Каталог статей
Головна » Статті » Вчитель батькам » Здоров'я дитини | [ Додати статтю ] |
Наше морозиво внесли до списку
«сміттєвої їжі»
В жаркий літній день навряд чи хто відмовиться поласувати прохолодним морозивом, але чомусь останнім часом воно здається не таким смачним, як в дитинстві. Фахівці говорять, смак змінився не тому, що ми виросли, а тому, що змінилося морозиво. Як саме, говорили учасники програми «Украинский вимір», виробництва КГ ESG. У молочному морозиві повинно бути 0,5 - 7,5% жиру, у вершковому - 8-11,5%, в пломбірі - 12-20%, крім того, останній не повинен містити жодних рослинних жирів. Начальник хроматографічної лабораторії Укрметртестстандарта Володимир Кищенко говорить, що за останні два роки статистика зовсім не утішлива – 90% пломбіру – фальсифікована, адже майже все морозиво роблять на рослинних жирах, в деяких випадках використовують найдешевше пальмове масло. Але інколи виробник вносить рослинні жири, навіть не підозрюючи цього, коли по рецептурі додають згущене молоко. Інша проблема у тому, що замість ягід, фруктів і натуральних сиропів додають синтетичні фарбники: «Англійці вже хочуть заборонити використання синтетичних фарбників в дитячому харчуванні, серед них Е-124, який може викликати дитячу гіперактивність, словом, затримку в розвитку. А цей елемент дуже часто зустрічається в наших вітчизняних видах морозива». За словами президента науково-дослідного Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» Валентина Безрукого, при перевірці комбінованого морозива, навіть не було сенсу шукати рослинні жири, більше хвилювали мікробіологічні показники, а саме кишкова паличка, яку знайшли в 2 з 7 зразків. Особливо вона небезпечна для дітей, людей похилого віку і хворих. Не радять фахівці вживати популярний фруктовий лід, який не містить жодних корисних речовин і містить лише воду, цукор, стабілізатори, харчову кислоту, ароматичні речовини і різні фарбники. Морозиво вже внесли до списку «сміттєвої їжі», яка не несе жодної користі для організму. Тому, слід обмежити вживання даного продукту, насамперед дітям. Якщо не можете утримати себе від спокуси, вибирайте біле морозиво без фарбників, глазурі та інших добавок, а також зверніть увагу на те, що смак і запах якісного морозива мають бути чистими, структура – однорідною, без відчутних часток цукру і льоду. Врятувати ситуацію зможе сертифікація і ринковий контроль, який ефективно працює в країнах Євросоюзу, коли діють штрафи, вилучення продукції з ринку обнародування негативних результатів суспільству, а це приносить величезні збитки для компаній порушників. | |
Переглядів: 943 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0 | |