Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Загальношкільні заходи [ Додати статтю ]

Що ховається за склянкою кави

Продовження

 

Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний
лікарський запах і смак через йо­дисті сполуки, які є в ґрунті.

Щоб відновити аромат кави — «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.

Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонова­ний 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття по­ставилися байдуже.

Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвич­ний для нас колір.

У павуків під впливом кофеї­ну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність пле­тіння павутини і виходить хаотич­ний візерунок.

Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського Палацу, яка стала відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці са­мого письменника: він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких бістро.

    Хороша кава — чорна, як диявол, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок.

 

Ведучий 1. Здається, ми ще не відвідали кафетерій, не випили чашечки кави. Отож проходьте.

Розмовляють за чашечкою кави дві колежанки:

У тебе чудова кава, моя люба!

Ще б пак! Адже цю каву мій чоловік привіз із Бразилії!

Чудово! До того ж вона ще зовсім гаряча!

                             * * * * *

У ресторані відвідувач покуш­тував каву і покликав офіціанта:

Ви що мені подали, каву чи чай?

А ви не можете відрізнити?

Ні.

Тоді яке це має значення?

                            * * * * *

Обурений відвідувач покликав офіціанта:

І це ви називаєте міцною кавою?

Так, певне. І доказом є те, що після першого ж ковтка ви ста­ли дуже збуджені.

                           * * * * *

Відвідувач кав'ярні звертаєть­ся до офіціанта:

  Чому кава зовсім не солодка?

  Напевно, ви розмішували цукор не в той бік.

                            * * * * *

Господар кав'ярні говорить клієнту:

Сьогодні я не можу подати вам каву — вона закінчилася.

Це мене зовсім не дивує. Вона слабшала у вас з кожним днем.

                             * * * * *

Офіціанте, що ви мені по­дали — каву чи суп?

А це як вам завгодно. Але я пропоную думати, що це кава. Вам це обійдеться дешевше.

                                              * * * * *

Відвідувач, який довго очікує, підкликає до себе офіціанта:

Коли ви вийдете на пенсію, то не забудьте сказати своєму на­ступнику, що я все ще чекаю каву.

                                                 * * * * *

Відвідувач входить у кав'ярню і запитує офіціанта:

Чи є у вас в запасі цикорій?

О так, мсьє, майже 30 пакетів.

Чудово, несіть їх всі сюди і ми проведемо експеримент.

Здивований офіціант приніс пакети і поклав їх на стіл.

— Дуже вам вдячний, а тепер принесіть мені чашку міцної кави.

Ведучий 2. Час подумати про го­стей. Пропонуємо вікторину для знавців кави. Приз, знову ж таки, кава.

1.Які країни є експортерами кави? (50 країн: Бразилія, Колум­бія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.)

2.У якій країні каву вживають найбільше? (Країни Латинської Америки, Швеція — 7,3 кг у рік на людину, СІЛА, Фінляндія, Да­нія, Італія.)

3.Де п'ють кави найменше? (У Англії, там п'ють чай.)

4.Скільки є сортів кави? Які з них ви знаєте? (Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) — Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія — Сантос, Парана, Мінас; Гвінея — Робуста; Йемен — Мок­ко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.)

5.Як називають посуд, у якому заварюють каву в Турції? (Джезва, турка).

6.   Як краще зберігати кавові зерна? (Щільно закритими у скля­ному посуді.)

7.   У якій країні є бронзовий пам'ятник кавовому дереву? (У Бразилії.)

8.   Який великий композитор прославив каву в своєму творі? (Бах. Кантата №211.)

Ведучий 3. Велика і відпові­дальна справа — правильно при­готувати і подати каву.

Пропонуємо кілька маленьких порад для приготування смачної кави:

Вода — один з найважливіших компонентів кави, вона повинна бути чистою і свіжою.

Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холод­ною водою, тоді під час нагріван­ня органічні речовини більше ек­страгуються водою і смак стає аро­матнішим.

Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відра­зу, а по одній кожному гостю.

І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська кава, кава з шоколадом, мармурова кава.

Ведучий 4. Саме час почастувати вас нашою кавою.

Віденська кава

Готують дуже міцну каву, розливають у чашки. На поверхню кладуть чайну ложку вершків, збитих із цукром. Зверху посипають шоколадом.

Бразильська кава

125 г шоколаду кришать і розчиняють в 0,5 чашці гарячої кави. Потім доливають З чашки гарячого молока, безперервно збиваючи суміш. Цукор кла­дуть за смаком і розливають у 4 чашки.

Кава по-арабськи

Змішують чашку дуже міцної кави з чашкою какао і додають зверху трохи вершків.

Мармурова кава

Тепле молоко наливають на дно чашки й обережно додають каву, не перемішуючи.

                     Кава по-турецьки

Беруть джезву, кладуть цукор за смаком і доливають воду. Як тільки вода закипає, додають каву (на 50 г води два шматочки цукру й одну чайну ложку кави). Повільно нагрівають на слабкому вогні.

Кава по-ірландськи

Чашку прогрівають гарячою водою, а потім витирають, щоб була сухою. Наливають у неї дві чайні ложки горілки і насипають одну-дві ложки цукру, доливають дуже гарячу каву і зверху кладуть дві чайні ложки збитих вершків.

Категорія: Загальношкільні заходи | Додав: [ADM]Irina (21.02.2010)
Переглядів: 1032 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!