Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Твоя країна — Україна. Символи держави
Урок 26
Тема. Твоя країна — Україна. Символи держави

Мета: формувати уявлення про Україну; ознайомити з найвідомі-шими містами, найбільшими річками України; розширити та уточни­ти знання учнів про Державні символи України; виховувати патріотич­ні почуття; продовжувати формувати навички поводження під час уро­чистих подій.
Обладнання: Державні символи України, карта «Україна», Консти­туція України.
хід уроку
I. Актуалізація опорних знань
Що таке Україна? (Це моя країна, де я народився.)
Які міста своєї країни ви знаєте? (Хмельницький, Харків, Черкаси, Київ, Львів, Одеса та ін.)
Які символи своєї країни знаєте? (Герб, прапор і гімн)
II. Виклад нового матеріалу
Україна — це земля, де ми народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Усім нам має бути люба й дорога наша мати — Батьківщина. Україна є великою європейською і світо­вою державою. Її площа становить близько 604 млн кв. км. У державі проживає 50 млн чоловік. За територією Україна посідає перше міс­це після Росії, за населенням — п'яте місце з-поміж країн Європи. Це самостійна держава.
Ось перед вами ця невелика книжечка, на обкладинці якої напи­сано «Конституція України». А чи знаєте ви, що таке «Конституція
України»? (Конституція — це Основний Закон нашоїдержави. Складається вона з 15 розділів. Конституція була прийнята 28 червня 1996року на V сесії Вер­ховної Ради України. В ній записані права й обов'язки громадян України.)
Сьогодні ми зупинимось на статті 20 Конституції України. Саме тут записано: «Державними символами України є Державний Прапор Украї­ни, Державний Герб України і Державний Гімн України».
Прапор — одна з історичних емблем держави, яка символізує су­веренітет. Державний Прапор України являє собою синьо-жовте пря­мокутне полотнище з двох рівних за шириною, горизонтально розта­шованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольо­ру. Він — символ міцності й незалежності держави України. Жовтий і синій кольори як державні барви були офіційно прийняті законом Української Центральної Ради в Києві. Вибір кольорів був умотиво­ваний такими міркуваннями: символом України є пшеничне поле (жовтий колір) та чисте небо (синій колір).
ПРАПОР
Прапор — це державний символ, він є в кожної держави; це для всіх — ознака сили, це для всіх — ознака слави. Синьо-жовтий прапор маєм: синє — небо, жовте — жито; прапор свій оберігаєм, він — святиня: знають діти. Прапор свій здіймаєм гордо, ми з ним дужі і єдині, ми навіки вже — з народом, українським,— в Україні.
(Н. Поклад)
Державний Герб — офіційна емблема держави, зображувана на прапорах, грошових знаках, печатках, офіційних документах та офіцій­них вивісках навчальних закладів. Офіційною емблемою нашої держави є тризуб. 19 лютого 1992 року Верховна Рада України Постановою «Про Державний Герб України» затвердила тризуб як малий Державний Герб України, головний елемент Великого Державного Герба. З давніх-давен число 3, тріада завжди мали символічне значення. В тризуб вкладено гли­бокий філософський зміст, який символізує триєдність і тримірність сві­ту, що пізніше трактовано християнством як єдність Бога-Батька, Бога-Сина, Бога — Духа Святого.
ГЕРБ
Наш герб — тризуб, це воля, слава й сила; наш герб — тризуб.
Недоля нас косила, та ми зросли, ми є, ми завжди будем, добро і пісню несемо ми людям.
(Н. Поклад)
Третім символом нашої держави є національний Гімн. Національ­ний Гімн України — урочиста пісня — це символ нашої державної єдності. Слухати гімн потрібно стоячи, мовчки, з гордо піднесеною головою.
Національним Гімном України є «Ще не вмерла Україна», слова до якого написав Павло Чубинський, а музику — Михайло Вербицький. Гімн затверджений 6 лютого 2003 р. Верховною Радою України.
ДЕРЖАВНИЙ ГІМН
Слова палкі, мелодія врочиста,— Державний Гімн Ми знаємо усі. Для кожного села, містечка, міста — це клич один з мільйонів голосів. Це наша клятва, заповідь священна, хай чують всі — і друзі, й вороги, що Україна вічна, незнищенна, від неї лине світло навкруги.
(Н. Поклад)
Кожен народ, маючи свою історію, має свої історичні святині: пра­пор, герб, гімн.

III. Робота з підручником (С. 102-103, 111-112)
Скільки міст в Україні? Які ви знаєте міста?
Скільки річок в Україні? Назвіть найбільші.
Який головний знак держави в Україні?
Якого кольору прапор України? Що він означає?
Коли звучить урочиста патріотична пісня України?
IV. Самостійна робота
Вивчіть напам'ять слова Гімну України (/ куплет та приспів).
V. Підсумки уроку
Про що ви вперше почули на уроці? Що було для вас цікавим?
Чи пишаєтеся ви своєю Батьківщиною? Чому?
СОНЯЧНИЙ ДІМ
Привітний і світлий наш сонячний дім.
Як радісно й весело жити у нім!
Тут мамина пісня і усмішка тата,
В любові й добрі тут зростають малята.
Дзвінка наша пісня до сонечка лине:
«Мій сонячний дім — це моя Україна!»
(А. Німенко)
VI. Домашнє завдання
1) Опрацювати статтю підручника.
2) Намалювати фарбами Герб і Прапор України.
Категорія: Уроки | Додав: (09.10.2013)
Переглядів: 1162 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!