Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Християнська етика в українській культурі [ Додати статтю ]

В.Чернуха "Катруся"

Катруся

Житія святих часто розповідають нам про те, як люди залишали своє гріховне життя, каялися у гріхах, сповнювалися Божественної мудрості і вели праведне життя. Вони ставали світильниками, що сяяли і вказували іншим дорогу до добра, дорогу до Бога.

 

День святої Катерини 7 грудня — для Катрусі день особливий. По-перше, у цей день вона народилася, а по-друге, у неї у цей день іменини. Так називається святковий день, у який вшановується пам'ять святого, ім’я якого ти носиш. Наприклад, у Василів це буде 13 січня, у Миколаїв — 19 грудня, у Світлан — 26 лютого, у Петрів і Павлів — 12 липня, у Тетян — 25 січня і т.д. У цей день у християн заведено вітати іменинників, дарувати їм подарунки.

До Катрусі завітали друзі. Треба зауважити, що дітлахам дуже подобається приходити в гості до Катрусі. Їм подобається спілкуватися з її батьками, вони завжди можуть розповісти щось цікаве, а Катрусин тато — навіть жартівливе. Та найцікавіше слухати бабусю. Вона знає стільки дивовижних історій!

— Катрусю, — запитала Оленка, — а чому тебе назвали таким ім’ям? Ти не питала?

— Питала. Так попросила назвати мене моя прабабуся.

— А нам це ім’я теж сподобалося! — додав тато. — Тим більше, що маму Катрусі теж звати Катрусею. Таким чином я маю двох Катрусь!

— Я думаю, що це все не випадково, — звернулася бабуся до тата, — адже твоя бабуся була глибоко віруючою людиною і розуміла, яку користь приносить людині небесний покровитель святий, на честь якого вона названа.

— А розкажіть нам про святу Катерину! — попросили діти.

— З радістю! Катрусю, а ти мені допоможеш, якщо я про щось забуду сказати, — погодилась бабуся.

— Було це у стародавні часи 18 століть тому. У далекій країні Сирії жила дівчина з царського роду на ім’я Катерина. Багато хто з вельмож і багатих людей хотіли одружитися з нею, бо вона була дуже гарною і мудрою. Коли їй виповнилося 18 років, вона вже прочитала багато книжок різних учених, філософів, письменників, володіла красномовством, знала геометрію. Батько Катерини був язичником, а мати таємно сповідувала християнство.

— А чому таємно? — запитав Петрик.

— Тому що тоді царі були язичниками і не дозволяли вірити в Ісуса Христа, — пояснила Катруся. — І навіть карали християн.

— Сама Катерина теж була язичницею. Так ось, мати й родичі пропонували їй вийти заміж. Але вона гордо відповіла, що вийде лише за такого юнака, який був би рівним їй — знатного роду, багатим, гарним і мудрим!

Тоді мати вирішила звернутися за порадою до одного праведника, духовного старця, який жив за містом і був християнином. Вона взяла доньку із собою. Старець вислухав Катерину і сказав:

— Знаю я такого Юнака, Який набагато вищий за всі твої дарування! Краса Його світліша за сонце; премудрість Його керує всіма творіннями; багатство ж скарбів Його по всьому світу, та чим більше він роздає, тим більше стає багатства. А висоту Його роду не можна й розумом осягнути.

Катерина здивувалася, але захотіла познайомитися з цим Юнаком. Тоді старець дав їй ікону Божої Матері, Яка тримала на руках Ісуса Христа і сказав:

— Ось це Його Мати. Звернися до неї у молитві, щоб Вона благоволила показати тобі Свого Сина.

Катерина послухала старця, і було їй видіння. Вона побачила Божу Матір, Яка зверталася до Свого Сина зі словами:

— Поглянь, Сину Мій, на цю дівчину Катерину, яка вона прекрасна і яка вона добра!

Але Христос відвертався від Катерини і відповідав:

— Ні, ця дівчина така безобразна, що Я навіть не можу на неї дивитися.

Тоді Матір Божа знову говорить:

— Хіба ж вона не мудріша за всіх філософів? Хіба вона не багатша за всіх знатних дівчат?

— Ні, вона нерозумна і бідна. І Я до тих пір не буду дивитися на неї, доки вона не залишить свого нечестя! Нехай вона йде до того старця, який дав їй ікону, щоб розповів їй, що вона має робити, аби вона мала змогу побачити Мене.

Це був сон, і коли Катерина прокинулася, вона поспішили до старця. Він довго розмовляв з нею. Розповів про створення світу, про Народження Христа, про Його Страждання на хресті, Смерть і Воскресіння. А Катерина зі смиренням слухала, і серце її сповнювалося глибокої віри і любові до Бога. Врешті решт Катерина охрестилася. І було їй знову видіння уві сні.

Божа Матір знову запитала Свого Сина:

— Чи угодна Тобі, Сину Мій, ця дівчина?

А Господь відповів:

— Так, угодна, тому що нині вона прекрасна, сповнена багатства і мудрості! І Я хочу, аби вона стала моєю нареченою.

А Катерина впала на землю і промовила:

— Недостойна я, преславний Владико, бачити Царство Твоє! Сподоби мене бути хоча б твоєю рабою!

Але Пресвята Богородиця взяла праву руку дівчини і сказала Синові:

— Дай їй обручальний перстень на знак того, що вона гідна бути у Царстві Твоєму!

Тоді Христос дав Катерині чудовий перстень.

Катерина прокинулася та побачила в себе на руці невимовної краси перстень і відчула на душі невимовну радість! Свята Катерина хотіла, щоб усі люди відчували таку саму радість і любов до Бога, а тому їй було жаль язичників, що вклонялися неживим, вигаданим, несправжнім богам, приносили їм у жертви тварин і людей.

— А чому її називають великомученицею? — запитала Оленка.

— Тому, що вона заради віри у Христа потерпіла страждання, великі муки!— пояснила Катруся.

— У ті часи, — продовжила бабуся, — прибув до міста, де жила Катерина, цар Максимин. Він, звісно, був язичником і звелів влаштувати свято на честь богів і принести їм багато жертв. Усе місто наповнилося криками тварин і запахами від вогнищ, на яких їх спалювали, приносячи жертву богам.

Катерина не могла без болю в серці дивитися на усе це, а тому й прийшла у палац до Максимина.

— Зрозумій, царю, — звернулася вона до нього, — соромно бути таким сліпим і нерозумним, щоб не бачити, що приносите ви жертви несправжнім богам, істуканам.

І далі Катерина так мудро говорила, що цар здивувався. Здивувала його і краса дівчини. Він дуже розсердився, але через таку красу не хотів дівчину страчувати. Він запропонував їй поговорити з його найкращими мудрецями.

І ось зібралося п’ятдесят мудреців. Найголовніший і наймудріший з них почав говорити з Катериною. Але її відповіді так вразили його, що й він не знав, як відповісти на мудрість дівчини.

Розсердився цар ще більше і звелів іншим мудрецям вести розмову з дівчиною. Але вони відповіли:

— Що ми можемо сказати, коли найобізнаніший з нас не зміг переконати цю мудру дівчину! Ми не можемо протистояти істині!

Тоді Максими звелів кинути усіх їх у вогонь. Мудреці ж припали до ніг Катерини і попросили, щоб вона помолилася своєму Богові, аби той простив їх і прийняв у Своє Царство.

Катерина сповнилася радості й відповіла їм:

— Воістину ви блаженні, тому що сьогодні ви стали друзями Христа!

Свята Катерина стійко сповідувала християнську віру так, що й інші люди повірили у Христа. Навіть дружина царя і його найкращий воєвода Порфирій прийняли християнство. А разом з Порфирієм і багато найкращих воїнів. Та цар настільки лютував через те, що ніяк не може примусити Катерину вклонитися язичницьким богам, що стратив і свою дружину, і воєводу разом з воїнами. Врешті решт він звелів відсікти голову і самій Катерині.

Так Свята завершила свій земний шлях і своєю душею разом з тими, хто полюбив її і Христа, оселилася у Царстві Божому, де молиться за всіх нас. А небесні ангели забрали її тіло і сховали на високій горі. Та через багато років, у шостому столітті, ченці одного з монастирів у Єгипті на горі Синай (пам’ятаєте, що це за гора?) знайшли святі мощі мучениці, і до цього часу вони там і знаходяться. А Святу вшановують християни усього світу. До неї звертаються з проханням зміцнити віру в Бога, просять допомоги у навчанні та в усіх інших потребах.

Діти, наче зачаровані, слухали цю історію.

— Ось бачиш, Катрусю, яка велика Свята молиться за тебе! — промовив Микитка.

— Так, — зітхнувши, посміхнулася дівчинка. — Приходьте до нас у гості, і я розповім вам про життя і ваших святих, — запропонувала Катрусина бабуся В. Чернуха

 

Як ви думаєте, чому Христос не хотів одразу дивитися на Катерину?

В чому Він вбачав ваду її краси, багатства і мудрості?

Після чого Христос подарував перстень Катерині? Яким був стан її душі?

У чому полягав подвиг святої Катерини?

З якими проханнями звертаються до Святої християни?

Спробуйте дізнатися про життя святих, імена яких ви носите, і розкажіть своїм друзям. У який день ви святкуєте свої іменини?

Категорія: Християнська етика в українській культурі | Додав: [ADM]Irina (08.12.2009)
Переглядів: 1676 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!