Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Урок-гра для учнів 5 класу "Щоб у серці жила Україна"

ЩОБ У СЕРЦІ ЖИЛА УКРАЇНА:
ДО 25 РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ»

 

Мета: згадати історичні відомості; виховувати почуття патріотизму й національної свідомості, розвивати пізнавальну активність, вміння критично аналізувати історичні та літературні факти, робити власні висновки; формувати цікавість до вивчення історії й культури свого народу; формувати історичний світогляд.
Обладнання: карта України; ілюстрації, малюнки учнів; портрети відомих українців; зображення державної символіки;Конституція України; мультимедійні засоби.
Епіграф:
слайд В серці кожної людини
Місце є для Батьківщини.
А у мене і в родини
Живе в серці Україна!

Хід уроку

І.Вступна частина
Вчитель
Дорогі діти! Сьогодні у нас незвичайний урок присвячений 25-річчю незалежності нашої Батьківщини.
Метод «Мої асоціації»
 З чим у вас асоціюється слово «Батьківщина»?
 З якими поняттями, словами, історичними фактами асоціюють Україну в світі? (вареники, борщ, козаки, Запорізька Січ, Хортиця, Дніпро, Чорнобиль, брати Клички, Тарас та Андрій Шевченки тощо).

Слайд Перегляд відеоролика «Моя країна - Україна».

ІІ. Основна частина

-А що для вас Батьківщина?
(учні складають асоціативний кущ) слайд
                  тато і мама,                      родина
                                           колискова
                                БАТЬКІВЩИНА
            рідне село,                                батьківська хата
                                    соловейко
                             українські пісні
                   верба,                                калина


- Батьківщина, як і мати, у кожного одна. Україна... яке мелодійне і чарівне слово! Скільки глибини в ньому...
Це - земля,«рясно уквітчана, зеленню закосичена, це безмежні ліси, зелені луки та долини, бездонна синь небес, тихі плеса річок, сині очі озер та ставків... Це все –наша Україна.

Легенда «Виникнення української землі»

Багато планет, різних і таких не схожих одна на одну, створив Бог. Та всі вони були мертві. Але якось набрав Творець пригорщу родючих ґрунтів і голубих вод та й кинув чудодійний дар на планету, що пролітала поблизу. За мить та планета ожила і заграла всіма барвами.
Минуло багато часу, і вирішив Творець провідати ту планету. Дістав він із Божої скрині мішок і склав у нього весь свій скарб: золото і срібло, діаманти й кришталь, руду і сіль, вугілля і граніт... Кинув свій мішок у напрямку живої планети, яку щойно назвав Землею.
Раптом мішок зі скарбом розв’язався, і почали висипатися з нього Божі дари на планету. А найбільше їх потрапило на слов’янську землю. Минули тисячі років. Якось зібрався Творець поглянути на цю маленьку планету. Облетів довкола неї й побачив дивовижний куточок, кращого від якого не було на всій цій Землі. І вигукнув Господь:
– Це справжній рай!
Ступив на казкову землю, яка так припала йому до душі, і нарік її Україною. Адже у цій назві було слово «рай». Ось так і виникла українська земля, яку сам Творець хотів би мати за рай.
– Наша Україна – райська земля безмежних степів, неозорих ланів, прадавніх таємничих лісів. Це земля могутніх і славних предків, які залишили її нам у спадок

III. Слово вчителя. слайд
- 25 років незалежності . Це багато чи мало? З погляду історії це маленький проміжок часу в тисячолітньому розвитку людства. А з точки зору розвитку й утвердження нової незалежної держави це не так вже й мало. Швидко промайнули роки, багато відбулося подій, виросло нове покоління молоді.
- А як же все починалось
- Слайд відео
Слово вчителя (продовження)
- Кожна держава має свою символіку. Які державні символи нашої України?
- Що вони символізують?
- А чи знаєте ви легенду про символи України?
слайд Легенда про символи держави
– Давно-давно жила жінка. І було у неї три сини. Росли сини чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя. Попідростали і вирішили піти у світ прославляти свою матір. Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. І за трипроменеву корону, яка зігрівала людей і вела вперед, показувала шлях до кращого життя, дали першому синові ім’я Тризуб.
Настала черга середнього сина. Йому мати в дорогу подарувала синьо-жовтий одяг. Своїми звитяжними справами прославляв він свою матір. Одержав середній син ім’я Прапор.
А там, де був наймолодший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мама своєму наймолодшому синові подарувала соловейків голос. І одержав син за свій джерельний голос, величний спів ім’я Гімн. І з того часу йдуть поруч три брати — Тризуб, Прапор, Гімн і прославляють рідну неньку.

Гра «Конверт запитань»
(на столі лежить конверт, учні підходять і дістають з конверта аркуші із запитаннями та відповідають на них).
1) Коли звучить Державний Гімн України? (Під час урочистих подій, щодня о 6 годині ранку на Українському радіо.)
2) Хто написав текст Гімну України? (Павло Чубинський.)
3) Коли святкують День Незалежності України? (24 серпня.)
4) Що символізує тризуб? (Тризуб символізує волю, славу, силу.)
5) Коли святкують День Конституції України? (28 червня.)
6) Що символізують кольори українського прапора? (Синій – небо, жовтий – пшеничне поле.)

Ви ще раз продемонстрували свою любов до рідної держави своїми знаннями.
А наша мандрівка продовжується. Ми линемо над мальовничими краєвидами неньки-України і зупиняємось, щоб більше дізнатися про дивовижні місця, які є в нашій державі.

«Українські дива»
(демонстрація презентації) слайд
У 2008 році проводилася акція «Сім природних чудес України». Адже Україна – країна з унікальними природними ландшафтами, багатобарвною і неповторною природою. І в нашій країні було визначено сім найкращих природних чудес:
1) Дністровський каньйон. Каньйон, утворений річкою Дністер і розташований на межі 4 областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. Найдавніші пам’ятки природи Дністровського каньйону – скелі девонського геологічного періоду (вік – 350-400 млн. років), численні водоспади, широколисті, мішані та соснові ліси, цілющі джерела.

2) «Заповідник «Асканія-Нова». В Україні існує дивний степ, жодного разу не ораний, дикий. Хазяйнують там не люди, а тварини. І називається він – заповідник «Асканія-Нова». Там вільно живуть тварини з усього світу. Зебри із зубрами, дикі коні Пржевальського, птахи та комахи, багато рідкісних рослин. «Асканія-Нова» – один із найстаріших і найвідоміших заповідників у світі, з унікальним та чарівним світом.

3) Світязь. Найглибше озеро в Україні. Розташоване в межах Шацького району Волинської області. Вода тут надзвичайно прозора і м’яка. У сонячну погоду дно видно на кілька метрів. У вітряну погоду хвилі досягають півтораметрової висоти.

4) Гранітно-степове Побужжя. Природний комплекс в Україні, у межах північно-західної частини Миколаївської області. Вважається однією з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини протягом 60 мільйонів років.

5) Мармурова печера. Вхід до печери розташований на висоті 920 м над рівнем моря. Закладена вона у блоці верхньоюрських вапняків і складається з
трьох частин: Головної галереї, Нижньої і бічного «Тигрового ходу». Величезних розмірів галереї натіканнями поділяються на окремі зали. Протяжність розвіданих ходів – 2050 м, глибина – 60 м.

6) Синевир. Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку та однією з візитних карток Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря.

7) Подільські Товтри. Національний парк Подільські Товтри загальною площею 260 тисяч гектарів розташований у Хмельницькій області. Тут природні скарби тісно переплетені з неоціненними історичними та культурними пам’ятками. Це залишки узбережних рифів, витягнутих паралельно давній береговій лінії. Аналогів у світі немає.

У 2007 році також було визначено сім історико-культурних пам’яток України («Києво-Печерська Лавра», м. Київ; «Софія Київська», м. Київ; «Софіївка», м. Умань; «Хотинська фортеця»; острів «Хортиця»; «Кам’янець», м. Кам’янець-Подільський; «Херсонес Таврійський», Крим).

У 2010 році визначалися сім найпривабливіших замків нашої країни.
А скільки ще незвіданого таїть у собі наша неповторна Батьківщина. Будемо рухатися далі, милуючись красою рідного краю. І наша наступна зупинка
«Українська народна символіка». слайдСкарбничка народної мудрості.
- Прислів’я про Україну вийшли з народу, який надзвичайно любив, шанував, оберігав свою Батьківщину. Вони дають приклад для наслідування сучасній молоді, адже за незалежність України боролися наші батьки, діди, прадіди.
Складалися такі вислови впродовж багатьох століть, бо немає «мудріших, ніж народ учителів». Мати, Батьківщина, воля, Україна– безперечно, найголовніші слова для кожного українця. Недаремно саме про них складено найбільше пісень, віршів, прислів`їв, приказок, казок тощо. Наші предки висловлювали таким чином свою любов і пошану до рідної сторони і нам передали у спадок цю життєву мудрість.
(Складання прислів`їв).
● Людина без Вітчизни, як соловей без пісні.
● На чужій стороні й весна не красна.
● Без калини немає України.
● Де рідний край, там і під ялиною рай.
● Батьківщина — мати, умій за неї — постояти.
● Будь не тільки сином свого батька будьі сином свогонароду.
● Дим Вітчизни світліше чужого вогню.
● Нема на світі другої України, немає другого Дніпра.
● Краще на рідній землі кістьми полягти, ніж на чужій слави досягти.
● За народ і волю віддамо життя і долю.

Гра «Знайдіть відповідності» слайд
Учасники отримують окремі написи із назвами свят, предметів, дат. Завдання - правильно поєднати написи. Команди самостійно працюють над завданням. Після закінчення роботи на слайді 5 відкриваються пари відповідностей:

24 серпня – День Незалежності
28 червня – День Конституції
19 серпня – Спаса
14 жовтня – Покрова, День українського козацтва
Конституція – основний закон України
Державні символи – герб, гімн, прапор

Гра «Переклади ім’я» слайд
Ведучий. А поки наші команди перекладають речення, ми з вами теж пограємо у перекладача. Мені потрібно по 5 учнів-уболівальників. Я вам буду називати іноземне ім’я, а вам потрібно назвати аналогічне українське.
1. Пабло – Павло.
2. Аксінья – Оксана.
3. Стів – Степан.
4. Хелен – Олена.
5. Ханна – Ганна.
6. Афанасій – Опанас.
7. Ніколя – Микола.
8. П’єр – Петро.
9. Ірен – Ірина.
10. Анрі – Андрій.

ІІІ. Заключне слово вчителя.
« Історія – скарбниця наших діянь,свідок минулого, приклад і повчання для сьогодення, застереження для майбутнього»,так сказав чотири століття тому відомий іспанський письменник М. Сервантес. Ці слова не втратили свою актуальність і правдивість і нині.
25 років тому справдилася споконвічна українська мрія: Україна стала незалежною державою. Століттями, віками наш народ йшов до цієї особливої події. На цьому шляху полягло немало відомих і безіменних героїв. Гинуть і зараз на Сході України, утверджуючи наше право на волю і свободу. Як показав час, боротьба за своє право бути незалежним і самостійним є постійною. Якою наша держава буде ще через 25 років, буде залежати від вас. Хочеться вірити, що любов, повагу до Батьківщини ви пронесете в своєму серці й передасте наступним поколінням.

Учитель
(читає уривок із вірша В. Сосюри «Любіть Україну») слайд
Любіть Україну, як сонце, любіть,
Як вітер, і трави, і води...
В годину щасливу і в радості мить,
Любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
Вишневу свою Україну,
Красу її, вічно живу і нову,
І мову її солов’їну.

Пишайтеся нашою Україною і тим, що ви українці, щоб у серці кожного з вас жила Україна

Категорія: Уроки | Додав: tetianacherepaha17 (26.08.2016) | Автор: Тетяна E
Переглядів: 2272 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!