до моря на ділянці від мису Айя до Алушти. Загалом це прибережно – схилові височини,окремі вулканічні низькогір’я та міжгірні улоговини.
Кримські гори захищають Південний берег Криму від північних холодних вітрів, а море за довге жарке літо добре нагрівається і взимку нагріває повітря своїм теплом.
Зима на Південному березі Криму коротка, волога і тепла. Сніг не довго затримується у горах, він швидко розтає і живить невеликі річки, які вузькими потоками збігають з гір і навесні стають бурхливими повноводними річками, утворюються водоспади і з шумом несуть свої води у Чорне море.
Літо довге, жарке, сухе. Середня температура січня +2 - +5, липня +23 - +25. Опадів випадає до 300-600 мм за рік. Для Південного берегу Криму характерні вітри-бризи – це вітри, що змінюють двічі на добу свій напрямок. Вдень – з моря на сушу, а вночі з суші на море.

Фізкультхвилинка
В час гарячий полудневий
Виглядаю у віконце
Ясне небо, ясне море,
Певне, се країна світла
Та злотистої блакиті,
Певне, тут не чули зроду,
Що бува негода в світі.    Леся Українка
Ботаніки
Рослинний світ Південного берега Криму є багатим і різноманітним. Цьому сприяє особливість розташування цієї природної зони. Тут ми зустрічаємо рослини з інших природних зон – бук, граб, клен, березу. Але в Криму є рослини, що ростуть тільки тут: кипарис, магнолія, лавр, олеандр, суничне дерево, сосна кримська, ялиця.
Лавр- це вічнозелений кущ. Листя в нього темно-зелене, довжиною 6 – 20 см. У давньогрецькій культурі лавр символізує перемогу і мир. У давньому Римі лавровий вінок стає вищим знаком військової та імператорської слави. Цей кущ може жити до ста років. Листя його використовують в якості приправ. Свіжі плоди використовують для отримання жирної лаврової олії. Її використовують в медицині.
Магнолія – великий рід рослин магнолієвих, названий іменем французького ботаніка П’єра Маньйола. Вічнозелене дерево, до 30 м заввишки. Цвіте з травня до вересня. Плід – шишкоподібна багато листянка, насінини великі, червоні, звисають із плодиків на нитках. Окрім дивовижної краси магнолії притаманні і лікувальні властивості. Магнолія означає честолюбство, прагнення бути першим, або ж поняття «благородна». Коли юнак дарує дівчині квітку магнолії, він показує свої благородні та серйозні наміри.
Давня китайська легенда про магнолію.
Це було дуже давно. На невелике гірське село напали вороги, які не пошкодували нікого,тільки сто молодих дівчат залишили для своїх «розваг». Щоночі одну з полонянок убивали. Остання дівчина перед смертю попросила матінку – землю залишити бодай якусь згадку про неї та її подруг. На ранок замість тіл жертв на сільському майдані росло дерево зі ста біло – рожевими квітами. Так у магнолії б’ються 100 дівочих сердець.
Платан – дерево,листя в якого схожі на кленові. Назва рослини походить від грецького слова platys – широкий. Дерево досягає висоти 50 метрів. Листя на платані може залишатися сухим всю зиму. Це довговічне дерево,вік якого досягає 2000 років.
На території Південного берега Криму ростуть пальми. Вони широко культивуються як сільськогосподарські культури. Плоди вживають в їжу. З деяких видів пальм виготовляють плетені меблі. Крім того, пальми є декоративними рослинами.
Зоологи
Різноманітним є тваринний світ Південного берега Криму.
Лебідь – шипун – водоплавний птах. У дорослих птахів біле оперення, дуже довга шия, витягнуте тіло, середнього розміру голова з оранжево – червоним дзьобом, в основі якого знаходиться характерний чорний наріст. Шипуном цей вид названо через звук, який птах видає, коли роздратований.
Леопардовий полоз – найкрасивіша і найрідкісніша змія Криму і України. Доросла змія зверху сірого,світло – бурого або світло – коричневого кольору, а живіт світлий. Голова з чітким чорним візерунком. Довжина не більше 1 м. Свою назву отримав за характерні коричневі плями і смуги, окантовані чорним. Місця перебування : кам’янисті схили,зарослі грабом східним та дубом пухнастим, сухі яри із заростями шипшини,глоду. Активний теплої пори року. Веде нічний спосіб життя. Живиться гризунами,дрібними птахами, ящірками. Полоза занесено до Червоної книги України.
Жовтопузик – рідкісна тварина, занесена до Червоної книги. Живе він у сховищах, в пустотах, під камінням, у корінні кущів, в норах гризунів. Це є одна з найбільших безногих ящірок. Довжина тіла сягає до 1 метра. Має забарвлення від жовто – сірого до червоно – бурого.
Гриф чорний – дуже великий птах. Він має найбільші розміри серед соколоподібних фауни України. Довжина тіла – до 115 см, розмах крил – до 3 метрів, маса – до 12 кг. Виглядають ці птахи не дуже привабливо. У них довгі, абсолютно голі шиї, голова та верхня частина шиї вкриті коротким пухом. Мають величезний гачкоподібний дзьоб і великий зоб. Крила у грифів великі і широкі,заокруглені по краях, хвіст жорсткий, ступінчастий, а ноги міцні, але із слабкими пальцями. Дорослі птахи темно – бурі, комір навколо шиї і пух на шиї – світло – бурі.
Гриф – хижа птиця,але це не зовсім точно. Птах рідко нападає на тварин,віддаючи перевагу падалі. Утворює постійні пари. Свої величезні гнізда завжди влаштовує на деревах. Чисельність грифів надзвичайно низька і не перевищує декілька пар. Свого часу на цього хижого птаха дозволили масове полювання. Тож нині їхня кількість знизилась до мінімуму. Тому чорний гриф занесений до Червоної книги.
Працівники центру працевлаштування
- Які професії, на вашу думку, будуть найцікавішими на Південному березі Криму? (Діти розповідають про різні професії, доводячи їх важливість методом «Прес»

Літературознавці
З давніх-давен ця чудесна земля вабила до себе співців, котрі замилувавшись її красою, складали хвилюючі вірші і пісні про гори і море, про степове роздолля і сонячне південнобережжя. Зараз ми послухаємо твори, які склали учні нашого класу.
Вірш про Крим
Одна зоря горить над морем
В передвечірній синій млі,
А хвиля шепче:ми поборем!
І падає до ніг землі.
Нема ні обрію, ні краю
Бездонній далі голубій.
І тільки хвиля ніжно грає,
І тільки міниться прибій.
Назарій Горчиця,учень 4- В класу

Казка про сміливого крабика
Жив у Чорному морі маленький крабик. Був він дуже лякливий.
Одного разу крабик виліз на пляж дитячого табору « Прибережний». Побачивши,що йдуть люди, він почав тікати. Але не встиг дійти до води, як опинився у величезній банці, наповненій водою і водоростями.
Понесли тваринку в корпус,поклали на стіл і пішли. Злякався крабик, що в банці він може загинути,а жити може тільки в морі. Там його дім і щасливе життя.
Сидів крабик і думав,що якщо він не скаже хлопчикам,що у морі його сім’я і друзі, то він не потрапить на волю. Але чомусь не наважувався. Та, коли діти повернулись,то все-таки розповів усе їм. Нові друзі пожаліли водяного мешканця і випустили його в море.
Відтоді маленького краника не називають страшком,а називають сміливцем.
Іван Остапюк,учень 4 –В класу

5.Оцінка дітей свого ставлення до проекту.
- Я вважаю,що наш проект…

III Підсумок уроку.
Кросворд
- Любі друзі,ви гарно попрацювали. Тож і надалі не лінуйтеся,накопичуйте знання – вони основа вашого успіху,ваших майбутніх відкриттів!!!
Презентацію до уроку можна скачати за посиланням:


Джерело: http://www.getzilla.net/files/3879275/pivdenniy_bereg_krimu.ppt.html
Категорія: Природознавство | Додав: korolyok (19.02.2012) | Автор: Купрата Ольга Вікторівна
Переглядів: 12639 | Рейтинг: 2.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!