Каталог статей

Головна » Статті » Вчитель вчителю » Уроки [ Додати статтю ]

Вступний урок
Урок 12
Тема. Вступний урок

Мета: дати дітям загальне уявлення про розташування України на кар­ті; ознайомити з різноманітністю форм земної поверхні України, водой­мами, природними зонами, населенням; розвивати вміння та навички пошукової роботи; виховувати дбайливе ставлення до природи.
Обладнання: глобус, фізична карта України, державні символи, сторін­ки усного журналу, малюнки дітей за темою.
ХіД уроку
I. Підсумок фенологічних спостережень
Який сьогодні місяць?
Яке число? День тижня?
Якою є температура повітря? Напрям вітру?
II. Повідомлення теми та мети уроку
Доповнити вірш.
Красивий, щедрий рідний край, І мова наша солов'їна. Люби, шануй, оберігай Усе, що зветься... (Україна).
Що ви знаєте про Україну?
Наш урок присвячений Україні, її розташуванню, формам земної поверхні, природним зонам і охороні природи. Поговоримо про це на сторінках нашого журналу.
(Сторінки журналу учні готували групами.)
III. Вивчення нового матеріалу
1. Розгляд виставки малюнків учнів «Моя Батьківщина».
Розгляньте, діти, малюнки. Подивіться, якою різноманітною ви зобразили нашу Батьківщину. Тут є ліси, поля, річки, озера, гори, пта­хи, тварини. Зараз наші учні глибше ознайомлять вас із різноманітніс­тю нашої України.
2. Сторінки усного журналу. Сторінка 1. Україна — рідний край.
Рідний край, Україна, Батьківщина, Вітчизна — прості, прекрас­ні слова.
Рідний край починається від батьківського порога, від тієї стежини, де ти зробив перші кроки, від калини біля твоїх воріт, із барвінку, що ніж­но стелиться в садочку.
Україна — це наша земля, наша країна зі славною історією, народ якої протягом багатьох років боровся за свободу і незалежність. Україна — це велика і незалежна держава. Найбільшим святом нашої держави є День незалежності. Його ми святкуємо 24 серпня. Саме 24 серпня 1991 року був прийнятий Акт про проголошення незалежності України.
Сторінка 2. Україна займає вигідне для населення та господарської діяльності географічне положення і характеризується великим та різно­манітним природним матеріалом.
Розташована Україна в Центральній та Південно-Східній Європі. Межує на заході із Польщею, Угорщиною, Румунією і Словакією. Пів­день омивається водами Чорного і Азовського морів. На південному за­ході Україна межує з Молдовою, на півночі — з Білоруссю, на сході та північному сході — з Росією.
Територія України займає площу 603,7 тис. км2. Україна поділена на 24 області та Автономну Республіку Крим. (Учень, розказуючи, показує на карті.)
Сторінка 3. Значна частина території України знаходиться в межах Східноєвропейської рівнини. Гори є лише на заході (Карпатські гори) та на крайньому півдні (Кримські гори).
За характером територія має рівнини і височини. Височини займа­ють 25 % території України і знаходяться здебільшого на Правобережжі Дніпра, де розташовані такі височини, як: Волинська. Подільська, Хо­тинська, Придніпровська, Донецька, Приазовська.
Більшу частину території України займають низовини: Поліська, Придніпровська, Причорноморська.
Які ділянки землі ми називаємо низовинами, а які — височи­нами?
Сторінка 4. Вода — один із найпоширеніших мінералів на Землі. Вона займає 71 % земної поверхні. Водойми України складаються з морів, ве­ликих і малих річок, озер та ставків, підземних вод і боліт.
На півдні Україну омивають Чорне та Азовське моря, що належать до басейну Атлантичного океану.
Чорне море має площу 423 тис. км2, середня глибина 1271 м, а най­більша — 2245 м. Чорне море — одна з найсвоєрідніших і найрізноманіт­ніших водойм земної кулі. Море є багатим на рибу: хамсу, кефаль, став­риду, скумбрію, тунець, камбалу, акулу, осетр, севрюгу, білугу, барабулу. На берегах моря селиться безліч птахів (мартини, баклани, пелікани, ку­лики, чайки та гуси).
Азовське море має площу близько 38 тис. км2. Для його узбережжя характерними є довгі вузькі піщані коси. Вони утворюються із намито­го морем піску та черепашок.
— Які ріки України ви знаєте? (Діти називають.)
Фізкультхвилинка
Сторінка 5. Територія України знаходиться в межах помірного гео­графічного поясу, в якому виділяються такі природні зони:
1) мішаних лісів;
2) лісостепу;
3) степу.
Невелика ділянка України (Південний берег Криму) належить до зони субтропіків.
Зона мішаних лісів знаходиться на півночі України. В неї входять Волинська, Рівненська, Житомирська, Київська, Чернігівська області та невеличкі частини Львівської, Тернопільської, Хмельницької та Сум­ської областей.
Літо тепле, але не жарке, дощове. Буває багато гроз. Зима м'яка, хмар­на з частими відлигами. Тут водяться косулі, лосі, кабани, олені, білки, куниці лісові, борсуки, вовки, лисиці, безліч різноманітних птахів: тете­реви, рябчики, глухарі, шпаки, синиці, дрозди, дятли.
Багатою є природа і на рослини. Тут є сосна, дуб, граб, горобина, верба, крушина, брусниця, чорниця, верес, папороть, звіробій, марен­ка пахуча тощо.
Сторінка 6. Зона лісостепу займає 202 тис. км2. В її межах розташо­вані Львівська, Хмельницька, Тернопільська, Вінницька, Черкаська, Полтавська, Харківська області, частина Рівненської, Волинської, Жи­томирської, Київської, Чернігівської, Сумської, Кіровоградської, Одесь­кої, Чернівецької та Івано-Франківської областей.
Характерною рисою зони є поєднання лісових і степових ланд­шафтів.
Територію лісостепу перетинають ріки Дністер, Західний Буг, Пів­денний Буг, Дніпро і Сіверський Донець.
Степові ділянки збереглися в заповідних місцях. Тут ростуть ковила, типчак, келерія, шавлія лучна. Ліси є багатими на дуб, граб, бук, ясен, клен, осику. В підлісках є ліщина, бруслина, глід, свидина. Водяться їжаки, видри, миші, вужі, черепахи, ящірки, жаби, граки, сороки, івол­ги, горлиці.
— До якої зони належить ваша місцевість?
Сторінка 7. Степова зона займає 40 % території України. До неї на­лежать південні частини Харківської та Кіровоградської областей, До­нецька, Луганська, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Мико­лаївська, Одеська області та рівнинна частина Криму.
Степові ділянки рослинності в природному стані залишилися лише в заповідниках — 80 % території степів розорано. Водяться на цих тери­торіях ховрахи, зайці, тхори, хом'яки, борсуки, лисиці, перепілки, луні, боривітри, одуди, жайворонки, куріпки, гадюки, полози, ящірки тощо.
У зоні є Асканія-Нова, Луганський, Український степовий, Чорно­морський біосферний заповідники.
Степи славляться своїми садами, в яких вирощують кісточкові куль­тури: вишні, сливи, абрикоси, персики, черешні.
V. Закріплення вивченого матеріалу
Гра «Закінчіть речення»
Зона степів розташована на.
До найбільших водойм України на півдні належать.
На сході Україна межує з.
Найбільшими річками України є.
VI. Домашнє завдання
I група — підготувати розповідь про населення України.
II група — підготувати розповідь про Кримські гори і Карпати.
Категорія: Уроки | Додав: (05.09.2013) | Автор: ДОПОМОГА
Переглядів: 681 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Никнейм Кащенко Ірина Петрівна (ADM[Irina]) зарегистрирован!