Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Класні виховні заходи [ Додати статтю ]

Відверта розмова про розмноження людини

Відверта розмова про розмноження людини
 

Мета бесіди: ознайомити учнів з будовою гамет, пояснити, від кого залежить стать майбутньої дитини, розглянути періоди вагітності та пологів, розширити кругозір дітей на цю тему.

Обладнання: посібники «Безпечна поведінка», таблиця будови гамет, малюнки.

Гамети – статеві клітини
(Демонстрація таблиці)

Статеві клітини чоловіка і жінки відрізняються кількістю хромосом – мікроскопічних ниткоподібних утворень, в яких записана спадкова інформація. Тут записано все: колір очей, волосся, шкіри, будову тіла і навіть хвороби.
Звичайна нестатева клітина містить 46 хромосом, а статева (гамета) – тільки 23. Але під час запліднення хромосомний набір відновлюється, тільки половина його – від матері, а друга половина – від батька. Ось чому ви маєте, наприклад, мамині очі та батьків ніс чи брови.

Від кого залежить стать майбутньої дитини?
(Малюнки посібника)
Батьків завжди хвилює – хто народиться: хлопчик чи дівчинка? Стать майбутньої дитини визначає чоловік. Його гамети містять статеві хромосоми двох видів – Х та Y. Яйцеклітини жінки містять тільки Х-хромосоми. Якщо яйцеклітина буде запліднюватись сперматозоїдом з Х-хромосомою, то народиться дочка. Якщо ж вона зі сперматозоїдом з Y-хромосомою, то народиться син.
Кого з нас не дивують дві зовсім схожі людини? Близнюки – найцікавіше явище природи. В чому ж тут секрет? Якщо дві клітини зиготи, що утворилися після першого поділу, починають розвиватись самостійно, то утворюється два самостійних зародка. На світ з’являється двоє немовлят, схожих як дві краплі води.
У випадку запліднення двох яйцеклітин двома сперматозоїдами, новонароджені немовлята будуть неоднаковими. Вони – двійнята. Двійнята можуть бути одної або обох статей.

Вагітність

Що ж відбувається після утворення зиготи? Вона ділиться і одночасно рухається до матки. В момент заходу до матки зародок складається з 32 клітин. Він прикріплюється до стінки оболонки матки і вкривається ворсинками, по яких з материнської тканини поступають поживні речовини. Поступово ворсинки розростаються і утворюють плаценту – дитяче місце та пуповину.

Отже, після запліднення і прикріплення зародка настає вагітність.
Вагітність – це фізіологічний стан жінки, пов’язаний з заплідненням і розвитком зародка, а далі – плоду.

Основні ознаки вагітності:
- припинення менструації;
- нудота;
- збільшення розмірів матки;
- збільшення молочних залоз;
- зміна смаків, самопочуття, настрою;
- кістки тазу розходяться;
- поява пігментних плям;
- жінки під час вагітності можуть бути примхливими, роздратованими;

Строки вагітності
(Схеми і малюнки посібника)

Перші тижні (2-4 тиждень)

В перші дні вагітності навколо зародка виникає водна оболонка – ампіон. Це замкнений мішок з навколоплідними водами, в яких плаває зародок. В навколоплідній рідині він вільно рухається і краще захищений від стискання внутрішніми органами матері.
В 1 міс. Зародок має розміри яблучного зернятка, у нього з’являються зачатки кінцівок, очей, вух, рота. Зовні зародок нагадує ящірку або рибку – у нього чітко видно зяброві щілини та хвіст.

4-8 тиждень

Частина ворсинок зародка розростається і утворює плаценту. Ембріон з’єднаний з плацентою за допомогою пуповини. По судинах пуповини до зародка надходять поживні речовини та кисень, а виводяться продукти життєдіяльності. Тобто, пуповина виконує функції травної системи, легень і нирок одночасно.

В 2 міс. у зародка формуються нервова система, внутрішні органи, обличчя, пальці.

8-20 тиждень

З 8 тижня вагітності ембріон називають плодом. Його довжина і вага збільшується і досягає 9 см. та 20г. Внутрішні органи вже працюють самостійно. На пальцях з’являються нігті, ростуть статеві органи. Під час ультразвукового обстеження лікарі можуть визначити стать дитини.

З 13 тижня дитина починає рухатись, але жінка відчуває рухи лише на 20 тижні.

20-28 тиждень

У строк 20 тижнів плід сягає 25 см. в довжину. У нього відкриваються очі, ростуть брови і вії, чути, як б’ється серце плода. У нього є міміка, він посміхається, позіхає, ссе пальці, морщиться. Вчені схильні вважати, що плід в 28 тижнів може реагувати на світло, музику і навіть бачити сни! Якщо такий плід народиться, то він може існувати поза організмом матері, але він дуже слабкий і маленький.

28 – 40 тижнів.(9 місяців)

В останні тижні вагітності плід росте, перевертається вниз головою. Вага зрілого плоду, плаценти, плідних оболонок складає біля 5 кг. Вага тіла вагітної збільшується на 10-15 кг. Перед пологами живіт жінки опускається, пупок випирається. Головною ознакою початку пологів є періодичне скорочення м’язів матки (перейми). Якщо вони стають частими і болючими, дитина скоро з’явиться на світ.

Пологи

Поділяються на 3 періоди:
1. Скорочення м’язів матки стають регулярними і повторюються кожні 15 – 20 хв., а потім стають частішими. Перейми не можна зупинити зусиллями волі. Цей період триває до 20 годин і закінчується відходженням навколоплідних вод.
2. Перейми супроводжуються потугами (скороченням м’язів черевної порожнини) – настає вигнання плоду, тобто народження дитини.
3. Відбувається відходження плаценти і плідних оболонок.

Ріст немовляти становить 48-55 см. а вага – 2600-5000г.

Новонароджені

Дитя людини з’являється на світ непристосованим і безпорадним. Воно не може добре бачити, тримати голову і навіть плакати, бо сліз у нього не виділяється. Тому він кричить, але не плаче.
На тім’ячку у дитини є слабке місце, де кістки черепа повністю не зрослись. Це потрібно для того, щоб голова дитини без перешкод пройшла родові шляхи матері.
Кістки черепа насуваються одна на одну, тому голова має неправильну форму. Пізніше вона виправиться.

На протязі першого року життя дитина пристосовується до існування. У віці 1 місяць дитина піднімає голову, 2 місяці – тримає голову, 3 місяці – хапає руками предмети, у 6 місяців – дитина сидить, а у 10-11 – починає самостійно ходити. Після цього починається новий етап її життя.

Але це вже тема іншої розмови.

Нігруца Юлія Михайлівна -вчитель біології Тульчинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів-ліцею з ПВФП

Категорія: Класні виховні заходи | Додав: танюша2984 (12.12.2017) | Автор: Нігруца Юлія Михайлівна E
Переглядів: 603 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!